reparatie tape delays

mossie23

Stamgast
Lid sinds
10 april 2006
Berichten
364
hallo,

ik heb een korg se-300 tapedelay en ben op zoek naar iemand die hem kan repareren. alles lijkt mij in orde, maar op 1 of andere manier zitten er schokjes in de tapesnelheid, afsof de tape af en toe blijft hangen. zelf denk ik dat er niet iets heel erg mis is, maar dat het aan de afstelling ligt of dat er viltjes versleten zijn. de tape heb ik al meerdere malen vervangen, dus dat is het probleem niet. kortom, er moet ff iemand met verstand naar kijken.

iemand die me kan helpen? uiteraard tegen betaling.
 
vers uit de winkel, dus tape zal wel goed zijn.

ik heb het hele pad waarlangs de tape loopt gecontroleerd. dus metalen wieltjes geolied, etc. wat het grootste verschil maakt, is als ik klooi met de onderdelen die zorgen voor de tapespanning, dus waar viltjes zitten. voorzichtig buigen van die onderdelen zorgt ervoor dat de tape makkelijker loopt, maar soms is er weer te weinig spanning. ik zoek dus iemand die kan zorgen dat de tape precies strak genoeg zit. kan ook zijn dat er echt iets mis is, maar dat denk ik niet.
 
nieuwe tape, schone koppen en alles waar de tape langsloopt en eventueel een nieuwe aandrukrol zou goed kunnen helpen. althans, bij de tape echo's die ik heb gerepareerd.
 
de boel is gedemagnetiseerd, maar die snaar is een goeie, daar ga ik even naar kijken.

elektrovolt, repareer je regelmatig tape echo's? of alleen voor jezelf?
 
ik heb er een aantal gerepareerd, waaronder eigen spullen, maar ik weet niet of er nog aadrukrollen e.d. te koop zijn. wat Matthew zegt klopt ook wel. de tape moet vrij kunnen lopen, met enige weerstand om de tape strak langs de koppen te laten lopen.

het is al vaker gezegd hier, maar voor de zekerheid: als je de echo schoonmaakt, kan dat prima met schoonmaak alcohol (96% ofzo) of spiritus. maar zorg dat er niets daarvan op de rubber onderdelen komt, hierdoor droogt het rubber uit en slipt de tape nog meer. eventueel zou je rubberdoekreiniger hiervoor kunnen gebruiken.

als je in de buurt van Den Haag bent zou ik er eens naar kunnen kijken, anders zijn er vast nog wat anderen hier op het forum
 
klopt, er zit geen snaar in de se300.

ik heb em gisteren even uit elkaar gehaald en ik denk dat ik de problemen op een rijtje heb:

- kop 3 is in vergelijking met de kop 1 en 2 dof en zacht. de kop lijkt nog in orde, dus dat zou met afstelling te verhelpen moeten zijn. heb ik geprobeerd, maar zonder dat ik er echt verstand van heb.

- 3 viltjes zijn aan vervanging toe. die zijn helemaal vies en vervormd. iemand een idee waar ik die kan krijgen?

- het belangrijkste probleem: het onderdeel dat er intern voor zorgt dat de pinch roller (rubber wiel) tegen de capstan (aandrijfpin vanuit de moter) wordt gedrukt, lijkt niet goed te werken. het lijkt een magneet te zijn die niet hard genoeg aan een pin trekt. op de bijgevoegde foto staat een pijl bij dat onderdeel. de pin aan de bovenkant zit aan de pinchroller vast.

het gevolg hiervan is dat de tape te langzaam en onregelmatig wordt doorgevoerd. warble warble warble... de pinch roller is volgens mij niet uitgedroogd (ik ken het probleem van rubber wielen en alcohol). hij lijkt net zo zacht als de pinchroller op mijn revox b77, dus lijkt mij in orde.

als ik de pin met de hand aanduw, komt er via de pinchroller meer druk op de tape en klinkt de tape echo zoals ik denk dat het zou moeten.

wat dat betreft vroeg ik me ook af of iemand mij een geluids voorbeeldje van zijn tape echo op zou kunnen sturen. hoe goed is goed met een tape echo? volgens mij klinkt het hoe dan ook een beetje lo-fi.

ik stuur zelf altijd een juno 60 arp en wat akkoordjes door de se300 om te horen hoe hij er voor staat. als iemand dat met zijn delay zou willen doen, graag! dan heb ik referentie. (andere synth kan natuurlijk ook) volgens sommigen is de se300 vergelijkbaar met de roland re201, dus als iemand daar specifiek wat voorbeelden van heeft graag!

elektrovolt, dank voor de aanbieding! ik ben regelmatig in den haag, dus dat zou een optie kunnen zijn. maar als dit verhaal je al hopeloos klinkt, dan heeft het waarschijnlijk geen zin.
 

Attachments

  • se300.jpg
    se300.jpg
    82,8 KB · Bekeken: 122
Hoi,


Bij een Roland Space Echo meen ik me te herinneren dat je drukkracht van de pinch kan afstellen met een schroef. Misschien kan dat met de SE300 ook.

Verder: zou het ook kunnen zijn dat de rubberen rol is versleten en dat daardoor de druk is afgenomen?

Ik heb zelf een SE500, geen SE300.
Ik wil met alle plezier een opname maken, maar mijn SE500 "zwabbert" ook behoorlijk. Ik doe daar niks aan omdat ik dat mooi vind en nog een paar tape echo's heb die wel strak zijn. Dus ik denk niet dat je veel aan mijn opnames hebt.

Groeten uit het zuiden des lands,


Matthew
 
hey matthew,

het is zo dat de pinch roller soms bij het aanzetten niet eens beweegt, dan moet ik hem een zetje geven en dan klikt de pinchroller een beetje halfslachtig tegen de capstan aan.

rubberen rol ziet er voor mij goed uit, maar dat zou eigenlijk iemand moerten bepalen die er meerdere in zijn leven heeft gezien.

opnames graag! ik ben benieuwd wat jij bedoelt met zwabberen en wat je bedoelt met echo's die wel strak zijn. hoeft niet uitgebreid, gewoon zodat ik een idee heb wat 'goed' is. is de roland re201 bv. 'goed'? die wordt vaak gezien als de standaard, maar nou lees ik net op internet dat hij zo goed is omdat hij een beetje zwabbert... de vraag is of je dat moet geloven. maar misschien bedoelen ze wel tov een strakke digitale delay. iemand hier gebruiks ervaringen met de re201? zou je het 'goed' noemen?

afgaande op wat berichten op internet en de prijs die soms wordt neergelegd voor een se300 denk ik dat hij in de buurt van een re201 zou moeten komen, of een andere goede tape delay. vandaar mijn vraag voor opnamen.

groeten,
michel
 
Ik heb ook een RE201.
Ik zal eens opnames maken van beide.
Dan kan je het verschil horen.
 
Ik heb ook een RE201.
Ik zal eens opnames maken van beide.
Dan kan je het verschil horen.
tof! dank je.

enneh... maak het niet te gek ;)

gewoon wat akkoorden en arps zodat ik kan horen hoeveel ze 'zwabberen'. da's bij drums altijd wat moeilijker te horen.
 
Hier is een opname van de SE500 (ik heb geen SE300 maar ga ervanuit dat de SE500 ongeveer gelijk zal zijn aan de SE300).
 

Attachments

  • SE500-demo.mp3
    2,7 MB · Bekeken: 108
En hier is een opname van de RE301 van Roland. Ik heb beide opnames overigens niet nabewerkt of level-gecorrigeert of wat dan ook. Rhodes in echo in geluidskaart en op rec geduwd..that's all...:)
 

Attachments

  • RE301-demo.mp3
    2,7 MB · Bekeken: 120
hee matthew,

bedankt voor de demos! nu heb ik een duidelijk idee met wat je met zwabberen bedoelt.

zo te horen klinkt tape echo sowieso een beetje lofi. die 301 klinkt redelijk stabiel en helder, maar zo strak als digitaal is het niet. nu weet ik waar ik me op kan richten.

dank!
 
- het belangrijkste probleem: het onderdeel dat er intern voor zorgt dat de pinch roller (rubber wiel) tegen de capstan (aandrijfpin vanuit de moter) wordt gedrukt, lijkt niet goed te werken. het lijkt een magneet te zijn die niet hard genoeg aan een pin trekt. op de bijgevoegde foto staat een pijl bij dat onderdeel. de pin aan de bovenkant zit aan de pinchroller vast.

Hey Mossie,
ik had het nog eens met een technische vriend over jouw stukke echobak, en volgens hem ontstaat een slappe stopmagneet door :

-de spoel is te heet geworden waardoor (een deel van) de isolatie smelt en kortsluiting ontstaat. dit schijnt een gangbaar probleem te zijn bij die dingen.
-defecte elco die de stopmagneet in zijn werk trekt middels een ontlading.
dat kan je controleren door m met de hand aan te trekken, blijft de tape vervolgens op spanning, dan zou het de elco kunnen zijn..

waarschijnlijk kan je dat model stopmagneet nog gewoon kopen..
als noodoplossing zou je ipv de stopmagneet een veerunster kunnen gebruiken
om de pinch roller op de juiste spanning te houden, die dingen kan je vrij
precies afstellen
 
dank dat je het nog even uitgezocht hebt.

ik heb de machine inmiddels door een forumlid uit den haag laten repareren en ik kan mijn oren niet geloven! hij heeft hem helemaal perfect afgesteld en de echo is nu superstrak. dat de stopmagneet het niet meer deed kwam (als ik het me goed herinner) doordat die in serie staat met het lampje voor de vu-meter, en die was gesprongen...

maar de grootste verbetering kwam van het uitlijnen van het tape pad: pinchroller recht afvijlen, kopen afstellen, tapespanning in orde maken en een nieuwe loop erin van sam uit utrecht. mocht iemand zijn tape echo willen laten repareren, stuur me dan ff een pb, dan kan ik je de adressen geven.
 
Back
Top