Studio opbouwen, wat nodig?

Luuk

Nieuwkomer
Lid sinds
7 Maart 2010
Berichten
10
Hallo mensen,

Ik ben dus echt een newbie in deze wereld en heb er vrij weinig verstand van. Daarom weet ik niet wat ik allemaal precies nodig heb voor een studio. Wel de basisdingen als keyboard en microfoon enzo maar dan weet ik ook daarvan niet wat de besten zijn. Hebben jullie tips en kunnen jullie mij dit uitleggen?

Alvast bedankt!
 
Een muziekstudio bedoel ik toch. Of zit ik hier op het verkeerde forum ofzo?
 
Je hebt er duidelijk geen kaas van gegeten, ook niet een klein beetje. Nu kan je wel vel terug reageren, maar mijn vraag is helemaal niet zo stom hoor. Ik zou nog lekker mijn centjes in mijn zak houden als ik jou was. Toen ik eenmaal aan een studio begon te denken had ik al minstens 3 jaar met van alles en nog wat (waar maar geluid uit kwam) zitten kloten, waardoor ik een goed beeld had wat ik wilde. Dat heb jij dus blijkbaar niet aan je vraag te zien. Ik kan wel roepen koop een Motif, M3 en Phantom maar dat slaat kant nog wal en jij hebt er al helemaal niks aan (3 workstations met bijna alle drie dezelfde mogenlijkheden) Koop een boekje over muziek maken en de richting die jij leuk vind, ga wat youtube'n en speur wat forums af, en kom dan eens met een goed basis plan met daarin wat je budget is, wat voor soort muziek je onegveer wilt maken en hoe je dat graag wilt bereiken.
 
Bedankt voor je antwoord. Ik weet dat ik er geen kaas van heb gegeten, maar mijn vraag was onschuldig bedoelt en niet als fel antwoord. Ik dacht dat ik iets verkeerds had gedaan. Sorry voor het ongemak. Ik zal over het gaan internet speuren en mijzelf er goed inlezen en er meer verstand van krijgen.
 
hee luuk,

bedenk ook dat je met eenvoudige spullen, demoversies van programma's en open source software al een hoop kan leren! Probeer bijvoorbeeld eens demo's van reason of ableton, of download reaper. Je zal waarschijnlijk eerst flink gefrustreerd vastlopen (we all did), maar uiteindelijk is de enige manier om dit soort dingen te leren door gewoon te doen. En als je onderweg tegen vragen aan loopt, kan je ze hier stellen :)

succes!
Jelle
 
Komt omdat je een studio wilt om muziek te maken, maar je nog niet weet waarmee je dat zou kunnen doen.
Zo ook kun je veel met software.
Mensen kopen hardware en software omdat zij wensen hebben waaraan het moet voldoen.
Zonder specifieke wensen kan men moeilijk advies geven?
Stel dat je een microfoon zou kopen, dan is het afvragen wat je budget is, wat je op wilt nemen en wat voor klank kleur je mooi vind, etc.
En zo kun je alles wel langs gaan, want die microfoon moet ook nog aangesloten worden natuurlijk. :)
 
RSB heeft wel gelijk: begin langzaam.

Het probleem is echter dat als je nog niks weet je ook niet snel te weten komt waar je moet zoeken. Hier dus een lijst met basis-ingredienten:

De absolute basis-setup bestaat uit:

- een computer met de juiste software
- een geluidskaart voor muziekproductie (ook wel audio-interface genoemd)
- een zogenaamd controller-toetsenbord (maakt zelf geen geluid maar stuurt hard- en software aan)
- een stel fatsoenlijke speakers voor muziekproductie (monitors genaamd) dus niet je 5.1 setje.

Dat is hoe je tegenwoordig kunt beginnen, en omdat je de computer al hebt (waar typ je anders dit bericht op? :P) is de rest van de investeringen redelijk goedkoop om te doen.

Echter - da's maar een van de vele wegen. Genoeg mensen hier die never nooit niet een computer in de studio willen, en daar hebben ze hun redenen voor. Of jij die redenen ook hebt is de vraag; als je net begint is de software-route in die zin het makkelijkst en goedkoopst omdat je al een hele hoop gratis krijgt in een pakket zoals Reaper, Sonar, Cubase, Ableton Live of FL Studio (of Logic of Digital Performer op de Mac). Je hoeft geen mengpaneel aan te schaffen of effect-apparatuur, en vaak zit er ook nog een leuke synthesizer of drie bij.

Welk van die pakketten je moet hebben hangt van je manier van werken af. Da's heel lastig te bepalen, want da's helemaal persoonlijk; een vraag zoals "wat is het beste, X of Y"* slaat dus niet per definitie ergens op; elk pakket heeft zijn eigen denkwijze die het beste of juist niet bij je past! Je hebt ook vaak niet de allerduurste en meest luxueze versie nodig, dus schrik niet te hard van de prijzen.

Begin eens met het downloaden van de demo van Reason. Ook al heeft dit pakket een aantal beperkingen, je kunt er een hoop van leren; wat je op het scherm ziet geldt ook voor de echte wereld. Ga dan de tutorial volgen op http://reasontutorial.be/ en kijk eens hoe ver je komt met het maken van een nummer, al is het maar iets eenvoudigs. Het voordeel van Reason t.o.v. andere pakketten is dat je je in ieder geval niet suf hoeft te zoeken naar allerhande plugins; alles zit er in (maar daar moet je het ook mee doen).

Als je dat onder de knie hebt en een beetje begrijpt wat de apparaten doen kun je overschakelen op andere hard- en software, en dan snap je wellicht ook wat meer van wat wel en niet kan en wat je allemaal tot je beschikking kunt krijgen. Niemand is te beroerd om je te helpen, maar doe zelf research, want van handjes vasthouden hebben de meeste hier een afkeer (vaak hebben ze het zelf moeten leren voordat internet er was - en als zij dat kunnen kun jij dat ook, al helemaal als je wel internet hebt :P).

Last but not least: kijk op http://www.synthwiki.nl/index.php/Hoofdpagina en tik eens bovenstaande termen in om uit te vinden wat het allemaal is. Doe dit voor alles wat je tegenkomt wat je onbekend is, en beter dat je eerst 10 seconden Google'd of het op Wikipedia opzoekt dan het gelijk vraagt. Da's de beste manier om je kennis op te bouwen; niet bang zijn om zelf moeite te doen en beter dat je na een half uur puzzelen er -echt- niet uit komt en het vraagt dan dat gelijk te doen omdat mensen hier toch snel antwoord geven.

Voordat we je iets kunnen aanraden willen we weten wat je wil doen. Je zegt wel microfoon en keyboard - maar wat, en hoeveel? Wat voor soort muziek wil je maken of opnemen?

*"wat is het beste" is sowieso een foute vraag. Je portemonnee is vaak de eerste factor die in de weg zit; het heeft geen zin om iets duurs aan te raden als je het niet kunt betalen, dus wat het beste is hangt af van wat je kunt betalen. Synthesizers trekken zich niks van genres aan, software in die zin ook niet - het is alleen dat sommige geluiden makkelijker/sneller te maken zijn op bepaalde types, dus "wat is het beste voor techno" is ook niet zinnig.
 
Ik zou ook zeggen, begin eens met dit pakket:

https://www.propellerheads.se/shop/index.cfm?fuseaction=product_detail&ID=70002&Cat=14000

Is wel redelijk aan de prijs, vergelijkbaar met programma's als cubase en live, maar het voordeel is dat dit gewoon is wat het is en je je kunt verdiepen in wat je hiermee kunt zonder te hoeven nadenken over dingen die je OOK nog moet hebben. (het studio virus :) )

met een ADK micje a 300 euro oid en een audio interface a 300 (ook) ben je dan IN PRINCIPE klaar.

misschien dat je gelijk een setje monitor speakers wilt hebben a 500 ofzo voor een setje en je bent er helemaal. (oh ja, en een keyboard als je dat nog niet hebt... kijk hier in vraag en aanbod naar midi controllers. hoeft niet duur te zijn)
 
Dank je wel allemaal, ik zal mezelf eerst inlezen en expirimenteren en dan zal ik hier weer komen. Het lijkt mij persoonlijk vet om de 90's R&B te combineren met 8-bit achtige beats. :)
 
Ik heb by the way wel een keyboardje namelijk een M-Audio Keyrig 25. Maar daar kan ik volgens mij veel meer mee dan ik zelf denk.
 
Ik denk dat je er zelf achter moet komen of je een hardware sequencer wilt gebruiken zoals bijvoorbeeld een Yamaha RM1X, Roland MC303 of EMU XL-7, of dat je een software sequencer wilt gebruiken zoals Cubase, Logic of Ableton Live. Het zijn maar wat willekeurige voorbeelden, maar dan hebt ge wat om te googlen ;-)
 
speel je een instrument ? , anders zou ik eerst maar op muziek les gaan of een les boek kopen met de basis.

ik zou geen studio kopen in jouw geval. koop een software pakket en werk daar eerst een paar jaar mee.
leer muziek maken , lees vakbladen , check gear bij vrienden in en winkels.
check youtube demos van gear.
lees fora , lees veel boeken , probeer alles uit.

en dan kan je beslissen wat je wil , als je nu van alles koopt kom je er waarschijnlijk achter dat de helft een miskoop was.
aangezien goeie gear veel geld kost zou dat zonde zijn.
 
Joozer en RSB hebben gelijk...

Ligt er echt aan wat je wil gaan doen... begin niet meteen een complete studio op te zetten.... begin met of goede software, of een synthje... of zoals in mijn geval een drumcomputer.... start met 1 ding, heb je het door en vind je het leuk, ga dan eens kijken voor nog iets, maar oriënteer je eerst goed. wat wil je ermee, wat verwacht je ervan...
 
Je kunt natuurlijk ook een Work Station synthesizer of Keyboard nemen met alles erin, dan heb je geen uitgebreide studio nodig. De studio zit dan in het Work Station.

Phochos
 
Helemaal eens met arnomusicman: noem het dan een virtuele studio ofzo, of doe er in ieder geval niet zo gewichtig over...

Liam Howlett (van the prodigy) noemde zijn Roland W30 workstation waar hij het eerste prodigy-album op maakte ook geen 'studio' lijkt me!
 
Ts is al vanaf 9 april al niet meer online geweest, denk niet dat hij je comments nog gaat lezen :)

Ik neem aan dat je bedoelt dat hij niet meer ingelogd is geweest. Dat is wat anders dan niet online. Ook zonder in te loggen kan hij deze thread prima lezen als hij dat wil. Als hij telkens alleen maar op de links in de notificatie-mail klikt leest hij alles mee zonder dat dat in zijn profiel zichtbaar is.
 
Back
Top