novation supernova II keys

DigiLoog

Ouwe rot
Lid sinds
30 juni 2009
Berichten
4.855
Locatie
Ergens op een pcb
Heb m'n Novation supernova II keys losgehaald om een defecte slider te vervangen, en heb de PCB's eens aandachtig bekeken en wat bleek, kan geen back up batterij vinden?
Vreemd, neem toch aan dat RAM mogelijk is?
Iemand info.
 
Flash is in staat om na een write actie de data zelf langdurig vast te houden. Soort EPROM, maar dan heel wat anders :-)
 
Dus als ik het goed begrijp zit er geen Rom geheugen in een Supernova II keys, alleen maar RAM en als je die niet ''saved'' als sysexdata (op een PC) ben je al je klanken kwijt als het flash geheugen ooit leeg raakt of iets dergelijks.
 
Ja, net zoiets als op een ouwe bak met lege batterijen. Altijd regelmatig een Sysex dump doen dus. ik denk dat het in de praktijk nauwelijks voorkomt hoor. Heb jij eens een kapot flash kaartje meegemaakt?
 
korte uitleg:

RAM is geheugen welke zijn informatie verliest zodra de spanning ervan af is. Vroeger voegde men een batterij toe om deze op spanning te houden.
Soms ziet de "batterij" erniet uit als een batterij, maar als een condensator. (vaak zwart met gouden tekst) waarde richting de 1 Farad ipv uF

ROM is 1x te programeren. Dit gebeurt in de fabriek.

Dan zijn er ook EPROM's. Meerdere keren te programeren. Moet eerst gewist worden dmv UV licht.
Daarom zit er in deze ic's een glazen raampje. Het programeren gebeurt met een speciale programmer. Geen batterij nodig.

Dan zijn er ook EEPROM's, deze zijn electrisch te wissen en opnieuw te programeren. Deze varianten zitten in de VA's voor het opslaan van je geluiden (instellingen) Geen raampje. Geen batterij nodig.

Tegenwoordige FLash ROM's zijn een variant van de EEPROM met hedendaagse techniek erin. Sneller groter enz.

Misschien heb je er wat aan.

Ik heb zelf de Supernova II Pro X (rack versie) maar nooit opengemaakt en ingekeken. Nooit gebackup-d. :P
 
Ik weet niet of in de mijne de originele (fabrieks) presets (rack of keys) nog zitten, heb er nog niet mee gespeeld omdat ik hem meteen na koop bij aankomst thuis heb opengemaakt om de defecte slider (adsr) er uit te solderen.
De nieuwe is nog niet binnen, dus hij ligt nog open.
Is het mogelijk om deze originele prestes (intern) terug te laden of moet je ze van het net halen via een sysex dump, als deze zijn overschreven?
 
Je moet het van een sysex file hebben ;)
De factory presets zitten er niet ergens in klaar om op te roepen zoals in sommige oude bakken.

Je kan bank per bank laden of dumpen
Je kan ook 1 grote enorme sysex file dumpen of laden die alles omvat.

Ook een bank laden in een vrije bank is mogelijk (ben niet 100% zeker, ben niet thuis om eens te testen) , je hoeft niet een bank die vol leuke patchen staat overschrijven als er nog lege banken beschikbaar zijn. 8)

sysexen duurt even bij deze bak, midi is traag hé

Suc6 en RTM :geslaagd: :biertje:
 
Back
Top