Middagje monitoren testen en men neemt mee...

Origin X

8 Bit
Lid sinds
27 september 2001
Berichten
600
Zo ik ga Donderdag eindelijk eens een dagje monitors luisteren bij Feedback.

Mijn lijstje van monitors die ik wil beluisteren bestaat uit:

- Behringer B 2031 A (159,- per stuk)

- Alesis Monitor One Active MKII (169,- per stuk)

- Krk RP5 (199,- per stuk)

- Krk RP6 (249,- per stuk)


(Prijzen: Feedback)

Wat ik zoek in de speakers is een mooie balans tussen neutrale klank en 'lekkere' klank.

De muziek die ik er op ga maken is electronische muziek, voornamelijk 4 kwartsmaat richting neo-prog, melodieuze minimal/techno grofweg gezegt a la Border Community.

Ik zou jullie graag toe willen lichten wat voor materiaal ik gekozen heb om de monitoren te gaan vergelijken.
Goede tips over het beluisteren van monitoren vind je op deze link, maar de uitgebreide test daarvan is toch echt te lang voor in een muziekzaak.
Ik heb ook besloten om niet te moeilijk te gaan doen hoor, gewoon even luisteren naar de overall sound met daarbinnen een beetje kijken naar enkele specifiekere aspecten.

Ik heb voor deze tracks gekozen:

1. James Holden - A break in the clouds

Een erg gedetailleerde house track, dus hiermee wil ik het detail beluisteren.

2. James Holden - Lump

Zit ontzettend veel lage tonen in deze track, waardoor het geheel snel een beetje wollig kan aandoen. Ik wil met deze track de basweergave van de speakers testen. Welke speaker kan de geluiden het beste uit elkaar houden.

3. Linkin park - Cure for the itch

Heftig, harde, gecompressde track. Ook heel veel stereo truukjes, waardoor ik deze track onder andere wil gebruiken om het stereobeeld te testen. Voor de rest is deze een beetje voor een overall test, welke speaker houd het best stand onder het geweld.

4. Katie Melua - Blame it on the moon :)

Vind wel dattie iets meer moet kunnen dan alleen harde volumes met heftige attacks kunnen ophoesten, dus daarom deze een beetje meer ingetogen track gheghe. Wil hiermee vooral de zuiverheid testen (akoestische instrumenten en vocals) en kwaliteit op laag volume.

Elke track komt van cd (=kwaliteit) en is verknipt naar een sample van +/- 1 minuut.

Tracks zijn hier gezipt, om zelf ook even naar te luisteren. (daarvoor wel naar mp3-192kbps omgezet)

Alle op en aanmerkingen, toelichtingen, eigen ervaringen, discussie is gewenst.

De groeten :biertje:
 
Laatst gewijzigd:
Origineel geplaatst door nox
ik zou ze allemaal laten staan maar als je echt zou moeten kiezen ben je sowieso beter af met de RP6

Beste Nox, niet iedereen heeft een budget van hier tot tokyo ;)

Ik ben van mening dat een middelmatige speaker van een paar honderd euro meer sowieso een slechte keuze is, koop OF budget (mijn rijtje) OF top (mackies, genelecs, etc.). Maar goed daar wil ik hier eigenlijk niet over discussiƫren.
 
Ik heb nooit begrepen waarom je monitors zou gebruiken. Je producties gaan toch op normale speakers afgeluisterd worden? Dan moet je toch zorgen dat het daar goed op klinkt?
Ik zelf gebruik een 3 weg speakerset van een oud Kenwood stereotorentje en ik heb een goedkoop setje computer speakers. Als het op deze 2 setjes en op m'n hoofdtelefoon goed klinkt, dan IS het meestal ook goed. Bij twijfel beluister ik het dan nog op m'n B&W speakers in de woonkamer, maar meestal hoef ik niets te veranderen :)
 
Origineel geplaatst door Jim Pounder
Ik heb nooit begrepen waarom je monitors zou gebruiken. Je producties gaan toch op normale speakers afgeluisterd worden? Dan moet je toch zorgen dat het daar goed op klinkt?

hi-fi speakers (en nog maar te zwijgen over goedkope computer afluister setjes) kleuren het geluid..
om een voorbeeld te noemen verheerlijken sommige speakers bijv. de bass door net een beetje extra bass mee te geven

stel dat jij iets heb gemaakt op een set dat ook de bass verkleurd dan klinkt die track op de eerder genoemde type speakers al voor geen meter meer..sowieso als je alleen al iets afmixt op een set dat t geluid verkleurd en iemand luisterd het op een neutrale set kan t geluid al ruk klinken

en zo zijn er nog tientallen voorbeelden te noemen wat hi-fi speakers met geluid doen, daarnaast gebruiken de meeste doorsnee mensen die naar muziek luisteren middelmatige hi-fi sets die sterk t geluid kleuren dus t is van uiterst belang dat je juist iets afmixt op een set dat een neutraal geluid heeft op deze manier klinkt t over t algemeen bij iedereen goed

en je weet in ieder geval zeker dat als je op een degelijke monitor set afmixt dat je muziek ook werkelijk zo klinkt, de verdere kwaliteit of het ontbreken van kwaliteit hangt natuurlijk af van je kunnen, een monitor set is geen garantie voor een goeie mix, maar t wordt er iig een stuk gemakkelijker door
 
Laatst gewijzigd:
Hey, qua muziek denk ik dat je er inderdaad goed aan doet een aantal verschillende soorten muziek mee te nemen, en dat het vooral belangrijk is dat je de tracks zelf goed kent. Ik zou alleen de tracks gewoon in zn geheel meenemen (als je aan het luisteren bent zit je zo door die minuut heen, zeker als je van speaker gaat wisselen) en eventueel nog een paar andere erbij, voor het overall gevoel. Je kan denk ik beter wat teveel muziek meenemen, dan dat je daar staat en je het gevoel hebt dat je toch niet helemaal een goede keuze kan maken.

Zelf ben ik een tijdje terug ook naar dezelfde speakers gaan luisteren (met uitzondering van de KRK Rp6). Bij mij vielen er snel een aantal af, maar naast deze 3 zou ik toch ook eens luisteren naar de Yamaha HS50m, aangezien ik deze ook erg fijn vond klinken, maar da's persoonlijk natuurlijk ;)
 
Origineel geplaatst door Flying Panther

Zelf ben ik een tijdje terug ook naar dezelfde speakers gaan luisteren (met uitzondering van de KRK Rp6). Bij mij vielen er snel een aantal af, maar naast deze 3 zou ik toch ook eens luisteren naar de Yamaha HS50m, aangezien ik deze ook erg fijn vond klinken, maar da's persoonlijk natuurlijk ;)

En welke is het uiteindelijk geworden?
 
Neem ook een test CD mee met daarop een stukkie roze ruis, kun je mooi de overall kleuring horen (bij voorkeur het gebrek eraan).

Zelf neem ik deze songs mee:
Genesis - Entangled ; acoustisch intro en zeer grote dynamiek vanwege de enorm luide bas pedalen op het eind
IQ - The Darkest Hour ; lekkere drums - vooral snare - gitaar en synths in deze track
Steve Hackett - Omega Metallicus ; vette bassen
Hooverphonic - Inhaler ; zeer lage bassen (vervormen snel op mijn HiFi's, hopelijk op de monitoren niet)
Steve Hackett - Twice Around The Sun ; voor de overal sound, want er zit veel dynamiek in met stiltes en lekkere gitaar.
Steve Vai - For The Love Of God ; om de verkoper even stil te laten zijn...

Ik denk dat ik ook wat vrouwelijke zangeressen mee neem (op CD) zoals Heather Nova - Angel en een Iona CD: Book of Kells...
 
Ik heb op dat moment geen keuze gemaakt, en ga binnenkort nog een keer terug. Het was toen ook min of meer 'per ongeluk' dat ik de monitoren ging beluisteren, ik kwam namelijk voor iets heel anders. Ik stond wat rond te kijken bij de monitoren, toen een medewerker vroeg of ik wilde luisteren. Ik had toevallig wat muziek bij me, en heb toen toch een hele tijd zitten luisteren.

Maar voor mij waren het de KRK en de Yamaha's die ik op dat moment het meest gedetailleerd vond klinken. Heb ook nog Phonics beluisterd, maar die hadden een wel heel hoog hifi gehalte naar mijn mening.
 
Origineel geplaatst door MrM
Neem ook een test CD mee met daarop een stukkie roze ruis, kun je mooi de overall kleuring horen (bij voorkeur het gebrek eraan).

Ik heb daar over gelezen op deze link, maar ik zou dan niet precies weten waarop ik moet letten. Waarschijnlijk ga je dat ook pas echt snappen als je die manier daadwerkelijk test op verschillende monitoren.
 
Back
Top