Hoe maken jullie muziek?

Stabby

Ouwe rot
Lid sinds
20 augustus 2008
Berichten
1.126
Locatie
Sint-Niklaas, België
In navolging van dit topic, lijkt het me wel eens interessant om te horen hoe bij iedereen het maken van een track tot stand komt. Begin je met drums, of werk je met akkoorden, experimenteer je gewoon met klanken en bouw je daarop verder enz.
 
Ik heb amper inspiratie. Als ik er heb moet ik météén aan de slag kunnen. Meestal zit ik dan met een melodie in m'n hoofd. Die werk ik uit. Dan zoek ik gewoon klanken, en andere melodietjes die erbij passen. Soms maak ik er een heleboel, en kies ik achteraf de beste.

Drums doe ik meestal als laaste, want gewoon een leuk beatje verzinnen is voor mij echt moeilijk.
 
soms krijg ik inspiratie van een film ofzo...

vroeger probeerde ik "nummers" te maken, maar aangezien 98% hier dat al doet, ben ik sinds een tijdje meer bezig met geluid in plaats van melodie of die eeuwige beats..
soms maak ik wel een nummer maar zonder de ge-ijkte structuur erin..
meer experimenteren met geluiden en soundscapes

ik ben gewoon eigenwijs :P
 
Hmm... meestal pak ik het eerste geluid waar ik zin in heb..
riedel over een hele simpele beat..
en dan
gaat de sequencer wat langzamer of sneller totdat ik er een lekker gevoel bij krijg..
en speel daarmee verder..
de simpele dingetjes worden vanzelf wel ingewikkeld, mooi klinkend, of vervangen met iets wat wel past...

daarna lekker jammen met de sequences en de fx..
recorder aan.. en gaan..
:)
 
ik begin meestal met een piano geluid + noten schaal :kont:
Pecans? Macadamia? Walnoten?

Over het algemeen start ik met het chorus, en plak daar een verse. Vandaaruit ga ik kijken waar een brug moet komen of andere instrumentale intermezzos.

Verder als ik inspiraties heb neem ik altijd de keyboard of gitaar-riff op in een Logic project genaamd "Scratch". Hiermee kan ik fijn knippen en plakken om te kijken wat voor stukjes bij elkaar passen.
 
Ik ga altijd eerst op zoek naar een pakkend geluid. Dat kan een drumbeat zijn, een bassline of een leuke melodie.

Dit laat ik dan weer loopen in 16 of 32 maten en ga ik andere instrumenten er omheen bouwen, totdat je een soort van refrein hebt.
Als dit dan goed is ga ik de song bouwen. Intro ervoor, middenstuk, breaks inbouwen etc.

Ik ben trouwens een zeer trage producer, ik ben soms echt maanden met 1 song bezig voordat ik er tevreden mee ben. Met name het maken van de song (goede opbouw, spannend houden, afmixen etc) kost bij mij altijd heel veel tijd.
 
Ik ga eerst even frieken met drums of geluid, dan neem ik die op 1of2 sporen op. Met het zelfde instrument ga ik dan verder frieken en opnemen, en dan ga ik met een ander instument/geluid verder frieken tot de tape vol is. Gaat wel een hoop tijd inzitten, maar het is iig erg leuk om te doen.
 
Ik krijg inspiratie door veel bezig te zijn met geluiden , loopjes etc. Dus meestal begin ik met het maken van wat drumloops en bouw dat later uit.

Tot complete nummers komt het vaak echter niet. Daar heb ik dan weer de tijd niet echt voor.
 
Ik krijg inspiratie door veel bezig te zijn met geluiden , loopjes etc. Dus meestal begin ik met het maken van wat drumloops en bouw dat later uit.

Tot complete nummers komt het vaak echter niet. Daar heb ik dan weer de tijd niet echt voor.

me 2 ;)
 
Voor normale muziek: als het niet goed klinkt op een gewone piano kun je net zo goed ophouden.

Voor geluidsfreaken en experimenteren: een ris presets in Reaktor afgaan en kijken of er wat leuks om te jatten in zit.
 
Nee freaken is een heleboel gear aan elkaar prikken en kijken wat voor (bruikbare)geluiden je kan fabriceren. En dan lekker aan alle knopen en schuiven gaan zitten draaien.
 
Weet ik veel,.. ik zit altijd propvol met ideeen,.. die komen op de raarste momenten,.. als ik mazzel heb is er apparatuur in de buurt of onthou ik er iets van.

Ik deed heel veel livesets en die maakte ik altijd een paar uur van te voren,.

Een half jaar lang in de gabbertijd speelde ik met ricky da dragon iedere vrijdag live in parkzicht en daar maakten we de set altijd ter plekke.

Heb ook in bandjes gespeeld en da's gewoon jammen tot er iets van blijft hangen en dan heb je op een gegeven moment een compleet nummer.

Muziek is weird,.. t komt gewoon op je neervallen en ineens is het er.

Terry Pratchett schreef ergens dat inspiratie continu door het universum vliegt,. als een soort van straling ofzo.
Meestal vliegt t naar binnen bij lui die er niks aan hebben en dan gaat er een volkomen goed idee verloren.
Maar heel soms raakt het juiste idee op het juiste moment precies die persoon die er wat mee kan,.. dan ontstaat er wat moois.
 
Muziek is weird,.. t komt gewoon op je neervallen en ineens is het er.

Terry Pratchett schreef ergens dat inspiratie continu door het universum vliegt,. als een soort van straling ofzo.
Meestal vliegt t naar binnen bij lui die er niks aan hebben en dan gaat er een volkomen goed idee verloren.
Maar heel soms raakt het juiste idee op het juiste moment precies die persoon die er wat mee kan,.. dan ontstaat er wat moois.

...of is het er altijd al geweest maar moet de componist/muzikant alleen nog ontdekken?

als je een stuk muziek door en door kent dan kan je je toch niet voorstellen dat het anders had moeten zijn?
 
Voor mij is het toch elke keer wel weer verschillend hoe een track ontstaat, al zit er natuurlijk een bepaalde lijn in. Het is in ieder geval niet zo dat ik steeds met drums begin of zo, dat pakt elke keer weer anders uit. Meestal ben ik wat aan het pielen met iets, of ik probeer bepaalde apparaatjes een keer anders aan te sluiten of zo, en ineens heb ik iets waar ik wat mee wil doen.

Het heeft wel veel invloed gehad dat ik niet meer werk met Cubase en alleen nog maar met hardware.... opnemen doe ik nu met een harddisk recorder en op de een of andere manier werkt dat voor mij veel beter. Het doet me denken aan vroeger, toen ik met een bandrecorder (zoals zovelen) mixen aan het maken was. Vaak zijn mijn nummers gewoon aan elkaar geknipte en gemonteerde stukjes opname, met daaroverheen dingetjes die ik met de hand inspeel. Als ik alle partijen op de HD heb opgenomen ben ik vaak nog wel even bezig met editten - o.a. veel nootjes en frutseltjes "weggummen" omdat het niet veel toevoegt, zodat ik wat ruimte schep in het geheel.

De laatste tijd ben ik wel weer bezig met het proces van tracks maken....hoe kan ik het beter aanpakken, hoe kan ik mijn discipline vergroten (niet te lang met 1 ding bezig zijn en als het niet werkt eerder een andere weg inslaan) en belangrijker nog, hoe kan ik "groeien" in muziek maken? Met dat laatste bedoel ik dat ik graag een ontwikkeling zou zien in wat ik maak, zodat ik niet het gevoel heb dat ik steeds op hetzelfde kunstje terugval en mezelf ook eens kan verbazen zeg maar :)

Het maken van een track vergt al met al toch wel de nodige arbeid, ook al is het natuurlijk maar een hobby voor mij :D Als je in je eentje werkt zoals de meesten hier, dan ben je echt bezig met alle facetten van muziek maken. De sounds, componeren, arrangeren, mixen, editten, masteren, overall techniek etc. Als je in een van die dingen slecht bent hoor je dat geheid terug :)
 
Ik heb de mazzel dat we met zijn 2en zijn en ik me niet met het mixgeluid hoef bezig te houden. Want mijn maat staat s'weekend altijd achter de P.A. en heeft voor veel bands het geluid van hun demo's gedaan. Ik hoef alleen te luisteren en te zeggen hoe ik het geluid wil en aangezien we allbei voor hetzelfde gaan loopt het gesmeerd.
 
Back
Top