Een geschikte behuizing?

Groene ridder

Ouwe rot
Lid sinds
13 juli 2006
Berichten
1.099
Locatie
België
Hallo synthesizer-fans,

Ik heb een stereo-versterker die ik niet gebruik vanwege 2 redenen:

- de volume kraakt
- ik heb nog een andere versterker.

Het leek me wel een goede behuizing voor een toekomstig DIY-synthesizer-projectje (soundlab mini-synth).
Alleen voor de frontplaat weet ik niet goed wat te doen.
Worden er pvc of dunne metalen platen verkocht die je op maat kan laten maken?

Of is dit niet zo geschikt als behuizing?
 

Attachments

  • v.jpg
    v.jpg
    134 KB · Bekeken: 57
Ik zou een dunne plaat aluminium nemen. PVC of Acryl/perspex kan ook, maar PVC vindt ik zelf niet zo'n heel mooi materiaal (wel goed te bewerken trouwens), Acryl/perspex is wel weer mooi, en als je in een CAD-programma of Illustrator een goede tekening maakt, kan je dat heel netjes laten lasersnijden, dat hoeft nog niet eens zoveel te kosten. Nadeel vindt ik zelf dat het niet zo krasvast is.

Met dun aluminium kan dat ook trouwens (lasersnijden), maar daar zijn weer duurdere machines voor nodig (dus kost het ook meer).
Bij Schaeffer AG kan je aluminium frontplaten laten frezen (wel prijzig). Daar kan je de belettering laten ingraveren en inkleuren en het aluminium paneel zelf kan je in verschillende kleuren (geanodiseerd) krijgen.

Je kan natuurlijk ook zelf als je een beetje handig bent de gaten in een aluminium plaat maken.

Vaak kunnen de bedrijven die zich bezighouden met dit soort dingen ook de materialen gewoon leveren. Als je zelf met aluminium aan de slag wilt, daarvan zou ik zo even niet weten waar je dat vandaan haalt, ik ga zelf altijd naar het magazijn in de werkplaats bij mijn studie namelijk.

Toevoeging: wel goed om rekening mee te houden bij een versterker is de aansluiting van de frontplaat op de rest van de behuizing. Omdat de orginele frontplaat van kunststof is en over de hoeken doorloopt kan het zijn dat als je er alleen een vlakke plaat voor zet, hij aan de zijkanten niet netjes aansluit of dat er openingen blijven. Maar dat ligt er dus een beetje aan hoe de constructie van je versterker is.
 
Laatst gewijzigd:
herstel gewoon die versterker en koop jezelf een behuizing bij pollin.de ofzo


vind het echt triestig hoe perfect werkende of herstelbare gear gesloopt wordt voor de case
 
Ik kan het je niet aanraden zo'n versterker behuizing....ik heb geprobeerd om mijn 9090 in zo'n behuizing in te bouwen maar het materiaal van de versterker behuizing is zo zacht.....inmiddels een lege Drumtraks behuizing gekregen en daar ga ik me 9090 maar in bouwen....veel sterker en nog mooi ook met houten zijkantjes.:okdan:
 
:okdan::okdan::okdan:

ik ben toevallig bezig om mijn minisynth in een oude versterker te knallen !!!
het was een heeeeele ouwe versterker die ik op markplaats had gekocht voor 15 euro, ik gebruikte hem om onbetrouwbare shit te testen (doe ik liever niet met mijn gewone luidspreker/versterker combi).
Maar bij mij was de behuizing van hout met fineer erop en de voorplaat en achterplaat van metaal.
Hij is al helemaal op maat en ziet er wel gaaf uit vindt ik (maar dat valt te betwisten haha)
, ik moet alleen nog een oplossing bedenken voor die voor- en achterplaat.
Ze passen erg mooi erbij (zwart) alleen er zitten nu wel een heleboel gaten in en teksten erop.
Ik denk dat ik er een zwarte plakfolie overheen ga plakken, voor de 4 jacks van de minisynth zitten al 4 mooie gaten langs elkaar dus die kan ik mooi gebruiken.

lekker creatief met ouwe meuk is hier de goeie spreuk.

Foto -->

hpim0336e.th.jpg
[/URL][/IMG]
 
Laatst gewijzigd:
Van welk merk en welk type versterker was dat, Kneelz?

Waarom niet gewoon wat MDF aan elkaar schroeven ofzo...Ook hout en kost ook niks. En geen risico om een versterker die een paar honderd € waard is naar de kalootjes te helpen.
 
Hmmm lijkt me een oude Marantz....echt zonde.....zeker nog nooit van vintage hifi gehoord.:frons:;{
 
Hallo synthesizer-fans,

Ik heb een stereo-versterker die ik niet gebruik vanwege 2 redenen:

- de volume kraakt
- ik heb nog een andere versterker.

Het leek me wel een goede behuizing voor een toekomstig DIY-synthesizer-projectje (soundlab mini-synth).
Alleen voor de frontplaat weet ik niet goed wat te doen.
Worden er pvc of dunne metalen platen verkocht die je op maat kan laten maken?

Of is dit niet zo geschikt als behuizing?


Halloooo, STOP!

De ES serie ("extreme standard") is de topreeks van Sony. Dit is een goede, (relatief) waardevolle versterker.

Ik vind het redelijk schandalig dat je een ES versterker waar eigenlijk niks aan mankeert (boehoe de volumepot kraakt, reinig hem dan even) te vernielen om een doosje te hebben. Neem dan een sigarendoosje. Tupperwarepotje. Timmer iets ineen, 10€ bij de bouwmarkt en een veel degelijkere behuizing.

Het zou me trouwens verbazen moest je andere versterker beter klinken dan deze, maar goed.

Jezus jongens, het is niet omdat het geen synth is dat het stront is! En die andere gesloopte versterker heb ik nog niet kunnen identificeren, maar dat zag er ook geen brolbakje uit. :(
 
Jezus jongens, het is niet omdat het geen synth is dat het stront is! En die andere gesloopte versterker heb ik nog niet kunnen identificeren, maar dat zag er ook geen brolbakje uit. :(

Welke bedoel je? Die van Kneelz? Das een Marantz, type nummer weet ik niet.
 
Die van Kneelz ja. Ik ben niet zeker dat het een Marantz is. Die krulletters werden door wel meer fabrikanten gebruikt, en zoveel Marantz in zwart+hout is er niet. Maar het kan een Marantz zijn hoor. Maar hij kan het ons zelf best zeggen. :)
 
Iets gedetaileerder over het defect:

Het kraken had ook iets te maken met het systeem dat Sony destijds gebruikte voor de bronselectie.
Dat werkte met een soort mini-motortje.
Wanneer je bv. van cd naar Phono schakelde, veranderde dat motortje een aantal verbindingen (je kon dat ook horen).
Blijkbaar was dit het zwakke punt van de reeks, want bij de opvolger
is Sony overgeschakeld op de selectieknop die ze nu nog in veel van hun versterkers gebruiken.
Dat motor-probleem dat het kraken veroorzaakt is een onderdeel dat niet meer te krijgen is.

Ik vind ook spijtig...
 
Minimotortje?

Dat deed men in de seventies al met minirelais indien het niet gewoon met switches was. Ik verwacht hier niet anders: switches of relais. Bij het kiezen van een bron hoor je enkele klikken in het geval van relais; 1 klik of 2 "tegelijk" bij een direct bediende switch. Als het kraken van de relais komt, kan doorsolderen van de pootjes al voldoende zijn (door de relaisslag durven de soldeerverbindingen los te komen). Zijn de relais zelf de boosdoener, dan kan je ze proberen demonteren en de contactoppervlakken reinigen. De volumepot op zich ook reinigen indien het probleem zich daar bevindt. Klaar. Genieten maar.

Bedoel je dat de bronselectieknop dmv een motor gedraaid wordt, zoals een gemotoriseerde volumepot? In dat geval zijn het feitelijk gewone switchcontacten van die schakelaar die het signaalpad bepalen, niet de motor. Hooguit verlies je de afstandsbedieningsfunctie bij een defecte motor. Contacten van die knop reinigen en gaan met die banaan. Nog veel eenvoudiger te reinigen dan een bronkeuze met relais.
 
In ieder geval, voor het geld dat je vangt voor je defecte versterker kan je al een leuke behuizing maken of kant en klaar kopen, en dan hoef je geen mooi apparaat te slopen.
 
Nee de mijne was geen marantz, een gracia of zoiets
Heb behoorlijk wat met (vintage) hifi gedaan maar dit was echt een low budget ding met een zeer laag vermogen.
Ik gebruikte hem niet meer en zocht nog een behuizing dus dat was die 15 euro van 2 jaar geleden wel waard vond ik.
Maar een goede (defecte) versterker of luidsprekers zou ik inderdaad niet molesteren, kun je ALTIJD fixen.

Ik zal de minisynth is op mijn huidige marantz aansluiten...misschien liggen deze marantz lookalike behuizing en de PM80 elkaar wel:D

vintage hifi :okdan: heb ik nog steeds wat staan trouwens, mooi spul, ik vindt het er mooi uitzien (en klinken)... gebruik mijn IMF's zelfs als monitoren (komen dan ook uit de studio monitor serie)... lekker laag gaan die transmissielijntjes
 
Gracia is zo'n kijkshopmerk. Niet veel aan verloren. :D Daar staat een Sony ES, laat het nog een mindere uit de reeks zijn, héééél wat boven. :)
 
ja die ES serie was (of is?) volgens mij een beetje de 'high end' kant van sony...
Volgens mij gebruiken ze die ES niet alleen voor versterkers want ik geloof dat ik ook wel eens een ES cassette deck ervan heb gehad.

Maar wat het nou eigenlijk betekend?

Extra Strong - Energy Standard - Enter Savage - Elko Slurper - Experience Shit - Echt Spul ??????
 
Sony ES = "Elevated Standard". Dit is de toplijn van Sony. Daaronder heb je QS.

Natuurlijk is de ene ES nog (veel) beter dan de andere, want binnen ES begint het met "gewoon mooi" en eindigt het met "cost no option". Maar die laatste kom je uiteraard niet veel tegen, en ook tweedehands betaal je je er nog blauw aan. De instappertjes/"mindere" modellen van de ES reeks zijn veel democratischer geprijsd op de tweedehandsmarkt. Maar algemeen worden de toppers van Sony wat miskend doordat men het merk vooral linkt aan consumentenzooi.

ES wordt door Sony voor alle types audioapparaten gebruikt: versterkers, cassettedecks, CD-spelers, DAT decks... Maar het slaat dus steeds op het hoogste segment van hun gamma.

Sony maakt vanalles, van low end consumentenbrol tot echte supertop. Miskijk je dus niet op sommige ES modellen, er staat wel Sony op maar qua kwaliteit kunnen ze naast de high end merken staan.

De ES versterker van de topicstarter is geen supertop onder de ES reeks, maar wel een mooie versterker. Te mooi om te slopen.

Dit zijn voorbeelden van echte toppers onder de ES reeks:

sony-cdp-xa50es%20champagner-0_1128755678.jpg


9880283.jpg


Die staan dus nog wel wat treden hoger dan de ES versterker van de topicstarter. :)
 
Back
Top