De grote superdesuperSaw contest.

De virus klinkt zeker anders. Niet dat mijn supersaw nu het beste was dat eruit te kregen viel hoor, bijlange na niet. Het was een snel probeerseltje. Voor mijn muziekstijl vind ik de MS2000 goed bruikbaar en financieel iets gunstiger dan een virus :).

Ik heb al behoorlijk lekkere strings uit de MS2000 gekregen en ik kan mijn phili ermee door de phaser halen, dus ik ben tevreden :).
 
hihi, nog wat zitten prutsen met de ms2000. Het klinkt allemaal niet als een svenson&gielen supersaw, maar met de basis setup voor supersaw (osc 1 saw, osc 2 saw die lager getuned is en unison) kan je toch heel wat leuks maken tijdens het prutsen :)

Hier wat leuke "die andere supersaw" klanken uit de MS-2000 arpeggio, voor degenen die een minuutje hebben:

(dit klinkt overigens heel wat geciviliseerder en bruikbaarder dan mijn vorige inzendingen):
 

Attachments

  • ms2000_supersaw_madananders.mp3
    942,4 KB · Bekeken: 52
Voor de mensen die de verschillen willen horen tussen een saw uit de Virus C en een TI.

Bijlage is met een TI gedaan, maar met settings die je ook met een B/C kan doen, namelijk:
- 3 zaag oscillators, detuned
- 6x unison
- klein beetje sub oscillator
- klein beetje noise
- chorus, delay, reverb en EQ naar smaak (delay EN reverb kan een B/C niet, EQ op een B niet)

Ik vind deze supersaw erg bombastisch en ongedefinieerd. Je hoort het zelfs intern oversturen (door de unison), terwijl ik het volume al naar beneden heb gedraaid.
 

Attachments

  • 1999_3xsaw_virusc.mp3
    780,9 KB · Bekeken: 51
En hier de TI versie met Hypersaws.

Recept is voorspelbaar:
- 2x Hypersaw oscillator
- 2x unison
- klein beetje noise
- chorus, delay, reverb en EQ naar smaak

Deze zaag vind ik lekkerder/rustiger in het gehoor en ligt ook beter in de mix.
 

Attachments

  • 1999_hypersaw_virusti.mp3
    758,4 KB · Bekeken: 49
Origineel geplaatst door Clay
'k heb d'r ook maar weer eens een gemaakt,

Superzaag uit de NL3

Gewoon 1 part met 2 zagen een octaaf uit elkaar en door het 24db "classic" filter, en dan aan de knoppen draaien ;) Effecten komen uit de X7.

deze vind ik eerlijk gezegd de beste... staat hier al een paar dangen te tjengelen samen het "out of the blue" stukje.
Out of the blue vertoont wel een paar kraakjes als ik hem in koptelefoon beluister maar dit terzijde. Het blijft een sterk stukje.

Die klassiekers in een nieuw jasje vind ik trouwens het leukst om te horen. Ik denk dat Alex Omega hier wel kaas heeft van gegeten, killer shit over het algemeen, echt vet die Andromeda en wat je ermee doet: beestig! Idem voor de Q

verder ook aardig verrast geweest door vsti's enzo... mooi!

In short: ik twijfel in aankoop tss een Virus (B,C,TI) of toch mss een NL3

Alleen mijn muziekstijl is volledig anders dan wat hier gepost is: tek/core en hiphop
 
Origineel geplaatst door MikeJarod
En hier de TI versie met Hypersaws.

Recept is voorspelbaar:
- 2x Hypersaw oscillator
- 2x unison
- klein beetje noise
- chorus, delay, reverb en EQ naar smaak

Deze zaag vind ik lekkerder/rustiger in het gehoor en ligt ook beter in de mix.

Dat is echt wel een extreme zaag. Mag ook wel als de oscillator al "hypersaw" heet. :) Erg typerend geluid ook, kippevel!

Ik heb dit proberen te benaderen met de MS2000 (2 gewone saw osc, unison) dit is het resultaat:

Op zichzelf leuk, toch nog helemaal anders. Misschien kan het nog meer gelijkend hoor, ik ben geen specialist (heb het ding nog maar net).
 
Laatst gewijzigd:
Oeps, nuja in een nieuwe post dan maar het bestandje zelf. Ik had vanmiddag een aanhangwagen in mijn oren, die is er nu uit en nu heb ik dus het geheel nog maar eens ingespeeld op de juiste toonhoogte. En "gek genoeg" lijkt het er dan toch ietsje meer op :D . Het klinkt nu ook iets lekkerder.

En nog een laatste editje (bestand is aangepast, sorry voor de verwarring en de moeite van die ene downloader :)): ik heb nog eens goed naar de Virus inzending geluisterd, en die klinkt deels zo krachtig door het volumeverloop. Door het modwiel ook aan de amp te koppelen zit dit er bij mijn poging nu ook in, en het helpt inderdaad.
 

Attachments

  • ms2000_nogeensupersaw.mp3
    723,7 KB · Bekeken: 45
Laatst gewijzigd:
Het sampletje is opzich wel leuk, maar heeft totaal niks te maken met de supersaw waar het in deze tread over gaat volgens mij, het is geen supersaw en klinkt ook niet vet imo
 
Over welk sampjetje heb je het? En hoe definieer jij supersaw?

De mijne is saw + saw + unison + 24db lowpass, ik weet niet hoe veel dichter je nog bij het begrip supersaw wilt komen qua settings...

Die "hypersaw" oscillator gaat natuurlijk al van een andere golf uit dan de gewone saw, dus zal in supersaw settings ook anders klinken dan een supersaw gebaseerd op gewone saw oscillatoren. Nuja, mensen met de An-1X hebben ook al een "multisaw" oscillator gebruikt.

Ik vind dat zolang als het een klank is waarvan alle gebruikte oscillatoren een vorm van saw wave zijn, en die je van lekker bot tot helemaal "zagend" open kan filteren, het een supersaw is. OF dat dan zuivere saw oscillatoren of viagrapilletjes zoals multisaw of hypersaw zijn.

Als je het hebt over mijn voorlaatste inzending, die klinkt inderdaad weinig als supersaw ook al houdt hij zich wel aan de supersaw settings. Maar door de korte gate van de arpeggio en de trage filter enveloppe kan je deze maar zeer beperkt dicht en open filteren. Ook voor mijn smaak dus geen supersaw, wel een aangenaam geluidje.

Wat mijn laatste sample betreft vind ik dat wel een supersaw. Ik had er wel graag ook bij het opendraaien van het filter nog wat meer laag in gehouden om hem wat vetter te laten klinken. Hij is nog ietsje te helder, te weinig rauwe energie erin :). Maar ik vond niet meteen hoe ik hem nog kon verbeteren.
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
Over welk sampjetje heb je het? En hoe definieer jij supersaw?
Die enige saw die je een Supersaw mag noemen is die van Roland. Die bestaat uit 7 zaagtand golfvormen (dus 7 oscilators) Ik weet niet zeker of Roland patent heeft op Supersaw... ik dacht van wel

Maar je kunt zelf ook een "supersaw-achtig" geluid maken, bij voorbeeld door 7 keer een enkele saw op te nemen en alle 7 tegelijk af te spelen in Cubase 8o) lache toch?
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
[BMaar ik vond niet meteen hoe ik hem nog kon verbeteren. [/B]
Je moet even de 2 zagen detunen en dan vette kathedraal-achtige reverb (zonder laag) er achter doen en eventueel flink wat delay. Kun je de sustain en realease ook niet wat langer maken?
Als je wilt kun je zelfs met Rebirth (2x 303) een vette saw maken
 
De 2 zagen zijn gedetuned (osc 2 staat op -24 dus 2 octaven lager, maar is ook +6 gedetuned, geen sync uiteraard). Een behoorlijke delay zit er achter. Maar met nog wat rond te kijken heb ik nu eindelijk gevonden waar de spreiding van de unison verborgen zit. Die heb ik even een stuk omhoog gedraaid :).

Kathedraalreverb zou ik achteraf moeten toepassen, ik probeerde nu enkel dingen die ik rechtstreeks uit de Korg kon toveren. Natuurlijk, als Roland een 7-voudige zaag gebruikt en ik zit met een 2voudige (ok wel met unison), dan hink ik al iets achterop :). 7 keer dubbelen achteraf zou ik kunnen doen, maar dat was dus niet de opzet van mijn probeersels.

Ik kan de sustain wat langer maken, maar veel maakt het niet uit in klank. Tussen de noten in was de sustain zowieso al lang genoeg, en als ik op unison werkt wordt de vorige noot toch afgekapt als een nieuwe begint, dus daar maakt het ook niet meer uit.

Dank je voor de tips hoor! :okdan: Met wat te prutsen heb ik nu de velocitysturing naar de filter verminderd, waardoor ik met name het begin (dichtgedraaid) veel gecontroleerder kan spelen. En nu weet ik meteen ook hoe ik de unison kan instellen.

Het klinkt nu een stuk beter! Ik maak mss nog even een opname vanavond.
 
Van de virus zagen vind ik de TI idd toch wel het lekkerst klinken, de C mist wat, weenie.

Deze (wederom nl3) is misschien wat over de top :P nl3 "tripple x" zaag 8o)

3x zaag van 2osc (wederom 1 octaaf verschil) met de detune flink open. 2 van de 3 op zelfde toon, ietwat van elkaar getuned, en 1 een octaaf erboven. Denk dat je de boel daar al flink mee dichtsmeert als je er nog wat andere meuk bij wil.

Een eventuele volgende wordt wsl een vriendelijk zaagtapijt, ipv dit gescheur :P

Ik maak zelf overigens nooit dance/trance/terror/whatever. Zoek het meer in symphonische synth rock/metal.
 
Ik vind de superzaagjes van de NL3 wel lekkerder dan die van de TI eigenlijk... had ik niet verwacht :)
 
Proficiat Clay, dat klinkt lekker!

Met de geleerde lessen nog maar een poginkje gewaagd met de MS2000 (geen arpeggio), dit keer dus met een breder gespreide unison en nog wat kleine veranderingen (beetje distortion erin gejaagd). Vooral in het half open gebied klinkt hij nu lekkerder dan de eerdere poging, vind ik.

Zijn er hier MS2000 bezitters die het beter doen, en zoja hoe forceer je het? Ik leer graag bij over deze leuke bak. Een leuke string maken is me toch al eens gelukt 8o)
 

Attachments

  • ms2000_nogeensupersaw2.mp3
    669,2 KB · Bekeken: 53
Is een echt dikke superzaag eigenlijk wel mogelijk met een ms2000? Ik lees op vintagesynth nml dat die 4-voice polyfoon is, en dat schiet dan natuurlijk niet super hard op... Wat je al zegt, je kan het natuurlijk achteraf dubbelen, maar de lol is om te kijken hoever je met de synth zelf komt. In wezen speel ik zelf dan ook wel een beetje vals met een multitimbrale patch, ook al komt die uit 1 synth :P
 
2 oscillatoren, 4voudig polyfoon, dus in unison is dat in theorie 8 oscillatoren als ik het goed begrijp. Ik zet 1 oscillator 2 octaven lager dan de andere, en met unison spreid ik "40" wat de eenheden daarvan dan ook al mogen zijn, maar blijkbaar geeft dit toch niet het brede zaagpakket dat pakweg een virus of NL geven. Het gaat hier dus om zuivere zaagtanden.

Maar ik ben er niet zo goed in thuis hoor, ik heb die MS2000 nog niet lang en het is mijn eerste synth. Dus neem mijn samples niet als het uiterste dat je uit die bak kan toveren, ik zie mogelijk iets belangrijks over het hoofd. Het klinkt nu in ieder geval toch al wat interessant, niet als een hypersaw ofzo natuurlijk, maar het is zeker bruikbaar :).

Wat ik in ieder geval wel al ontkracht heb, zijn degenen die beweren dat er geen laag uit die bak kan komen. Ik heb samples gemaakt en daar komt toch een ziek pak sublaag uit hoor 8) .
 
Origineel geplaatst door Foetus
Die klassiekers in een nieuw jasje vind ik trouwens het leukst om te horen. Ik denk dat Alex Omega hier wel kaas heeft van gegeten, killer shit over het algemeen, echt vet die Andromeda en wat je ermee doet: beestig! Idem voor de Q

Hee leuk dat je de zagen kan waarderen!

alleen die synths heb ik allemaal niet meer :D
 
Back
Top