Muziek componeren: alles is al gedaan?

Sjonge Fjoesz doe is niet zo zielig man.
Post dan lekker niet als je niks zinnigs te melden heb.

Wout dat verhaal van Moog had ik nog niet gehoord.
Wel dat hij liever met de modulars verder ging ipv de Minimoog.
 
de jouwe is ook doorspekt met toegevoegde waarde en zinnige info
 
tuurlijk is nog lang niet alles gedaan, maar omdat je zelf niks beters kan verzinnen betekend natuurlijk niet dat een ander dat wel of niet kan....

vraag 2 is of het uberhaupt wel fijn klinkt.
ik vind wat mensen muziek noemen voor 90% baggerslecht.
dus ja, wat is muziek...... maar dat er geen vernieuwing is dat is onzin imo
 
... Wout dat verhaal van Moog had ik nog niet gehoord. Wel dat hij liever met de modulars verder ging ipv de Minimoog.
De eerste Moogs werden zonder controllers geleverd. Het oorspronkelijke ontwerp was gemaakt voor electronische componisten als Subotnick. Verder was het commerciëel niet erg tactisch als de 'uitvinder' bekend zou maken dat hij niet met het uiteindelijke product eens was, toch? :)

Wout
 
Mja, toch heeft fjoesz wel een punt met z'n :slotje:

zeker met Wout z'n extended post is nu alles wel gezegd.. :eureka:

Tenzij er nog meer mensen vanuit hun eigen referentie-kadertje een vaak ongezouten mening over vooruitgang in muziek hier als feit willen presenteren. De vraag is dan... voegt dat dan nog wat toe? Het lijkt mij sterk.

We zijn uiteindelijk toch maar een stelletje hollandse knaapjes met synths; wat weten wij nou van vooruitgang :D
 
... zeker met Wout z'n extended post is nu alles wel gezegd.. :eureka: ...
Oei! Ik zie mezelf beslist niet als het uiteindelijke orakel: slechts een bijdrage aan de discussie. Een slot is echt overbodig; is in mijn gevoel zelfs on-democratisch en daarom ongewenst. Niets meer te verwachten? Dan niet meer lezen en overslaan lijkt me een betere oplossing. Andere threads, zoals 'Maak een KUT nummer', sla ik ook atijd over :)

Wout
 
Gaarne verneem ik de 'officiële' definitie van muziek :D

Wout

Dikke van Dalen is altidj mijn leidraad.:geslaagd:d

geluid, voortgebracht door de menselijke stem of door instrumenten omwille van de schoonheid van dat geluid
of als expressie van gevoelens.
 
daar staat:
mu·ziek (dev)
1 geluid, voortgebracht door de menselijke stem of door instrumenten omwille van de schoonheid van dat geluid of als expressie van gevoelens



Exzit > je hebt je post aangepast hierboven.
 
Dikke van Dalen is altidj mijn leidraad.:geslaagd:d
geluid, voortgebracht door de menselijke stem of door instrumenten omwille van de schoonheid van dat geluid of als expressie van gevoelens.
Redelijk gedaan, door die van Dale, maar valt te harde dance daar dan ook onder? ;) Hard is nooit mooi en de gevoelens van de maker zijn niet relevant, van het publiek wel...

Maar waarom is deze definitie nu 'officiëel'? De redactie van het woordenboek zal dat altijd ontkennen! Denk aan het editie-woord! Het woord dat niet bestaat en dus fout is. De van Dale heeft daarom nooit altijd gelijk...

Wout
 
... Sommigen zullen de laatste niet als muziek zien.
En is ook niet de definitie daar voor. ...
Deze reactie op de post van Slipperman. Is er, volgens van Dale, een concensus over schoonheid en expressie? Ik ervaar in Varèse wel degelijk schoonheid!

Wout
 
Dit is in mijn ogen nu een prachtig voorbeeld van cultuur pessimisme, die Senator Robert met z'n: "Er is niets nieuws onder de zon..." (Heeft hij dan al eens eerder last van aambeien gehad?) :D Ook een zwak punt vind ik dat auteursrecht een 'te' belangrijke rol in dit verhaal speelt...
In ieder geval geeft mijn weerwoord ook gelijk antwoord op Sander.

De synthesizer, gekoppeld aan de computer, geeft in principe een oneindige hoeveelheid mogelijkheden, echter, de kunstenaar kiest er maar een paar. Weet hij/zij daar voldoende 'unieke' werken mee te creëren, dan ontwikkelt de kunstenaar een repertoir. Jan Boerman is een goed voorbeeld. Zijn 'tapes met klanken' heeft hij tegenwoordig in een sampler zitten en met die geluiden kan hij eenvoudig nieuwe stukken produceren.

Die Robert heeft wel gelijk dat de ontwikkelingen in de cultuur nu niet bepaald erg snel gaan. Versnelling ontstaat als er een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt, zoals de omwentelingen in de kunst na de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Maar tien jaar is wel een hele korte tijd om het roer om te gooien!

Kunst zit verankerd in een cultuur. De muziek uit Mongolië is toch wel wezenlijk anders dan die uit Volendam. Uit die bepaalde cultuur kan je eenvoudig niet zo maar ontsnappen. (Ik herinner me nog de discussie over 'zwarte muziek', een jaartje geleden. Sommigen hadden spijt dat ze blank waren en daarom niet die muziek konden maken. Ik vond die houding spijtig) Er zijn krachten die een kunstenaar op zijn plaats houden.

Maar toch zijn de mogelijkheden op zich oneindig. De kunstenaar kan ook open staan voor andere culturen, welke in een andere richting kunnen duwen. Men moet de vrijheid creëren om tot een kunstwerk te kunnen komen. Cultuurpessimisme is eerder een obstakel.

Ik ben me er bewust van dat ik een kind van de popmuziek ben en daarbij speciaal van de Haagse pop. Ik hoorde The Beatles met 'Love Me Do' en ik ervoer een uiting van een subcultuur: dit voelde naar vrijheid. Bij Elvis had ik dit gevoel niet. (Nog even over de van Dale... 'popmuziek, amusementsmuziek voor onvolgroeiden'. Wel een eerdere editie :) Ook de Haagse situatie maakte gebruik van die vrijheidsgevoelens, buiten het feit dat er bepaalde voorwaarden aanwezig waren om het gebeuren te laten ontstaan (mogelijkheden om op te treden, een aantal goede muziekwinkels = Amerikaanse gitaren en gelukkig een flinke hoeveelheid talent in de stad)

Heb ik ervaringen met veranderingen in de muziek, vooral de 'onvolgroeide muziek'? Zijn er zaken anders? Beslist en op zeker! Mijn leerlingen zweren bij Rap; ik heb er niets mee. Ik ben dan ook geen onderdeel van de huidige jongeren subcultuur.

Van de week zei mijn drie-jarig zoon dat ik eens naar de kapper moest. Verdraaid! Net als kaalheid slaat het een generatie over... Alsof ik m'n vader hoorde :)

Wout
 
Gaarne verneem ik de 'officiële' definitie van muziek :D

Wout

geluid, voortgebracht door de menselijke stem of door instrumenten omwille van de schoonheid van dat geluid of als expressie van gevoelens

Aldus de dikke meneer Van Dale,
niet echt waterdicht...

De kinderen van mijn buren brengen ook de hele dag geluid met hun stem voort als expressie van gevoelens,
maar dat noem ik gewoon janken en geen muziek

grappig trouwens dat draadjes die meteen worden afgedaan als onzin vaak het langst doorgaan.
Toch niet gek van DJ dustsucker
 
dat bewijst dat er vooral veel bullshit is in de wereld he
 
dat bewijst dat er vooral veel bullshit is in de wereld he

Ach ja, er zijn eeuwenlang hele huizen gebouwd van bullshit, dus een draadje moet het ook wel houden
 
(Ik herinner me nog de discussie over 'zwarte muziek', een jaartje geleden. Sommigen hadden spijt dat ze blank waren en daarom niet die muziek konden maken. Ik vond die houding spijtig)


Dit meen je niet! :D O mijn god mag ik een link :D :biertje::halleluja
 
Back
Top