Steeds sneller systeem nodig en waar houdt het op?

Dit roept in de context van muziek wel een vraag op. Is een superintelligentie in staat om ons muzikaal te verrassen? Of is ons brein dusdanig beperkt dat al veel eerder een zekere bovengrens van complexiteit bereikt zal worden en we voor de muziek gemaakt door zo'n superintelligentie simpelweg te dom zijn?
Zeker in de populairdere genres zien we zelden meer dan 8 noten en zelfs daar dan een subset van, met een opbouw zoals die in de loop der jaren is ingesleten vanwege de herkenbaarheid. Muzikaal verrassen is dus een eitje. Of het dan ook mooi gevonden wordt, waarschijnlijk niet. Het is niet voor niets dat de 'ingewikkeldere' of afwijkende muziekstromingen over het algemeen maar een kleine niche bedienen en/of in het subsidiecircuit blijven hangen.
Wat mij betreft is de intentie van een muziekstuk maatgevend, muziek kan nog zo ingewikkeld gemaakt worden door AI maar of het de juiste intentie heeft waardoor mensen door die muziek geraakt worden is maar de vraag.
Als ik bijv kijk naar hoogtepunten in de bebop dan was dat complexe muziek maar wel muziek die mensen voelden.
Om het iets moderner te houden; neem bijv Snarky Puppy zoals deze met een prachtige solo van Cory Henry die de mensen raakt Snarky Puppy - Lingus ik denk dat het nog een tijdje gaat duren voor AI zulke muziek met menselijke intentie gaat maken, wat ik tot nu toe hoorde had meestal kop noch staart.

Maar techniek en computers gaan snel qua ontwikkeling dus wie weet worden we over een paar jaar wel verrast?
 
Nap heeft gelijk. (Denk aan sommige extreme vormen van prog rock, speed metal, jazz rock, experimentele muziek, etc.) Super ingewikkelde muziek bestaat dus al lang, maar wordt door de massa verafschuwd omdat het moeilijk te volgen is. Het eist je volledige aandacht op, en je moet er even (d.w.z: vaak een half uur of langer) voor gaan zitten. De standaard popliefhebber wenst juist gemakkelijke deuntjes die niet te lang duren en waarbij je na de eerste paar maten al weet waar je aan toe bent.
 
Is een superintelligentie in staat om ons muzikaal te verrassen?

Jawel, maar dat doet witte ruis door sample and hold (evt met een quantizer erachter) ook. Of een dobbelsteen. En tegelijkertijd - ook dat went. Een verrassing vindt maar één keer plaats, daarna is het canon. (Maar misschien is dat wat te kort door de bocht.)

Ook eens met @Nap en @ProgHead, denk inderdaad dat sommige ideeën met reden nooit zijn uitgevoerd :D en andersom - dat specialistische muziek vaak alleen binnen een niche als "mooi" wordt ervaren.

Dat argument staat echter wel los van toenemende rekenkracht.


Alles is frequentie, muziek is hoorbare frequentie maar ook voelbaar.

je referentie kader

doet me denken aan de breuk die The Art of Noises (het manifest, niet de band) veroorzaakte.. dat was in 1913, overigens. Gedachte was dat muziek verder ging dan het bespelen van (de juiste) noten, maar ook herrie (frequenties) zou kunnen zijn. Was (in verlengde van het mooi-lelijk-argument) inderdaad dan wel een tijd waarin "aangenaam" er niet toe deed..


neem bijv Snarky Puppy zoals deze met een prachtige solo van Cory Henry

Ik weet precies welke solo je bedoelt, en 't is een mooi voorbeeld. Of we (straks, ooit) computers kunnen laten improviseren, is een interessante.. vind improviseren bij uitstek iets menselijks.... hoewel.. als ik een afslag mis, en Maps bedenkt een alternatieve route... zou dat al mogen tellen...?

Ik denk dat we - onderaan de streep - aan het roer blijven, maar dat we steeds meer kunnen/zullen delegeren aan technologie. En zo negatief hoeven we daar niet over te doen. Dan hadden we jaren geleden de fonograaf al moeten verbieden.
 
Dan ben je wel aan kleine upgrade toe denk ik.
Het ligt ook aan de sounddesigner, kwam ik later achter. Maar los daarvan hebben beperkingen ook wel weer een voordeel. Ik maak nu muziek met wat ik heb en wat mijn systeem aan kan. En dat is al heel veel. Daar moet ik het mee doen, punt. En daardoor ben ik ook minder afgeleid.
 
Wat ik al in Mac os9 deed was uitzoeken wat niet nodig was in het systeem om voor mij te draaien. Zo ging ik ook verder in OS X 10. Heel soms doe ik het nog wel eens als ik in een opruim bui ben. Er zijn ook stukjes software die je computer sneller kunnen maken door daarmee bepaalde vaak “luxe” functies uit te zetten. Zo krijg je een lichter systeem. En ik gebruik techtool pro bijvoorbeeld voor onderhoud.
 

Vergelijkbare discussies

Back
Top