Geluids-isolatie-platen

ZwaarVet

Ingeburgerd
Lid sinds
10 juli 2002
Berichten
86
Locatie
Leiden
Is er iemand bekend met de platen van deze winkel : http://www.redux.nl
dus oftewel. weet iemand of het wat is?
Of zo nee : waar kan je betere (goedkopere) platen halen?

Of zo ja : welke platen zijn afdoende?

Ik wil een stenen schuurtje, hok in hok, geluidsdicht maken nl.
Achterkant grenst aan een woonhuis, ik maak tekno, dus ik dreun best wel.

alvast bedankt voor eventuele reakties...

(heb de zoekfunctie al gebruikt, maar ik kom weinig tegen over specefieke platen)
 
Volgens mij kun je een vloer redelijk goed isoleren met een geluidsisolerende rubberachtige plaat. Tevens schijnt dit er voor te zorgen dat de muren iets minder geluid doorlaten.

Ben ook nog goed aan het orienteren op geluidsisolerend spul voor mijn nieuwe studio.
 
Je zegt zelf al dat je een hok in een hok wil maken, dus dat is de goeie weg! De isolatie van de muren van het binnenhok (stel je maakt een 'muur' van twee gipsplaten met ertussen iso van ca 8cm) mag best met goedkopere steenwol of glaswol. Het materiaal van die winkel in die link is volgens mij meer om de acoustiek te verbeteren in een ruimte (als het daarvoor nuttig kan zijn betwijfel ik trouwens) dan om geluid te isoleren. Dat ze dat claimen op de website getuigt een beetje van onkunde IMO..

R
 
Een luchtspouw aanbrengen en zoveel mogelijk contactgeluid vermijden is vlgs mij de gouden standaard. Je kunt het nog veel gekker maken, maar dat is meestal niet nodig. Realiseer je altijd dat de totale isolatie zo goed is als de zwakste schakel!!

Een luchtspouw doet het meeste bij het isoleren van geluid. In de studio hebben we twee ruimtes in een grotere ruimte gemaakt (control room en opname ruimte) door eerst een dempende laag op de vloer aan te brengen gewoon platen die je ook onder je parket zou leggen om contacgeluid te verminderen bij de gamma te halen. Verder hebben we een afstand van 30cm naar de buitenmuur aangehouden als luchtspouw. De buitenmuur hebben we bekleed met glaswol (gewoon van die rollen van 60cm breed en 10m lang. En ook de binnenmuur. Doorslag van geluid is erg weinig. Zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat we gewoon met gipsplaat op ijzeren regelwerk hebben gewerkt. Voor de goede orde, als je kunt metselen of met blokken kunt werken, zou ik dat zeker doen (leerpuntje van onze werkzaamheden). Bij de Bouwmaat zijn ook kant en klare isolerende panelen te krijgen (die inelkaar te schuiven zijn). Voor het plafond konden wij gebruik maken van een zwevend plafond wat er al hing. Dat hebben we overigens ook geisoleerd met glaswol.

Khoop dat je er wat mee kan Succes!!
 
Origineel geplaatst door Mole
Een luchtspouw aanbrengen en zoveel mogelijk contactgeluid vermijden is vlgs mij de gouden standaard.

Wat versta je onder contactgeluid?

Een luchtspouw doet het meeste bij het isoleren van geluid. In de studio hebben we twee ruimtes in een grotere ruimte gemaakt (control room en opname ruimte) door eerst een dempende laag op de vloer aan te brengen gewoon platen die je ook onder je parket zou leggen om contacgeluid te verminderen bij de gamma te halen. Verder hebben we een afstand van 30cm naar de buitenmuur aangehouden als luchtspouw. De buitenmuur hebben we bekleed met glaswol (gewoon van die rollen van 60cm breed en 10m lang. En ook de binnenmuur. Doorslag van geluid is erg weinig. Zeker wanneer je in je achterhoofd houdt dat we gewoon met gipsplaat op ijzeren regelwerk hebben gewerkt.

Heb je deze muren ook "zwevend" gemonteerd. Maken ze contact met de buitenmuren, vloer en/of plafond? Het schijnt dat het de isolerende werking niet ten goede komt.

Bij de Bouwmaat zijn ook kant en klare isolerende panelen te krijgen (die inelkaar te schuiven zijn).

Interessant, dat zal er wellicht een stuk strakker uitzien dan de veel gebruikte gipsplaten.
 
Origineel geplaatst door sten
Wat versta je onder contactgeluid?

Geluidsoverdracht doordat twee delen direct met elkaar in verbinding staan, waarbij trillingen van het ene deel worden overgebracht naar het andere deel.

Heb je deze muren ook "zwevend" gemonteerd. Maken ze contact met de buitenmuren, vloer en/of plafond? Het schijnt dat het de isolerende werking niet ten goede komt.

Dit is dezelfde vraag als de eerste. Jij geeft hier zelf een omschrijving van contactgeluid.

We hebben de muren zoveel mogelijk zwevend gemonteerd. De muren staan op de ondervloer Met een aantal bouten in de vloer verankerd. Met rubber hebben we zoveel mogelijk geprobeerd om trillingsoverdracht te voorkomen. Rubber onder de bout daar waar deze contact maakt en rubber er overheen. De muren staan los in de ruimte. Het plafond is zwevend gemonteerd. De ophanging hebben we met rubber geïsoleerd.
 
Ik bedoelde eigenlijk meer, of iemand dat soort typen isolatie kent,
of waar je concreet die isolatie-platen kan kopen, en eventueel...hoe duur...
De ruimte is op zich niet groot, dus ik wil een minimale wanddikte nl...


Ik wil dus een hok, zwevend, in een hok maken, met die platen ertussen en luchtdicht (met een ventilator lucht naar binnen laten blazen)

bedankt voor reakties zover....
 
isolatie

isolatie

Ik heb volgens mij het ideale isolatiemateriaal gevonden. Het is van het bedrijf Akoestikon.
http://www.akoestikon.nl/

Landelijk verkrijgbaar bij de bouw-groothandel. Niet goedkoop alleen.

Je koopt zogenaamde "regels" (verticale balken) en schuim wat je tussen die balken plaatst. De regels monteer je tegen de muur met schroeven maar doordat ze uit 2 latten bestaan (met schuim er tussen) zijn ze toch acoustisch losgekoppeld van de muur. Maargoed, lees die site maar, heeft ook plaatjes...veel duidelijker.
 
Isofix platen zijn zeer okee! Gewoon te koop bij de bouwmarkt en is veeeeeel goedkoper dan bij die gespecialiseerde winkels.
 
De geperste schuimplaat die onderaan ligt lijkt eigenlijk verdomd veel op een Isofix plaat. Ik werk bij de Gamma in Leeuwarden, en wij verkopen die Isofix platen inderdaad.
 

Attachments

  • floor200.jpg
    floor200.jpg
    8,4 KB · Bekeken: 54
iso-fix platen zijn zeker okay. maar groot nadeel is dat je een constructie met isofix niet goed genoeg aan de muur kan vastmaken (lijmen) in tegenstelling tot de constructie van akoestikon (schroeven). de oplossing met iso-fix is dus een beetje "gammel" als de muren hoger
zijn dan 2 meter en je er 2 gipsplaten tegenaan zet. (zoals de meneer bij de bouwmarkt zelf ook al aangaf).


dus akoestikon is duurder, maar wel een professionelere en meer duurzame oplossing.
 
bla bla zoekmachine
massa veersysteem
veel massa nodig
schuim = akoestiekverbetering of spouwdemping
gipsplaat ongeveer 13 kg/m2
 
klopt. maar het schuim dient hier niet alleen voor acoustische verbetering maar ook voor "loskoppeling" van de buitenmuur van de binnenmuur. de gipsplaat en 2e (verspringende) gipsplaat dienen voor de massa.

daar bovenop zou ik dan acoustisch schuim van auralex of primacoustics aanbrengen voor een mooie acoustiek.

tis wat. maar dan heb je wel wat. :)
 
Die akoestikon platen zien er wel mooi uit. Waarschijnlijk veel minder werk om een kamer te isoleren dan dubbele wanden met gipsplaten.

Van de week die IsoFix platen bij bouwmarkt maar eens checken. Die zullen toch heus wel vast te schroeven zijn i.p.v. te lijmen? Lijmen zie ik eerlijk gezegd niet zitten.
 
iso-fix is schuim met daarin een metalenstrip om de gipsplaat op vast te schroeven. en niet om ze mee aan de muur te schroeven. als je dat wel doet dan heb je alsnog een acoustische koppeling en kan je net zoe goed niet isoleren.

wat je wel kan doen is stroken mdf vastlijmen aan het iso-fix schuim en dan vervolgens die mdf platen vastschroeven in de muur.
 
Origineel geplaatst door Majestique
wat je wel kan doen is stroken mdf vastlijmen aan het iso-fix schuim en dan vervolgens die mdf platen vastschroeven in de muur.

ok.
heeft er iemand ervaring met dit isofix? Lijkt mij iig wel de moeite waard dit spul te monteren in mijn nieuwe studio.
 
Origineel geplaatst door Mole
Verder hebben we een afstand van 30cm naar de buitenmuur aangehouden als luchtspouw.

Is er een minimale maat voor die luchtspouw. ik wil ook op deze manier me studio isoleren, maar als ik die 30 cm aanhou blijft er alleen nog maar ruimte over voor me burostoel...
 
Origineel geplaatst door sten
ok.
heeft er iemand ervaring met dit isofix? Lijkt mij iig wel de moeite waard dit spul te monteren in mijn nieuwe studio.

ik heb net ook mn homestudio dr mee beplakt. zij zeggen idd ook dat je moet plakken en niet schroeven omdat het anders ten koste gaat van de isolatie. ik heb 2 muren volledig gedaan (2,8 hoog, 3 lang) en 1 deel muur incl deur en een deel muur waar ook raam in zit. ik heb montage kit gebruikt. ik had er alleen 6 tubes van nodig. en dat plakken is een klote werk ja, helemaal als je het niet goed doet en ze elke keer naar beneden tyfen. nog iets, ik had de eerste keer gemeten en toen kwam ik uit dat die platen voor tussen de raggels 48 cm breed waren, dit was er dus maar 1 en de rest was 50 cm breed dus kon ik van alle platen een cm afzagen :p

ze dempen trouwens mid en hoog wel redelijk goed vind ik. een nadeel is dat het stinkt en er niet uit ziet, maar ik geloof dat je er nog gips over heen wilt doen. maar ze isoleren naar mijn mening wel heel goed, volgens de verpakking zijn ze ook speciaal ontworpen om geluid te isoleren.

op praxis.nl vind je een pdf met uitleg over de montage. owja ik moest het bij verschillende gammas halen omdat ze nergens genoeg op vooraad hadden.
 
Origineel geplaatst door Ozz
Is er een minimale maat voor die luchtspouw. ik wil ook op deze manier me studio isoleren, maar als ik die 30 cm aanhou blijft er alleen nog maar ruimte over voor me burostoel...

Volgens mij moet je met minder ook toekunnen. Ik ken geen formele regels daarvoor, bij ons was het gewoon praktisch, om er qua bekabeling nog weer achter te kunnen. Ik vermoed eigenlijk dat een paar centimer lege ruimte al ruim voldoende zou moeten zijn.
 
Back
Top