reparatie solina stringensemble

manvsmachine

Electribe junk
Lid sinds
24 Maart 2003
Berichten
2.017
Locatie
Beegden
Ik ben bezig met de reparatie van een solina string ensemble. Weet er hier iemand een manier om te test of de dividers nog goed functioneren? Het linkse deel van het toetsenbord lijkt namelijk niet te werken. En ik wil wel graag weten of het de divider is die kapot is voor ik een nieuwe bestel. Een service handleiding met de bijbehorende schema's vind je hier : link
 
Nee ik heb de versie zonder ledjes. Heb je wel enig idee waar ik het dan in moet gaan zoeken?

photo.php
 
Laatst gewijzigd:
extra detail : het linkerdeel van het toetsenbord werkt zowel in de bas als in de strings sectie niet.

Bij de eerste test werkte het nog dus ik vermoed dat ik een ictje ofzo opgeblazen heb.
Verder was de stringensemble ook niet in al te goede staat. Maar de electronica lijkt verder in orde. op het rechtse deel van het toetsenbord werkt wel alles zoals het hoort.
 
En zou het aan erg slecht werkende faders kunnen liggen? Deze moeten allemaal vervangen worden. Ze werken alleen goed in 1 stand.
 
Nog een detail:

- Als ik in de bassectie een toets aansla met de basvolumeregeling open en een geselecteerde baspreset komt er wel een heel korte bastoon uit. deze blijft alleen niet doorklinken.
 
Zou de fout dan niet in het gate circuit kunnen zitten? en zoja hoe kan ik hier wat aan doormeten.

En aangezien de faders voor attack en decay niet fatsoenlijk werken kan het best zijn dat ik daarom niks hoor uit de strings sectie.

Meetgereedschap bestaat uit:

- Tektronix 100mhz scoop
- Velleman multimeter
 
na nog een test met de losse contactveertjes(van de toetsen) lijkt het probleem puur in de bassectie te zitten. zodra ik de veertjes van de stringsectie apart contact laat maken met de contactstrip is er niks aan de hand en hoor ik gewoon de toon die ik wil horen. Pak ik daar echter het veertje van de bassectie bij is er ineens niets meer hoorbaar. Als ik de bassectie daarna weer weglaat komt het geluid weer gewoon terug. er lijkt dus wel een sluiting ofzo in te zitten.

Nu is alleen de vraag hoe los ik dit nu weer op :stupid
 
Vandaag geprobeerd om alle faders van de solina schoon te maken. Maar faders voor crescendo en sustain lijken toch echt kapot te zijn. zodra de fader van sustain er tussenhang krijg ik geen geluid meer. met een normale potmeter is het probleem opgelost.


Iemand enig idee waar ik deze faders nog kan krijgen? Bij de lokale electronicaboer hadden ze deze maat niet.

En enkele toetsen functioneren dus niet. Ook als ik de veertjes tegen de contactrail aandruk doen ze niks.

En als laatste lijkt het of er steeds 1 toon blijft doorklinken maar dan heel zacht op de achtergrond. Iemand een idee waar dat aan kan liggen?
 
Onderdelen voor een Solina String Ensemble zijn te bestellen bij Huib de Bruin.
Ik heb even voor je gezocht wat zijn contact gegevens zijn, maar ik kon het nergens vinden.
Lang geleden heb ik wel eens een bestelling bij hem geplaatst, maar helaas kan ik er niets van terug vinden.
 
http://www.esbdebruijn.nl/

Deze link bedoel je matthijs?

Ik wil best onderdelen gaan bestellen maar daarvoor moet ik eens eerst weten welke er vervangen dienen te worden.

Eerder ga ik geen bestelling plaatsen. Dus als iemand nog tips heeft graag!
 
:kroon: Photo finish... ? :dubbel: Tja, man versus machine...


Origineel geplaatst door manvsmachine
Ik was eerder! :duivels:

maar toch bedankt voor de moeite.
 
lol @ conso. Maar ff ontopic graag serieuze reacties op mijn vragen. Misschien iemand die al eens eerder een solina gerepareerd heeft?
 
De servicemanual had ik zelf ook al. Zie de link bovenaan ;). Opzich nuttig maar het is zoek naar een naald in een hooiberg als je niet weet waar je de fouten moet zoeken ;). Ik word elke keer wel een beetje wijzer maar sommige dingen zijn een raadsel voor mij vooral waarom sommige toetsen wel en sommige niet werken.
 
Ik heb mijn solina strings gerepareerd, het probleem zit in de chips. De chips eruit knippen met een kleine kniptang, daarna de pootjes los solderen. Hierna een nieuwe voetje solderen, en daarna de nieuwe chip in het voetje plaatsen.

Het probleem zit niet in de sliders, de chips gaan na een tijdje kapot. Beter in een keer alles vervangen door nieuwe, dan wachten tot de volgende kapot gaat. Bij conrad worden de chips vrij goedkoop als je er meer tegelijk koopt....
 
Je kan ook gewoon er een socket op de oude chip erboven op solderen.das makelijker.

Moet wel ervoor zorgen dat die electrisch dood is.
 
Back
Top