Vraag over een tuner (mag het?)

Volgens mij kom je met (niet zelf gebouwde) voorversterkers in het (grens)gebied van de Hifi adepten die graag veel geld uitgeven aan zaken die bar weinig doen.

Bij de kringloop vind je voor €50 op zeker een goede CD speler die het audio signaal minder heet uitstuurt. En als je wat geld wilt uitgeven vind je op marktplaats misschien wel een Rotel CD speler van dezelfde leeftijd/serie. Vind ik zelf altijd leuk, als componenten een beetje bij elkaar passen, plus extra kans op compatibiliteit qua signaalsterkte.
 
Bij de goedkope cd spelers vind ik jaren 90 pioneer (zwarte) en Yamaha goed klinken. Van goedkope Technics en Sony zou ik wegblijven, die vond ik matig. Topmodellen van Sony zijn dan weer erg goed maar prijzig.
 
het antwoord is al gegeven denk ik, dat het eerder aan de dvd-speler ligt, dan aan de versterker (tenzij...).

ik heb zelf een DAC, een asus xonar d2 in een HTPC, die té hard uitstuurt. echt té hard. het geluid slaat dicht, ik kan het niet anders omschrijven. alsof er een rem op komt.. gebeurde om 2 systemen (H/K PM 640 Vxi + KEF C75 en H/K HK680 + KEF Reference Series 104/2). ik moet die zo ongeveer op 40% zetten, dan komt ie overeen met een andere DAC die ik gebruik; een simpele H/K 970, of simpel, die DAC is vrij aardig...
die werkt niet meer als cd-speler, zo ook niet (2e hands) gekocht.

als cd-speler heb ik zo'n 30 jaar een Pioneer PD-7700, die alleen bij hele grote uitzondering, gebeurt 1 keer in de 2 jaar, een cd niet kan afspelen, ligt dan aan de cd....
(de cd moet je ondersteboven erin doen...)

bij 2e hands altijd op letten; dat ie niet scheel is.... oftewel; speelt ie een variatie van ceedees goed af.

en wat is een goede DAC, een oneindige diskussie... smaak speelt zeker een rol (en een DAC is niet het enige komponent, als men specifiek de chip bedoelt...).

goed.
 
Je kan natuurlijk ook voor een andere CD speler gaan, liefst dan eentje met regelbare output.
Goed idee, veel cd/dvd spelers hebben een regelbare headphone output en sluit je die aan op de Rotel.

Het heel hard spelen zal waarschijnlijk met het impedantieverschil te maken hebben neem ik aan, toch vreemd dat dit gebeurt?
Je zou toch verwachten dat zulke apparatuur zodanig gebouwd wordt dat het gemakkelijk op elkaar aansluit.
en wat is een goede DAC, een oneindige diskussie... smaak speelt zeker een rol
Da's zeker waar, veel gerenommeerde merken gaan wel vaak voor een Burr-Brown dac, die staan goed bekend.
 
Burr-Brown dac

klopt, de overbekende naam, maar de identieke zitten soms in de goedkoopste... er zijn overzichten welke DAC's en opamps, cd spelers gebruiken..
er zijn ook andere hele goede DAC's overigens.

in de goedkoopste van behringer voor pc/laptop zaten burr browns, volgens mij niet meer, die waren dus best goed... blijkbaar.

ik hou me verre van ingestraalde luidsprekerkabels, ik gebruik de kabels die ik ooit bij mijn eerste 'audiofiele' set kreeg, nog immer, op mijn laatste (en die zal misschien nog 10 20 30 jaar mee gaan...) installatie.
7000 eurio voor een kontaktdoos?? sja...

een DAC moet zeker goed zijn, dit is dezelfde uitdrukking als; lekker eten...
maar ik vraag me echt af, dat vanaf een bepaald 'nivo', je nog echt verschillen kunt horen. opamps kleuren het geluid, b.v. dus hoe een DAC klinkt, is ook een kwestie van smaak.
en het moet minimaal blind, of beter; dubbel blind. als je weet dat een DAC 7000 euri kost, gaat dat invloed hebben....

burr brown wordt gemaakt, wanneer ik het me goed herinner door Texas Instruments, maar er zijn zeker ook DAC's die even goed presteren.

het is een wat ondoordringbare wereld, aangezien, sja, ingestraalde luidsprekerkabels, interconnects, dan weet je het al..

om goede informatie er over te vinden is moeilik, maar te doen, kom je wel in diepe specs uit..

de asus die ik heb heeft burr brown, de hd970 niet, wel texas instruments opamps. als ik het goed heb. ze klinken overigens (met de asus op 40% volume), identiek.
de DAC in de PD-7700 heeft een ander karakter, niet altijd heel merkbaar, maar de hd970 is, dan gaan ze de term, soundstaging gebruiken, is daar beter in, maar volgens mij klinkt ie gewoon wat meer helder in het hoog. en sommige mensen vinden dat niet mooi...

een uitwijding, sja...

ik houd me er soms mee bezig, en even wat meer sinds ik letterlik tegen de set KEF Reference Series 104/2 aanliep, in een used product store... in puike konditie, en overweldigend kwa geluid. en waren even duur als een nieuwe set instap KRK's, wat natuurlik niets is voor een high end installatie, in kombi met de HK680 die ik al had, ook 2e hands.. een set die ik al eens wilde hebben, maar nooit zou hebben kunnen betalen, dankzij dat ze weinig waard zijn, nu, al gaan de prijzen weer omhoog volgens mij, tegenover wat ze nieuw ooit waren....
dus voor de prijs van een sonos, ............

goed...
 
Ik zou geen koptelefoonuitgang gebruiken. Kan het werken? Ja. Of niet. Het dient er niet voor, de impedantie kan goed fout zijn. Bij mijn Sega werkt het. Zoek een cd speler met regelbare lijnuitgang of een Rotel speler en het zal wel werken.

Sommige spelers hebben een te hoge uitgang omdat ze dan spectaculairder klinken dan de concurrent....
 
Ik ben nou toch wel benieuwd welke audio out je nu gebruikt. Die met die mini DIN connector? Er zit toch geen standaard RCA jack voor audio op? DIe RCAs zijn toch allemaal voor video?
 
Ik ben nou toch wel benieuwd welke audio out je nu gebruikt. Die met die mini DIN connector? Er zit toch geen standaard RCA jack voor audio op? DIe RCAs zijn toch allemaal voor video?
Nu gewoon een simpele tulpstekker, van de output van de achterkant van de DVD-recorder naar de CD-ingang op de versterker. Ik heb ook Aux 1 en Aux 2 op de versterker geprobeerd, met hetzelfde resultaat.

Het geluid zelf klinkt gewoon prima, helder en niet verstoord. Ik moet alleen niet uitschieten met de volumeknop en aan de afstandsbediening van de Rotel heb ik nu ook niets, die sprongen zijn te groot 😆

Ik heb overigens weer veel lol in CD'tjes luisteren 👍 Bij online muziek ben ik ongeduldig en klik ik het snel weg. Nu luister ik soms zelfs het hele album af: "Hé, liedje 12 is eigenlijk ook best goed 😉" Komend weekend gaan we weer op album-jacht 😉
 
2VPP is +8 DBU dat is pro audio linelevel en is 12DB (12.79 om precies te zijn) meer dan consumer level.
Erg vreemd dat dat uit een consumer apparaat komt.
Maar goed als het goed klinkt wat is dan het probleem?
 
Maar goed als het goed klinkt wat is dan het probleem?
Geen groot probleem, maar de volumeknop is erg gevoelig en ik heb niets aan de afstandsbediening van de versterker. Als ik switch naar TV, staat de versterker weer veel te zacht. En als ik terugswitch en het volume vergeet terug te draaien, word ik omver geblazen 😁
 
Nu gewoon een simpele tulpstekker, van de output van de achterkant van de DVD-recorder naar de CD-ingang op de versterker. Ik heb ook Aux 1 en Aux 2 op de versterker geprobeerd, met hetzelfde resultaat.

Het geluid zelf klinkt gewoon prima, helder en niet verstoord. Ik moet alleen niet uitschieten met de volumeknop en aan de afstandsbediening van de Rotel heb ik nu ook niets, die sprongen zijn te groot 😆

Ik heb overigens weer veel lol in CD'tjes luisteren 👍 Bij online muziek ben ik ongeduldig en klik ik het snel weg. Nu luister ik soms zelfs het hele album af: "Hé, liedje 12 is eigenlijk ook best goed 😉" Komend weekend gaan we weer op album-jacht 😉
Ik keek bij de 550H-S, net iets anders. Dus de Audio out die naast de gele video out zit. Misschien heeft die een ander output niveau omdat het meer bedoeld is om op een TV of andere recorder aan te sluiten?
 
Wow, mooi ding! Maar wel duur. Hooe je dat verschil echt? Daar kan ik 225 tweedehands cd's voor kopen 😁
Ik zou er zeker geen €225 voor bieden. Gewoon even mailen met een leuk berichtje dat je met je zoon oude muziek op mooie spullen aan het herontdekken bent, en daarvoor een klein budget hebt. €50 kun je er nog wel voor geven denk ik.
 
Gewoon even mailen met een leuk berichtje dat je met je zoon oude muziek op mooie spullen aan het herontdekken bent, en daarvoor een klein budget hebt.

Werkt dat soort tenenkrommend gedoe bij synthadvertenties dan? Neen, ook niet. Als je een klein budget hebt moet je immers geen Rotel of Moog zoeken. Audio is niet meer spotgoedkoop, en Rotel is geen prulmerk. Deze speler was nieuw ook niet goedkoop. Hifishark geeft een goed idee van de huidige markt:


Op basis van wat je daar (en elders ziet), kan je besluiten wat een beleefd bod is. De vraagprijs lijkt me in ieder geval in lijn met de markt.

Maarrrrr zelfs wanneer gecombineerd met een Rotel versterker lees ik opmerkingen over het bereik van de volumeknop. :D Ligt blijkbaar toch ook (deels?) aan de versterker.
 
Zou zelf de cd's gewoon rippen en vanaf je laptop afspelen. Iets om analoge platen of cassettebandjes af te spelen, zou daar mss wel geld in willen steken. Maar voor cd's? Digitaal is digitaal, wat maakt het uit of je de cd afspeelt of een wav daarvan geript?
 

Vergelijkbare discussies

Reacties
19
Bekeken
2K
Deleted member 18007
D
Back
Top