Proffesionele patchbays

EDP

elke dag pannekoeken
Lid sinds
1 februari 2002
Berichten
4.475
Locatie
Roffa
Ik ben de laatste tijd bezig om mijn signaalpad te verbeteren in mijn studio. ben over aantal dingen niet echt tevreden. de problemen lijken vooral uit mijn patchbay (neutrik) en kabels te komen. Overspraak/storing

vaak zie in studios van die patchbays met van die patchkabels die net een slag kleiner zijn als jacks(rean kabels? of is dat alleen een merk)

Iig deze worden gesoldeerd, gepuched of met speciale connectors vast gezet. en zien er heel solide uit
3966wep96w_2.jpg

http://home.flash.net/~motodata/patchbays/Switchcraft_single96_NO2.jpg

Wie heeft ervaring met deze patchbays en kan mij het aan of afraden? of misschien punten waar je op moet letten?
 
Ik ben een beetje met hetzelfde bezig op dit moment.
Wat jij bedoelt wordt Bantam genoemd.
Dat zijn een soort jackpluggen maar dan kleiner.

Voordeel van Bantam is dat er twee keer zo veel patchpoints op 1 patchbay zitten.
Nadeel is dat het een stuk duurder is.

Je kan versies kopen met op de achterkant soldeerpunten, een clicksysteem, of dsub pluggen en misschien nog wel meer varianten.

Ik weet zelf nog niet zeker wat ik wil, maar ik zit eraan te denken om dsub25 pluggen te aan gebruiken. Dat zijn eigenlijk dezelfde pluggen als de paralle poort van een computer had. Hier gaan dan 8 audiosporen doorheen.
 
Oja bantam die term heb ik al eens voorbij zien komen.

Ja die sub-d pluggen had ik ook gezien. maar is dat niet vooral interessant om je patchbay direct aan je mengtafel te sluiten? ook omdat je dan met fixed lengtes zit van je multicores?

Ik zelf dacht aan het systeem zoals op plaatsje waar je voor elke punt een aparte connector hebt(clicksysteem). voordeel hiervan lijkt me dat je kabels nog kunt om patchen.(handig als je verschillende lengtes hebt. Maar misschien is solderen of punchen toch een betere verbinding.

Dat het duurder is had ik al gezien. Ongeveer een factor 10 van mijn neutrik exclusief kabels. Maar ik denk wel dat het een goede investering is die je een keer hoeft te maken.
 
Die patch bays werken met TT (tiny telephone) patch cords. Deze worden idd hoofdzakelijk op mengtafels gebruikt. Ene kant vast gesoldeerd op de patchbay andere kant op EDACs op de mengtafel zelf.

Overigens zijn deze patchbays net zo storingsgevoelig als de gewone 6.3mm patcbays.
 
Overigens zijn deze patchbays net zo storingsgevoelig als de gewone 6.3mm patcbays.

Mja...dat geloof ik dus ook.
Ik vind het mede daarom lastig om een keuze te maken.

Overigens heb ik niet superveel storing met mijn neutrik patchbays. Maar af ent toe komt het wel voor dat er geen goed contact gemaakt wordt. Dat is wel een reden voor me om ze te vervangen.

Een tweede reden is dat 6.3mm patchbays twee keer zoveel ruimte innemen als TT patchbays.

een derde reden om mijn patchbays te vervangen vind ik die db25 pluggen. Die zijn volgens mij nog veel minder storingsgevoelig dan wat ik nu aan de achterkant heb (ook 6.3 jacks). Bijkomend voordeel is ook dat het een minder grote spaghetti zooi wordt achter je patchbays.
 
Ik heb zelf ook geen last met de neutrik bays, bovendien kosten ze geen drol. Ik weet iig wel dat de mensen die ik ken met TT bays op de mengtafel dat ze erg veel klagen erover. Nadeel op een mengtafel is natuurlijk dat ze een stuk meer stof opvangen dan degene die in een rack hangen. Ik zou zelf niet aan de TT gaan. Het is duur, zowel de patchcords als de bay zelf. Feitelijk is het alleen (een beetje) ruimte winning.
Voordeel van de D connectors is dat je ze vast kan schroeven. Overigens zijn de D connectors ook niet gebruikelijk daarvoor. Meestal zijn het EDACs en zijn een stuk groter en meer solide dan D connectors. Wat betreft de spaghetti... tja dat is maar hoe je het doet. Ik heb gewoon 3 multicores met gebalanceerde jacks aan de achterkant van de patchbay en komt dus op hetzelfde neer als D connectors dan.
 
Ok door deze posts begin ik nu weer te twijfelen. Inderdaad is niks gebalanceerd bij mij. Misschien moet ik daar is aan beginnen. Nietemin heb ik wel problemen met mijn neutrik patchba. maar misschien is dit een uitzondering op de regel.
 
Ik dacht altijd dat bantam patchbays veel langer meegaan dan 6.3mm patchbays omdat bij het in- en uitpluggen de contacten van een bantam minder ver hoeven te buigen. Maar net op de Neutrik site zie ik dat hun 6.3mm patchbay 2 x zoveel mating cycles (10.000x) kan hebben dan hun bantam versie (5.000x). De overspraak is bij beiden gelijk maar de contact resistance is de helft lager bij de 6.3mm patchbays.

Dus voor veel minder geld heb je iets wat twee keer zo lang meegaat en een veel lagere contactweerstand heeft :verkoght:
Specs 6.3mm patbay
Specs bantam patchbay

Bovendien heeft een 6.3mm jack patch voor mij het grote voordeel dat bijna alles wat ik wil patchen in mijn studio werkt met 6.3mm jacks en dat ik dat dus zo voorin de patch kan pluggen.
 
Ik heb een Neutrik patchbay -met louter ongebalanceerde kabels- en op een kwade dag ontdekte ik verschil tussen de modules. Ben ze allemaal eens gaan doormeten en nu zitten er 4 afgeplakte modules aan één kant van de bay. Ik gebruik toch niet de hele bay, maar kom nu ook niet meer in de verleiding de -subtiel- brommende modules te gebruiken....
 
Wat betreft de spaghetti... tja dat is maar hoe je het doet. Ik heb gewoon 3 multicores met gebalanceerde jacks aan de achterkant van de patchbay en komt dus op hetzelfde neer als D connectors dan.


Met drie multicores zie ik ook geen probleem idd.
 
Ik heb een Neutrik patchbay -met louter ongebalanceerde kabels- en op een kwade dag ontdekte ik verschil tussen de modules. Ben ze allemaal eens gaan doormeten en nu zitten er 4 afgeplakte modules aan één kant van de bay. Ik gebruik toch niet de hele bay, maar kom nu ook niet meer in de verleiding de -subtiel- brommende modules te gebruiken....

Je zou de storende modules evt. ook nog kunnen vervangen door nieuwe. Neutrik heeft ook andere modules in het assortiment. Deze zijn rood en hebben maar één aansluitpunt aan de achterkant waar je een TRS-jack in kunt steken die je aan de andere zijde in de insert van je mengtafel kunt prikken. Op die manier breng je de inserts van je mengtafel ook eenvoudig naar je patchbay.
 
Back
Top