Creative FM-synth editen?

bjodero

<turboprutser>
Lid sinds
9 januari 2003
Berichten
405
Locatie
Mokum
Afgelopen weekend heb ik de geluidskaart (een Creative SoundBlaster 16 uit ca. 1996) uit de oude pc van paps gesloopt, omdat daar van die coole MIDI-geluiden in zitten. Nu kwam ik er, bij het gebruiken van die geluiden, achter dat ze gegenereerd worden door een FM-synthje, dat op de geluidskaart zit. Dus vroeg ik me uiteraard af: is deze synth, net zoals bijv. de SID-chip, te editen? Het lijkt me erg tof om zelfgemaakte geluiden uit dit chipje te gebruiken.

Bjod.
 
Da's een gewone Yamaha OPL-4 FM chip als ik het goed heb.
http://en.wikipedia.org/wiki/Soundblaster < interessant leesmateriaal (okee, er staat OPL-3 bij de eerdere modellen).

Bij mijn weten ben je beter af als je een TX81z of zo koopt. Die houden het langer uit, kunnen meer, ruisen minder, vereisen geen stokoude hardware die het op zou kunnen geven, en editors zijn er ook voor te vinden :). Voor wat meer heb je een TX802 en dat is al helemaal kickass, er staat er hier ook eentje op 't forum voor weinig :). Alles wat je namelijk in 4 ops kan doen kan ook in 6 ops (op de extra waveforms dan na).

http://www.shipbrook.com/jeff/sb.html < volgens deze link zul je nogal wat rond moeten gaan poken met inline assembler of zo om er wat meer uit te krijgen. Tenzij je masochist bent zou ik dat niet doen.
 
Gewoon even googlen.

Check http://www.midiox.com/?http://www.midiox.com/jsoft.htm

Je kan er een Windows FM driver vinden maar ook SBTimbre, een DOS editor voor OPL2/OPL3 chips.

De FM driver en SBTimbre zijn geschreven door dezelfde persoon, dus met een beetje geluk zijn de patches die je maakt met SBTimbre te gebruiken via de FM driver onder bv. een sequencer onder Windows.

Daar kan je in ieder geval al wat meer mee!
 
Back
Top