Stagepiano/Synth/Module?

frankgroot

Nieuwkomer
Lid sinds
23 april 2007
Berichten
5
Hee mensen,

Ik ben een 17-jarige scholier (heb dus ook niet zoveel te besteden) en speel op dit moment in 3 bandjes: twee waarin akkoestische rustige gitaarmuziek gemaakt wordt (Americana, wat Country, Folk enzovoorts) en in een café/bruiloft-bandje. Ik heb 9 jaar keyboardles gehad en op dit moment treed ik dan ook op met mijn yamaha psr-2000. Een mooi apparaatje, maar écht een keyboard: lomp, er zitten onnodige functies op en gewoon niet gemaakt voor 'on stage'. Heb al veel rondgezocht op het internet voor een alternatief maar ik kom er gewoon écht niet uit. Ik had bijna een Yamaha MO6 aangeschaft maar ben tóch weer aan het twijfelen. Misschien dat jullie wat kunnen helpen!

Ik ben op zoek naar een synth/stage piano
- van maximaal 1000 euro, tweedehands is totaal geen probleem.
- met realistische (elektrische) piano en orgelgeluiden. Ik vind vooral deze belangrijk, maar zou ook graag wat strings, pads en blazers hebben. Dit omdat ik dus ook nog in een café/bruiloft-bandje speel waarin dit nu eenmaal nodig is. De toets-instrumenten zijn echter veruit het belangrijkst
- die niet te zwaar/log is. Ik heb nog geen auto en dus is het allemaal wat lastig, zeker aangezien ik hem volgend jaar in de trein moet vervoeren (ik ga aan de andere kant van het land studeren.. :geslaagd: )
- met toetsen die niet een té plastic feeling hebben, maar naar echte klaviertoetsen ben ik als ex-keyboarder ook niet op zoek. Wel een béétje zwaar.
- waarbij de sampler/sequencer en geluidsaanpassingsfuncties niet echt nodig zijn. Ik zal ook niet echt urenlang aan mijn eigen geluidjes klooien. Ik ben snel tevreden met fijne presets. Ik koop het toetsenbord puur om 'gewoon' op te spelen, ter ondersteuning van mijn bandje. Het apparaat is niet nodig in een studio o.i.d.
- het liefst met een beetje een vintage-look, of niet te modern. Dit is niet een heeel belangrijk punt, maar ik val persoonlijk gewoon meer op wat ouder uitziende apparaten dan op zilver-glimmende toetsenborden. Maar goed, dit punt is niet heel belangrijk.

De yamaha-sound bevalt mij wel, en dus zat ik in de motif-hoek te zoeken. De vele extra's (sampler/sequencer) die deze workstations bieden heb ik alleen niet echt nodig denk ik. De S-90 ES of een mooie Nord Electro leken me topapparaten, ze zijn alleen beide te duur en de S-90 voor mij een tíkkeltje zwaar. Ik heb ook aan een module/los toetsenbord gedacht, maar misschien is dit niet heeel erg handig aangezien ik niet echt een persoon ben om lang met sounds bezig te zijn. Ik wil gewoon (akkoestische) muziek maken!

Ten slotte weet ik dat met name de feeling van het toetsenbord en hoe realistisch de sounds zijn vooral eigen smaak zijn, maar toch had ik graag wat hulp van jullie. Ik ben geen enorme audiofiel en ben al vrij snel tevreden. Alvast bedankt!:)
 
Een Korg TR61 is mooi zwart. ;) Maar als ik jou verhaal zo lees zou ik toch wel voor de MO6 gaan. Dan haal je volgens mijn smaak de beste piano's, e-piano's en organs mee in huis voor dat budget.
 
misschien een 2de hands Yamaha PSR 9000 pro?

Ben er zelf erg tevreden over.
 
Korg stagepianotje!! Alleen zijn daar de orgels zwaar klote, en geen blazers.. En je bent een bruiloft man.. dussehm..

dan koop je gewoon een stagepiano.. met een midi moduletje (kan de goedkoopste nemen dus: fbo01 of mt32 (hebk zelf ook) voor 10 euro ofzo) en daar zitten wel leuke blazers en een aantal aardige orgeltjes in..

In dat geval ben je uit rond de 700/800 euro denk ik..

je kan ook zoeken naar een roland.. uit een oudere serie rd's.. daar zoek ik zelf ook nog naar.. (een korg staat bij mij beneden)..

succes
 
Bedankt voor de reacties!

@ Flesje: jaa dat die korg is inderdaad mijn smaak. ik heb me echter laten wijsmaken dat de korg synthesizers toch vooral bedoeld zijn als je niet echt naar akkoestische sounds op zoek bent. dat je dan beter rolands of eigenlijk yamaha's kunt hebben. maar goed, dat is natuurlijk persoonlijke smaak. momenteel staat de MO6 toch wel hoog aan mijn lijstje.

@ misterCCC: een psr 9000-pro ziet er aardig uit, maar ik vrees dat ik dan toch teveel in de keyboardhoek blijf hangen, en dat is nu net niet waar ik naar op zoek ben..

@ prosoloist: ik denk inderdaad dat een leuke stagepiano wel een optie is.. maar is zo'n module niet alleen maar onhandig? een verkoper in een muziekwinkel (spanjaard, Alkmaar) raadde me dat erg af omdat het volgens hem 'niet te doen was, als je live speelt'. Wat is jouw ervaring daarmee? Ik heb overigens laatst op een Roland RD 300-SX gespeeld. Wát een apparaat! Wel een beetje buiten mijn budget en eigenlijk hoef je die alleen maar te halen voor de piano.. Maar toch. Mooi ding!
 
Anders neem je iets uit de XV/XP klasse, dat is lekker goedkoop. Met wat expansioncards kan je daar best nog wel wat leuks uit halen. Maar als ik jou was zou ik gewoon gaan voor een S90, ervanuit gaand dat je het vast wel in je oefenhok kan stallen. Is duurder, is zwaarder, maar wel mooier dan alles wat je daaronder hebt. Als je qua gewicht gaat kijken, en er toch mee wilt gaan slepen kom je dus inderdaad uit bij synthaction klavier, en dan ook nog een 61. Moeilijk... misschien een oude Motif of Fantom, zeker aardige apparaten voor wat jij wilt!

Je kan overigens best wel met een module werken. Als je een controller hebt met een pedalinput zou je een setup kunnen maken zodat je patch wordt veranderd als je op je pedaaltje trapt. Dan moet je inderdaad wel een setup maken... en dat dient bij voorbaat thuis te gebruiken. Als je voor een module zou gaan dan zou ik zonder twijfel voor een Fantom XR of een Motif Rack ES gaan. Qua vervoersmogelijkheden is het wel aantrekkelijk. En 2e hands beide voor zo'n 1000 euro te krijgen (ES heb ik al vaak gezien voor 950, Fantom kan je wel voor 1100 krijgen)
 
Jammer dat hij draagbaar moet zijn. Als je de MO6 tof vind, zou ik namelijk voor de MO8 gaan: fantastisch gewogen 88 toetsen klavier. En tegenwoordig volgens mij nog maar 1200/1300 euro.
 
Het is lastig om al je wensen te verenigen in één oplossing, maar er komen verschillende combi's bij me op:

- tweedehands Yamaha S80 of S90. Mooie toetsinstrumenten (orgels zijn redelijk) en mooie all round synths. Wel een beetje zwaar/log qua transport (88 toetsen betekent breed instrument en gewogen klavier betekent zwaar instrument). Maar mooie investeringen in instrumenten waar je lang plezier van kunt hebben.

- een goedkopere stagepiano (Kurzweil SP76?) of masterkeyboard (Roland A30, A33, A37) met een sound module (Motif Rack, Motif ES Rack, Fantom XR) erbij. Wordt even puzzelen om dat binnen de 1000 EUR te houden, maar een Motif Rack is al niet zo duur meer... Goed te vervoeren (beter dan een 88-gewogen-toetsen-synth), maar misschien zijn sommige van de klavieren je qua feel te plasticky. Moet je zelf uitproberen, dat valt niet te lezen.
Qua gebruikersgemak modules: het is inderdaad wat meer werk dan met een toetsensynth. Maar als je de te gebruiken geluiden handig organiseert (in het usergeheugen als patches/voices of als performances), is het wel werkbaar.

- een synth met 76 toetsen. Een tweedehands "klassieke Fantom" (FA76)? Eventueel later uit te breiden met SR-JV-kaarten en SRX-kaarten als je een bepaalde hoek wil versterken (bijvoorbeeld de elektrische piano's, of de orchestrale sounds, of...). Of een tweedehands Motif7? Die moeten 2e hands voor onder de 1000 EUR te vinden zijn...

Ik denk dat ik niet voor 61 toetsen zou willen gaan, ook al twijfelde je aan de (op zich mooie MO6). Voor een band is één klavier van minimaal 73/76 toetsen wel aan te bevelen.
Sommigen redden het wel met 61 toetsen, dus een spijkerhard advies is dat natuurlijk ook niet.

Tips:
- zeker zelf een kandidaat-instrument voelen en beluisteren. Wat de ene zwaar vindt spelen, vindt de ander weer heerlijk. Hetzelfde geldt voor de sounds: de ene zweert bij Yamaha-pianosounds ("mooie, gedetailleerde sound" e.v.a.), de ander weer bij Roland ("ligt lekker in de mix" e.v.a.)...
- overweeg niet alleen de sound, maar ook het klaviergevoel, de transporteerbaarheid (omvang/massa) en het gebruikersgemak
- beter even wat meer uitgeven (of doorsparen) waar je écht tevreden mee bent, dan een lest-best-oplossing waar je na een paar maanden weer op bent uitgekeken. Verkopen en upgraden is in-the-end meestal duurder dan ineens je eerste keus kopen. Bovendien kun je duurdere instrumenten vaak nog uitbreiden, zodat ze je langer tot plezier kunnen dienen.

Succes.
 
In de tijd dat ik nog geen goeie flightcases had voor mijn analoge synths.. haalde ik mijn synths wel eens uit een module.. als je eenmaal weet op welke kanalen die binnenkomt enzo, moet je der gewoon niet meer aan draaien... Ik heb er verder nooit problemen mee gehad live..!! (de ene module is handiger dan de andere.. maar ik heb de 2 meest onhandige modules: fbo1 en mt32.. bekend om hun onhandigheid)..
 
Back
Top