hoe de hoes, hoe?

poul

Stamgast
Lid sinds
24 december 2002
Berichten
110
Locatie
castricum
he hallo,

wij van het label toztizokzoundz willen binnekort met onze eerste release komen (buiten cd-r's) en wel op vinyl. we laten het persen bij dat bedrijf in tsjechie. nu gaan we of zelf de hoes maken, of ook de hoes daar laten printen. maar het ontwerp moet nog gemaakt worden (ook voor het label op de plaat zelf), en nu zijn mijn vragen:

hoe hebben jullie dat gedaan?

bestaan er coverdesigner programma's voor vinyl hoesen?

en iets anders,
weet iemand hoe ik iets wat ik in nero cover designer heb ontworpen kan omzetten naar een jpeg bestand?

puol
 
Ik gebruik voor ontwerpen Photoshop 7. Daar kan je ook t formaat instellen van wat je wilt maken.
 
Hoe je hoes materiaal aanlevert is afhankelijk van de eisen van de printer. Vraag hoe ze het willen hebben. Wij hebben ooit een ouderwetse zwart/wit hoes laten drukken (dit is meestal duurder dan het persen van de plaat) en daarvoor van het ontwerp een ouderwetse negatief-film gemaakt, waarmee een off-set plaat wordt gemaakt...
Een JPEG-bestand is niet echt geliefd bij drukkers (lossy compression) TIFF of een vector-formaat is beter.

Of er specifieke hoes-design programma's zijn weet ik niet, maar dat soort 'gespecialiseerde 'gimmicky'-dingetjes zijn meestal niet veel soeps. Een beetje DTP-er gebruikt Photoshop, Illustrator, Pagemaker of Quark, of InDesign, voor wat dan ook, of het nou hoezen, flyers, boeken of posters zijn.

Hoe je een nero-cover bestand omzet naar een jpeg weet ik niet zo direct, maar je moet waarschijnlijk iets zoeken als 'export as...en dan bv. 'bitmap' of 'tiff', 'gif', .... Met Photoshop kun je het dan omzetten naar een JPEG.
 
Als je bij een drukker aan komt met een JPG dan word weer gelijk weer naar buiten gestuurd! er komt nog best veel bij kijken bij het laten drukken, ontwerpen van een hoes teneerste moeten de plaatjes die in het ontwerp zijn opgenomen een bepaalde resolutie hebben deze moet zowiezo altijd hoger liggen dan 300dpi anders krijg je een wazig beeld. Er zijn nog taal van andere dingen die van belang zijn maar bij elke drukker is er wel weer iets anders wil je je hoessen laten drukken of printen? Printen is van minder kwaliteit en je hebt kan dat het formaat van de hoes niet op door de printer kan! En drukken is duurder ligt ook een beetje aan de oplage die je hebt! maar goed als je nog verder vragen hebt dan moet je ze maar effe posten ben namelijk net afgestudeerd als traffic manager in de grafische sector dus ik hoor het allemaal te weten!!:)

groeten

Tim
 
ik heb een jaar grafische vormgeving achter de rug+3 jaar ervaring met flyers posters!
als je iets maakt sla het dan NOOIT!!! op als jp(e)g want je krijgt dan als je het drukt en eindresulaat van RUK!! en dat is zonde van het geld/tijd/moeite Dit bestandstype is ook helemaal niet gemaakt voor dat soort doeleinden, maar voor het internet
ik gebruikt tegenwoordig adobe fotoshop + macromedia freehand voor flyers, cdhoezen+booklets en dat soort dingen.
 
Niet met ene Nero cover designer werken dat sowieso.
Adobe Photoshop voor plaatjes/foto´s ed en eventueel Illustrator gebruiken voor het toevoegen van vormen en sowieso voor tekst! Illustrater werkt met vectoren wat betekent dat er niet gewerkt wordt met puntjes (pixels) maar met lijnen. Vectoren kan je hierdoor eeuwig vergroten zonder dat het pixelig wordt.
Verder is het belangrijk dat als je plaatjes/foto´s gebruikt in fotoshop die van een hoge resolutie zijn. Sowieso idd in een hoge dpi werken als je iets gaat drukken, wees daarbij niet bang voor bestanden van tientalle mb's.

Het eindresultaat in Fotoshop of Illustrator bestand bij de drukker afleveren, op het goede formaat.

Ik denk dat het zo zou moeten lukken, ik wil eventueel wel eens kijken of ik wat graphics voor je kan maken.

succes
 
moet gewoon aangegeven zijn bij de site van de perserij.......
 
Op de site van music industry uit Haarlem kan je templates vinden voor hoezen en labels. Het was wat gedoe om de hoes van mijn plaat te maken, maar dat ging allemaal goed, met wat heen en weer geschrijf. In ieder geval:

Doe je opmaak in CMYK
minimaal op 300 dpi
Bestanden opslaan als .TIFF (hoes wordt dan al gauw 30 MB)
Kijk goed naar de kleuren! Als je twee kleuren of zo wilt, dan moet je opmaken in pantone kleuren. Full color kan in CMYK. Is wel duurder drukken
 
ik heb bij een reclame bureau gewerkt en als je het bestand wel klein wilt houden kun je t beste opslaan als pdf formaat weten ze bij de drukker wel raad mee, en ohja je kan natuurlijk ook altijd je hoes laten ontwerpen, door mij ofzo=)
 
erg bedankt voor de zeer nuttige reacties

het hoeft niet state of the art te worden. die plaat is namelijk een lo fi, budget ding die toch niemand wil...
maar paint gaat da toch weer iets te ver

het gaat goed komen

puol
 
Back
Top