DIY project genaamd Soundlab.

Origineel geplaatst door etaoin

Anyway, de potmeters (nog zonder knoppen) komt in totaal op nog geen 17 euro als ik ze bij Conrad bestel. Dat valt me alles mee.

De meeste problemen ga ik waarschijnlijk hebben met de actieve componenten. Ik vermoed dat ik daar aardig wat substituten nodig ga hebben (Conrad heeft in ieder geval helemaal niks van 't lijstje...)
Ik heb geen goede ervaringen met die radio ohm potmeters, als je ze helemaal links of rechtsom draait maken ze vaak geen contact. Maar je mag er voor dat bedrag ook niet te veel van verwachten. Beetje potmeter kost al snel het dubbele.
De opamps kun je vervangen door TL074 voor de quads en TL072 voor de duals. De 1n941 kan je vervangen door 1n4148. De 2N3904 door BC547B, ik geloof dat de pinout niet hetzelfde is, maar specs wel. Als het niet lukt met de halfgeleiders of andere spullen dan kan ik ze wel leveren.
 
Origineel geplaatst door Twiki
Ik heb geen goede ervaringen met die radio ohm potmeters, als je ze helemaal links of rechtsom draait maken ze vaak geen contact. Maar je mag er voor dat bedrag ook niet te veel van verwachten. Beetje potmeter kost al snel het dubbele.

En verder draaien die Radio Ohm potmeters erg stroef. Niet fijn om eventjes snel een filter sweepje mee te maken. Als je op zoek bent naar low-budget potmeters die ook nog eens goed door de bocht gaan, dan zou ik de plastic potmeters van Piher kiezen. Als je betere kwaliteit wilt, kijk dan eens naar metalen potmeters van Piher en Alps of de potmeters van Bourns of Vishay of Spectrol.
 
Dank allen. Ik had nog niet heel uitgebreid naar die pots gekeken (print is tenslotte ook nog onderweg); ik zal dat nog verder uitzoeken. Tja, die 1N4148 is nou typisch zo'n diode waar ik er in '97 waarschijnlijk tientallen van heb weggemikt :( De OTA en de JFET zijn inderdaad de grootste probleemgevallen.

@Twiki: dank voor je aanbod; daar kom ik mogelijk bij je op terug over een paar weken.
 
Verschepen duurde duidelijk een stuk minder lang dan de vier weken estimate. Vandaag kwam de print al binnen. Erg netjes. Zit zelfs op de hoekjes wat experimenteer-stukjes. Nu dus even versneld achter de onderdelen aan :D

print1.jpg


print2.jpg
 
De eerste berg met voornamelijk passieve componenten is binnen. Niet schrikken, dit is niet alleen voor de Soundlab... Er gaan dus niet 1000 weerstanden in :D

passief.jpg
 
De eerste dingen zitten erop. Ik heb de "bijzondere" weerstandswaarden als 20K, 2M en 3M opgelost met serieschakelingen dus vandaar dat het er hier en daar een beetje "creatief" uit ziet. Ga nu een tweede bestelling doen, dus later meer...

print3.jpg
 
Vandaag kwamen de potmeters binnen (15 stuks). Ik heb gekozen voor de plastic Piher. Metaal is natuurlijk uiteindelijk beter, maar dat vind ik het niet waard voor dit projectje (maakte het bijna 30 euro duurder).

piher.jpg
 
Heb inmiddels alle verder benodige onderdelen binnen. Had bij Conrad de vervangende LM13600 OTA besteld en heb uiteindelijk gewoon de correcte LM13700 gekregen! Ik ga niet klagen...
20k serieschakelingen toch maar vervangen door echte 20k weerstanden (moest toch nog een bak 1% metaalfilm bestellen). 200k ga ik ook nog vervangen maar daarvoor was de levertijd 8 weken (!)

Alles zit er nu in ieder geval op. Nu moet ik alleen nog besluiten of ik 'm provisorisch verder ga aansluiten om te testen of geduld ga hebben en eerst de frontplaat ga boren :D
Temperatuurstabilisatie voor de gepaarde torren en de twee trimmers moeten er wel nog op
(voor de 1V/Oct patch), maar dat doe ik allemaal pas later.

print4.jpg
 
Ik ga toch eerst maar boren...

Printje van de voorkant als boormal. Schakelaars zitten erin om te kijken hoe het staat. Ik dacht dat ik een boor had die groot genoeg was voor de potmeters, maar ik moet dus blijkbaar eerst even langs de lokale Praxis...

front1.jpg
 
Origineel geplaatst door etaoin
En ehm...

draden.jpg
Briljant!
 
Eerste bevindingen: ik moet waarschijnlijk aardig wat componenten van andere waardes erin gaan stoppen. De oscillatoren zitten vanaf de helft van het bereik van de potmeter al buiten gehoorbereik, modulatie op de VCF (LFO of AD) doet vrijwel niks, terwijl modulatie op de VCO's juist veel te ruim is. Maar dat lijkt me allemaal oplosbaar.
Moet eerlijk zeggen dat ik niet zo gelukkig ben met die plastic Piher potmeters. Drie ervan hebben losse contacten dus moeten eigenlijk al gelijk vervangen en de meeste kraken enorm.

Anyway, hier is een stukje testgepiel. Ik heb 'm aan de arpeggiator van mijn Mono/Poly gehangen. Let op: de Soundlab is nog niet gestemd dus erg vals :D

http://www.dompselaar.org/Soundlab/test1.mp3
 
Leuk project! :okdan:

Als ik ooit die sid afkrijg, wordt dit denk ik mijn volgende project. ;)

Hoe zit het met die componenten? Heb je andere waarden gekocht?
 
Hoe zit het met die componenten? Heb je andere waarden gekocht?

Hij is nu exact volgens de specificatie, voor zover mogelijk. 500 ohm weerstanden heb ik
wel vervangen door twee van 1k parallel, bijvoorbeeld.
 
terwijl modulatie op de VCO's juist veel te ruim is.

Da's inmiddels opgelost. Wel 220k erin doen i.p.v. 22k natuurlijk :engel:
 
En even Klussen met MDF...
Moeten nog schroeven in, voorkant zit nu nog even vast met plakband.

kast.jpg
 
Back
Top