Mac en Partitioneren?

gremlin23

Compleet gestoord!
Lid sinds
3 december 2004
Berichten
1.186
Hey guys,

Ik heb sinds kort een Mac Pro aangeschaft.
Ga er zometeen een nieuwe harde schijf in stoppen.
Nu de volgende vraag:

Ik had met pc's de gewoonte om veel partities te maken. Ik ben nu al een tijdje gewend aan OS-X geraakt en heb niet echt het idee dat dit echt zo zinvol is als op pc's
Ik ben van plan om de harde schijf die er al inzit voor programma's en dergelijke te gebruiken en de gene die ik er zo in ga zetten om samples van te streamen en om op te nemen.
Iemand een goed idee waarom ik het toch zou moeten partitioneren.

Aanvankelijk leek het mij een goed idee in verband met BOOT CAMP. Helaas werkt Boot camp niet op een gepartitioneerde harde schijf. Boot camp heeft zijn eige harde schijf nodig ;(.

Groetjes en alvast bedankt voor jullie reacties :)
 
Hallo Gremlin,

Ik heb nog nooit een reden kunnen bedenken om mijn Mac-schijven te partioneren, behalve om BootCamp te kunnen gebruiken. BootCamp kan prima op een partitie van je opstart-schijf draaien.

Veel plezier met je Mac Pro!
 
Origineel geplaatst door warner
Hallo Gremlin,

Ik heb nog nooit een reden kunnen bedenken om mijn Mac-schijven te partioneren, behalve om BootCamp te kunnen gebruiken. BootCamp kan prima op een partitie van je opstart-schijf draaien.

Veel plezier met je Mac Pro!

Thanks voor je antwoord :)

Dit is super nieuws. Had de nonsens van iemand anders niet zo serieus moeten nemen...
.
Ga het nu instellen!

Nogmaals bedankt!!
 
Veel succes!
Kom je er niet uit (wat ik me niet kan voorstellen, maar toch) , dan post je maar weer.
 
Een goeie reden om een mac-schijf te partitioneren, is dat je in OS X heel vlotjes en snel een schijf kan clonen.
Daarvoor heb je wel de freeware utility CarbonCopyCloner nodig.

http://www.bombich.com/software/ccc.html

Simpel voorbeeldje: als je MacPro een interne schijf heeft van 160GB, dan partitioneer je deze in 2 partities van elk 80GB. Op partitie 1 installeer je alles, en zodra je klaar bent met installeren en alles werkt perfect, dan kloon je deze werkpartitie naar partitie 2. Op die manier heb je altijd een veiligheidsduplicaat van je originele werkschijf. Binnenkort komt bv Logic 8 en OS X 10.5 Leopard uit, dan kan je via de clone altijd je huidige OS X 10.4 Tiger & Logic 7 installatie behouden, en de nieuwe software versies eerst rustig uittesten. In het ergste geval heb je dus altijd een vangnet om vlotjes te kunnen terugkeren naar een eerdere installatie via de clone.

Overigens kan je in OS X ook opstarten vanop een externe schijf. Ik maak altijd op externe schijven verschillende test-partities aan om eerst alles te kunnen uittesten vooraleer ze productioneel in gebruik worden genomen.

Overigens, heel veel plezier gewenst met je mooie nieuwe MacPro !!
 
Hey David, bedankt voor je uitgebreide antwoord :)

Carboncopycloner ziet er heel interessant uit. Weer zo een goed, en toch freeware, mac programmatje.
Ik heb het gedownload en zal er zeker gebruik van maken zodra zich er een goede situatie voordoet.
Overigens, als ik dus bijvoorbeeld een clone maak van 80 GB, is er dan een optie om deze als primaire boot partitie aan te wijzen? Zodat ik bijvoorbeeld kan switchen tussen Tiger & Panther.

Misschien download ik het nu meteen al voor de backup features. Ik zou graag de belangrijkste folders van mijn macbook en mac pro willen syncen. Bijvoorbeeld de Cubase map waarin al mijn projects staan. Gaat dat makkelijk met Carboncopycloner of bestaan er hier betere programma's voor?

Met welk programma is het mogelijk om van verschillende test partities op te starten?


:)
 
Origineel geplaatst door gremlin23
Overigens, heel veel plezier gewenst met je mooie nieuwe MacPro !!

Bedankt! ;)
 
Origineel geplaatst door gremlin23

Ik zou graag de belangrijkste folders van mijn macbook en mac pro willen syncen. Bijvoorbeeld de Cubase map waarin al mijn projects staan. Gaat dat makkelijk met Carboncopycloner of bestaan er hier betere programma's voor?

Waarschijnlijk antwoord op eigen vraag al gevonden : http://www.bombich.com/mactips/rsync.html
Hier al gebruik van gemaakt? Werkt dit efficient of zijn er betere alternatieven?
 
Origineel geplaatst door David


Simpel voorbeeldje: als je MacPro een interne schijf heeft van 160GB, dan partitioneer je deze in 2 partities van elk 80GB. Op partitie 1 installeer je alles, en zodra je klaar bent met installeren en alles werkt perfect, dan kloon je deze werkpartitie naar partitie 2.

duurt dat niet erg lang dat klonen van 80 gb naar 80 gb , op dezelfde schijf ?
mischien wijzer om een losse schijf ervoor te nemen , en daarnaar toe te klonen
 
Ik ben het gedeeltelijk met David eens, echter, ik gebruik nooit m'n snelste schijven voor backups. Mijn backup-schijven zijn onveranderlijk 'goedkope' 4200/5400 rpm externe FW's of USB2's. Ik backup NOOIT op dezelfde fysieke hardware als het origineel. Als je dingen uitprobeert en snel terug wilt als het resultaat je niet bevalt dan is David's idee prima. In een productie-omgeving ga ik voor de snelst mogelijke (interne) harddisk voor mijn systeem, samples e.d. stream ik van een externe FW800 disk en mijn backups gaan naar een 5400 rpm USB2 disk. Maar goed, ieder zijn manier van werken
Er is eigenlijk geen foute manier. Succes
 
<knip>
>Overigens, als ik dus bijvoorbeeld een clone maak van 80 GB, is er dan een optie om deze als primaire boot partitie aan te wijzen? >Zodat ik bijvoorbeeld kan switchen tussen Tiger & Panther.

Zie verderop

>Misschien download ik het nu meteen al voor de backup features. Ik zou graag de belangrijkste folders van mijn macbook en mac >pro willen syncen. Bijvoorbeeld de Cubase map waarin al mijn projects staan. Gaat dat makkelijk met Carboncopycloner of bestaan >er hier betere programma's voor?

Ik ben zelf een CCC-addict. Ik vond nog niets beters (wat niet betekend dat er niets beters is). Backup van Apple is mij te basic.

>Met welk programma is het mogelijk om van verschillende test partities op te starten?
Met het "programma" System Preferences (Systeemvoorkeuren voor de belgen onder ons;)-> Startup Disk (Opstartschijf?)

Hoe minder niet-Apple zooi hoe beter, mark my words ;)
 
Origineel geplaatst door warner

>Met welk programma is het mogelijk om van verschillende test partities op te starten?
Met het "programma" System Preferences (Systeemvoorkeuren voor de belgen onder ons;)-> Startup Disk (Opstartschijf?)

Hoe minder niet-Apple zooi hoe beter, mark my words ;)

Hey Warner,

Bedankt voor je reacties.
Ik ga CarbonCopyCloner morgen maar eens uitproberen.
Dus (correct me if I'm wrong); als ik uiteindelijk wat clones heb gemaakt met carboncopycloner, dan kan ik vervolgens met Startupt Disk een keuze maken uit deze clonen naarhand mijn boot voorkeur?
Of moet ik in dit geval een apple image maken?

Mhhh, misschien moet ik het programma gewoon even downloaden..

Overigens iemand nog de Rsync functie uitgeprobeerD?


:)
 
Niet helemaal
Je kunt met 'System Preferences->Startup-Disk' een partitie/schijf kiezen waarvan je wilt booten
Dit kan een OSX schijf/partitie zijn of een BootCamp partitie.
Carbon Copy Cloner is niets anders dan een tool om informatie van de ene naar de ander schijf te copieren/synchroniseren. Ik weet niet of je er Bootable partities mee kan maken, maar daar hebben we Apple's Disk-Utility voor.
Je eerste insteek was het duidelijkst: Je wilt een systeem-disk met BootCamp. Dat kan. Ik heb hier een partitie van 10 GB voor XP en alle XP programmatuur staat op een externe disk.
Als Leopard Final onder ons is dan installeer ik Leopard op een externe schijf en geef ik in Startup Disk aan waarvan ik wil booten. Zo kan ik altijd terug. (Op mijn niet-mission-critical machines knal ik Leopard over 10.4 heen, afgezien van 10.0 was dit bijna altijd een succes, als je ProTools draait zou ik dit niet doen)
De 10 GB partitie die ik op mijn interne schijf nodig heb om BootCamp te kunnen starten is een noodzakelijk kwaad.
Anyway, maak het jezekf makkelijk: OS-X op je interne schijf, al je software installeren en backuppen naar een externe drive. Audio-files en samples bij voorkeur op een externe FW800 schijf.

Mijn idee
 
Ik heb verder niets toe te voegen aan de - uitstekende - toelichting van Warner. Net zoals Warner ben ook ik een CCC-addict en beschouw ik CCC als een echt essentieel onmisbare tool om een bedrijfszekere audio-Mac te hebben. Overigens dacht ik dat CCC niet veel meer is dan enkele UNIX-commando's verpakt in een supergebruiksvriendelijke GUI.

Nog één kleine rechtzetting: mijn voorbeeldje om een systeempartitie te klonen naar een andere partitie op éénzelfde fysieke schijf, was gewoon bedoeld als meest eenvoudige voorbeeld. In de praktijk doe ik dit zelf nooit, maar kloon ik altijd naar een externe firewire schijf (cfr uitleg van Warner).

Dus als de nieuwe Logic en Leopard er straks is, werk aan de winkel voor CCC !
 
Ik heb het nu helemaal begrepen!

Bedankt voor alle hulp en succes met muziek maken ! :)
 
Jij ook! Uit Duesseldorf kwam wel vaker baanbrekende muziek ;)
(en het was inderdaad geprobeerD)
 
Laatst gewijzigd:
Origineel geplaatst door warner
Jij ook! Uit Duesseldorf kwam wel vaker baanbrekende muziek ;)
(en het was inderdaad geprobeerD)

Wat last van de "technische problemen":

Hierbij mijn antwoord ;)


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bedankt voor de klop op de schouder ;)

Verwijs je naar de muziek van 2 a 3 decennia geleden of die van (ookweer) 2 a 3 eeuwen geleden ?
Ik ben wat meer into het oudere werk, met wat Düsseldorf betreft :) ...Niet zo een top stad overigens.
 
Back
Top