Cubase SX 3.1.1. en Korg Microkontrol perikelen

Richard Vroomen

Nieuwkomer
Lid sinds
22 november 2006
Berichten
1
Sinds kort heb ik een Korg Microkontrol gekocht. Als ik een softsynth oproep dan werkt hij gewoon. Ik kan de synth met de Korg besturen, de Korg is dus niet kapot. Wel valt al gelijk op dat er een vertraging is tussen het intoetsen van de Korg en het afspelen van de betreffende toon.

Verder heb ik Cubase geinstalleerd op een splinternieuwe Fujitsu Siemens Amilo PI 1556 laptop. Ik gebruik nu nog gewoon de onboard geluidskaart om geluid te kunnen horen, maar wil t.z.t. wel een betere. (Weet ok nog niet welke, suggesties zijn welkom).

De Korg is via USB aangesloten op de laptop en heeft midi-in midi-out. Wanneer ik Cubase SX 3.1.1. opstart, kan ik wel audiofiles afspelen, maar geen midi files. Ik kan wel midi opnemen en de VU-meter slaat ook uit, maar ik hoor geen geluid. Ik heb al vanalles gerpobeerd en gespeeld met de settings. Bij channel selecteer ik bij zowel midi in als midi out de poorten van de Korg, de enige midi in en uitgangen die ik op deze laptop heb. Maar helaas geen geluid. Ik weet niet wat ik fout doe, maar heb het gevoel dat het maar een heel klein probleempje is.

Mocht jij na het lezen van dit verhaal weten wat het probleem hier is of iets willen voorstellen dat ik eens zou kunnen proberen, dan zou ik dat graag eens van je horen. Verder ben ik ook benieuwd of ik die vertraging tussen toets indrukken en toon horen ook op een of andere manier kan oplossen.

Alvast bedankt voor een eventuele reactie en nog een prettige dag verder.

Met vriendelijke groet,

Richard
 
Zoek op het forum naar de term "Latency". Op jouw probleem op te lossen kun je 2 dingen doen.

- Een goede geluidskaart kopen met zgn ASIO-drivers. (heeft bijna elke fatsoenlijke geluidskaart tegenwoordig)

Óf:

-installeer ASIO4All op je laptop. Dit programma kan de vertraging die jij hebt aanzinelijk verminderen.

Succes!
 
Wat betreft het afspelen van midi files:

Je moet natuurlijk wel aan cubase vertellen wat de output van de midi tracks is. Oftewel waar zitten de geluiden die je wilt aansturen met de midi tracks.

Aangezien de microkontrol geen geluiden heeft (het is tenslotte een midi controller) zul je de geluiden van je onboard geluidskaart moeten gebruiken. Je moet dan bij de midi out van alle tracks je onboard geluiden van de geluidskaart kiezen. Als die er niet inzitten dan kun je de midifiles niet afspelen. Je hebt dan een synth nodig met geluiden en die GM compatible is.

Als je niet begrijpt waar ik het nu over hebt dan zou ik aanraden om je goed te verdiepen in MIDI en zeker in Cubase.

(En de kans is vrij groot dat iemand in dat geval hier gaat vragen waarom je in godsnaam Cubase 3 hebt gekocht....)
 
wat betreft die geluiden: eerst je softsynth in je vsti's in cubase selecteren(via divices, vsti enz), daarna kiezen uit het keuzemenu out per track (want als bij wonder is hij daar als optie verschenen!).
succes!
 
Back
Top