Yamaha: switchen tussen geluid abrupt, niet geleidelijk.

spons

Nieuwkomer
Lid sinds
11 Maart 2009
Berichten
5
Beste forumleden,

Sinds een week ben ik de gelukkige eigenaar van een Yamaha s70XS. Een fantastisch instrument naar mijn mening, maar ik ben op een probleem gestuit, welke denk ik heel vaak voorkomt. Niet alleen bij deze Yamaha

Zodra je op het podium staat en wilt overschakelen naar een ander geluid, de knop indrukt, breekt ie het andere geluid af, is het stil en pas dan kun je je nieuwe geluid gebruiken. Wat ik eigenlijk wil, is dat het geluid doorloopt (doordat ik bijvoorbeeld mijn sustain pedaal indruk).

Kort gezegd:

Probleem: Geluid preset 1 -> einde nummer -> schakelen naar preset 2 levert geen soepele overgang, maar het abrupt afbreken van geluid preset 1. Ookal heb ik het sustainpedaal ingedrukt.

Wat ik wil: Geluid preset 1 -> einde nummer -> sustain pedaal ingedrukt -> preset 1 geluid blijft hangen ->onderwijl druk ik op knop preset 2 -> geluid preset 1 hangt nog steeds -> ik kom ik met preset 2 -> vlekkeloze overgang.

Weet iemand of dit uberhaupt mogelijk is? Met een instelling of zo? Wat is jullie ervaring hier mee? Hoe lossen jullie dit op?
 
Ik geloof dat veel synths dit niet kunnen. De Fantom G maakt er een reclame-item van, die kan het wel.
Volgens mij herinner ik mij een eerdere thread, en nog een langere die ik zo snel niet kan vinden.
 
Dit is nou juist ook het probleem waar ik tegenaan loop bij mijn MO6... :(
Heb vaak contact gehad met yamaha en motiforum en zij zeggen dat dit komt door de DSP effecten en niet te verhelpen is.

De enige oplossing is je geluiden in performance mode of song mode te zetten.
hier kan je dan wel vloeiend wisselen tussen 16 kanalen.

het enige nadeel hier is weer dat je op maar een aantal kanalen DSP effecten kunt zetten (bij de S7XS zijn dat er 6 d8 ik?) en de reverb en chorus effecten altijd global zijn :erm:.
 
Buiten het feit van de performances om, is er denk ik geen andere oplossing. Maar het is i.d.d. erg vervelend.
 
Enige oplossing is verkopen en overgaan naar Roland. Die hebben dat al sinds de 90'r jaren.
Maar dat is toch een heel goed mee te werken 'probleem'. Dat je het wilt snap ik, maar is het absoluut nodig?! Goed je performances in elkaar zetten, desnoods met een midikeyboardje erbij waarmee je de sounds van het volgende nummer alvast kan inzetten en dan schakelen op een moment dat het wel kan enz...

Hoort ook bij toetsen spelen, omgaan met de beperkingen van je setup. Net zoiets als sjouwen van je spullen e.d.
 
Nou, fijne site van Yamaha... buiten dat het rete-traag is.. ga je naar de online user manual site, kies je een type uit en is dit je antwoord :
????????????????????
?????????????????????

http://www.yamaha.co.jp/manual/english/result.php

Als ze het daar al niet meer weten... zal wel maintenance zijn o.i.d.

Wat ik in ieder geval wilde zoeken voor je in 't manual, is hoe het zit met de "performance mode" van dit workstation.
Je zegt "ik klik van preset 1 naar preset 2" .. zijn dat Voices? of complete performances?

Is het mogelijk dat je de 2 "presets", waartussen je naadloos wilt switchen, kunt onder brengen in 1 performance? Zodat je met volume control schuifjes de 2e "preset" zelf kunt infaden ipv switchen.. volgens mij zijn daar die zone schuifjes voor is 't nie?

Het ding heet niet voor niets "Yamaha S70XS Performance Synthesizer" .. het is de bedoeling dat je een performance bouwt in je synth, zodat je niet hoeft te switchen :)

Zoek nog eens goed in 't manual hoe die performances werken, en wat je ermee kan.. zoals Manu al min of meer zegt, is het wellicht een kwestie van aanpassen van je werkwijze voor wat je wilt bereiken (Overstappen naar Roland is geen antwoord imo)
 
Laatst gewijzigd:
Ik programmeer wel eens de sound voor het volgende nummer op een apart midi kanaal en stuur die aan via een klein midi-keyboardje. Op een goed moment in de volgende track switch je dan naar de goede preset. Maar meestal zit mijn set volledig in mijn Master Mode.

Maar om heel eerlijk te zijn, en nou heb ik best wat demanding klussen gedaan in m'n leven, is het nog nooit een porbleem geweest dat mijn sound afkapt als ik switch. Daar is altijd een oplossing voor. En is het echt niet overkomelijk dan is switchen naar Roland de enige oplossing.

Verder moet je echt even zelf in de edit functies duiken anders leer je het nooit. Als iemand je hier een short-cut geeft dan ga je het systeem nooit snappen. Echt ff met de manual (die zeker wel te vinden is) en je Yamaha er naast de tijd er voor nemen.

Voor hulp kan je ook altijd nog terecht op:

http://motifator.com/index.php/forum
 
Ik programmeer wel eens de sound voor het volgende nummer op een apart midi kanaal en stuur die aan via een klein midi-keyboardje.
Da's een goeie tip, gebruik maken van de multi-timbraliteit.. mits het natuurlijk Voices zijn waartussen hij switched (zou niet economisch zijn als je performances gebruikt voor 1 preset maargoed)
 
Wel, ik bedoel eigenlijk dat als je 1 voice/preset gebruikt, dat je dan niet perse in performance mode hoeft te zitten.. alleen als je gaat layeren of "switchen" tussen voices.

Met die 4 schuifjes op de SX70 kan je dus voor 4 voices het volume regelen, zonder te hoeven switchen.. maar als je tussen performances gaat switchen (dus met hapering), terwijl je maar 1 of 2 voices gebruikt uit een performance.. dan ben je niet handig bezig.

dit dus:
Performance Creator
The S90 XS/S70 XS features a Performance Creator function which provides quick and easy Layer/Split /Drum Assign
assignments of your original Performances based on your favorite Voices. You can utilize the current effects and
settings of the Voices, allowing you to come up with your own original Voices very quickly
 
De kurzweil pc3 kan dit ook en nog veel flexibeler dan roland met hun debiele beperkte effect routing voor de fantom G.
 
Bedankt allemaal voor jullie tips en truuks. Ik heb nu inderdaad 4 voices in een performanze zitten, waar ik met de schuifjes regel.

Als ik jullie comments lees, dan merk ik ook dat ik nog een aantal dingen niet weet.

"De enige oplossing is je geluiden in performance mode of song mode te zetten.
hier kan je dan wel vloeiend wisselen tussen 16 kanalen."

Dit snap ik niet helemaal. Al mijn performances die ik gemaakt heb en online gebruik staan in de performance mode bank. Ook switchen tussen deze presets geeft hetzelfde effect. Wat bedoel je precies?

Dan nog een extra vraagje. Wat kun je precies met de Master mode? Is dat de bank waar je performances in kan kopieren, zodat je deze met een extern midiboard kan aanspreken?

PS: ik ben erg druk met de manual geweest, maar dit is mijn eerste "grote" toetsen aankoop en heb dus 0 ervaring in dit soort dingen. Moet van ver komen om alles te leren :)
 
Ja, ik ga eens knutselen met die multi mode, ik dacht dat dat alleen voor midi was. Pak de handleiding er weer bij en ga met de multi mode aan de slag.

Bedankt ook voor de link naar het forum, daar staat een hoop informatie!
 
Back
Top