Philicorda in ere hersteld!

Ik ben de foto nog even verder aan het bijwerken, ogenblikje :) (edit: zo de nieuwe foto staat in de vorige post!)

Het hout is zoals te zien dus niet perfect, maar ik denk dat ik het laat en niet ga vernissen. Op de foto ziet hij er licht uit, maar hij is redelijk donker. Als ik vernis gata hij richting zwart gaan, en dat wil ik niet. Dan liever wat krassen karakterrimpels erin :).

Hij MOET niet als nieuw zijn, want hij is het niet. Een krakend potje tussendoor is ook charmant, zolang als het maar niet stoort om een 100% optimale opname te kunnen maken.

En nu maar hopen dat de rubber contactrails toch niet langzaam aan het wegvreten zijn. Dan vreet ik mezelf ook wel op...=(

Maar alles lijkt nu top!
 
Laatst gewijzigd:
IK heb CFS CS90 contactspray gebruikt, gewoon uit de gamma. Deze zou geen synthetische materialen aantasten. Ik veronderstel dat die geleidende rubberstangen synthetisch ipv natuurlijk rubber zijn, dus dan is er geen probleem.

Iemand anders heeft tape head cleaner gebruikt, en dat leek te werken zonder schadelijke gevolgen. Mogelijk werkt azijn ook, maar ook dan moet je opletten met natuurlijke materialen. Het blijft verdund zoutzuur.

Ik laat zeker weten als ik nadelige effecten ondervind. Die zouden binnen de maand duidelijk moeten worden, lijkt me. Aanvreten van rubbers door spray lijkt me snel of niet te gebeuren, maar niet over jaren heen te gaan. Temeer daar die CS90 snel verdampt en algemeen niet al te agressief lijkt, bv tv kontakt 60. Of heb ik dat mis?

877977.jpg
 
Laatst gewijzigd:
Ondertussen staat de philicorda al enige tijd prominent in mijn setup. De volumepot mag ooit eens echt vervangen worden want die wilt nog wel eens wegvallen, maar daar ga ik me nu niet mee bezighouden. Ik heb er ondertussen bovenaan ook al een kras op gekregen -weet niet hoe- dus nu is er naast andermans schade ook mijn schade op te bespeuren :). Verder ziet het hout er al terug wat kaler uit door het uitwerken van de meubelolie, maar ik ga er niet opnieuw meubelolie opdoen voordat ik hem eens dieper geschuurd heb, en dan echt vernissen met bootvernis :). Hij ziet er nu "verzorgd afgeleefd" uit, en dat past ook wel. Een projectje voor een komende winter, dat vernissen en potmeter vervangen :).

Maar wat ik eigenlijk wou vragen: als een philicorda in een opname gebruikt wordt, laat men hem vaak extra vet klinken. Hoe doe je dit? Ik veronderstel dat externe effecten gebruikt worden. Kan iemand me de weg wijzen om die typische moddervette philicordasound te bekomen? Ik kan zo meteen niet naar een mp3 met die klank linken, maar de fans weten vast wel wat ik bedoel.
 
een philichorda vet??, lijken me twee tegenovergestelde dingen toch, is net zoiets als een dunne minimoog
 
Ik denk dat jouw definitie van vet anders is dan wat ik hier bedoel. Ik heb het niet over een drukkende bas die subsoon gaat. Maar over een heel breed orgelgeluid, echt typisch zoals de philicorda's vaak gebruikt worden.
 
ah zo, cool bedoel je.
probeer eens een combinatie van register 1+_3+5, alle drie de voetmaten 8'+4"+2" aan , en daarbij een halve dot vibrato met ca 1/4/ reverb.
zo doe ik het in ieder geval.
daarbij misschien nog een beetje extern distortion en of buizen simulatie. zou moeten lukken.
vr.gr. sunny:kimono:
 
OK dank je!

Ik zal het vanavond eens proberen. Dan neem ik het meteen even op (zonder verdere externe effecten, natuurlijk). Als het nog niet is wat ik zoek, dan probeer ik een opname te vinden van een phili die klinkt zoals ik wil. Een externe distortion heb ik, maar al te gek is die niet. Tenzij ik hem eens op een gitaarampje met distortion aansluit misschien (wat wel een enorme ruisbak is, maar goed). Buizensimulator heb ik niet. Dus ik probeer eerst zonder exerne effecten.

Die "1+_3+5" is toch gewoon "1+3+5" he? :)

Ik denk trouwens dat dit een setting is waarmee ik al gespeeld heb, maar ik check het vanavond dus. Het gaat om een model 751 transistor. Dit model zou nog de "echte philicordasound" die ik zoek moeten kunnen maken. Een 754 bv niet meer. Al zeggen sommige puristen dat enkel de buizenversies dit kunnen, maar goed.
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
.

Die "1+_3+5" is toch gewoon "1+3+5" he? :)

yep, maar probeer zelf maar eens wat combinaties uit, dat van die vibrato en galmveer echter is een must.
(heb zelf een buizen type)
 
Kwartje galm is wel een subtiel ding bij mijn phili. Ik gebruik die dingen vaak vol open of niet; iets tussenin is niet altijd even merkbaar. Maar misschien dat die combi half vibrato plus kwart galm net dat ongedefinieerde effect heeft dat ik zoek. Over een paar uurtjes ben ik thuis :).
 
met teveel galm wordt het zo'n etherische zweverij( als dunne spookjes in de ether dus), moet het net goed kunnen horen , da's voldoende
 
haha lachuh of niet ,...op die link op mp ,..
staan er een stuk of 6 te koop 4 doen t niet ,..de enkel klaviers ,..die nikolaas heeft
en rest = onderdelen gevraagd enkelklaviers
gevraagd / geboden

maar ik begrijp dat de dubbel klaviers t niet zijn ,..klinken minder???
[off topic heb sinsds een weekie of wat een electone analoog orgel ,..ritme anloge drumdoos erin div fx ook galmveer erg tof app wel een joekel gelijk maar dat weetje ...]
 
Origineel geplaatst door sunny pedaal
met teveel galm wordt het zo'n etherische zweverij( als dunne spookjes in de ether dus), moet het net goed kunnen horen , da's voldoende

Ik heb de indruk dat de galmbuis in de jouwe misschien iets nadrukkelijker in de mix gelegd wordt dan in de mijne, sunny pedaal. Etherisch zweven dat komt er niet snel uit; in de hoogste stand loopt de klank netjes uit na het lossen van de toetsen, maar hij gaat er geen eigen leven leiden :). Nuja, vanavond stel ik het in en neem ik het op, en dan kan je meteen vergelijken met de jouwe. Ik begin met jouw setting zonder externe effecten, en neem eventueel nog wat andere experimenten

R-ond: de philicorda's die je wilt hebben zijn 7500,751,752,753. Voor ietwat andere klanken kan de 754 ook nog leuk zijn, maar die klinkt toch al anders dan de opgenoemde. Mist dus die sound die ik momenteel najaag. Het zelfde geldt nog verder voor de dubbelklaviers: die ijn nog verder opgeschoond dan de 754, en missen dus die dirty charme van de klank van de oude enkelklaviers voor de 754. Ik heb met eigen oren geen buizenphili met transistorphili kunnen vergelijken, dus ik weet niet hoe belangrijk dat verschil is.
 
Zo, even getest. Bestandje duurt 1:30, ieder stuk is ruwweg 30 seconden. Compressie is wel wat groot vanwege 1MB max.

Stuk 1: settings zoals jij zei, droog opgenomen
Stuk 2: idem, maar met 100% reverbeo ipv 25%
Stuk 3: reverbeo dichtgedraaid (correctie: reverbeo waarschijnlijk 100%) en vervangen (correctie: waarschijnlijk dus aangevuld ipv vervangen :)) door een ensemble-effect uit de Korg MS2000. Ook de melodie is veranderd, voor de oplettende luisteraar ;).

(overigens via de ouput opgenomen, dus de eigen philicorda speakers werden hier NIET gebruikt)

Je settings geven inderdaad een leuke philicordaklank. De eerste setting is bij mij wat dun, maar valt volgens mij perfect in een wat grotere mix. 2 en 3 verdragen denk ik niet al te veel meer in een mix, omdat het op zichzelf al erg rijke klanken zijn. Deel 3 met het korg effect lijkt het meest op wat ik in gedachten had. Al is hetgeen ik in gedachten heb misschien nog ietsje zwevender, iets minder dof, ik weet het niet. Met de distortion van de ms2000 kreeg ik niet echt hetgewenste effect.

In ieder geval, op deze manier vind ik vette philigeluidjes, en het is een mooie basis om verder te experimenteren.

Hoe hij klinkt in vergelijking met een buizencorda kan je zelf beoordelen. Ik ben er in ieder geval erg blij mee; zo'n 60's orgel is altijd handig, en zeker met alle eigen instellingen en met effecten erdoor (filter, LFO, effectjes) bron van eindeloos veel klanken, vaak erg leuke orgelachtige dingen en soms niet meer aan orgelklanken gerelateerd. Ook leuk! Het is echt een mooi koppel, samen met die MS2000 erop. :halleluja
 

Attachments

  • philicorda.mp3
    1.013,8 KB · Bekeken: 115
Laatst gewijzigd:
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
Ook de melodie is veranderd, voor de oplettende luisteraar ;).

"veranderd"......... totaal herschreven! lijkt wel een twin peaks aflevering, denk laurie anderson er vanzelf wel bij

vind iets tussen versie 1 en 2 het bruikbaarst denk ik,
de buizenversie klinkt bijna hetzelfde, iets"akoestischer, ronder van klank misschien"
 
Het is gewoon een totaal andere melodie, heeft niks met de eerste te maken :D.

Iets tussen 1 en 2 lijkt mij inderdaad een mooie combi tussen een interessante klank en een mixbare klank. Veertank op zo'n 50% dus. Die derde kan je denk ik enkel gebruiken als je de philicorda de hoofdrol in de mix laat spelen, maar ik vind hem wel heerlijk dan :D. Leuk dat die laatste melodie je aan twin peaks doet denken. Aangezien ik geen aapje in een pakje heb, vind ik die laatste melodie ook iets bruikbaarder dan dat eerste straatmuzikantriedeltje :). Ze is volledig majeur, dus als ik een goede overgang naar mineur vind kan ik de strofes dan in mineur doen voor de afwisseling. Ofzoiets. Of gewoon laten varen en andere melodieën zoeken :D.

Zo'n buizencorda is wel leuk en je omschrijving van de klank zegt me iets. De verschillen zijn blijkbaar niet wereldschokkend met deze 751 transistorversie? Nuja, ik ga toch niet te snel ruilen voor een buizencorda. Deze werkt nu, en dat is ook al iets waard :). Ooit wel die nieuwe pot erin, want op het einde van deel 2 hoor je bij die glissando een gebrom, dat is de volumepot die contact verliest door de trillingen van de glissando. Kan dus wel een nieuw potje gebruiken :).

Bedankt voor de tips en het luisteren!

correctie op vorig bericht: die derde is volgens mij wel opgenomen met 100% reverbeo. én dus een ensemble effect van de MS2000. (LFO speed rond de een derde, depth rond de helft). Die verenbak vervang je niet makkelijk door een delayeffect, dus daarvoor gebruik ik eenvoudigweg de philicorda reverbeo.
 
Laatst gewijzigd:
bij mij is ook de volumepotmeter kaduuk/krakend, als ik ervanaf blijf is het no problem, maar er zitten een aantal dode spots, ik weet niet of er zo makkelijk een vervanger voor te vinden is.
trouwens je kunt de veergalm ook voor externe bronnen gebruiken( draaiknop wel even op stand 2 of 3 zetten), klinkt ook goed. toch een leuk ding en dan te bedenken dat ik hem wegens te weinig gebruik wil(de) verkopen.
als je de sound van de phili leuk vind , zou je ook eens een oud solinaorgel ( pre ritmebox types) moeten proberen, ook een heerlijke transistorsound en iets voller.
 
Ik heb een Eminent 2000GT gehad, dus qua orgels heb ik wel al enige hoogte bereikt. :D Die is ondertussen weg vanwege onmogelijk mee te verhuizen. Jammer van het string ensemble erin en zijn prachtige eigen klanken (met die 16" erbij en krankzinnige eigen versterking kon dat ding "iets" voller klinken dan een philicorda :{ , echter niet zo "vuil"), maar helaas. De vervangsetup philicorda + MS2000 is ook heel leuk. Al was de 2000GT beter geschikt om live klanken nog te modificeren dan de philicorda. En had hij heerlijke baspedalen. Ohja, uit de MS2000 haal ik ook bassen en die heeft bergen mogelijkheden die de 2000GT niet had. En het valt op z'n minst te verhuizen :). Ik vind de ruil niet erg hoor, en beide houden was toch onmogelijk.

Iets extern door de veerbak van de phili halen heb ik nog niet gedaan; ik weet niet of ik genoeg omzetstukjes heb voor al die DIN spullen.

De volumepotmeter leek mij een standaard 10 of 100k log ding te zijn, maar ik ken het niet van buiten en ben niet zeker dat het standaard was. Maar zag er toch wel zo uit. Dus voor 2€ heb je in dat geval een nieuwe. Het is philips, dus zal wel gewoon een standaard philips pot zijn :).
 
Origineel geplaatst door Nicolas 2000
Het is philips, dus zal wel gewoon een standaard philips pot zijn :).
1964 standaard dan wel, hou me maar op de hoogte als je iets passends vind
gr. sunny
 
Het kan nog lang duren voordat ik daar naar kijk hoor. Iemand die een 751 open heeft liggen kan het wel even nakijken. Maar volgens mij is een standaardpot die je nog steeds overal vindt. Heb jij een buizen 751 of een 7500?
 
Back
Top