Hoe vaak zet jij apparatuur aan die je nagenoeg nooit gebruikt?

Lid sinds
20 oktober 2002
Berichten
4.304
Hoe vaak per jaar dien je eigenlijk een oud synthje aan te zetten? Ik heb nu al een paar keer meegemaakt dat apparatuur schade op kan lopen door weinig gebruik. Zo had ik ooit een prophet V. die door verhuizing en verbouwing lang stil gestaan had en het na een jaar niet meer deed.
Ik had onlangs ook een sh101 gekocht, waarbij de koper had aangegeven dat de laatste keer dat hij hem had gebruikt nog werkte. Tijdens verkoop bleek apparaat het begeven te hebben. denk de voeding.
Verder natuurlijk bekende euvels als oplaadbare batterijen in bijv. effectapparatuur. Hebben jullie een bepaalde regelmaat om bijv. een effectbak even een dag aan te laten om weer op te laden?
Ongetwijfeld zullen er mensen zijn die dan zoiets hebben "als je het niet gebruikt, verkoop je het toch gewoon weer". Ik heb best aardig wat apparatuur die ik lang niet gebruik, maar waarvan ik het zonde vind te verkopen.
 
Het zal vast heel fout zijn maar ik zet gewoon alles aan als ik bezig ben.
 
Het zal vast heel fout zijn maar ik zet gewoon alles aan als ik bezig ben.

dat doe ik dus weer niet, maar wat is juistheid. Ik denk dus de overige apparatuur op zo'n manier te sparen, maar is dat wel zo?
En het kost ook onnodig stroom alles aan te zetten.
 
Tja ik denk dat jij wel een punt hebt, bij mij gaat er toch heel de tijd stroom doorheen, wat toch door dat aparaat moet en dan waarschijnlijk de levensduur kan verkorten. Hmm begin nu wel te twijfelen of ik dit blijf doen lol. :)
 
zowieso zijn die losse adapters ook niet echt handig. Die vreten stroom als ze in de stekkerdoos zitten, zonder dat het apparaat aan staat.
 
Ik vraag me ook af of het bijvoorbeeld uitmaakt wanneer een adapter in het stopcontact zit terwijl het bijbehorende apparaat uit staat. Je zou zeggen van niet, maar tja?
Ik zet zoveel mogelijk alleen de dingen aan die ik nodig heb en dingen die ik niet nodig heb laat ik uit of zet ik gelijk uit als ik ermee klaar ben, maar inderdaad, hoeveel maakt het nou EIGENLIJK uit (en m.n. wat betreft energieverbruik want ik denk dat die apparaten er niet eerder kapot van gaan ofzo)
 
Volgens mij verbruikt iedere adapter ongegeacht of het aparaat aanstaat stroom. Tenminste dat staat mij bij van een jaartje Eneco klantenservice.
 
:erm: uhh... o ja, da's waar 'k had er ooit wel eens iets van gehoord dat 't niet goed zou zijn van lang niet aanzetten....

'k Ga maar es wat spul aansluiten binnenkort... heb wel spul dat RUIM een (of 2) jaar niet aan is geweest.. :(
 
eigenlijk nooit
 
Ik zit ook met die voedingen. Apparatuur met een eigen powerknop zet ik alleen aan als ik het nodig heb.
 
Ik zit ook met die voedingen.
adapters hangen bij mij aan een verdeelstekker met switch.(om stroom te sparen )
denk dat probleem met lang uitstaan vooral op ( voedings) condensatoren betrekking heeft. dacht dat dat bij adapters dus geen rol speelt, maar acht mezelf ook niet technisch genoeg onderlegd om daar uitsluitsel in te geven.
? is het mogelijk om, als een apperaat lang heeft uitgestaan, de condensatoren Langzaam op te laten ipv meteen op de volle 220 volt, of heeft dat geen enkele zin?
 
Mijn hele synth opstelling gaat aan en uit met 1 schakelaar op een stekkerdoos. Dus als het aan staat, staat ook alles aan. Maar als het uit staat, staat er nergens stroom op (dus ook niet op de adapters).

Works for me...
 
adapters hangen bij mij aan een verdeelstekker met switch.(om stroom te sparen )
denk dat probleem met lang uitstaan vooral op ( voedings) condensatoren betrekking heeft. dacht dat dat bij adapters dus geen rol speelt, maar acht mezelf ook niet technisch genoeg onderlegd om daar uitsluitsel in te geven.
? is het mogelijk om, als een apperaat lang heeft uitgestaan, de condensatoren Langzaam op te laten ipv meteen op de volle 220 volt, of heeft dat geen enkele zin?

maakt niets uit, behalve als ze echt verrot zijn, maar dan helpt langzaam opladen ook niet (meer)

:mega:
 
is het mogelijk om, als een apperaat lang heeft uitgestaan, de condensatoren Langzaam op te laten ipv meteen op de volle 220 volt, of heeft dat geen enkele zin?

In het geval van die SH101 leek me dat achteraf gezien beter. De lampjes brandden, hij gaf een brom. Langzaam stierf het signaal af. Kwam na enkele minuten weer opzetten, toen was heel even het normale signaal hoorbaar wat je kan editten, duurder luttele seconden. daarna stierf het signaal weer af waarna het niet meer hoorbaar werd en de lampjes gingen ook langzaam uit
 
Je moet het af en toe wel aanzetten, het is idd zo dat de voedingselco's uitdrogen en dat doen ze ook (sneller zelfs) als het aanstaat maar je verkleint de kans op elco sluiting door het af en toe eens aan te zetten, meestal is 4x per jaar een uurtje wel genoeg.
En als je een apparaat heb die lang niet aan is geweest kan je deze voorzichtig opstarten met een gloeilamp in serie met de 230, vermogen lamp hangt af van het apparaat, voor een drum/synth zou ik een lampje van 15w nemen en een amp 40w.
Op het moment van opstarten mag de lamp even vel opgloeien maar moet vrij snel afzwakken, dat opgloeien is het opladen van de elco's en ook een kleine indicatie dat de elco's nog capaciteit hebben.
Lamp moet uiteindelijk bijna uit gaan en dan kan de lamp er tussen uit en kan je het apparaat testen.
 
Even de noob uithangen:

Is 't voor digitale synths/bakkies ook 'schadelijk' om ze LANG niet aan te zetten?
Interne batterij ken leeg gaan, okee.. (is toch alleen maar voor je user-dingen), maar verder?
 
wat is lang,....
een paar jaar moet kunnen. maar een ouwe ,( dure) vintage synth na 20 jaar niet gebruiken weer in het stopcontact doen en aanzetten, dat kan soms behoorlijk fout gaan.
van die versie heb ik er hier nog wat staan.
dat worden soms langdurige en prijzige reparaties.
bij deze soorten ( bijvoorbeeld prophet5 , obx, ppg, noem het maar) is het erg verstandig eerst de voeding en voiceboards te recappen.
en synths aanzetten met een gloeilanp is serie moet je helemaal nooit doen, dat is meer iets voor oude radio´s en andere buizendingen.
een synthvoeding kan dan in sommige gevallen erg raar gaan doen en de synth slopen.
( dit geldt ook natuurlijk voor mooie vintage mengtafels en andere leuke dingen)
:mega:
 
Als't muziek-maken-tijd is, dan staat alles op !!
Yes, super cool al die lampjes en klanken....

Anders,
alleen m'n Laptop, Macbook voor tv via dvtb, en soms de ext HD's
 
Het blijft een probleem...
In het museum werd alles eens in de drie maanden aangezet.
Problemen ontstaan pas na een jaar of tien ongebruikt zijn. Arp heeft er erg veel last van: rook uit de voeding of delen die niet meer werken.
Langzaam onder spanning brengen kan zinvol zijn.
Ouder dan vijftien jaar zonder gebruik blijft zonder gebruik.

Thuis staat alles regelmatig onder stroom.
Professionele studios worden zelden uitgezet, maar die maken vaak lange dagen.

En een gloeilamp brandt meestal door als'tie weer wordt aangezet, toch?

Wout
 
Back
Top