Platenzaak beginnen

Nobel bestel ik onlangs online bij Bilbo om ze het te gunnen (ondanks duurder dan Mediamarkt en niet allemaal op stock) maar na 3 weken niks geleverd te zien denk ik toch dat ik volgende keer nadenk voor ik weer nobel ben...

Valt het jullie ook op dat een lp tegenwoordig al snel 24 euro en meer moet kosten? Ik denk dat ik mijn vinyl weldra weer lekker 2e hands koop...

dat zijn die LP's met mainstream muziek op hipsters gericht, uitgebracht door de mainstream labels. Meestal dan he. Kun je aan de muur hangen en aan je hipster vrienden laten zien.
 
Ik hou niet van dat vakjes denken hoor, 'hipsters'
Ik koop al platen sinds de 80's dus hip ga ik er nooit mee worden, en of belgische muziek nu zo hipster is?
Los daarvan mij een zorg of men me hipster noemt. Ben 44, ik kan er ondertussen wel tegen ;)

Is jack white, soulwax en faces on tv hipster stuff? Mja misschien wel lol - hoewel ze allen al werchter doen denk ik...
 
Of je wilt je laten informeren/inspireren/verrassen, en dan is een (gespecialiseerde) platenzaak die heel goed weten wat er speelt in bepaalde genre's, unieke releases hebben, en voorop lopen, smaakmakers zeg maar, een hele fijne plek. Kopje koffie erbij, DJ die toffe nieuwe dingen draait, mensen om mee te kletsen, en de medewerkers die adhv een paar goeie hints je met tips verrassen die je zelf nog niet kende.

Ik herken dat wel van vroeger.
Ik kwam zeker om de week of elke week bij Raf in de Rijnstraat en Concerto en dan kennen ze je op een gegeven ogenblik dus je snuffelde zelf wat en je vroeg naar interessante nieuwe releases en zo kreeg je nog wel 'ns leuke nieuwe bandjes te luisteren omdat ze je smaak kenden.
Muziekkrant Oor was ook handig indertijd want dan las je eerst de nieuwe plaatbesprekingen door.
Deze 2 manieren waren voor mij de manier om aan leuke nieuwe platen te komen die ik nog niet kende.
Als ik nu nog dingen koop dan is het een cd tje online want ik heb geen vinyl meer sinds een jaar of tien (en geen draaitafel)

Maar ik denk dat een goede gespecialiseerde platenzaak nog steeds wel bestaansrecht heeft maar dan moet je wel internet verkoop erbij hebben
Of je woont in een oud woon/winkelpand waardoor je al op een niet te hoge huur zit, dan kan je het er nog wel leuk bij doen als hobby misschien maar niet als inkomen denk ik.
Je had vroeger wel een paar van die kleine platenzaakjes, bijv een specifiek op blues gericht zaakje in Amsterdam ergens achter de Lairessestraat in de buurt van het haarlemmermeerstation.
Toen had je nog geen internet ook en kwamen mensen van buiten Amsterdam ook speciaal naar dat kleine zaakje.
Dat kon vroeger nog wel maar met een normale huur maar voor een gewoon winkelpand tegenwoordig moet je toch wel omzet draaien.
 
Laatst gewijzigd:
:halleluja

Niks voor mij dus...




Je punt was dat niemand meer naar winkels zou gaan, want online is zoveel makkelijker, en dan nu dat het te druk is dus niets voor jou. Even terug op de topicstarters vraag: is het starten van een platenzaak een goed idee? Ja dus, want het is druk en er worden goede zaken gedaan. En vind jij drukke platenzaken leuk? Nee. Maar een rustige platenzaak overleefd het niet.



Als ondernemer cq platenzaakmedewerker maar ook als muziekliefhebber of muzikant is de drukte echt een reden om de vlag uit te hangen. Men staat in de rij voor advies, goede(voor hun nog onbekende) muziek, en het is er gezellig, althans, dat is de insteek. Goed nieuws, want dat betekend voor mij als platenbaas dat mn label goed voor de dag komt en voor mij als muzikant dat er actief wordt geleurd met mijn muziek tot het mee naar huis gaat met de klant. En daar kopen we weer synths van waarover we hier stukjes kunnen tikken. Top ecosysteem. :mexico::mega:
 
Er zit ook zo'n verschil in moeite die er in wordt gestoken tussen webshops en fysieke winkels. Waar je bij de laatste doorgaans de oren van de kop wordt gelult door een overenthousiaste medewerker zijn de meeste webshops echt bedroevend in hun informatie-voorziening. 95% neemt de releasesheet 1 op 1 over van de distributie, er zijn er echt maar twee of drie(boomkat bv! hulde!) die uberhaupt nog de moeite neemt om zelf iets te tikken over de plaat. En qua prijs is het vaak in de winkel goedkoper wegens het vaste klant korting systeem dat vrijwel elke goede platenzaak hanteert.
 
Je punt was dat niemand meer naar winkels zou gaan, want online is zoveel makkelijker, en dan nu dat het te druk is dus niets voor jou. Even terug op de topicstarters vraag: is het starten van een platenzaak een goed idee? Ja dus, want het is druk en er worden goede zaken gedaan. En vind jij drukke platenzaken leuk? Nee. Maar een rustige platenzaak overleefd het niet.


Online is zeker handig, ook om alvast een voorselectie te maken. Sta je tenminste niet eeuwig te wachten tot er een draaitafel vrij is. :dj::dj::dj::dj::dj:
 
Ik had deze thread een paar dagen geleden na 4 jaar weereens leven ingeblazen. Prachtige reacties allemaal, leuk om te lezen, alleen weet ik nog steeds niet of liquidthrust aan z'n platenzaak is begonnen...
 
De bewering dat vinyl alleen bedoelt zou zijn voor hipsters vind ik onzin...

Grootste concurrent van de platenzaak is streaming / de muziekbibliotheek in de cloud (en de platenzaak zelf als er te veel komen).
En oké, er is nu een (beperkte) heropleving van vinyl. Maar ik geloof er niet in dat die eeuwig gaat duren. Het kan zomaar ineens (weer) afgelopen zijn...
Maar voor nu zijn er (kleine?) kansen voor platenzaken die zich weten te onderscheiden. Naast online verkoop zou ik er bijv. ook een galerie en een lounge tent (met thee- en koffiecorner) van maken.

En zorgen voor een interessant aanbod (dat uiteraard ook verkoopbaar is). Met voldoende luisterdraaitafels... (en deskundig / vriendelijk personeel).
En voldoende voorraad, zodat mensen niet teleurgesteld naar huis hoeven te gaan.

Maar dit vraagt een forse investering (en met de risico's die er zijn zou ik het niet aandurven).

En de prijzen van vinyl betaalbaar houden...[de prijzen rijzen nu al vaak de pan uit]
Maar een rustige platenzaak overleefd het niet.
Een te drukke platenzaak ook niet, want klanten lopen massaal de deur uit als ze te lang in de rij moeten staan voordat een draaitafel vrij is. En bij te lang denk ik al gauw aan ca. 10 minuten.
 
Een te drukke platenzaak ook niet, want klanten lopen massaal de deur uit als ze te lang in de rij moeten staan voordat een draaitafel vrij is. En bij te lang denk ik al gauw aan ca. 10 minuten.


Massaal? Heb je hier onderzoek naar gedaan ofzo? Tikje overdreven dit hoor als je het mij vraagt.
 
En de prijzen van vinyl betaalbaar houden...[de prijzen rijzen nu al vaak de pan uit]


Hangt ook een beetje van het label af. Millsart bv. is *altijd* al veel te duur geweest, ook 20 jaar geleden al. :(
En zo goed zijn die tracks ook weer niet om al die dingen aan te schaffen (van millsart).
 
De laatste keer dat ik - in 2017 - een (speciaal) platenzaak bezocht was er geen hond...
Misschien dat het op zaterdagmiddag druk(ker) is, maar dan zal je mij er niet zien. Met z'n allen aan de platenbakken 'vechten' om 1 plaat is echt niets voor mij.

En mensen willen niet lang in een rij wachten (op wat dan ook). Dat is altijd al zo geweest, maar men is er zich steeds meer aan gaan ergeren. Bijna overal sta je heden ten dage in lange rijen te wachten en men is het gewoon zat. Daar hoeft geen onderzoek naar gedaan te worden, dat kan iedereen zelf constateren. Het is (helaas) inherent aan een land dat (op veel plekken) te vol is.

En mijzelf tegenspreken? Ik vind van niet! Ik ben nog steeds van mening dat een fysieke platenzaak beginnen geen goed idee is.
Maar ik wil niet enkel zwart-wit denken, vandaar ik probeer mee te denken met degene die een platenzaak wel zien zitten. Niet geschoten is nl. altijd mis. Maar echt succes - mogelijk slechts tijdelijk - is denk ik maar voor een enkeling weggelegd.

Kijk eens wat er van het cd-imperium van Hans Breukhoven terecht gekomen is. Het was ineens afgelopen... Dat had denk ik niemand zien aankomen.
Toen stonden de mensen (nog) in dikke rijen voor een enkel cd'tje te wachten. Ik kan me niet voorstellen dat dit met een LP anno 2018 nog zo is. Of wel?

Er wordt nog al eens te makkelijk over het ondernemerschap gedacht, met alle gevolgen van dien. Bezint eer ge begint.

Een probleem van fysieke winkels vind ik dat ze vaak half leeg staan en geen voorraad hebben. En dan hebben we het nog niet over het personeel dat te vaak niet deskundig / behulpzaam is.

Jammer dat ze hier geen platenzaak hebben, maar dit is denk ik voor mij meer gebaseerd op nostalgische gevoelens. En terugkijken betekent meestal stilstand, en op dit moment lijkt online verkoop de toekomst te hebben. Wat heb je aan een fysieke winkel als deze bijv. in Maastricht is en je in Den Helder woont?

En in een grote stad - waar denk ik de grootste kans op succes is - moeten de mensen je wel weten te vinden. Zoals Fame in de Kalverstraat destijds - die later ook in de financiële problemen gekomen is. Sociaal media biedt nu wel mogelijkheden om meer bekendheid te krijgen, maar dat weet elke ondernemer... En dus moet je de moordende concurrentie de baas zien te blijven. Wel een uitdaging (maar waar begin je aan).

Begin met iets unieks of met iets waarvan ze de vraag niet aankunnen. Maar niet een platenzaak (omdat je dit zo leuk vind), tenzij je die enkeling bent die van niets iets kan maken.

Iedereen die een platenzaak hebben (of deze willen beginnen), ik wil jullie wel veel succes wensen!
Probeer mij dan ook maar als vinyl klant binnen te halen zou ik zeggen. Het eerst ga ik een volgende keer bij Bordello kijken...om dan mee te maken wat zij mij wellicht meer kunnen bieden dan bijv. een Kroese (in Arnhem / Nijmegen).
 
Probeer mij dan ook maar als vinyl klant binnen te halen zou ik zeggen. Het eerst ga ik een volgende keer bij Bordello kijken...om dan mee te maken wat zij mij wellicht meer kunnen bieden dan bijv. een Kroese (in Arnhem / Nijmegen).


Je kan je beter eerst oriënteren op de sites v/d diverse platenzaken en kijken of het jouw stijl is. Anders kom je misschien voor niets.
Daarna een grachtentochtje maken langs de zaken ;)
 
Voor niets komen kan niet, want je hebt ook altijd nog als 'alternatief' de terrasjes. :biertje:

Maar je hebt gelijk dat eerst oriënteren op de sites v/d diverse platenzaken een beter plan is. :)
 
Persoonlijk vermijd ik 'mary go wild'. Die zijn, als je niet meedoet met de platenclub, 2x zo duur als zou moeten. En het personeel is niet geïnteresseerd, behalve in hun vriendjes.
 
Platenwinkel verkoper zei me "we verdienen meer met 2e hands dan nieuwe platen verkopen" en die platenwinkel was eerst ( e nis nog steeds) een postzegelwinkel
 
Ja, als je ziet welke prijzen ze hanteren. Heb net wat opgezocht, 2e hands kopie van kerri chandler. staan 3 nummers op. €55. Je moet het maar durven te vragen. Ok, op discogs vragen ze er nog meer voor, maar zelfs de liefhebber gaat dat toch niet uitgeven ? :stupid
 
Als je even z'n profiel checkt dan zie je dat het alweer een paar maandjes terug is dat liquidthrust hier online is geweest...
 
Back
Top