Een nieuwe geluidskaart, of meer RAM geheugen?

lennyverro

Nieuwkomer
Lid sinds
4 december 2009
Berichten
4
Ik post dit eerste bericht naar aanleiding van een geluidskaart. Ik hoop dat jullie mij wat verder kunnen helpen. Laat ik bij het begin beginnen; ik kocht een m-audio fast track:
- zodat mijn stepsequencer fl studio minder underruns maakte wanneer ik veel vst-plugins tegelijk liet werken
- zodat ik daarmee mijn latency een heel stuk lager kon zetten (hopelijk van 8000 naar 256 ms)
- zodat ik mijn gitaar gemakkelijk in kon pluggen en geruisloos op kon nemen

Ik heb de m-audio aangesloten via usb. De monitoren, mijn 2 maal krk’s rp5 g2, heb ik geprobeerd aan te sluiten in de achterkant, de 2 line outputs op mijn m-audio. Het resultaat is een hoop meer geruis dan wanneer ik ze gebalanceerd op de achterkant van mijn pc via de oude geluidskaart aansluit. En daar bovenop piept mijn rechte monitor. Dat is 1.
Daarnaast lopen mijn projecten (vooral de complexe met veel vst’s) minder goed dan met mijn vorige interen geluidskaart en krijg ik dus veel haperingen en underruns. Het aansluiten van mijn gitaar werkt wel goed, niet helemaal zero latency als dat ze voorstelden, maar ik zet het ongeveer op 1000 ms.

Nu heb ik niet een vrij dure kaart gekocht om alleen geruisloos op te kunnen nemen en de geluidskwaliteit (underruns) is dus meer achteruit gegaan! Ik heb dus contact opgenomen met de verkoper en die vroeg naar het Ram geheugen van mijn pc. Hier wat specificaties:

Model: Dimension DXP061
Processor: Intel® Core (TM )2 CPU 6600 @ 2.40GHz 2.39 GHz
geheugen RAM: 2,00 GB
Type computer: 32-bits besturingssysteem

Mijn computer is nog niet erg verouderd, maar de harde schijf staat redelijk vol. Dat terzijde:
kunnen jullie mij verder helpen?
Is het raadzaam om naar een beter model met in ieder geval gebalanceerde aansluitingen te kijken, zoals de m-audio fast track pro? Of moet ik gewoon beginnen met het terugbrengen van deze kaart en voor meer RAM geheugen zorgen?

Groeten,
Lennart
 
Dat ligt eraan hoeveel ram er nog vrij is als je alle nodige programma's hebt gestart (taakbeheer) en of je nog genoeg schijfruimte vrij hebt.
Qua ruis zou ik het toch ergens anders zoeken. Contacten, plaats van de kaart op het moederboard enz...
 
Underruns is wanneer de boel overloopt zeg maar.
De CPU of HDD gebruik kan het niet aan en dit resulteert in klikkende stottergeluidjes.
Bij FL Studio kun je overigens zien bij audio opties of er underruns waargenomen zijn.
Als je de boel exporteert naar een wave / mp3 is dit niet hoorbaar.

Gok alweer dat er geen Asio 2.x gebruikt wordt.
256 ms / 1000 ms > ongelooflijk, wat hoog.
Maar goed, 8000 ms? Dat zijn 8 seconden.
Dus 1 noot inspelen en na 8 seconden waarnemen?
 
Laatst gewijzigd:
Maar goed, 8000 ms? Dat zijn 8 seconden.
Dus 1 noot inspelen en na 8 seconden waarnemen?

O sorry, het spijt me!
Grote fout van mij. Ik haalde nu het aantal milliseconden en samples door elkaar. Ik bedoelde 186 ms (8000 samples).

Maar hier kom ik nog niet echt verder mee. Ik kan jullie wel melden dat ik mijn schijf aan leegmaken ben en ik programma's eraf gooi. Verder werk ik met zo min mogelijk programma's tegelijk wanneer ik aan het producen ben.
 
O sorry, het spijt me!
Grote fout van mij. Ik haalde nu het aantal milliseconden en samples door elkaar. Ik bedoelde 186 ms (8000 samples).

Maar hier kom ik nog niet echt verder mee. Ik kan jullie wel melden dat ik mijn schijf aan leegmaken ben en ik programma's eraf gooi. Verder werk ik met zo min mogelijk programma's tegelijk wanneer ik aan het producen ben.

186 is nog steeds veels te veel. Ik zou zeggen probeer onder de tien ms. te komen. Je computer is snel genoeg, ik denk ook dat je even kritisch naar je drivers moet kijken. ASIO instellingen, en of je daadwerkelijk de ASIO drivers gebruikt in je sequencer.
 
Oke jongens,
toch bedankt voor jullie reactie!

Het probleem is nu opgelost op deze manier:
Ten eerste heb ik de nieuwste ASIO4all drivers gedownload. Volgens mij moest je die gewoon installeren en alles gaat daarna vanzelf (wel even in de instellingen asio4all usb geselecteerd in fl studio). Nu werkt alles zo goed als vloeiend, maar niet helemaal 0,0 latency als dat ze zeiden, maar wat wil je voor zo'n kaartje!

En als laatst: dat piepende geluid in mijn rechter KRK heb ik weggekregen door de voeding in een vrij (met de haspel verbonden) stopcontact te steken. Blijkbaar stond er dus teveel vermogen op 1 stekkerdoos!

Bedankt jongens,

groeten
 
Ik neem aan dat er bij de M-audio eigen ASIO-drivers zitten. Waarom gebruik je die niet?
 
als ik jouw was zou ik voordat ik mijn DAW app start, even naar Taakbeheer gaan (CTRL + ALT + DEL) -> Processen en dan moet je eens op grootte rangschikken, zo kun je zien welke programmas er allemaal veel geheugen innemen, als je bijv. Ook kun je Ccleaner gebruiken om minder programma's te laten opstarten.

Groetjes arlon
 
Nu werkt alles zo goed als vloeiend, maar niet helemaal 0,0 latency als dat ze zeiden, maar wat wil je voor zo'n kaartje!

Volgens mij heeft het kaartje er weinig mee van doen. Ze kunnen vrijwel allemaal, zelfs de goedkoopste onboard shite, prima werken met een latency van 1 sample. Qua hardware dan. Kost wel enorm veel CPU en heeft verder weinig nut, maar het kan;-) Als het al ergens aan ligt, zijn het de drivers.
 
Dan mag je van goede huizen komen met een cpu die zo duur is,
dat je beter een audio interface koopt.
En inderdaad Asio 2.x gebruiken en niet Asio4All.
Daarvoor bezit je immers een audio interface niet?
 
Dank jullie wel voor de verdere reacties.

Ik ben van plan deze fast track om te ruilen naar de fast track pro (met nog wat centjes ernaast natuurlijk). Ik wil m'n KRK's gewoon balanced aan kunnen sluiten want ik merk dat er wat kwaliteitsverlies is in het geluid dat ik hoor. Verder zitten er wat betere specificaties bij de fast track pro, dus vandaar.

Als ik die kaart heb gekocht ga ik eerst nogmaals grondig die bijgeleverde cd's bekijken of daar drivers op staan. Ik heb wel de drivers van de m-audio site gedownload, maar die werkten dus hartstikke slecht.
 
asio4all drivers zijn voor mensen die GEEN ASIO-geschikte kaart hebben!
Dus een soort emulatie die min of meer zuigt...
Dus gebruik de originele ASIO drivers voor je kaart, en geen andere troep.

Nogal kort door de bocht.

Recentelijk iemand bij mij in de studio gehad (cursus Cubase) die een Lexicon Lambda had gekocht. Met de originele drivers kwam hij qua latency niet echt fatsoenlijk laag bij normale performance. Toen ASIO4ALL geinstalleerd en hij haalde een veel lagere latency en betere performance dan met de originele driver van Lexicon. Terwijl die het op andere PC's dan weer wel naar behoren doet.

Dus dat ASIO4ALL zuigt en alleen is voor mensen met onboard kaartjes enzo is echt niet waar!
 
http://www.kevinbos.nl/tweakwindows/

Ben zo vrij geweest om even wat dingen op te schrijven.

Veel mensen vergeten dat ook een virrusccanner voor veel narigheid kan zorgen. Als realtime scannen dus aanstaat.

Zowieso zou ik gewoon even zorgen dat je 4 gb erin hebt. Kost geen drol, maar scheelt uiteraard ook een hoop.
 
erg interessant,
want ik ook doe is bij grafische opties prestaties helemaal af te zetten en je programmas te laten primeren

Kevin, ik heb je (goede) lijstje met suggesties doorgenomen en heb nog enkele vraagjes:

- ivm het SWAPPEN
ik werk op 32bit xp en dus spreekt windows maar 3 gig aan. is dat genoeg om te kunnen genieten van dat swappen?
- bij aanbevolen geheugen staat er meer dan ik er daadwerkelijk heb. Bij jou staat er onderaan echter 5000mb, terwijl je schreef dat je ook maar 3 gig hebt? snap ik niet?

-ivm systeemherstel: de ram die hiervoor wordt toegewezen lager zetten, helpt dit ook of moet je hem helemaal uitzetten?

-ivm tabblad opstarten: zijn er ook programmas bij de services die je mag uitzetten? ik heb bv de windows security center en updates uitgezet (gebruik toch geen internet).; of beter niet?

--------------------------
nog een extra vraagje: ik zoek ook een programmaatje om mijn pci latencies manueel te kunnen instellen, maar die drie bekende die je vindt op het net (pci latency tool, en ltcag of zoiets) werken niet op mijn pc (van dat ene programma blokkeert mijn pc zelfs)
 
Hey Music,
Swappen werkt ook bij 3 gb ram. Tegenwoordig is het huidige ram zo snel, dat je liever wilt dat hij eerst je interne geheugen gebruikt, en daarna pas de swap aanspreekt ;-).

Als je al deze stappen bij windows xp doet, heb je echt een rocksolid machine.
Ik gebruike gewoon een dual core 1.6 ghz en deed al me recordings ermee. Als ik windows opstarten, had ik 244 mb van het geheugen in gebruik ;-)

Systeemherstel zou ik aanraden om helemaal uit te zetten.
Waarom? Systeemherstel stelt echt geen zak voor namelijk.
Als je een keer een herstel moet doen, veelal werkt het nieteens. Tevens vervangt die alleen de windows bestanden, en niet bepaalde dingen op je C:.
Beste is gewoon een extern programma nemen waar je zelf gewoon kiest om te backuppen.
Met dit verhaal, wil ik dus ook duidelijk maken, dat een Mac bijv niet voor niets zo stabiel is. Windows is wel leuk, maar je krijgt van microsoft een hoop shitload die standaard aangezet word, die je nieteens aan wilt hebben. En waar je niks mee doet.
Wat betreft de services, pas er wel mee op natuurlijk. Maar dat soort dingen kunnen geen kwaad.
Ook bij het opstart verhaal, als je nu denkt van, waar is dit of dat van. Doe even google en dan de bestandsnaam, bijv quicktime.exe en dan zie je van hoe en wat.
Als je ziet wat mensen van meuk geinstalleerd hebben is vaak niet normaal. En dan nog klagen dat de boel traag is of dat er storingen zijn.
Als ik mijn pc opstart heb ik alleen rechtsonder me internet verbinding staan, me geluid en virusscanner ;-).
En virusscanner gaat altijd helemaal uit.
Zorg ook dat je een virusscanner hebt die daadwerkelijk ook echt uit gaat als je hem uitzet.
Veel virusscanners blijven bijv toch nog actief :-)
 
je zou ook altijd je e6600 wat kunnen overclocken, mits je een beetje een fatsoenlijke koeler op je cpu hebt kun je hem op luchtkoeling met gemak boven de 3Ghz krijgen dat scheelt ook nog wel aardig. e660 is een heerlijke cpu om wat harder te laten lopen.

Ik had zelf altijd mijn e6600 op 3,24Ghz lopen ipv 2,4Ghz
Mijn i7 860 draait nu op 3,65 ipv 2,8 die prestatie boost merk je enorm wanneer je met veel vst werkt.

ik draai nu bijv met gemak 20 toraverbs op highest quality naast elkaar terwijl dat voor mijn overclock zo rond de 14 lag...
 
Back
Top