Philicorda in ere hersteld!

volgens mij een 7500 ( de oudere met losse versterkerkast eronder en 4 draaiknoppen)
kan er helaas niet achter kijken want dat is wat veel verbouw werk momenteel.
 
Wat betreft die pots kan ik (eigenaar van een Philicorda 752) bevestigen dat de meeste pots doodnormaal zijn, let alleen even op de dikte van de as enzo.. De balans pot is trouwens een apart geval, dat is een dubbele potmeter. Dus met 2 koolstofbanen.

Groeten,

Rutger
 
En eigenlijk is dat apart geval nog steeds een doodgewone dubbele potmeter die overal te krijgen is :).

Gewoon je philicorda openen en volgende dingen bekijken voor de volumepot:

-lin of log, staat op de pot. Ik gok log want het is een volumecontrol.
-1 baan, dus een monopot
-rechte of haakse montage. Ik daccht haakse, maar dat zie je uiteraard zo.
-hoeweel ohm. Ik gok op 10k of 100k maar ben niet zeker. Staat op de pot.
-as meten: lengte en diameter. (trek de knop ervan om alles goed te meten!)
-assoort. Is volgens mij een standaard geribbelde as. Weerom, trek de knop ervan en je ziet het.

Als je met al die dingen naar om het even welke elektronicazaak gaat, krijg je zo een geschikte pot mee naar huis. En je phili moet toch open als je de pot wilt vervangen :). 3 contactjes los solderen, 3 terug vast, klaar. Kost je 2€.

En anders soldeer je de oude pot er alvast uit, gaat ermee naar de elektronicaboer en je krijgt een nieuwe mee naar huis, wel zo eenvoudig. Als hij deze pot niet binnen heeft lach je hem uit en ga je elders heen ;). Hij is 40 jaar oud maar het is al 40 jaar een standaardpot.

Dat is ook het voordeel van een philicorda: het is van philips. Philips is én nederlands, én een werledmerk dat heel veel standaardcomponenten ontwikkelde en produceerde, standaarden die vaak in 1960 al golden en nu nog gebruikt worden. OK, de buizen zal je nieuw niet meer zomaar vinden, maar voor de meeste andere componenten vind je toch wel een passende zo niet identieke vervanger.

het is maar voor de exclusieve onderdelen dat je creatief moet worden. Een geïntegreerde drievoudige elco zoals ze in hun buizenmonoblokken gebruikten bestaat niet meer. Maar je kan er zelf wel eentje bouwen uit 3 gewone elco's, of uit een dubbele met een extra derde. Het zal er waarschijnlijk wel ietsje anders uitzien. Maar werken doet het :).
 
Origineel geplaatst door sunny pedaal
volgens mij een 7500 ( de oudere met losse versterkerkast eronder en 4 draaiknoppen)
kan er helaas niet achter kijken want dat is wat veel verbouw werk momenteel.

Losse kast is een 7500 inderdaad. Wordt wel eens van gezegd dat hij héééélemaal anders klinkt dan een 751. Ik geloof best dat hij met die buizen anders klinkt en dat zeg jij ook, maar blijkbaar -en dat verbaast me niet echt- is het geluid van mijn 1e generatie transistorcorda niet wereldschokkend anders. Hij is leuk, die 7500. Goed bewaren! Daar kan je inderdaad eenvoudig een extern signaal mee door de veertank halen.
 
gaat met die ander ook hoor,
het is inderdaad een leuk ding, echter doe er te weinig mee, luxe probleem
maar wie weet stimuleert deze treath weer
 
2000390873910953205_rs.jpg


Genoeg gestimuleerd? :)
 
oke!
 

Attachments

  • phili1.jpg
    phili1.jpg
    40,7 KB · Bekeken: 108
allee hoephoep
 

Attachments

  • 13701.gif
    13701.gif
    10,2 KB · Bekeken: 104
stimuleert in ieder geval tot het downloaden van plaatjes en info
groet, sunny
 

Attachments

  • tekst.jpg
    tekst.jpg
    248,8 KB · Bekeken: 105
"audiofanzine"? Dan is die tweede foto toch niet je eigen exemplaar vermoed ik 8o)

Leuke bak om te zien ook, die 7500! Mooi om zo'n advertentie ook eens te zien.
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
"audiofanzine"? Dan is die tweede foto toch niet je eigen exemplaar vermoed ik 8o)

nee hoor klopt ( ben overigens wel dat meisje op de 3de foto, maar dat is alweer even geleden)
, zou hem toch eens op de foto moeten zetten, er is niet zoveel fotomateriall te vinden en al helemaal niet van de 7500, wie weet, volgende vakantie misschien. wel meer gemotiveerd om hem toch weer eens goed "af te stoffen" en de verkoopideeen maar weer even geparkeerd,
i'm off:doei:
 
Je avatar lijkt inderdaad nog sprekend op dat meisje. 8o)

Foto's van je eigen exemplaar is leuk! Ik heb mijn 751 alvast veiliggesteld :). Met eigen foto's kan je het apparaat ook iets beter vastleggen dan wat er momenteel op internet beschikbaar is.
 
Als dat ding een lastige V/oct curve volgt (ik weet bv niet hoe hij dat doet voor polyfonie enzo) heb je al een exotische midi/CV nodig, maar het kan in theorie natuurlijk wel, wel zou je volgens mij voor elk van de contactstangen (dat zijn er 3 of 4 als ik het goed heb) een aparte CV ingang moeten maken denk ik, als je dezelfde functionaliteit wilt behouden. Maar daar ben ik niet zeker van, ik weet niet hoe het daarbinnen precies geregeld is. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij netjes 1V/oct is, ik weet het echt niet. Onthoud wel dat een philicorda ouder is dan een minimoog, dus veel synthstandaarden waren er nog niet in omloop in die tijd :).

Maar ik speel gewoon op het ding, een beetje in de maat spelen kunnen we toch wel he :) Mijn nieuwste, Theme For Major Milestones, bevat de philicorda in de hoofdrol en daar is het ook gewoon gelukt om 2 minuten in de maat te blijven :).
 
Back
Top