Wat is de beste opleiding voor studio/radio/commercial werk?

Ik heb de media academie gedaan, 3 maanden ploeteren. Deze was in combinatie met mijn werk als ENG geluidstechnicus. Het was een speciale cursus welke gericht is op ENG, Dat is electronic news gathering.
De cursus was voortreffelijk echte experts op het gebied van audio, kreeg les van iemand die grote orkesten opneemt en klassieke concerten. Kreeg eigenlijk zon beetje 4 jaren in 3 maanden cursus. Zwaar veel geleerd, maar dan ben je nog niet. Dan gaat het pas beginnen. Veel zelf doen en kijken en vooral luisteren naar hoe iemand anders het doet.
Succes is nooit verzekerd.
 
Oud topic. Kwam m tegen bij het googlen. Maar onderwerp blijft altijd weer relevant dus ik bump m omhoog.

Mijn 2 cents:

Muziek maken leer je in de praktijk. En natuurlijk lopen opleiding / instituten altijd wat achter op de huidige trends. Ik heb muziektechonologie in H'sum gedaan en had er ook van alles op aan te merken, maar volgens mij is dat bij elke opleiding zo. Uiteindelijk moet je het zelf doen. Uren maken, meters maken, experimenteren, je eigen stijl ontwikkelen. Een opleiding kan je hoogstens tools aanreiken.

Je kan een muziekopleiding ook gewoon zien als een excuus om 4 jaar (of langer), enorm veel met muziek bezig te zijn. Haal er uit wat je er uit kan halen en haal de rest uit de praktijk.

Verder moet ik zeggen dat het meest inspirerende aan de opleiding was de andere leerlingen die ik ontmoet heb, omdat je elkaar inspireert en motiveert. En die opleiding helpt je wel om je netwerk uit te breiden.

Amen.
 
doe zelf de Academie voor Popcultuur waar een (dj)/producer richting is. Het is niet puur klanken maken en mixen, maar je leert het wel als je het zelf wilt. Je leert er ook hoe je met je geleerde kennis de hort op kan. Wat mixen en opnemen betreft blijft het veel zelf doen en zelf ervaren. Het leuke van de Academie is dat je een heel netwerk 'erbij krijgt'!
 
Met de komst van het voor publiek toegankelijke Internet rond 1995 is extreem veel kennis vrij toegankelijk geworden. Daarmee is er ook een vrijwel onuitputtelijke bron van informatie ontstaan m.b.t. beeld & geluid.
Voor de basiskennis m.b.t. geluid, synthese, mixen, akoestiek etc. vind ik Internet echt een uitkomst. Het lezen van bladen als Sound on Sound is ook een aanrader. Vóór de komst van Internet was het uiteraard veel lastiger om aan informatie te komen. Ik denk daarom ook dat veel opleidingen inmiddels achter de feiten aanlopen. Het is niet voor niets dat studenten steeds vaker klagen over het feit dat ze weinig nieuws te horen krijgen op zo'n opleiding. De meeste informatie hebben ze immers zelf al op Internet kunnen vinden.
 
Ik heb gehoord dat je bij de SAE veel te veel theorie krijgt (boeie) en bijna niet in de studio zit. En van de 30 klasgenoten slagen er uit eindelijk maar 5, is dat zo ? Ik heb toen maar de MPC gedaan, daar zit je altijd in de studio en altijd bezig met produceren en kost maar 1800
 
Wat je ook doet, blijf ver weg van de AVA in Hilversum, deze arrogante prutsers zijn gewoon niet capabel, lesmateriaal ( ahum!) bestaat uit de eerste 4 pagina's van de handleiding van de mixer ( 02R ) , de 8 'studio's'waarmee ze reclame maken , daar zijn er 2 van ingericht met apparatuur, de rest dient als voorraadhokje voor kabels. Voor het gemak rekenen ze de 1 bij 1 meter grote zangcabine ook als studio :P...
Als je commentaar hebt op de kwaliteit van hun opleiding dreigen ze met hun advocaat.... Het is een wonder dat deze farce nog op de markt is.
 
http://www.soundacademyhilversum.nl/

13 jaar gelden gevolgd, WEGEGOOID GELD!!!!
was toen nog jong en naïef ....

als "examenopdracht" moest je destijds een track af mixen wat uit opgenomen gm bestond ^%%!&@& . . . echt kansloos!! was ook nog eens schandalig duur . .
.
 
Ikzelf zit op het SAE en het bevalt me prima!
Ik weet al het nodige al over audio ( in het kader van : ik wil gewoon muziek maken ), dus daarom volg ik een film opleiding ( daar wil ik dan weer mn brood mee verdienen).
Als je voor baantjes als video-editor gaat, en zelf al wat ervaring hebt ( wat je voor een groot deel opdoet op het SAE ) dan zit je wel goed.
Echter, wil je regisseur worden, ga je het erg moeilijk krijgen.
Dat is dus iets wat je met audio ook hebt!
Dus bedenk ( zoals boven vermeld, maar zeg het nogmaals want dat is echt belangrijk ) of zo'n opleiding echt iets voor jou is!
Met zo'n opleiding is het de bedoeling dat je er geld mee gaat verdienen, dat het ook echt je beroep wordt.
Niet omdat het je "leuk" lijkt.
En idd, met al veel ervaring zou ik beter een andere opleiding volgen, die jou ervaring versterkt.
En leer ook niet horizontaal maar specialiseer je ergens in!
Ik bedoel, een All-rounder is nix mis mee, maar uiteindelijk wilt men iets van je, waar je ECHT goed in bent.

Op het SAE krijg je veel theorie, maar ook veel praktijk.
Met de praktijk klusjes ben je dan ook echt bezig met ervaring op doen.
Als je het eerste jaar afrondt behaal je je "Diploma degree". ( dit behaal je
als je gemiddels een 70% hebt).
Dit is een degree waar je toch al wel serieus genomen wordt, ook op
je CV kan het bijhoorlijk in je voordeel werken.
Bedrijven weten dat je in ieder geval over bepaalde kennis en ervaring beschikt.
Dit zal dan ook verder blijken uit een sollicitatiegesprek.
Maar goed, na de diploma degree, kun je er voor kiezen om nog een jaar door te gaan.
Dan zul je gaan voor de Bachelor (hons) degree. ( deze behaal je bij een gemiddelde van 80%).
Dit staat gewoon gelijk aan een HBO opleiding, enkel duurt deze maar 1 jaar.
De (hons) betekend "Honours" en is een zgn. eretitel.
Deze eretitel behaal je d8 ik door het maken van een of andere plan.
Je zult je in dat jaar veel met marketing, business, organisatie, research en velen andere dingen bezig zijn.
Als je echt serieus in het vak wilt, werkt het zeker in je voordeel.
En tsja...er zitten sommige mensen tussen die zitten te kankeren omdat sommige opleidingen slecht zijn en weet ik het, maar 9 van de 10 keer zijn het mensen die zelf beter les hadden kunnen geven :)
Muziek/audio leren kun je zo gek en breed maken als je zelf wilt.
Maar maak het niet te breed, want wat nou als je maar dat kleine stukje nodig hebt, om voor een grootste deel van je carriere te doen wat je wilt doen.

Ik vind het SAE de ideale school voor mij, omdat ik daar leer wat ik wil leren, geen andere bullshit lessen als Nederlands, wiskunde of weet ik het krijg, ze gewoon straight uitleggen waar het op staat, je ( en dit was mijn grootste reden ) geen artistieke opleiding hoeft te verwachten.
De kunst moet uit jezelf komen, en daar zullen ze hier heel weinig aandacht aan besteden.
Daar is een HKU b.v. meer iets voor.
Maar goed, verwacht op het HKU niet dat je veel techniek zult leren. ( daar zul je
zelf achteraan moeten gaan.)
Maar ben je zelf al artistiek aangelegd, en heb je je eigen stijl ontwikkeld?
Dan kun je je beter helemaal in de techniek storten.
En zo'n opleiding ( in mijn geval SAE ) stoomt je goed klaar om te gaan beginnen in het bedrijfsleven. ( of het een succes voor je wordt is dus de vraag).

Maar uiteindelijk telt maar 1 ding : Je portofolio!
 
Verder moet ik zeggen dat het meest inspirerende aan de opleiding was de andere leerlingen die ik ontmoet heb, omdat je elkaar inspireert en motiveert. En die opleiding helpt je wel om je netwerk uit te breiden.

Hmm, tsja, kan het er toch niet helemaal mee eens zijn. Voor mij was het juist de meest oninspirerende opleiding die ik ooit heb gevolgd. Het niveau van de lessen (lees dus niet kennis van docenten, want die hebben ze wel degelijk) vond ik zwaar tegenvallen. Sterker nog, in het complete jaar dat ik daar heb gezeten heb ik niet veel meer geleerd dan hoe gamalan muziek in elkaar zit. Voor de rest wist ik zon beetje alles al. Bovendien vond ik het productieniveau van de studenten aardig bedroevend in sommige gevallen.

Het beste advies is toch wat er al eerder gezegd is, veel mixen, nog meer mixen, de bladen lezen en nog een beetje mixen. Begrijp me niet verkeerd hoor, ik kan me voorstellen dat sommige mensen er wel degelijk inspiratie en kennis uit putten, maar verwacht dit niet als je zelf al op redelijk professioneel niveau bezig bent.
 
Wat me opvalt is dat veel mensen geen ruk op audio gebied leren, omdat ze veel al zelf weten.
Ik mag hopen mede door het synthforum ( ja, en wat boeken ).
Umm....kan synthforum niet zn eigen particuliere school neerzetten?
Ik bedoel, wat komt er kijken bij het neerzetten van een school?
In dit geval een school voor Audiofreakz ...
 
Back
Top