Stopcontacten op geluidsdichte wand

sander

_
Lid sinds
17 juli 2001
Berichten
8.398
Locatie
Alphen a/d Rijn
In mijn nieuwe huis komt een geluidsdichte muziekstudio en vanavond zouden we beginnen met een aantal stopcontacten aan te brengen op de scheidings muur tussen deze kamer en de buren(slaapkamer).
De muren zijn nu nog kaal. Er moeten dus meerdere lagen isolatie en een gipsplaat (of -ten)tegenaankomen.

Ik bedacht me net ineens, van hee er gaat dan waarschijnlijk een geluidslek optreden als we die stopcontacten gelijk op de muur bevestigen. Moet daar niet ook een stukje dempingsmateriaal tussen?

We waren van plan de gele buizen niet in de muren te vrezen, maar deze vast te zetten met klemmetjes die we op de muur schroeven. Die doen we omdat er dus nog een isolerende muur voor komt, dus daarin komt een gat voor de stopcontacten.

Het lijkt me dus verstandig om een soort van dunne verende laag tussen stopcontact en muur te bevestigen.

Wat zou daarvoor het beste materiaal zijn? en zou dat dan ook achter de klemmetjes van de buizen moeten, of moeten we die vastkitten ipv schroeven te gebruiken want die geven mogelijk ook weer trillingen door. Of is dit wat overdreven?

Of zou ik die stopcontacten niet op die muur bevestigen, maar op de zij muren?

Ik begreep dat je in iedergeval de ruimte rondom het stopcontact moet dichkitten. Is dat soms al voldoende?
 
Kan je niet beter de stopcontacten vastzetten aan de binnenmuur en dan afkitten? In dat geval heb je in principe nog steeds een dichte wand, die hooguit bij het stopcontact qua dikte en isolerend vermogen iets verschilt met de rest van de wand.

Als je de stopcontacten vastzet aan de vaste buitenwand en vervolgens in de binnenwand vastkit, dan creëer je een verbinding tussen binnen en buitenmuur. Trillingen e.d. worden dan via je stopcontact doorgegeven. Aan de andere kant moet je je natuurlijk afvragen hoe erg je dat gaat merken, omdat het maar om een minimaal oppervlak gaat t.o.v. de gehele wand.
 
als je de stopcontacten op de laatste en binnenste wand plaatst (opbouw) dan heb je geen lek. mbt tot contact.

constructieve wand > isolatie > "zwevende wand"

zo'n constructie heb je?

Dan zitten contactendozen dus op de gipswand......
de kabels zijn flexibel en zullen geen trilling doorgeven naar je gemonteerde buizen.
 
Gebruik opbouwstopkontakten (eventueel ook 'opbouw' voor je leidingen).
succes.
 
Ik zit met hetzelfde probleem, ik ga binnenkort ook verhuizen en dus ook een nieuwe studio (laten) bouwen.
Hoe ik het ga oplossen is het volgende; ik ga de stopcontacten vanuit de vloer laten komen maar dan ook echt middenin de vloer omhoog, zit het meteen onder mijn tafel waar mijn studiotafel komt te staan.
Dan heb je eigenlijk nog een geluidslek zou je zeggen maar niet als je op de zwevende vloer (OSB plaat gelakt), zoals ie bij mij komt, een kastje bouwt met daarin inbouw de WCD's en in mijn geval ook meteen de RJ45 netwerkkabel.
Alle kabels gaan dus onder de houten/zwevende vloer door en aangezien het kastje (uiteraard geisoleerd) toch onder de tafel komt schop je hem ook niet omver ofzo.

Dan zit je alleen nog met het licht..
De lichtpunten in het plafond zijn in mijn geval niet zo heel moeilijk, het is een hol plafond met ik schat, 20cm ruimte tussen het echte plafond en het zwevende plafond, daar komt dus ook zo'n soort geisoleerd kistje in.
Maar dan de schakelaar voor het licht, die wil je toch makkelijk kunnen bedienen, daar ben ik nog niet helemaal over uit, of het word een opbouw met de leidingen in een gootje naar boven (niet zo mooi) of hij komt tussen de 2 deuren in van de de dubbele deur constructie of buiten de studioruimte in de wand.
 
shit, een vriend heeft ze net opgehangen. Ik zei nog.... maar ja.

Mij toekomstige studio heeft momenteel nog maar 2 muren, dat is de wand tussen de kamer en de buren en de die aan 1 zijkant met raamkozijn. De andere 2 moet ik maken middels tussenwanden.

Die gene aan de kant van de buren worden houten balken om de 60cm die plafond en vloer net niet raken. Tussen de balken aan weerszijden weet ik nog niet wat voor materiaal. Tussen de balken dat rockwool glaswol en dan denk ik 2 lagen gipsplaat, waarvan de eerste verticaal en 2de horizontaal. In dat alles zou nu dus een gat moeten op de plek van het stop contact en dan rondom dichtkitten en zichtbare kapje erop.

De contactdozen zijn geloof ik 5 cm diep, zo diep als de balken, of ik vergist me. Geen idee wat er dan nog voor extra diepte beschikbaar is als je het zichtbare frontje erover heen schuift.

Denk dat het niet past. shit. Nou ja, het is nu nog eenvoudig aan te passen, hopelijk is er nog wat speling in de bedrading anders moeten die weer opnieuw getrokken worden.

Het stopcontact zit overigens niet geschroefd op de muur, maar doordat de gele buizen met een aantal plastic klemmen wel geschroefd zitten, blijft de contact doos stevig op z'n plek.

De scheidingswand aan de ander kant, wordt de wand tussen badkamer en studio. Aan andere kant badkamer zit weer de betonnen muur naar de buren.
Dat wordt 1 gipsplaat per muur met de rockwool ertussen.
 
ff andere vraag tussendoor, zijn de geluidsisolerende matrialen van PHONOTECH ook in Nederland, bij voorkeur zuid holland te verkrijgen?

Is dat echt beter dan de combinatie glaswol/gipswanden?
 
Dat wordt 1 gipsplaat per muur met de rockwool ertussen.
Doe nou maar 2 lagen,1 laag werkt vaak zelfs averechts! Omdat je eigenlijk een heel groot membraam maakt met 1 plaat word je wand dus eigenlijk gewoon een grote speakerconus op die manier.
Gipsplaten zijn niet duur en achteraf ga je dat dus niet meer veranderen en heeft het niet heel veel zin gehad of is het geluid alleen maar meer geworden.

Dat van die 2 lagen is al hee vaak besproken hier, ff op zoeken.
 
gat bij stopcontact dichten met PUR schuim...heeft een goede isolerende waarde....is "vloeibaar", dus via een klein gaatje in te brengen...wel goed checken dat er geen kabels bloot liggen...

zowiezo zou ik voor 2 lagen gaan, waarvan de 1e laag (vanuit de kamer gezien) van binnen behangen is met glas of steenwol...

en knalle maar!
 
... PUR schuim...heeft een goede isolerende waarde.......


Klopt, goed isolerend tegen temperatuur..

Tegen geluid (en dan uiteraard de lage tonen) helpt 't niet al te veel; weegt geen ruk en je moet 't idd van de 'massa' hebben.
 
aha! weer wat geleerd!!!

misschien een raar idee....maar;
weleens overwogen om de oude stofzuigerzakken in de hele buurt op te halen en tussen de wanden leeg te kieperen? kost geen moer (behalve tijd en gezichtsverlies), maar dat dempt wel als een tiet! desnoods bel je een schoonmaakbedrijf...zijn zij ook van hun rommel af! goedkoop, doeltreffend en milieuvriendelijk!

en als je je huis verkoopt zit de koper met de bende wanneer ie het muurtje wegsloopt :) hoef jij t niet op te ruimen!



gr rubbah
 
meerdere lagen isolatie en een gipsplaat (of -ten)...


maar je gipsplaten zijn vooral je isolatie, dus ik weet niet wat je bedoelt met die andere lagen ?

Het beste is mass-veer-massa
absorptiemateriaal als demper van je veer (luchtlaag/spouw)
spouw hoeft niet helemaal vol met absorptiemateriaal.
massa en massa mogen elkaar niet raken.
stopcontacten op de gipsplaat monteren, dan zijn er ook geen gaten in de muur.
bij 2 gipsplaten, verpringend aanbrengen.
gips netjes afstucen.
vergeet de kierdichting en de massa van je deur en je ramen niet (op een na zwakste schakel als je een goede doos hebt gebouwd)
zwakste schakel : luchtventilatie
 
Bedankt voor de reacties/adviezen. Matt, ik bedoelde eigenlijk ook maar 1 laag steenwol tussen de balken en 2 lagen gips. Eerste laag vertikaal en 2de horizontaal. (dat las ik op www.mondialproductions.nl). Wat bedoel je met verspringend, dat de naden niet boven elkaar zitten? Dus eigenlijk wat je met verticaal/horizontaal ook krijgt?

Mij kamer gaat dus bestaan uit 3 wanden die ik zelf moet maken, dus scheidingswanden met andere kamers en 1 betonnen muur die tussen kamer en buren zit. Tegen die muur lijkt het me in iedergeval verstandig wat royaler te zijn met isolatie. Maar een spouw gaat het niet worden denk ik. Anders kost me dat te veel ruimte. Dus gewoon de balken op de muur schroeven en dan maar hopen dat de schroeven niet al te veel geluidsgolven doorlaten. 2 of 3 schroeven en dan tussen de balk en de muur een verend materiaal, maar welke??? Misschien dat er ook iets van een verend ringetje onder de schroefkop kan wat iets uitmaakt?
En die schroeven moeten mogelijk ook niet te diep in de muur, maar ja hoe diep.

Is er overigens nog een verschil tussen 1 dikke gipsplaat of 2 dunne tegen elkaar?

Maar de stopcontacten verwijder ik dan maar weer, of misschien als er genoeg ruimte is, de gele buis over de gipsplaat laten lopen. Mogen de schroeven van de buis klemmen wel gewoon tot in het wol komen?


pff, zoveel vragen en ik heb echt al veel topics uit het archief bekeken en op op klusidee forum en gegoogled.
 
Laatst gewijzigd:
Iemand die misschien nog een paar van m'n vragen uit vorige post kan antwoorden? Wil vanavond of 1 dezer dagen de balken gaan kopen waarmee het skelet van de muur wordt opgebouwd.
 
Dan heb je eigenlijk nog een geluidslek zou je zeggen maar niet als je op de zwevende vloer (OSB plaat gelakt), zoals ie bij mij komt, een kastje bouwt met daarin inbouw de WCD's en in mijn geval ook meteen de RJ45 netwerkkabel.
Alle kabels gaan dus onder de houten/zwevende vloer door en aangezien het kastje (uiteraard geisoleerd) toch onder de tafel komt schop je hem ook niet omver ofzo.

Wat zijn WCD's?
 
Back
Top