Rack en dergelijke

Foetus

Ouwe rot
Lid sinds
23 november 2004
Berichten
647
Locatie
9000 Area (B)
aangezien ik reeds enkele rack units heb lijkt het mij opportuun om een rack aan te schaffen. Ik weet al dat je beter geen rack koopt voor bijv 10 units als je er maar 2 hebt omdat je dan toch dingen aanschaft die je niet echt nodig hebt maar alleen maar om die space op te vullen.

Maar, ik weet wel nog enkele dingen achter de hand die ik zal aanschaffen, maar ik wil natuurlijk ook geen te kleine rack kopen.

Wat mij brengt bij de afmetingen, is er een standaard-ijking voor zo'n zaken of is dat allemaal fabriekant-gevoelig? Hoeveel UNITS neemt bijvoorbeeld een virus rack in en een 19" mixer?

enneuh... die vijsjes die je nodig hebt, zitten die er automatisch bij of hoe zit dat juist?
 
aantal HE is vrij standaard. Virus desktop en Korg MS2000R is bijv 4HE, en kleine novation doosjes als A-station en drumstation zijn 1 HE. Volgens mij komen halve HE's nauwelijks voor.

wat er bij complete racks wordt geleverd weet ik niet, maar heb er zelf 1 gebouwd en toen moest ik naast de profielen ook nog los de kooimoeren en schroeven kopen.

Wat wil je allemaal in je rack hangen?
 
enkele fx'en die 1 HE zijn, een voeding (impliceert dan een koeling?), mijn fb2 zou ik er ook in hangen, EQ
 
koeling zou ik zeker rekening mee houden. Je moet dan zeker letten op de ventilatiegaten.

Ik weet niet hoever deze uitsteken?

Bij mijn compounder is dat bijv geen probleem aangezien die veel verder uitsteekt dan de units erboven, waardoor de ventilatie vrij blijft.
 
ik ga de voeding ervan tussenlaten

voornamelijk dus fx'en, sherman (tenzij ik een mooie case kan maken voor de 808 en sherman samen)
 
Je kan als je weinig wilt uitgeven een Ikea Corras kastje kopen:
attachment.php
 
Re: Rack en dergelijke

Origineel geplaatst door Foetus
enneuh... die vijsjes die je nodig hebt, zitten die er automatisch bij of hoe zit dat juist?

Vijsjes... welkom in Holland... nee, de 'schroefjes' (die heten 'kooimoeren' trouwens) zitten er meestal niet bij. Ligt natuurlijk aan het rack, misschien heb je geluk, maar dan weet je in ieder geval waar je naar moet vragen... ;)

HE's zijn redelijk standaard, al heb ik wel begrepen dat er qua afstanden in zo'n rack wel verschil bestaat tussen US en euro standaards. Da's echt een heel klein verschil (mm. werk) maar je begrijpt dat het qua passing bij een tight-packed rek op deze mm. gaat aankomen.
Ik gebruik zelf een server-rack en daar zie je dat op de 'strip' rekening is gehouden met zowel euro als US... er zit een soort van herhalend 'patroon' van gaten op de strip waar je de kooimoeren in prikt, waarbij de afstanden tussen de gaten dus lichtelijk varieren.
Beetje onduidelijk opgeschreven, of snap je het zo? ;)
De truc is eigenlijk: bij het inhangen van gear altijd rekenen in hele rackeenheden. Dus niet minder dan één HE vrijhouden tussen units, anders krijg je bij 'universele' strips opeens last met slechte passing.

Koeling vind ik persoonlijk vaak een tikje overdreven, ligt er natuurlijk helemaal aan wat voor soort gear. Maar eigenlijk alle moderne gear wordt niet overdreven warm meer, met uitzondering van versterkers en pc's. Misschien spullen met buizen waar je even extra op moet letten.

In dat geval ligt het natuurlijk helemaal aan de voorzieningen in die apparaten hoe de warme lucht wordt afgevoerd. Dwz. als er naar achteren (geforceerd?) wordt uitgeblazen, heeft het geen zin om een rackspace erboven vrij te houden. Zitten er alleen van die lullige ventilatieopeningen in, dan geeft één of twee HE ertussen wat extra 'lucht'.
Zowiezo altijd gewoon logisch nadenken over de aanvoer van koele lucht en de afvoer van warme lucht. Bijv. niet laten 'trappen' in een rackbehuizing, in een open rack is dat minder aan de orde.

Verder is het natuuuuurlijk gewoon zo dat je een rack op de groei moet kopen. Wat je niet gebruikt laat je lekker open, of als je anaal retentief bent ingesteld dan koop je daar frontplaatjes voor. Nog beter; je koopt wat extra gear (fx, compressie, versterking, synths, computers etc.). Geloof mij maar dat een beetje rack makkelijk vol krijgt met gebruikmaking van dit argument. :D
 
ik wil toch even een opmerking maken over de afmetingen van apparatuur in de racks, het aantal HE wat word aangegeven voor een module wil niet zeggen dat het daadwerkelijk zo is aangezien hierboven al een virus werd genoemd die 4 He is maar uiteindelijk 6 HE in beslag neemt, en waarom omdat er ook nog stekkers en pluggen aangesloten moeten worden en bv bij de virus de onderkant schuin afloopt dus je hebt 2 blindplaten er bij nodig. een JP8080 is 6 HE en die jongens bij roland zijn zo slim geweest om alles recht te houden en een inham te maken voor de aansluitingen en volgens mij heeft een ms2000 het zelfde. als je weer een nordrack neemt dan zit je weer met je aansluitingen en moet je een blindplaat er bij nemen. dus goed meten:W
 
Origineel geplaatst door Foetus
ik ga de voeding ervan tussenlaten

voornamelijk dus fx'en, sherman (tenzij ik een mooie case kan maken voor de 808 en sherman samen)

hoe kom jij aan de zwarte corras???
 
Ga hier eens lekker doorheen neuzen:

Klik Op Mij

Succes! :)
 
Origineel geplaatst door MusiQmaN
hoe kom jij aan de zwarte corras???

Die foto van die zwarte is van mij.

IKEA verkoopt geen zwarte meer geloof ik, maar deden ze tot voor kort dus nog wel.
 
Back
Top