VCF control input op de JUNO 60 moduleren...

Lid sinds
15 februari 2007
Berichten
1.002
Locatie
Vlakbij Hulst
Ik dacht dat ik heel gemakkelijk leuke effecten zou verkregen hebben bij het moduleren van de VCF ingang achter op mn Juno 60 maar ik krijg eigenlijk niet meteen een bruikbaar resultaat. De enige manier die ik gevonden heb om effectief de filter te moduleren is een zeeeeeeer lage golfvorm erdoor jagen, dan werkt het. Maar aangezien het alleen lukt met een golfvorm kan ik dus enkel een soort LFO op de filter zetten. Zaagtand, pulse, sinus, ... Ik kan geen maffe dingen gaan doen aangezien het altijd een golvende modulatie is...

Leuk effect! Maar hoe kan ik meer doen?
 
En als je die lfo moduleert trekt ie het niet meer? Of heel hoog zet? Wat doet ie dan?

Ben wel benieuwd eigenlijk wat er nog meer kan ja. Blijft leuk als het werkt.
 
Het is de bedoeling dat je de input moduleert met een pedaal. Dus een control voltage. Ik weet niet wat de range kan zijn (0-5V? 0-10V? -5 - +5V?) maar je zult een stevig signaal moeten insturen om een hoorbaar effect te krijgen. Met audio zul je niet veel bereiken. Heb je iets van een MS-10/MS-20 bij de hand?
 
Neen, geen ms20 for now.

Wel, het lukt dus wel met audio. Enkel is het effect niet interessant omdat de filter gemoduleerd wordt op audio frequentie... geeft geen modulatie maar eerder een bromgeluid dat erdoor heen bromt... maakt ook niet veeel uit wélke noot ik dan inspeel... enfin, met een héél lage noot is de frequentie zodanig laag dat het eigenlijk een LFO wordt... maar dat is dus niet het effect dat ik wou verkrijgen... ik weet dat je bij xoxbox zo iets hebt dat je gewoon iets in de filter kan sturen waardoor die leuk gemoduleerd wordt... ik dacht zoiets te kunne verkrijgen, maar dit werkt dus blijkbaar helemaal anders...
 
Maar dan blijft het weer gewoon LFO. Ik dacht dat het mogelijk was om bv hihats in het filter te jagen voor leuke modulaties... of zo, maar dat lukt dus echt niet. Nefin, het filter wordt effectief gemoduleerd hoor, maar dus op audio range, waardoor het gewoon bijna klinkt alsof de hihats en de drums die ik erdoor steek stil doorklinken.
 
Dat zou wel cool zijn als dat zou kunnen, een gated effect. Bijv. een hihat sluit of opent het filter dan.
 
Ik dacht dat zoiets zou gekund hebben:

shit neen, ik vind het videotje niet meer.

Heb ooit een filmpje op youtube gezien waar 1 xoxbox de filter van de andere moduleerde. Was heel leuk effect.
 
Dan heb je iets als een envelope follower nodig. Die geeft een signaal af dat de amplitide (volume) van je geluid volgt. Hard: filter open, zacht filter dicht/minder open. Dat signaal kun je ook omdraaien zodat het effect omgekeerd is. Zoiets als op een Sherman Filterbank of Mutronics Mutator (e.v.a.)
 
Precies. Hoe doe je dit bij een juno?

Aangezien hij wel rezageerd op audio, ben ik geneigd te denken dat het dus wel mogelijk moet zijn dit soort dingen te gaan doen... mss kan ik met audacity zoiets maken, geen idee eigenlijk...
 
Met software gaat dat ongetwijfeld, met filterbanken, spectralis, synths met audio in (mijn 309 en polymorph kunnen dat) ook. Maar je wil specifiek de juno ervoor gebruiken als het kan. Ik ben daar ook wel in geinteresseerd.
 
Maar dan blijft het weer gewoon LFO. Ik dacht dat het mogelijk was om bv hihats in het filter te jagen voor leuke modulaties... of zo, maar dat lukt dus echt niet. Nefin, het filter wordt effectief gemoduleerd hoor, maar dus op audio range, waardoor het gewoon bijna klinkt alsof de hihats en de drums die ik erdoor steek stil doorklinken.
Het is dan ook een VCF input, en geen audio input.. dus helaas, dit kan niet.
 
Als je er een audio signaal in kan sturen dat het doet golven, moet het toch mogelijk zijn een golfvorm te creëren die andere dingen doet ook. Vroeger in Cool edit kon je zelf golfvormen gaan tekenen. Wat geeft zoiets als je ipv een golfvorm gewoon een signaal gaat tekenen dat enkel positief is bv. Je kan dan verschillende 'hoogtes' maken. Geen idee of zoiets nog hoorbaar is, maar zolang het een signaal is dat door de audiokabel naar de filter input gestuurd kan worden, moet dit toch werken... op één of andere manier.
 
Midi-DCB heeft nu eens geen bal te maken met wat ik wil doen. Natuurlijk maken ze op die kastjes ook een extra LFO voor de filter, die je dan kan syncen aan je midi clock... maar dat is niet wat ik zoek. Zelfs met deze converters kan ik niet doen wat ik aan het proberen was...

Ik bedoel maar: het is gelukt om audio in te sturen en de filter te moduleren... Enkel is het jammer dat ik alleen maar keuze heb uit osc golfvormen om erin te sturen... moet toch mogelijk zijn om compleet a-muzikale vormen te tekenen die je door de ingang kan jagen...
 
Natuurlijk maken ze op die kastjes ook een extra LFO voor de filter
Nee, met midi kan je de signalen intekenen en die worden dankzij dat kastje omgezet in het signaal die de Juno snapt.. zo kan je dus je a-muzikale vormen sturen. Het is geen kastje die een LFO uitstuurt, het stuurt uit wat jij wilt (wat jij in het convertje stuurt)

Dat heeft dus alles te maken met midi-DCB, wat jij wilt kan eigenlijk niet, audio signaal naar je Voltage-controlled input van je filter sturen.

Tuurlijk, niemand houdt je tegen om erin te sturen wat je wilt, maar het resultaat is zoals je gemerkt heb niet wat je zocht. En dat komt omdat je er audio in wilt sturen.
 
Ok op die manier. Volgens mij moet het toch perfect mogelijk te zijn die vormen zelf te gaan maken... heeft echt niemand een idee. In audacity kan je niet zelf gaan tekenen alleszins.
 
Zelfs al kan je die golfvormen tekenen, dan nog krijg je het niet zomaar 1 2 3 je computer uit.

De frequentie van die golfen is namelijk zo laag, dat je een geluidskaart nodig hebt die is ontkoppeld.....zoals een MOTU

Op dit principe is VOLTA en Silent Way gebaseerd.


Doe niet zo moeilijk en koop gewoon een modular......kan je alles wat je wilt en nog veel meer.
 
Doe niet zo moeilijk en koop gewoon een modular......kan je alles wat je wilt en nog veel meer.
:D ff een modular kopen zegt-ie.. ka-ching

Die 'volta' van Motu is wel cool ja
 
Back
Top