Wat gebeurt er ?

Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Hééé dit word een echte interessante debat.

Bedankt voor de ondersteun en de leuke worden, Demian.

Ik ga akkoord over de minimaal postings om een advertentie te plaatsen, 't is wat we doen op Anafrog.

Maar ik kan ook verstaan dat SF geen verantwoordelijkheid wilt hebben, dit kan heel veel moeilijkheden veroorzaken.
En het staat in de regels, dus accepteer ik zonder probleem.
De moderatoren hebben me de gegevens van Roland_2020 gevraagd, zullen zien als ze iets doen.

Ik zal vrijdag bij de politie in België gaan om te weten wat te doen.
400€ is veel maar geen enorme bedrag. Zelfs als het 10€ was zou ik een klacht indienen uit principe.
Dieven kan ik absoluut niet accepteren.

Over dommigheid denk ik dat de meest stomme ding zou opsluiten, niks zeggen omdat je schaam je als slachtoffer van een scam, zoals te veel mensen doen. Daarom zijn er nog zoveel actieve en ongestrafte scammers.
 
Laatst gewijzigd:
Weinig posts of feedback op Ebay zegt eigenlijk ook niet veel. Iemand kan bijv. al vanaf 2003 lid zijn van SF en slechts 40 posts hebben. Via Ebay heb ik een aantal keer iets leuks gekocht van iemand met weinig feedback, dat is altijd goed gegaan. Muv een ARP Avatar via Ebay, dat is gelukkig de enige keer dat ik ben opgelicht, maar dat is door de rechtsbijstandverzekering volledig vergoed. Via een google zoekopdracht uitgekomen op iets wat ik graag wilde hebben, degene op goed geluk via mail benaderd en eigenlijk blindelings via paypal betaald. Ik kneep 'm even maar toen het apparaat binnenkwam was ik wel opgelucht *D

Hééé dit word een echte interessante debat.
alles is nu zo'n beetje gezegd.....
het is in ieder geval duidelijk dat SF op verzoek van de politie het IP-adres zal verstrekken :okdan:

enne sorry voor het veroorzaken van een storm in een glas water 8)
 
Als het dan zo stroef verloopt, zal een IP adres dan nog wel iets toevoegen? Maw waarom zal een site privé gegevens van zijn gebruikers afstaan aan Jan en alleman, als de politie uiteindelijk hier niets mee doet?
Denk dat het enige wat je kan doen als je niet opgelicht wilt worden is spullen ophalen, of alleen zaken doen met bekenden.......

Of een IP adres iets toevoegt weet je niet als je het nummer nog niet hebt.
Mogelijk dat je als je het nummer wel hebt iets weet te achterhalen, misschien zijn anderen ook opgelicht en staat dat nummer ergens in die context op internet vermeld, dat geeft je aanknopingspunten om de dader te achterhalen, maar niks is zeker, maar als je niks probeert kom je ook nergens.

Verder moet je maar even googlen, want IP nummers zijn geen persoonsgegevens en vallen als zodanig ook niet onder de privacywetgeving, met het geven van een IP nummer verstrek je geen persoonsgegevens en overtreed je ook geen wet. Dat klakkeloos wordt aangenomen dat dit wel zo is is dus een denkfout.

Heeft een IPnr zin als de politie er niks mee doet, dat weet je dus ook niet, van te voren weet je niks maar doe je alles om verder te komen, lijkt me niet meer dan logisch, dat zou jij ook doen als je werd opgelicht, je probeert alles wat binnen je mogelijkheden ligt en wat legaal is (onder normale omstandigheden)

Los van dit alles, de oplichter in kwestie heeft zich ook geregistreerd met een email adres mogelijk is daar meer mee te vinden, maar goed, helaas ligt daar waarschijnlijk wel de grens.
 
@Demian, begrijp me niet verkeerd, maar juist door het opzoeken van grenzen zal de grens steeds verder oprekken....
Dat hoeft van mij niet.

Als ik google dan kom ik HIER terecht waar onder andere dit staat:

De Wet Bescherming Persoonsgegevens
In 2000 werd de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) aangenomen als gevolg van Europese privacy- richtlijn nr. 95/46/EG. Deze wet is de opvolger van de oudere Wet Persoonsregistratie (WPR). De WBP bevat regels voor de "geheel of gedeeltelijk geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens, alsmede de niet geautomatiseerde verwerking van persoonsgegevens die in een bestand zijn opgenomen of die bestemd zijn om daarin te worden opgenomen."
Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens waarmee een bepaald individu geïdentificeerd kan worden. Het bekendste voorbeeld zijn naam- en adresgegevens. Ook e-mailadressen en bijvoorbeeld MSN-accounts worden gezien als persoonsgegevens. Maar ook gegevens die een waardering over een bepaalde persoon inhouden, bijvoorbeeld iemands IQ, kunnen persoonsgegevens zijn wanneer te achterhalen is welke persoon dit IQ heeft.

Op Internet is bijvoorbeeld het IP-adres een persoonsgegeven. Een IP-adres is, samen met een datum en tijd van gebruik van dat adres, te herleiden tot een persoon. Je hebt daar de hulp van een provider bij nodig, maar het kan.


Deze site is in handen van:
Mr.ir. Arnoud Engelfriet is ICT-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Sinds 2007 blogt Arnoud dagelijks over internetrecht.
Lijkt mij een betrouwbare bron.
 
ben wel voor:
1 pas adverteren als je 30 posts hebt
2 melding ( bij synthforumvoorwaarden, zodat iedereen ermee accoord kan gaan of een ander forum zoeken ) dat bij oplichting persoonsgegevens zoals ip adres ter beschikking gesteld kunnen worden ten behoeven van benadeelden
3 helpen van benadeelde in dit geval, waarbij 1 week wel kort is , maar ook weer niet echt fatsoenlijk om niet te reageren.

we moeten toch iets regelen om scum het niet te makkelijk te maken op ons mooi forum.
( my five cents )
 
En wie beslist dan of je opgelicht bent? waar ligt de grens....is wel makkelijk roepen zo, maar ik denk dat dit helemaal niet zo makkelijk te formuleren is.
De ene persoon ervaart dit als oplichting, de andere persoon dat.
Volgens mij zijn er nu al voorwaarden op dit forum en als je je daar niet in kan vinden denk ik dat de keuze om hier te blijven/spullen te kopen bij jou ligt.

En niets moet, internet is een plek waar je makkelijk mensen om de tuin kan leiden en dat risico kan je niet dicht timmeren, een goede oplichter kent de weg en zal resultaat boeken.
 
eenvoudig: iemand biedt iets te koop aan
je betaald
vervolgens hoor je niets meer.
( we kunnen ook overal de uitzonderingetjes opzoeken en gewoon moeilijk gaan zitten doen, en vervolgens ook dit topic weer even de kloterij op helpen, maar daar is niemand mee geholpen)
andere suggesties om het op te lossen zijn natuurlijk ook van harte welkom.
 
eenvoudig: iemand biedt iets te koop aan
je betaald
vervolgens hoor je niets meer.

dit 'ervaar' ik inderdaad als oplichting :-)
ik weet ook niet wat er méér moet toegevoegd worden aan deze definitie
 
En wie beslist dan of je opgelicht bent? waar ligt de grens....is wel makkelijk roepen zo, maar ik denk dat dit helemaal niet zo makkelijk te formuleren is.
De ene persoon ervaart dit als oplichting, de andere persoon dat.

geef eens een 'grens'voorbeeld ?
 
liever niet, ik heb al een idee welke kant dat uitgaat..:D
 
in verwachting zijn, juist.

maar hier ging het over oplichting
en het voorbeeld van topicstarter lijkt me daarvan een duidelijk voorbeeld

nu nog een duidelijke reactie cq eindelijk eens spijkers met koppen ipv steeds dat voorzichtige heen en weer geschuifel. angst voor een rechtzaak jegens synthforum ( zwaar overdreven aangezien oplichters iha de publiciteit eerder schuwen ) lijkt me geen handige reactie om het forum beter te laten omgaan met dees verschijnselen van de moderne tijd.
 
lynchpartijtje? leuk :)
zeg, maar waarom zou sf zich er mee moeten bemoeien dan?
los van angst en weggeschuif
waar ligt de grens, wie bepaalt wat oplichterij is.. na hoeveel weken geen gehoor etc..
je bent dan als sf ineens een partij in een conflict geworden.. brrr
oplichters mogen van mij best in de hoogste boom, maar kan me voorstellen dat je er als sf je poten niet aan brandt
 
poten branden?
lynchpartij?

beetje overdreven toch.
zie het zo: je ziet op de markt dat iemand de beurs gerolt wordt.
geef je een gil, of help je de bestolene op een andere manier ( bv door te zeggen " ik ken hem" )
of draai je je om en zegt " mijn zaak niet, wil ik de vingers niet aan branden "
zeker als marktmeester heb je hierin een bijzondere verantwoordelijkheid.
wil je die niet moet je geen marktplaats oprichten ( of sluiten )
 
Laatst gewijzigd:
in verwachting zijn, juist.

maar hier ging het over oplichting
en het voorbeeld van topicstarter lijkt me daarvan een duidelijk voorbeeld

nu nog een duidelijke reactie cq eindelijk eens spijkers met koppen ipv steeds dat voorzichtige heen en weer geschuifel. angst voor een rechtzaak jegens synthforum ( zwaar overdreven aangezien oplichters iha de publiciteit eerder schuwen ) lijkt me geen handige reactie om het forum beter te laten omgaan met dees verschijnselen van de moderne tijd.

Gast, je vraagt om een voorbeeld, als je dat dan wilt afbranden ook leuk, maar het voorbeeld heeft geen enkele inhoud.....voor een ieder is de grens wat oplichting is anders, dat betekent niet dat ik/jij het met die grens eens is.
Als je dat perspectief even vasthoud en dan jezelf afvraagt of jij wilt dat dan jouw gegevens worden doorgespeeld naar iemand die jij verder niet kent en een andere grens hanteert hoef je niet lang na te denken dat dit geen goede oplossing is.

Je blik is gewoon iets te kortzichtig voor de actie die je wilt ondernemen....er hangen namelijk meer nadelen aan dan voordelen. En dat is voor een ieder.
 
zwak filosofisch gewauwel waar niemand iets aan heeft.
het zijn dit soort zwammerijen in de ruimte die het voetbalgeweld hebben vergoelijkt en ons het fenomeen eeuwige hooligans hebben bezorgd, gast

het voorbeeld is volkomen duidelijk, hoop dat als jij getilt wordt voor 400 euro , je wel de gegevens van de dader krijgt. door jouw gewauwel help je alleen mee om een forumlid dat bestolen wordt in de kou te laten staan.
m'n mening lijkt me duidelijk
 
je mening was al duidelijk
nu blijkt ook dat je een klein piemeltje hebt :D
wat hangt er in de lucht?
di egrenzen zijn echt wel van belang en wat voetbalgeweld er in hemelsnaam mee te maken heeft hehe
 
zwak filosofisch gewauwel waar niemand iets aan heeft.
het zijn dit soort zwammerijen in de ruimte die het voetbalgeweld hebben vergoelijkt en ons het fenomeen eeuwige hooligans hebben bezorgd, gast

het voorbeeld is volkomen duidelijk, hoop dat als jij getilt wordt voor 400 euro , je wel de gegevens van de dader krijgt. door jouw gewauwel help je alleen mee om een forumlid dat bestolen wordt in de kou te laten staan.
m'n mening lijkt me duidelijk

Als ze de voetbalclubs laten betalen voor de complete beveiliging van een wedstrijd denk ik dat het fenomeen voetbalhooligan snel opgelost is........kan iedereen weer zaterdag naar de kleine lokale club, wordt het daar ook weer gezellig. Met als grootste voordeel dat je dan als club een klein groepje eikels zelf wel in bedwang kan houden en als je daar de kloten niet voor hebt er uiteindelijk de politie nog is.

En wat nou zwak bla die bla gewauwel, als je nou eens ingaat op de gevolgen van de acties die jij in gedachte hebt dan hebben we een normaal gesprek, nu laat je jouw boosheid spreken zonder echt na te denken over de gevolgen..
Ik laat niemand in de kou staan, dat maak jij ervan.....je gaat erzelfs vanuit dat zodra er een IP adres is dat het hele zaakje binnen no time opgelost is. Als je het topic doorleest kan je zelfs een IP faken, dus daar sta je dan met je nep IP....dit soort kortdenkerij pakt nooit de oplichter aan, maar altijd de normale gebruiker, want die faked niets en vult braafjes alles in....denk daar eens over na en overzie dan je mening.
 
Jongens, jullie moeten echt af van het idee dat de normale gebruiker getroffen zou worden, dingen zijn echt vrij simpel te ondervangen, maar dit begint wel met goede wil en verder een portie gezond verstand.

Uiteraard dient de koper ook zijn gezonde verstand te gebruiken maar eenmaal dat station gepasseerd is is het wel fijn te weten dat er misschien nog mogelijkheden zijn en voor een eventuele oplichter ook goed om te weten want die bedenkt zich dan misschien.

Allereerst zal enkel en alleen gevraagd worden naar een IPnr van iemand die een advertentie had en dat meestal niet te lang geleden.
Dan zal als de koper niets heeft ontvangen aan de bel kunnen trekken bij SF, laten we zeggen, na 2 weken.
SF kan dan bijvoorbeeld ook een mail sturen naar de koper, die krijgt 2 weken om te reageren, komt er dan geen reactie dan is het echt wel voor 99,9999% duidelijk dat het om oplichting gaat, geen reden om dan nog terughoudend te zijn om te assisteren bij een eventueel verzoek van een koper. Dit kan ook als voorwaarde worden weer gegeven voor het plaatsen van een advertentie.

De overheid doet sowieso niets, dus de enige mogelijkheid ligt hier.

In het geval van dat de verwachtingen niet worden ingelost, als iemand adverteert met 100% werkend en in orde en er missen 3 knoppen en 1 VCO werkt niet, dan is dat toch wel een gevalletje van oplichting ook, hoe ver moet je daar als SF in gaan, ik denk enkel op dat stukje dat de verkoper volledig in gebreke blijft en er geen mogelijkheden zijn om contact te maken behalve dan via SF.


Dat een IPnr verder mogelijk niet hoeft te helpen verandert niets aan het feit dat het misschien toch wel zou kunnen helpen.

Zij die bang zijn dat hun privacy op de tocht komt te staan maken van een mug een olifant, daar is namelijk geheel geen sprake van, het gaat om incidentele gevallen waarbij allerlei criteria een rol spelen om een beslissing te nemen om tot actie over te gaan.

Net zoals moderators hun gezonde verstand gebruiken om te modereren, kunnen ze dit ook doen bij marktplaats.

Als laast wil ik zeggen, vergelijkingen met ebay en marktplaats ed zijn ook niet van toepassing, je kan de SF marktplaats zo goed maken als je zelf wil, maar dan moet je wel de bereidheid hebben om daar wat van te maken.
 
ik denk dat demian het goed beschrijft:
ik ben zeer zeker voor privacy, maar weet ook dat als ik jat ik niet me ( zou moeten kunnen ) kan verschuilen achter dat zogenaamde "privacyargument"

jij ( brz) gaat steeds voorbij aan de vraag die op tafel ligt: wat te doen bij duidelijke gevallen van oplichting/diefstal ? Nou....?
 
Status
Er kan niet meer gereageerd worden.
Back
Top