studiobuild version 1.0

1bdcuda

440 + 6
Lid sinds
18 december 2008
Berichten
24
Hallo iedereen
Ik wil na jaren wat metal te hebben gespeeld wat meer electro invloeden gaan mengen en via mijn soundcraft compact 10 mengpaneeltje mijn spullen aan gaan sluiten. Het gaat op het moment (en eigenlijk sinds kort) om een Korg ESX1, Roland MC 505, Yamaha CS1x en mijn elektrische gitaar die stereo gaat via effectenbak Digitech RP12. Ik wil er even eerlijk voor uitkomen dat ik redelijk onervaren ben in het land van Synths en aanverwanten en ben zoals jullie zien met wat bescheide gear begonnen. Heb voor mijn gitaar een geinige Marschall versterker maar die leent zich niet echt voor het versterken van keyboards of drumcomputers.
De vraag is eigenlijk hoe ik de heleboel netjes kan versterken vanuit het mengpaneel. Ik zie op het forum dat veel mensen gebruik maken van een set actieve monitoren of speakers met een losse versterker (PA setje??). Wat raden jullie me aan met in gedachten dat dus ook de gitaar via het mengpaneel gaat maar ook de beats overeind blijven, e.e.a. staat in een kelder ruimte met houtbetimmerde murenen plafond en tegelvloer van +/- 20m2
Daar komt nog bij kijken dat ik aangezien mijn instapniveau geen knoeper grote investeringen wil gaan doen.
Ik denk dat ik ook nog de volgende noob vraag durf te stellen hier: wat is eigenlijk het grote verschil tussen bv een groovebox of synth te gaan versterken met een degelijke HIFI-versterker+ serieuze speakers of met een set actieve monitoren of passive met een (?) versterker.
Thanks voor de input !! :halleluja
Davy
 
De vraag is dan: Wil je knallen (Omdat je PA noemt) of wil je gewoon een leuke set monitors?

Als je een aardige monitor wilt voor weinig geld kun je de KRK RP serie eens bekijken (het oude model is nu extra goedkoop). Als het toch een beetje hard moet kom je dan wel al snel bij een KRK RP8 oid uit. Dit is by no means een high end monitor maar wel goedkoop en erg redelijk kwa weergave (en toch al een flinke stap beter dan behringer of Alesis monitors).

Wil je echt hard dan zou ik inderdaad eerder naar een degelijk hifi setje kijken. Of misschien zelfs een klein PA setje maar verwacht dan geen eerlijke monitoring. PA is gewoon gemaakt voor andere doeleinden.

Er zijn in die prijsklasse overigens wel meer aardige monitors echter vind ik KRK in die prijsklasse toch vaak uitblinken (in de hogere prijsklassen echter weer niet).
 
IK heb jaren zonder actieve monitoren gewerkt, maar ik zou nu niet meer zonder willen. Waarom? Omdat je dan je mix gewoon beter krijgt (eerlijker afluisteren). Als je gewoon al je instrumenten wilt versterken om te spelen en te jammen (of nog lang niet toe bent aan het maken van een degelijke mix of je doelen anders hebt gedefinieerd) dan kun je prima voort met een versterker en twee paar knappen boxen. Ik heb jaren gewerkt met een losse versterker van Sony en twee Magnat zuilen. Prima geluid (deze set gebruik ik nu nog voor het luisteren naar CD's etc.) en het kan nog eens hard ook! DUs dan zijn actieve monitoren zeker niet nodig.
 
Het verschil zit hem, zeker in de lagere prijsklassen, vooral in de aansluitingen en dergelijke. En design enzo. Een speaker is een speaker en een versterker is een versterker, en hoewel "kleuring" van het geluid bij hifi over het algemeen beter geaccepteerd wordt dan bij monitors, kleuren monitors zeker in de lagere prijsklassen wel degelijk en niet noodzakelijkerwijs minder dan hifi-speakers. In het hogere hifi-segment heb je ook "referentiekwaliteit" speakers die net zo eerlijk kunnen zijn als referentiemonitoren.
Een actieve monitor heeft vaak gebalanceerde ins en soms XLR, terwijl hifi-versterkers weer tulpjes en allerhande digitale signalen slikken.
Wat wel zo is, is dat veel monitoren geoptimaliseerd zijn voor "near-field", bij hifi-speakers is het nogal eens zo dat ze het beter doen als kamervuller dan wanneer je er een meter vanaf zit. Maar dit verschilt enorm per luidspreker!
 
Ik zou het PA-verhaal trouwens wegstrepen, PA-speakers zijn in lagere prijsklassen vooral gebouwd om hard te gaan, niet om mooi te klinken :)
20 vierkante meter is zo vol, qua geluid dan.
 
Bedankt alvast voor de reacties !!
Ik was met een schuin oog wat ads en forumtopics aan het volgen over de Alesis M1 520 of mkII monitors of de Tannoy reveals...en nou weet ik dat size doesn't always matter maar die dingen zijn wel erg klein qua formaat... komt daar wel een "kamervullend" geluid uit ?? Het zal vaak tijdens het programmen met de grooveboxen van dichtbij zijn, maar tijdens het jammen met gitaar van een enkele meters afstand.
Qua knallen zal het wel meevallen want het is dus in de kelder van ons huis en het stuucwerk moet in de keuken en woonkamer nog even blijven zitten hahaha

Keep it coming !!
 
De Alesis M1 520 kan ik je alvast afraden, die vond ik erg kill, weinig laag ook. De bouwkwaliteit was verder wel goed maar ik vond het een onaangename speaker. De Reveals vind ik erg goed klinken maar zitten wel in een andere prijsklasse, natuurlijk.
Op zich komt er uit een 5" genoeg herrie voor een hele kamer, het is even wat voor verwachtingen je hebt wat betreft lage tonen. Maar 20m2 is eigenlijk peanuts voor de meeste luidsprekers, tenzij je echt hard wilt. Er zit wel veel verschil tussen verschillende merken en modellen wat dat betreft, dus als het kan: even luisteren. Je kunt niet zomaar zeggen 5" en 50 watt is genoeg, de cijfers zeggen eigenlijk niets.
 
Back
Top