• Welkom terug op het vernieuwde Synthforum!
  Lukt het inloggen niet meer? Voer dan een wachtwoord reset uit via Wachtwoord vergeten.
  Krijg je geen e-mail van Synthforum als je je wachtwoord probeert te resetten (bij hotmail, live of outlook accounts)?
  Lees dan deze mededeling!

Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 1

Blog Fifth Bot - DIY 19" Console Desk Module - Deel 1

Van het weekend wat lopen knutselen met wat scrap dat ik nog in huis had.

Waarschijnlijk hebben er meer mensen last van, je wilt eigenlijk al je gear voor je neus hebben tijdens het produceren, maar je wilt het ook wel flexibel houden, elke track of moment in de productie vraagt om zijn eigen flow en setup. Eén van de dingen die ik altijd irritant vind, je bent met je gear bezig, maar toch wil je tijdens je workflow zo nu dan je toetsenbord bij de hand hebben om wat shortcuts uit te voeren in je DAW, maar tegelijk ook nog je gear kunnen bedienen.

Ik denk nu een redelijke oplossing hiervoor te hebben. Ik ga het ff een tijdje uitproberen en als het bevalt er misschien nog wat mooiers van maken (met rack rails of zo).

Het doel is uiteindelijk om mijn toetsenbord binnen handbereik te houden, maar wel op een flexibele manier, zodat ik nog bij mijn andere gear kan. Nu oogt het natuurlijk nog allemaal wat rommelig, dus dat kan allemaal wel wat beter. Tevens een mooie gelegenheid om ook wat andere issues die me storen aan te pakken. Aangezien dit best wel een projectje gaat worden, leek het mij wel een leuk idee om daar een mini-blog van bij te houden, misschien leuk ter inspiratie voor anderen om ook zo iets te bouwen.

Eerst nog maar ff de begin situatie. Hieronder is het prototype te zien, gemaakt met wat scrap wat ik nog had liggen, maar misschien eerst nog ff een stapje terug, ff uitleggen wat ik tot nu toe gebouwd heb.

Ik ben ooit begonnen met het inbouwen van een elektrische piano, verzonken in het bureau, vandaar die uitsparing die onder de Maschine en Push te zien is. In de praktijk bleek dat toch niet helemaal handig te werken, ondanks dat ik er die plastic Ikea stands overheen kon zetten, was het wisselen daartussen gewoon teveel gedoe. Als je zoiets wilt doen, doen is het denk ik beter om een schuifsysteem te maken onder het bureau.

Wat wel redelijk werkte, was die groene stand die ik had gemaakt (die achteraan het bureau staat), daar zit ook een uitschuifbare lade in het midden, zodat ik daar bv wat pedals of ander klein spul op kon zetten.

Maar ik wilde meer shit kwijt, mijn toestenbord, een keyboardje en iets voor mijn muis. De volgende stap was daarop de schuine uitbouw onderaan het bureau, waar ik tot nu toe nog steeds zeer tevreden mee ben. Dat zit niet in de weg en heeft een perfecte hoek. Een uitdagingkje was wel om de muis kwijt te kunnen, die wil je niet in een hoek hebben, dus daar moest ik wel een custom padje voor maken.

Alleen nu zat ik toch wel een stukje verder weg, en die groene deskstand achteraan kan ik nu niet meer helemaal lekker bij, hij is nu eigenlijk alleen nog handig om ff wat gear weg te leggen als ik wat wil wisselen. Doordat die lade uitschuifbaar is, kan ik die nog wel redelijk gebruiken, die pedals kan ik dus nog wel op een normale manier bijkomen.

1615119532736.pngAlright, nu het prototype zich wel bewezen heeft is het tijd om wat beters te maken, en dan is dat ook gelijk een excuus om de probleemjes die ik hierboven benoem aan te pakken.

Het eerste wat ik altijd doe is een design maken in Sketchup (gratis versie). Met zijn 3D-design kan je je project van alle kanten bekijken. Zo komen eventuele knelpunten snel aan het licht, en kan je eea makkelijk aanpassen, zonder dat je al wat echts hoeft te bouwen. Je kan met Sketchup zeer nauwkeurig werken, en zo weet je ook exact welke materialen je nodig hebt.

Hier is het voorlopige design, ik heb bewust gekozen voor een modulair systeem ipv een monolitsche bouw, zodat eea hanteerbaar blijft, zowel tijdens het maak proces, als bv bij een verhuizing.

console desk module - full desk.png


Hier een detail view zonder gear en zonder die steunplaten. Zoals gezegd probeer ik eea zo modulair en flexibel mogelijk te houden, zodat als mijn workflow in de toekomst veranderd ik eea makkelijk kan wijzigen. Daarom kies ik ook voor het standaard 19" formaat (bij die eerdere groene stand heb ik de fout gemaakt dat niet te doen, aldoende leert men :P). Het kleine rek is 3U en die racks aan de voorkant zijn 6U (de rails bovenop voor mijn toetsenbord worden 8U btw, zodat ik het toetsenbord net boven de Push kan plaatsen).

Ik heb verder wat zitten spelen met wat haalbaar is, deze constructie is in de basis vrij simpel en ook makkelijk in serie te maken.

Tijdens het onwerpen kwamen ook al snel wat probleem aan het ligt. De hoek van die voorste panelen bv komt erg nauw. Als die te stijl is, wordt de hele constructie snel veel te hoog. Deze panelen zijn nu wel heel specifiek voor mijn situatie gemaakt. Ik maak nu dan ook dankbaar gebruik van die uitsparing die ik al in mijn bureau heb zitten. Daardoor kan ik de panelen iets laten verzinken in het bureau, dan moet ik wel aan de zijpanelen nog wat uitsparingen maken. Misschien net wat minder mooi, maar scheelt wel een paar nuttige cm zodat het geheel wat lager kan blijven.

Aan de achterkant heb ik nog steeds plek om tijdelijk wat gear neer te kunnen zetten, maar het is niet echt de bedoeling dat ik daar bij moet kunnen om eea te bedienen, vandaar dat ik het ook maar iets lager heb gemaakt, anders staat die shit weer in de weg voor mijn monitor (de eerste foto boven toont trouwens niet mijn echte setup, ik heb noodgedwongen mijn studio 180 graden moeten draaien ivm een lekkage, normaal gesproken heb ik een monitor aan een muurstand hangen).

Verder ook nog rekening gehouden met kabelmanagement, het is fijn om daar hier en daar wat open plekken voor te houden zodat je nog overal bij kan.

console desk module - single.png


Ik kan helaas nog niet direct aan de slag, sowieso eerst nog ff wat materiaal bestellen, bv deze strips Adam Hall 61535B6 Rack Strip 6U blk en misschien dat ik nog ff 8 maart afwacht, hopelijk is de bouwmarkt dan weer gewoon toegankelijk. Als je elke keer 4u moet wachten om een klein kutdingetje te halen, dat sux natuurlijk.
 • console desk module - full desk.png
  console desk module - full desk.png
  822,9 KB · Bekeken: 36
 • console desk module - single.png
  console desk module - single.png
  607,4 KB · Bekeken: 35
Author
Fifth Bot
Bekeken
326
First release
Last update
Rating
0,00 star(s) 0 ratings

Meer Bits van Fifth Bot

Top