Toekomst van hardware-samplers... Gebruik jij ze nog?

Toekomst van hardware-samplers... Gebruik jij ze nog?

  • Ja, dagelijks (of alleen maar...)

    Stemmen: 77 39,3%
  • Soms (speciale doeleinden, 12bit bijv.)

    Stemmen: 35 17,9%
  • Nee, nooit meer

    Stemmen: 43 21,9%
  • Überhaupt nooit gebruikt

    Stemmen: 27 13,8%
  • Nee, maar binnenkort hopelijk wel

    Stemmen: 14 7,1%

  • Totaal aantal stemmers
    196

shortwave

Ouwe rot
Lid sinds
4 Maart 2003
Berichten
3.979
Locatie
Amsterdam
Er is al best veel over de toekomst van hardware-samplers gezegd, vandaar deze thread. Ik ben benieuwd wat jullie denken over de toekomst van hardware-samplers? Beetje speculeren mag... ;)

Volgens mij worden er niet veel meer geproduceerd, en laatst zag ik al complete S3000xl's voor 50 euro te koop staan. Een simpel etentje met zijn tweeën kost nog meer...

Wat gaat er gebeuren met al die (straks) ongebruikte apparaten? Gebruiken jullie ze nog en zo ja, welke? En waarom niet alles op de computer? Of gaan we ooit nog een Akai-Emu-vintage rage krijgen of iets dergelijks?
 
Ik weet niet of een rs7000 ook onder samplers valt maar ik gebruik de sampler erin altijd.

Daar komt bij dat ik een packard bell pc heb,:kont::r
ik geloof best dat een goede computer net zo fijn of beter werkt,
maar mijn geld zit voornamelijk in hardware
op de pc staan enkel gratis programma's ala bram bos en light versies zoals wavelab lite en cubasis 8o)
 
Ik gebruik de Yamaha A5000 niet dagelijks, maar op de een of andere manier als ik hem wel gebruik (icm RM1x) om drums/percussie te sequencen klinkt t toch altijd lekkerder dan dat ik t in Cubase heb geknipt/geplakt.... Plus dat de "beperkte" mogelijkheden (tov Cubase/ software) bij mij een positief effect hebben qua "productievreugde"... ;)
 
Nee, nooit gebruikt ook.
De mogelijkheden van de computer is op het gebied van sampling zijn zo goed dat ik daar geen andere hardware voor nodig heb. Het voegt voor mij niets toe. Daarom investeer ik liever in andere hardware.
 
Deze thread is geen poging om de gemiddelde verkoopprijs van een sampler nog wat verder omlaag te trekken zeker? :D

Maar ik gebruik hw-samplers al heel lang niet meer, al staan ze wel indrukwekkend in een 19 inch rack. :okdan:
 
Volgens mij worden er niet veel meer geproduceerd
Volgens mij zijn er nog maar 2 soorten hardwaresamplers over - de MPC/MVs en die die ingebouwd zitten in de workstations. Nou hebben die laatste wel het voordeel dat ze hun geheugen niet alleen voor sampling gebruiken maar ook voor audiosporen.

Wat gaat er gebeuren met al die (straks) ongebruikte apparaten?
Ik zie ze eigenlijk niet meer in prijs omhooggaan, op de echte gewilde vintage-bakken na (E-mu SP, Emulator, Akai MPC60 of MPC3000).

Elke sampler is gewoon een oudere computer van binnen met betere D/A en A/D conversie en "betere" interpolatie-algoritmes heeft. "Beter" is subjectief omdat er in S5000 volgens mij ook maar het equivalent van een 386 of zo zit, maar aan de andere kant lijkt het mij dat een bedrijf dat veel met samplers gedaan heeft zoals E-mu of Akai er meer research in heeft gestopt wat een NI niet heeft, of ze moeten die engineers ook hebben ingehuurd - aan de andere kant hebben die de luxe om er meer brute CPU-power tegenaan te gooien.

Gebruiken jullie ze nog en zo ja, welke?

Gebruiken niet, maar ik heb nog een ESI4000 en een Yamaha A4000. Eigenlijk best jammer, maar je krijgt ze aan de straatstenen niet meer kwijt. Ik denk dat ik ze na 15 jaar of zo aan m'n kinderen geef als ik die dan heb, dan mogen zij er mee gaan experimenteren.

En waarom niet alles op de computer?
Omdat je dan weer mensen krijgt die over filters en interpolatie beginnen ;). Nou zijn de filters in Kontakt inderdaad niet geweldig spectaculair, maar echt spectaculair waren ze eigenlijk ook alleen maar op de hogere E-mu's met grafisch display, die van Akai waren ook weer wat braver en neutraler.

Of gaan we ooit nog een Akai-Emu-vintage rage krijgen of iets dergelijks?
Met de SP en de MPC heb je dat in feite al :).

Het punt is dat zo'n S3000XL eigenlijk een volledige synthesizer is waar je gewoon basic (en niet zo'n basic) waveforms in kan smijten. Alleen op basis van dat al kun je met een controllerkeyboard, 1 diskette en een paar slimme, goed gebouwde patches een supergoedkope synth scoren. Het is alleen een hoop gedoe, omdat je voor grote datatransfers SCSI nodig hebt wat z'n eigen problemen met zich meebrengt, en dat je idealiter .wav files kunt importeren (wat die S3K of de ESI niet kunnen). En niet elke sampler kan zo'n Flash-card retrofit aan.
 
Dagelijks is een groot woord, vandaar dat ik 'soms' heb gekozen.
Op de pc knip/bewerk ik de samples meestal en daarna gooi ik ze in m'n sampler.
 
Dagelijks is een groot woord, vandaar dat ik 'soms' heb gekozen.
Op de pc knip/bewerk ik de samples meestal en daarna gooi ik ze in m'n sampler.

"Altijd" was idd toepasselijker geweest, als tegenstelling tot "soms".
Ik gebruik ook altijd mijn hwsamplers, maar dat betekent dan weer niet dagelijks..;)

Maar goed; de lol van hwsamplers zit voor mij in het karakter.
Het spelen met apparatuur bezorgt me net zoveel plezier, als het musiceren ermee.

Dat maakt de keuze voor een hwsampler voor mij voor de hand liggend..
 
Kijk op mijn lijstje en jullie zien dat ik alleen hardware gebruik. Maar dat geldt ook voor synths en sequencers. Favoriete samplers zijn de ASR-10 (o.a. voor modulaties, unieke effecten en het laag) en de E4XT Ultra. Laatst had ik een stuk overgezet van de E4 naar de MPC-4000. De effecten van de RFX32 uit de E-mu scoorden duidelijk beter.
 
Doordat het best een klus is om presets te bouwen op een racksampler mensen kiezen voor softsamplers of 'snel te bedienen' samplers als phrase samplers/mpc's.

Alles wat snel en makkelijk te bedienen is wint het uiteindelijk aan populariteit.. je wil gewoon snel resultaat en niet eerst een tijd lang instellingen maken.

Dikke synth sounds haal je tegenwoordig gewoon uit synths, itt tot bv 15 jaar terug toen de apparatuur duurder was..
 
Ik gebruik samplers voor korte samples als drums, bijv m'n overstuurde 909 samplen. 909 ride samplen en reversen. etc.

Vind ik persoonlijk fijner werken als een sofware sampler in de pc, heb ook maar 8 outputs op m'n pc en die gebruik ik weer voor zaken als lange vocals etc soms een vstje dat werkt wel fijner op de pc vind ik.

Heb zelf een akai s2800 en s3000 en s1000 en mpc1000 zou ze niet weg willen doen. Wat eerder werd gezegt dat de mpc's en mv's de rack samplers gaan vervangen zie ik niet echt gebeuren. Lijkt me een beetje zonde om een mpc als racksampler te gebruiken en z,n eigen sequencer niet te gebruiken. Daar zijn de rack samplers veel handiger voor.
 
Wat eerder werd gezegt dat de mpc's en mv's de rack samplers gaan vervangen zie ik niet echt gebeuren.
Waar zie jij dat dan staan? ;)

Zelfs als het ergens stond, dan is het nog een feit dat er de afgelopen 6-7 jaar (de Z4 en Z8 komen uit 2001) geen dedicated racksamplers meer gemaakt zijn, of je moet die in een Fantom X Rack meetellen.
 
Ik heb altijd ruzie met computers. Zelfs een simpel verslagje in word is voor mij soms drama :bekdicht:. Daarom werk ik eigenlijk alleen met hardware. Ben wel bezig met een goede pc in mijn set up voor een goede DAW voor sequencen, arrangen, enz.

Mijn core is een mpc met een midi keyboard. Daar kan ik bijna alles mee doen. Hoewel een echte track toch sneller te bouwen is op de pc, gaat mijn voorkeur alsnog uit naar de MPC. Gewoon het gevoel van een hardware sampler...Het heeft voor mij gewoon iets.(Ben zelfs voorzichtig op zoek naar een s950, retro 12bit:duivels:) Hetzelfde dat mijn voorkeur ook uitgaat naar vinyl :dj: i.p.v. cd's of mp3. Waarschijnlijk historische nostalgie.

"Ben een man van analoog.Blijf teveel in het verleden hangen volgens mijn psycholoog"
 
Ik verbaas me erover dat de yamaha Akx serie vaak voor minder van eigenaar switched dan fx-units met vergelijkbare of zelfs mindere specs, terwijl je bij een akx een sampler en een fx unit krijgt...
 
Filtertje van mijn roland s550 klinkt wel erg lekker.
Ook de monitor wat er aan hangt is daarvan een verijking.

Een p.c gebruik ik nog steeds heel erg weinig.
Alleen het opstarten al......
Ben ik met de s550 al een paar minuten aan het pingelen voordat de p.c opgestart is.
 
Ik heb de optie "dagelijks" gekozen, ook al ben ik niet dagelijks met muziek bezig, en gebruik ik niet altijd samplers. Maar omdat ik helemaal niets meer met computers doe, gebruik ik alleen maar hardware.

Qua samplers gebruik ik nu:

Akai Z8, S950, MPC2000XL
Ensoniq EPS-16+
Korg DSS-1 (maar deze zie ik eigenlijk niet als sampler, is toch meer een synth)
 
Ik heb een emu esi4000 turbo, die raak ik nooit meer aan, ligt in n hoekje stof te happen. Brengt ook niks op, dus verkopen heeft geen zin.

Maar mijn Korg esx heeft wel bestaansrecht, omdat het zo'n toffe realtime live sequencer is.
 
Back
Top