Nederlandse bands en Vintage synths

Re: Solution/Willem Ennes

Re: Solution/Willem Ennes

Origineel geplaatst door OJS
Willem Ennes met Solution (later betrokken bij Time Bandits en Margriet Eshuys). Ik weet niet precies welke synths hij gebruikte maar zo te horen in ieder geval een Oberheim. Interessante muziek in ieder geval.

Ik zie Willem Ennes Zondag en Maandag ivm. optredens van Solution. Willem begon met de Korg 700, is overgestapt naar de Crumar Stratus en heeft daarna de Roland JP-8 en Sh-101 gebruikt. In de studio heeft hij ook Oberheim gebruikt.

Otto Cooijmans gebruikte de Oberheim OB-(s)X.:engel:
 
Origineel geplaatst door Rutger19
Ik geloof dat nog niemand Van Halen heeft genoemd, ook zij gebruikten redelijk wat verschillende analoge synths. Oberheim en Prophet weet ik in ieder geval, maar ze hebben vast meer gebruikt.

Groeten,

Rutger


Op de Jump video zie dat Eddie een Oberheim gebruikt. In de studio is dat echt wel een PPG wave geweest.
 
solution synths

solution synths

Origineel geplaatst door vos_paul
Het is al eerder gezegd, maar nogmaals: Solution!!! Coole synths, maar de rest vind ik ook helemaal top. Heb een aantal LPs van ze, maar de Live dubbel vind ik toch de beste. Zal nog es kijken of ik de synths kan determineren op de sleeve.

Niet vintage maar wel vintage stuff: Zuco103. Gezien op de markt in Wageningen op bevrijdingsfestival 2005. Zag eruit als een MS-20 (van een afstandje; kan ook een MS-10 zijn geweest), een Rhodes en nog wat andere / nieuwere bakkies. Heeft ook mijn OK-stempeltje gekregen :okdan:

Op de live cd/lp gebruikte Willem een JP-8 en de SH-101 als synth's

Groetjes, Hitman
 
Helemaal mee eens. Solution was erg leuk. Bijna on-Nederlands goed.

Zuco is helemaal da bomb! Ik heb ze vorig jaar op North Sea Jazz gezien en dat was met afstand het beste van de hele avond.
 
Origineel geplaatst door hitman
Op de Jump video zie dat Eddie een Oberheim gebruikt. In de studio is dat echt wel een PPG wave geweest.

OK, ik ben er natuurlijk niet bij geweest, maar de algemene aanname is dat die vette sound van JUMP met een OBXa is gemaakt. Als je zegt dat het een memorymoog was, geloof ik het ook. Het geluid van de PPG wave ken ik niet, dus ontkennen zal ik het niet.
 
Geen van beiden.

Die typische "Jump" lead sound werd gemaakt op een OB-X (in de video is het idd wel een OB-Xa ipv een OB-X maar dat was enkel op de live-optredens). Het geluid werd door een Marshall amp gehaald en waarschijnlijk gedubd (dat dubben wordt door bepaalde bronnen ontkend).
 
IK heb via de vanhalen site deze vraag gesteld en ziehier het bericht wat een heen en wederkaartje is geworden:

Hi,
It was an Oberheim OBX-A.

At 05:59 AM 3/17/2006, you wrote:
>Hello.
>I have a simple question. At a synthesizer site we talk about these
>instruments. And now we have a discussion which synth is being used
>on the track \'Jump\'. Can you help us out here?
>
>Many thanks,
>N. Willemse
>(Netherlands)



Brad
The Official Van Halen Web Site
http://www.van-halen.com
 
Sorry maar ik ben heel zeker betreffende die OB-X. Het was een heel lange discussie op o.a. de toch wel heel betrouwbare Analogue Heaven en (ik denk) Vintage Analog Explorer forums. Beiden kwamen tot dezelfde conclusie dankzij de bijdrage van mensen die heel dicht bij Van Halen betrokken waren in die tijd.
De OB-Xa bevat wel de A1 preset die min of meer hetzelfde geluid geeft, maar dat was oorspronkelijk gemaakt op een OB-X, door een Marshall amp gejaagd.
 
PS: de synth in de videoclip (waar live beelden werden gebruikt) was idd wél een OB-Xa - maar ter vergelijking bvb. Nick Rhodes van Duran Duran gebruikt nu ook live zijn Andromeda voor veel geluiden die indertijd gemaakt en opgenomen waren met zijn Roland Jupiter-8...
 
Frans Eschauier van Massada gebruikte een Polymoog. Op Astaganaga gebruikt gastmuzikant Hessel de Vries een Arp Odyssey. De eerste synth wordt op de hoes genoemd, de tweede niet, maar die herken ik, omdat ik die, net als de Polymoog, heb gehad.

Nova werd genoemd. Peter Kommers, Ruud van Es en Rob Papen vormden ook Peru en die hebben te veel synths gebruikt om op te noemen, veel Korg en later Roland spul. Maar ja, horen die wel in deze draad thuis? Naast de electronica hebben ze maar op een plaat,en dat was Moon,akoestiche instrumenten gebruikt.

Zou die GX-1 van Rick van der Linden te koop zijn, nu hij dood is? Of heeft hij hem bij leven al verpatst?
 
Origineel geplaatst door Akikaze
Zou die GX-1 van Rick van der Linden te koop zijn, nu hij dood is? Of heeft hij hem bij leven al verpatst?

Ik kocht van z'n zwager z'n CS80 en heb destijds wel ge-informeerd of de GX-1 er nog was, maar heb daar nooit antwoord op gekregen...
 
Origineel geplaatst door THM
De OB-Xa bevat wel de A1 preset die min of meer hetzelfde geluid geeft

Die OB-Xa A1-preset lijkt niet op de sound van Jump, althans niet de A1 van de 120 programs-versie. Het is welliswaar een brass-sound, maar je moet wel behoorlijk sleutelen aan de attack's, releases, cutoff en detune om het Jump-geluid eruit te laten jumpen.
Ik heb de presets net even geladen, dus.
 
OK sorry kan ook een andere patch zijn (ik heb zelf geen OB-Xa hier) maar in ieder geval zat er bij de factory patches blijkbaar een die er echt goed op leek - ja mss. inderdaad met wat sleutelwerk aan de envelopes en zo.
 
Zo klinkt bij mij patch A-1...

Jump!

(3 layers OB-Xa met compressie, verder droog en nog een tikje out-of-tune... :P )
 
Ik kan helaas geen mp3's downloaden op 't werk, dus ik zal vanavond eens luisteren. Maar hier de visuele weergave van patch A-1, met relatief (te) langzame filter attack en(te) lange releases:
 

Attachments

  • resize of a-1.jpg
    resize of a-1.jpg
    46,7 KB · Bekeken: 97
Origineel geplaatst door SaintEric
Rick van der Linden heeft ook nog een GX1 -tje gehad...
Die 2600's zijn me vroeger aangeboden. Hij had er twee. Ik had helaas geen geld..(ze gingen voor 2000 gulden...)

Ik hoop dat zijn LP "GX-1" ooit nog een keer wordt uitgebracht op cd!!!

Phochos
 
Ik heb thuid een album genaamd GX1 van (weer) rick van der linden. Alles door hem zowat ingespeeld met die bak (meer een tank)
tot de drums aan toe. varieert van bach bewerkingen tot vette kraftwerk achtige tracks. Heb helaas geen scanner want de hoes is echt te grappig voor woorden
 
Back
Top