Elektor (elektuur) formant/vocoder/phaser etc...

Status
Please reply by conversation.
Dit is echt DIY. Die lichte zijn Pertinax (hardpapier), materiaal dat nooit voor commerciële Formant-printen gebruikt is. Maar Elektuur-printen herken je meteen. Ze zijn namelijk blauw.

Maar DIY kan ook best netjes hoor :D

O ja dat blauwe heb ik wel eens gezien...weert iets geleerd...thanks.
 
Gevonden via Google, ik moet die Contact Plastik 70 hebben.

Elektuur prints zijn blauw, maar ik heb ook al veel van die geelbruine elektuurprints gezien die toch geen zelfbrouw zijn. Zijn dat Pro2000 prints of andere third party ofzo?
 
*kick*

Ik ben nog steeds op zoek naar met name de Elektuur vocoder, maar ook ander Elektuur/Formant synthesizerspul mag je voorstellen.
 
De schakeling is uiteraard wel zelfbouw; ik bedoel dat de print op zich niet DIY geëtst lijkt. Dit leid ik af uit het feit dat ik in verschillende Formantbouwsels een identiek soort geelbruine printplaten zag, bij eigenaars die niet zelf printen maakten. Het kàn zijn dat het telkens gaat om printen die door een vorige eigenaar heel strak geetst zijn en die dan allen exact hetzelfde printmateriaal gebruiken. Maar mij kwam het over alsof het om professioneel gemaakte printplaten gingen, die dus blijkbaar niet enkel in "elektuurblauw" te krijgen waren. Aftermarket, "tweede druk"...? Het is hetzelfde soort printmateriaal dat in de Formant Pro 2000 gebruikt is volgens mij, dus ik vermoed dat de wind vanuit die hoek waait...

Maar goed, dat is een zijdelingse discussie; ik zoek nog steeds oa een Elektor vocoder. :)
 
Strak belichten en etsen is vrij goed zelf te doen, dus daaruit zou ik niet direct afleiden dat het professioneel gedaan zou zijn. Strak boren is al wat lastiger. Maar het is inderdaad goed mogelijk dat iemand zelf een "tweede druk" verkocht heeft.

Wat ook kan is dat die mensen ze gewoon besteld hebben bij hun lokale elektronicaboer. Het was destijds vrij gebruikelijk dat die een printplatendienst hadden en als je belicht vanuit de originele Elektuur-ontwerpen (die stonden gewoon op een aparte sheet in het midden van het blad) en op hetzelfde materiaal (en er is niet zoveel keus) dan ziet het er al vrij snel hetzelfde uit.

Ik heb zelf een aantal Midibox printplaten gemaakt op hetzelfde merk pertinax als wat Mike in z'n midibox webshop verkoopt en je ziet geen verschil tussen die van hem en die van mij. En toch zijn ze alletwee DIY.

Maar voorzover ik weet heeft Elektuur zelf sowieso nooit kale (onbeschermde) Pertinax-printen verkocht. Moet daarbij wel aantekenen dat ik zelf pas vanaf 1984 printplaten bij Elektuur gekocht heb, dus ik kan niet met zekerheid spreken over de periode daarvoor. Misschien dat j.baars of Hilltree dat weten.

Formant Pro werd daarentegen dacht ik wel als zodanig verkocht. Als ik conclusies mag trekken uit één module (ik heb de dual VCA), dan waren dat inderdaad onbeschermde Pertinax eurokaarten. Maar degene die ik heb komt zeker niet uit een PCB-huis (daarvoor is hij te slordig).

Inderdaad behoorlijk OT, maar misschien een interessant stukje geschiedenis. Hebben we al een officiële Formant draad waar dit misschien beter in past?
 
Er zijn een paar Formantdraadjes (mijn revisie/bouwdraadje, Woodstock zijn "ik heb er eentje" draadje, etc), maar een algemene niet echt. Je kan misschien een "grote Formant" draadje maken, en in de eerste posts wat links naar andere Formantdiscussies op het forum maken ter overzicht?

Elektuur zelf verkoopt enkel blauwe prints, dus het lijkt me meest waarschijnlijk dat het bij de "profi geelbruine" dan om Formant "1" prints gaat die door het Pro2000 bedrijfje werden "herdrukt".

Ik ken overigens ondertussen een paar mensen met een Elektuur vocoder, dus zo zeldzaam zijn ze niet, maar ik heb voorlopig nog geen persoon gevonden die er eentje wil verkopen.
 
Dank je voor de link. Ik had hem ook al gezien, maar zo'n compleet systeem gaat momenteel boven mijn budget en mijn doel ook een beetje voorbij. Verder wel een leuk systeem hoor! Moeten er nog ADSR's zijn. :D 4 ADSRs waarvan er aan de kleuren te zien eentje naar elk filter en eentje naar de VCA gelinkt is. Dan heb je er nog eentje over om vrij te patchen. Niet slecht. :) Mooi systeem. Als hij vanbinnen ook goed gebouwd is en alles werkt, dan zullen de biedingen nog wel een eindje doorstijgen.
 
Status
Please reply by conversation.
Back
Top