mpc 2000xl met mac gebruiken?

legalized

Ingeburgerd
Lid sinds
30 juli 2008
Berichten
74
hai!
ik weet niet precies hoe het werkt met een mpc 2000xl, maar is het mogelijk vanuit je mac samples in te laden?
 
Een "stock" MPC2000XL heeft een floppy drive. Macs hebben geen floppies meer sinds een jaar of 12. Een andere optie is een ZIP-drive aansluiten via SCSI en dan een USB-ZIP drive op je Mac hangen, maar dat is een gruwelijk antiek opslagformaat met risico (de zgn "click of death"). Wat je kunt proberen is SMDI - sample dump via MIDI - maar dat gaat best langzaam.

De beste optie zou zijn om een USB cardreader te halen, en in je MPC een SCSI cardreader te installeren - zie http://www.scsiforsamplers.com/ . Op die manier hoef je nooit meer om te kijken naar lompe externe SCSI harddisks en SCSI CD-rom-spelers; als het goed is moet je met je Mac gewoon een setje .wav files op je kaartje dumpen (wel FAT32 geformatteerd, denk ik) en dan is 't gaan met de banaan.
 
Beste Legalized,

Zoals Yoozer ook aangaf kun je geluidsbestanden inladen via CDROM, SCCI HD of Cardreader.
Maar ik heb de MPC tot voor kort gebruikt in combinatie met Ableton live/ Reason/ Fruityloops en ik had de alleen maar een floppystation.
Ik heb toen samples ingeladen in een drumrack en die laten aansturen via de pads op de MPC.

De samples (wav's/mp'3/aiff) blijven op de pc/mac staan, maar worden via midi aangestuurd door de MPC (als controller).

Wil je de MPC als stand-alone apparataat blijven gebruiken dan moet je echt een cardreader halen. Goedkoopste en meest duurzame oplossing.

Ik hoop dat ik je beetje op weg heb kunnen helpen.

gr. Anil
 
oke oke..
maar is het mogelijk die CF Reader extern te gebruiken? ipv 'm in te bouwen in de mpc?
 
oke oke..
maar is het mogelijk die CF Reader extern te gebruiken? ipv 'm in te bouwen in de mpc?

Jazeker. Kost alleen een hapje meer: http://www.scsiforsamplers.com/cfcard_ext.asp - en hij blijft natuurlijk aan je MPC bungelen en heeft aparte stroomvoorziening.

Inbouwen zou niet zo'n gedoe moeten zijn, al kan ik me voorstellen dat je dat liever niet zonder begeleiding doet.

Wat goed is voor een succesvolle operatie:

- schone werkomgeving
- goede verlichting
- kalm blijven
- niks forceren
- foto's maken van elke stap die je doet of filmen
- houd bij hoe kabels georienteerd zijn - markeer bovenzijde anders met stift, je ziet dat toch niet als 'ie weer dicht is
- schroefjes in aparte bakjes met nummers erop om bij te houden in welke volgorde ze er uit gingen

Als het goed is hoef je bij die cardreader alleen de MPC open te maken, de stroom- en data-kabels van de originele floppy drive los te koppelen, die aan de cardreader de koppelen. Als 't goed is passen ze ook maar op 1 manier erin. Vervolgens alles weer netjes dicht, en kijk dan of 't werkt.

Het zelf inbouwen van de harddisk in de MPC1000 was heel snel gedaan, en je kunt er van uit gaan dat ze de procedure op meerdere MPCs hebben getest; anders zou ik even op een MPC-gebruikersforum zoeken naar ervaringen.
 
Weet je, bij elke post die je maakt zit een "edit" knop, en die kun je gebruiken als je nog wat toe te voegen hebt ;).

Raar dat je de naam "PGM" niet tegen bent gekomen. Dat zijn de bestanden waarin opgeslagen staat welke sample er onder welke pad zit, en hoeveel deze omhoog- of omlaag is getransponeerd - ze bevatten niet de geluiden zelf.

De click of death wordt hier uitgelegd: http://en.wikipedia.org/wiki/Click_of_death - en is dus typisch voor Iomega ZIP-drives.
 
of is dat zo gepiept, om zoiets te verwisselen?

Inbouwen is easy (als je de goeie cardreader hebt). De juiste cardreader voor een redelijke prijs vinden, daarentegen... dat is wat lastiger; het gros van de IDE-cardreaders werkt helemaal niet in de MPC2KXL en ik heb er nog nooit een gezien die het helemaal goed doet. Vaak kun je de memorycard niet goed verwisselen of doet ie het niet als er geen kaartje in zit als je hem aanzet. Ook bijzonder vervelend is dat je bij het uitwisselen van bestanden met je computer geen bestandsnamen langer dan 8 karakters kunt gebruiken.

En toch is een cardreader onmisbaar in een MPC2KXL:)
 
wat een gedoe met die mpc.
ik heb ook nog een oude windows 98 laptop staan.
zou ik evt ook samples op een cdtje kunnen zetten en deze via die computer inladen op die iomega zipdrive?
 
Back
Top