Akai AX-60

Ophidian

Ouwe rot
Lid sinds
27 november 2002
Berichten
864
Locatie
Arnhem
Hallo mensen, ik ben opzoek naar manuals en patches voor mijn Akai AX-60.
Met gewoon zoeken op internet vind ik ze niet. Heeft iemand een idee?

Verder: heeft er nog iemand deze vintage synth?
 
goede aanwinst ! is een moddervette synth !
 
ik heb 'm al een paar jaar en gebruik 'm sinds dien in bijna iedere track die ik heb gemaakt.
Ik kan niet anders zeggen dat dit stiekem m'n favoriete synth is...
http://www.nuloop.com/real_samples02_s.php?art=15842&nec=5827 (real audio clips, als je een php error krijgt gewoon op okay drukken en een ander nummer selecteren. volgens mij mag ik niet direct linken ofzo.)
 
ik moet zeggen dat jij 'm heel anders gebruikt dan ik :D

maar goed, daarvoor is die ook bedoeld toch?
 
Ik weet niet of het ding ervoor bedoeld is. Het idee van Akai was indertijd om een juno clone te maken, die samen met de S612 sampler tot een soort 'workstation' kon worden uitgebreid (dmv. de filter input, alleen te gebruiken met een soort din-kabel). Mijn oorspronkleijke idee was om de filter input veel te gebruiken, maar aangezien het filter niet echt denderend is (en verre van 'moddervet', de resonantie is behoorlijk slecht naar mijn smaak) heb ik daar vooralsnog vanaf gezien (het is overigens wel goed mogelijk om een din kabel zo aan te passen dat het met andere apparaten werkt).
Iemand vertelde mij overigens dat het apparaat in Europa behoorlijk obscuur is. Kan dat kloppen?
 
Laatst gewijzigd:
Preset Patches voor Akai AX-60 "Professional" Versie

Preset Patches voor Akai AX-60 "Professional" Versie

Ik heb het afgelopen weekeinde een Akai AX-60 gekocht en ben op zoek naar de originele TAPE met de Preset Patches.
De verkoper had er wel de originele handleiding bij maar helaas geen TAPE met Factory Presets.
De synth is na bijna 20 jaar technisch 100% (alle IC's werken nog helemaal goed), mechanisch 95% (vuile schakelaars en schuifpotmeters en optisch ook 95% (drie toetsen hebben aan de voorkant wat beschadigingen.

Ik heb hem gekocht voor € 250,-- en ben er uiteraard zeer blij mee; een jaar geleden was ik bereid om € 175,-- voor een Akai VX-90 (de rackmount module versie van de AX-60 en AX-73) te betalen, maar was hiervoor toen te laat en gelukkig maar want voor de € 75,-- meer heb je voor alle parameters een eigen schakelaar of schuifpotmeter.

Wie kan mij helpen aan de originele TAPE, een kopie, of een kopie in .WAV formaat ?
Wie heeft er toevallig zelfgeprogrammeerde geluiden op Patchsheets.

Omdat er twee versies van zijn geweest zal ik even uitleggen welke versie ik heb: zie bijgevoegde foto.

Het gaat om de latere Akai AX-60 "Professional" versie van de 6-stemmig progammable polyfone analoge synthesizer en met grote letters VCO op het bedieningspaneel recht naast de bank / number toetsop .

Deze heeft:
- 20 schuifpotmeters in plaas van 25 op de oudere versie
- 2 envellope generators in plaats van 1 op de oudere versie
- 8 blauwe en 8 beige bank / number toetsen in plaats van 16 blauwe op de oudere versie.

Bovendien wil ik graag weten of er veel van deze synth in Nederland zijn verkocht?

Deze synth is een zwaar onderschatte synth; hij heeft een zeer mooi geluid en veel meer mogelijkheden dan de Roland Juno's en kan zonder moeite deelfde geluid produceren als de Roland Juno's; ik vind het geluid ook wel wat hebben van de Sequentie Prophet 5.
Ik heb ook de Akai VX-600 6-stemmig (2 VCO/stem) matrix progammable polyfone analoge synthesizer en ik vind dat deze wel veel meer mogelijkheden heeft maar lastiger is te programmeren

Ik ben nu bezig met het maken van een Patchsheet voor deze versie van de Akai AX-60 en ga binnenkort beginnen met het schoonmaken

Wie van jullie is er ook in het bezit van één van beide versies van de Akai AX-60 of de Akai VX-600 en wat is jullie mening hierover en eigen ervaring.

Bijvoorbaat hartelijk bedankt voor jullie reactie!
 
Allereerst: er is maar hoogst waarschijnlijk maar één type van deze synth. Hoewel je zou denken door de foto's die je op internet ziet er 2 versies zijn, is dat niet het geval; de versie die jij hebt is de enige die ooit in productie is geweest. De andere foto (het makkelijkst te herkennen aan de 2 rijen blauwe patch knoppen in plaats van 1 rij blauw en 1 rij grijs) is een foto van Akai zelf, hoogst waarschijnlijk is dat een foto van een prototype.

Dan de tape: daar kan ik je helaas niet aan helpen... Ik heb geen handleiding, maar staat daar in dat er zulke tapes waren?

Wat betreft de verkoop: er zijn er niet al te veel van verkocht in Nederland. Een tijdje terug had ik wat navraag gedaan en er is mij (naast het verhaal over de foto van het prototype) verteld dat de AX60 officieel niet in europa leverbaar is geweest (stond, bleek later, ook zo op de site van Akai Pro waar de foto van het prototype oorspronkelijk vandaan komt, maar die pagina is nu verdwenen). Vanzelfsprekend zullen er toch een paar deze kant op zijn gekomen, maar dat zullen er niet al te veel zijn geweest.

Dan heb ik nog een vraag aan jou: jij hebt een handleiding :) Ik, en heel veel anderen, niet... Is er een kans dat je er een copy van kunt maken? PDF of eventueel een copy naar mij versturen zodat ik er een PDF van kan maken?
Ik begriijp dat het veel moeite is en ik zal er ook wel een vergoeding tegenover zetten, maar als je het dan nog niet ziet zitten... Kun je me vertellen wat voor trigger signaal de arpegiator clock moet hebben?

Verder zou ik even wat zoeken hier op het forum, er is al wat vaker over de pracht van de AX60 geschreven hier.
 
Akai AX-60 Patches en Manual

Akai AX-60 Patches en Manual

Hoi Chinetti,

Dat verklaart waarom er zoveel verschillende en tegenstrijdige verhalen zijn.

Of er een officiële TAPE is geweest weet niet; bij sommige synths zoals KORG werd deze vroeger wel meegeleverd.
Op het internet staat een recentie van iemand in Amerika die een back-up van de preset geluiden naar een .WAV file heeft geschreven, maar hierbij zit geen hyperlink om een email naar hem te sturen; dus dat spoor loopt dood.

Ik heb jaren geleden en dat is ergens in 1986 één keer een toetsenist in een band gezien die de AX-60 gebruikte en wist hierdoor van het bestaan af en daarna heb ik er nooit meer iets van gezien of gehoort totdat er in begin mei weer eentje te koop werd aangeboden op Marktplaats.

Op de achterkant zitten twee stickers: één van "Servaas Muziekhandel" te Den Haag en één "Serviced by Electrocare".
Of hij werkelijk door "Servaas Muziekhandel" is verkocht weet ik niet zeker; ik heb destijds in 1990 één van de laatste door "Sensomania" te Amsterdam geïmporteerde VX-600 nieuw in doos gekocht. Sensomania heeft voor mij toen ook nog een modificatie aangebracht; ik heb toen destijds bij Akai Benelux reserve onderdelen besteld van het modulatieblok van een X-7000 om modulatiewielen op de VX-600 te bouwen. Ik heb toen al het mechanische werk uitgevoerd en het linker plastic paneel naast het toetsenbord vervangen door de helft van het X-7000 paneel met één modulatie wiel erin en Sensomania heeft voor mij het electronische deel uitgevoerd en de bedrading via de EWI external connector op de EWI-BEND modulatie matrix aangesloten en ook de EWI-GLIDE potmeter zo aangesloten dat ik deze kan gebruiken voor bijvoorbeeld filter sweeps. De PRESSURE functie gebruik ik dan voor LFO diepte op de pitch modulatie.

Volgens de handleiding wordt het volgende beschreven over de Ext Sync; ik citeer:

"Arpeggio Ext Sync accepts a negative-going sync signal such as that produced by te metronome output of many drum machines." "NOTE: Not all drum machines produce compatible output signals; check with a qualified service technician if you experience trouble driving the AX-60 from a drum machine. Many times, a simple and inexpensive adapter will solve the problem."

Ik moet toegeven dat dit nog niet erg verhelderend is!

Als je een drumcomputer hebt met separate outputs en volume regeling zou ik eens proberen of hij reageert op een HiHAt signaal op iedere zestiende noot, of een oudere hardware sequncer met tape sync in en uit uitproberen, maar misschien heb je dat allang geprobeerd.

Ik zal een kijken of ik met een scanner de handleiding kan scannen en samenvoegen in een PDF bestand; ik heb dit nog nooit gedaan dus weet niet of dat makkelijk gaat, maar ik zal in de zomervakantie wanneer ik meer tijd heb proberen of dit wil lukken.

Schrijf jij nieuw gemaakte patches gewoon op papier of maak je van de nieuwe patches een TAPE back-up of bewaar je helemaal niets en experimenteer je gewoon.
 
De kans is natuurlijk groot dat er wat meer naar Nederland zijn gekomen omdat we hier Fodor hadden, de importeur van Akai voor de Benelux. Dus je ziet ze nog wel sporadisch opduiken hier maar beduidend minder dan de AX73. De AX80 zie je nog minder, gelukkig heb ik er eentje van een vriend kunnen overnemen :D Verder ken ik in europa alleen maar één jongen uit Zweden die er een AX60 heeft, de rest zijn allemaal Amerikanen (niet dat veel zegt hoor, zoveel AX60 bezitters ken ik sowieso niet ;) ).

Wat betreft die tape: misschien was er wel nooit een. Meestal staat er in handleidingen van synths bij de omschrijving van de tape functie zoiets als 'extra patches kunnen geladen en opgeslagen worden met de XXX-data tape (niet standaard meegeleverd)'.

Wat betreft patches: het geheugen van de AX60 (64 patches) is voor mij tot nog tor voldoende gebleken.
Ik heb alle geheugen plekken bezet, en de geluiden varieren dusdanig dat ik altijd wel een basis geluid vind waarmee ik verder aan de slag kan. Lastige patches sla ik op, minder lastige patches maak ik gewoon weer na. Ik heb nooit een tape gemaakt.

Bedankt voor je blik in de handleiding. Ik za straks thuis eens kijken of ik er wat wijs uit kan komen. Maar vaag is het wel, ja...
 
Hoi Chinetti,

Ik heb in het verre verleden ook nog een Akai AX-80 gehad en deze ingeruild toen ik de Akai VX-600 bij Sensomania heb gekocht; bij mijn weten kreeg ik er toen fl 400,-- voor terug maar dat vond ik niet zo erg want ik had hem voor fl 300,-- gekocht. Ik had toen geen auto en heb hem toen met de fiets opgehaald; dat viel niet mee gezien zijn enorme gewicht.

Ondanks de 2 VCO's / OSC Sync / Cross MOD / 2 LFO's / 3 EG's vond ik het geluid toch wat magertjes. Als ik het geluid hoor van de Akai AX-60 dan klinkt deze veel voller en krachtiger ondanks zijn enkele VCO en zelfs zonder chorus effect.

Het programmeren met de membraan/druktoetsen per parameter en alfa-dial voor de waardes vond ik ook geen succes.

Vandaar dat ik als oorspronkelijke ARP Odyssee beginner toch weer op zoek ben gegaan naar een ouderwetse knoppen synthesizer maar dan wel met MIDI; zoals de Akai AX-60 en deze bevalt mij prima!

Ik heb natuurlijk ook wel virtueel analoog spul in huis; zoals de Yamaha AN1x en de MikroKORG die elk zijn specifieke mogelijkheden bieden en met de meegeleverde software editors redelijk goed zijn te bedienen.

Vooral de virtual patch mogelijkheden van de MikroKORG zijn goed voor ouderwetse Kraftwerk geluiden.
 

Attachments

  • feg fm vco - doppler effect phaser.mp3
    279,1 KB · Bekeken: 55
Akai AX-60 PatchSheet

Akai AX-60 PatchSheet

Zo als belooft, is hier dan mijn Akai AX-60 PatchSheet.

Voor iedereen die een Akai AX-60 heeft en zijn patches ook op papier wil bewaren of uitwisselen met mede eigenaars of voor diegene die hem niet heeft, maar wel eens wil zien welke parameters de AX-60 heeft met de lay-out van deze synth.

Het duurde iets langer, want het was meer werk dan verwacht; maar daar is het resultaat dan ook naar.

Veel plezier ermee!

Ps. De echte synth heeft maar één set schuifpotmeters voor het instellen van zowel de VCF als de VCA EG parameters.
 
Laatst gewijzigd:
Aiaiai als ik wist dat die patchsheet eraan kwam had ik mn AX-60 niet verkocht... Maarreh, dat ding heeft toch geheugen?
 
Akai AX-60 PatchSheet

Akai AX-60 PatchSheet

Ik had je toch gezegd; ik hoop maar dat je er géén spijt van krijgt!

Ja, dat klopt! Maar als je één keer de klank heb opgeslagen en daarna weer lekker verder gaat schuiven dan kan je nooit meer terughalen wat iedere fader-stand is in een bepaalde patch. Vandaar dat een PatchSheet toch nauwkeuriger werkt.

Heb je de kabels van de nieuwe VX-600 al getest?

Ik las toevallig net de oude verkoop advertententie van de VX-600, waarin stond vermeld dat hij een nieuwe display zou hebben; klopte dit ook werkelijk?
 
Akai AX-60 PatchSheet

Akai AX-60 PatchSheet

De vorige PatchSheet van de AX-60 verwijderd, maar hier is ie weer!

Er zat een klein slordigheidje in en ik heb direct mijn copyricht en handtekening gezet.

Iedere mag hem vrij gebruiken; zolang dit maar niet voor commerciële doeleinden is!
 

Attachments

  • akai ax-60 patchsheet.pdf
    40,6 KB · Bekeken: 78
Re: Akai AX-60 PatchSheet

Re: Akai AX-60 PatchSheet

De originele versie (zonder handtekening) gaat vanmiddag Ebay op ! Hihi :dubbel:
 
Kan iemand de handleiding uploadden?-a.ub
ik ben hier al maanden naar op zoek
het probleem is dat ik de arpeggiator niet(strak)gesyncd krijg
analoog niet (emu drumulator triggering) en over midi ook niet:stupid (midiclock/mtc)
T I A
(thanks in advance)
Ron
 
Back
Top