hoe sluit ik een synth op mijn laptop aan?

Mazzy88

Nieuwkomer
Lid sinds
27 september 2008
Berichten
9
Hallo iedereen,

Deze vraag is waarschijnlijk al vele malen gesteld, maar ondanks het veelvuldig nalezen van andere onderwerpen op dit forum is het mij nog altijd niet geheel duidelijk.

Ik heb een Acer Laptop waarop windows Vista draait. Deze laptop heeft enkel USB-aansluitingen (geen fire-wire). Daarnaast heb ik 2 hardware synthesizers (JP-8000 en JX-3p), beide met midi aansluitingen en uiteraard audio-uitgangen.

Ik wil graag composities vastleggen in een sequencer op mijn laptop (Cubase, Reason o.i.d.). Nu vraag ik mij af wat ik er voor nodig heb om met mijn laptop mijn hardware-synths via midi aan te sturen en daarnaast met mijn hardware synths via midi de nodige software-synths aan te sturen.

Ik lees verhalen over kabels met aan het ene eind midi-connectoren en aan het andere eind een usb connector, ...is het echt zo simpel? Of zit ik dan nog met het probleem dat ik meerdere apparaten tegelijk door mijn sequencer wil laten aansturen en zo ja...wat is hier dan een relatief goedkope oplossing voor? En moet ik niet ook een externe geluidskaart hebben om een goede geluidskwaliteit te bereiken? Uiteindelijk moet MIDI toch een keer audio worden als je het eindresultaat wilt kunnen meenemen op je mp3-speler toch?

Groet,
Mazzy
 
1 midikabel heeft 16 kanalen dus kun je in theorie ook 16 synths mee aansturen als je doorlust via de midi thru aansluitingen op je synths. Dit zal in de praktijk niet erg prettig en stabiel werken (timing!), maar op die manier 2 synths via 1 midi out op je PC aansturen mag geen probleem zijn.

Als je het eindresultaat als audio op je PC wil hebben heb je idd ook een audio interface (geluidskaart) nodig. Een leuke voor productie bedoelde Asio geluidskaart heeft doorgaans ook een midi in en out dus dan sla je 2 vliegen in 1 klap.

Qua audio heb je meerdere mogelijkheden met hoe je het aan gaat sluiten en dus hoe je gaat werken. Je kan een geluidskaart nemen met simpel 1x stereo i/o en 1 x midi i/o. Dan heb je nog een mixer(tje) nodig om je synths op aan te sluiten. De Audio i/o van je geluidskaart gaat dan ook naar je mixer, net als je afluistering. Je kan echter ook gaan voor een multi i/o geluidskaart. Dan heb je niet perse een mixer meer nodig; je sluit simpelweg al je synths en afluistering aan op je geluidskaart.

Beide mogelijkheden hebben voor en nadelen. ;)
 
Fles, bedankt voor je reactie!

Toch roept het nog een aantal vragen bij mij op....

1) Voor wat betreft het aantal midi-kanalen is 16 inderdaad ruim voldoende, veel meer als die 2 synths zal er niet bijkomen en als ik daarnaast ook gebruik wil maken van software-synths dan wordt er toch alleen midi-data door de kabel verzonden op het moment dat je de software-synth aanstuurt met je hardware-synth (als klavier)?? Waneer je je "productie" vervolgens (na het opnemen via midi) afspeelt via je sequencer waarbij je bijvoorbeeld gebruik maakt van 2 hardware-synths en 3 sofware-synths als geluidsbronnen dan gaan toch alleen die 2 hardware synths nog maar door de midi-kabel??

2) Dat brengt me tevens bij de volgende vraag.... Is het verstandig om gewoon alles via midi te componeren en pas op het moment dat je productie af is, deze in zijn geheel om te zetten in audio? Of heeft het ook voordelen om direct audio sporen in te spelen in je sequencer?

3) Ik begrijp daarnaast niet het nut van een hardware audio-mixer. Deze heeft toch alleen zin als je bijvoorbeeld met een hardware-sequencer werkt? Ik kan immers maar 1 instrument tegelijk bespelen (of max 2, met elke hand 1).

4) Tot slot...Is het zo dat de geluidskaarten waar je het over hebt een soort externe box zijn met een midi-connectoren en audio in en outputs en dat deze vevolgens je laptop ingaat via je USB-poort? En zo je wordt dan alleen de midi-data via je USB-poort je lap-top in en uit gestuurd, of kan USB ook audio-signalen verwerken?

Het zijn een hoop vragen, maar het zou me erg op weg helpen om wat meer duidelijkheid te krijgen in de wereld van midi- en audio-interfaces

Groet,
Marcel
 
Ik lees verhalen over kabels met aan het ene eind midi-connectoren en aan het andere eind een usb connector, ...is het echt zo simpel?
Ja :).

Maar, dat is maar 1 paar - 1 MIDI in en 1 MIDI out. Ik heb zelf wat meer synths staan, dus ik heb een 8 in, 8 out (ook wel 8x8 genoemd). Zeker als je nog wil gaan uitbreiden is het misschien geen slecht idee om te gaan kijken naar een 2 x 4 of 4 x 4. Het ding heeft niet zoveel inputs nodig omdat je over het algemeen maar 1 of 2 synths als controllers wilt gebruiken.

En moet ik niet ook een externe geluidskaart hebben om een goede geluidskwaliteit te bereiken?
De geluidskaart is er voor de volgende redenen:

- er zitten (meer) inputs op en die zijn van een hogere kwaliteit dan die in je laptop zitten
- de inputs zijn toegespitst op het aansluiten van muziekapparatuur ipv een simpel koptelefoontje. Je hebt geluidskaarten die in feite als mixer zonder faders kunnen functioneren.
- bij de kaart zitten ook stuurprogramma's die toelaten dat de hardware gelijk wordt aangestuurd - ASIO-drivers. Op het moment dat een softsynth geluid maakt moet het bij de gewone geluidskaarten door een aantal lagen software heenborrelen, en dat veroorzaakt de latency.

1) Voor wat betreft het aantal midi-kanalen is 16 inderdaad ruim voldoende, veel meer als die 2 synths zal er niet bijkomen en als ik daarnaast ook gebruik wil maken van software-synths dan wordt er toch alleen midi-data door de kabel verzonden op het moment dat je de software-synth aanstuurt met je hardware-synth (als klavier)??
Klopt.

Waneer je je "productie" vervolgens (na het opnemen via midi) afspeelt via je sequencer waarbij je bijvoorbeeld gebruik maakt van 2 hardware-synths en 3 sofware-synths als geluidsbronnen dan gaan toch alleen die 2 hardware synths nog maar door de midi-kabel??
Klopt ook.

2) Dat brengt me tevens bij de volgende vraag.... Is het verstandig om gewoon alles via midi te componeren en pas op het moment dat je productie af is, deze in zijn geheel om te zetten in audio? Of heeft het ook voordelen om direct audio sporen in te spelen in je sequencer?
Dat ligt een beetje aan je stijl van werken. Audio heeft inderdaad wel een aantal leuke voordelen, vooral wat effecten betreft. Je kent misschien het trucje waarbij je een geluidsspoor omdraait (reverse), er vervolgens een lange reverb op toepast, en dan weer omdraait?

3) Ik begrijp daarnaast niet het nut van een hardware audio-mixer. Deze heeft toch alleen zin als je bijvoorbeeld met een hardware-sequencer werkt?
Oh nee hoor. Je kunt goed alle softsynths uit je computer in die mixer stoppen als je geluidskaart meerdere uitgangen heeft. Zoek maar eens op "summing mixer". Dan is er natuurlijk ook nog het hele debat over OTB en ITB (out of the box en in the box, duidt op alles mixen op je computer of mixen op je mengpaneel).

Ik kan immers maar 1 instrument tegelijk bespelen (of max 2, met elke hand 1).
Nou zijn de JX3P en JP8K daar niet zo'n ster in, maar een hele hoop andere synthesizers kunnen zonder problemen layeren.

4) Tot slot...Is het zo dat de geluidskaarten waar je het over hebt een soort externe box zijn met een midi-connectoren en audio in en outputs en dat deze vevolgens je laptop ingaat via je USB-poort?
Ja. De MIDI-poorten kun je het beste beschouwen als een leuke extra, het maximum aantal is 4 (en da's op een grote zoals een Tascam FW1884.

En zo je wordt dan alleen de midi-data via je USB-poort je lap-top in en uit gestuurd, of kan USB ook audio-signalen verwerken?
USB kan audiosignalen verwerken - immers, MIDI is maar een zielig stroompje vergeleken met het geweld van de rivier die 8 sporen op 24 bit, 96khz met zich meebrengt.

De goedkopere USB 1.1 interfaces hebben vaak maar stereo outputs (dus niet alle sporen apart), Firewire en USB 2.0 interfaces kunnen door hun hogere snelheid meerdere sporen apart doorsturen. Je hebt ook mengpanelen met een Firewire of USB interface die je de hands-on bediening van een mixer geven en tegelijk fungeren als geluidskaart.

Wat is je budget voor zo'n interface?
 
Hee Yoozer, bedankt voor je antwoorden op alle vragen! Maakt het alweer een stuk duidelijker. Mijn budget is overigens een euro of 200 wat mij betreft.

Opzich is mijn probleem heel kort samen te vatten:

Ik heb een laptop en 2x hardware synths. Wat heb ik nodig (redelijke kwaliteit) om zowel met behulp van midi als met behulp van audio muziek te maken en deze op te slaan op mijn pc (uiteindelijk als audio). Ik wil daarbij mijn hardware synths zowel als klavier alsook als geluidsbron gebruiken.

Als ik op de site van Feedback kijk, dan zie ik zoooooooveeel apparatuur die als interface/controller/geluidskaart dienen voor je pc/labtop dat ik het spoor helemaal bijster ben :-)
 
Dus heb je het volgende nodig:
- een USB of Firewire interface, met:
- 4 lijningangen
- 2 outputs
- 1 MIDI I/O

De meeste interfaces van de 200 euro hebben echter maar 2 lijningangen.
 
3) Ik begrijp daarnaast niet het nut van een hardware audio-mixer. Deze heeft toch alleen zin als je bijvoorbeeld met een hardware-sequencer werkt? Ik kan immers maar 1 instrument tegelijk bespelen (of max 2, met elke hand 1).


Ik zei dat je een mixer nodig hebt als je maar 1x stereo in hebt op je audio interface.
Heb je in deze situatie geen mixer dan is dat bijna onwerkbaar. Dat MOET je gewoon begrijpen! :D
Het is dan bvb. onmogelijk om je synths tegelijk te beluisteren, ook als je ze tegelijk via je midi sequencer aanstuurt, dus dat je ze niet tegelijk bespeelt is niet relevant.
 
Bedankt voor alle info!

Ik ben weer een stuk wijzer geworden

enne...ik begrijp nu ook inderdaad dat je altijd een audio-mixer nodig hebt om de verschillende bronnen gemixed/tegelijkertijd hoorbaar te maken op je koptelefoon. :okdan:
 
Vergeet niet dat er ook genoeg "duurdere" audio interfaces zijn die geïntegreerd zijn met een mixer. Als voorbeeld mijn eigen setup, die meer voor live gebruik dan opnames is:

1 Hammond en 1 Roland A-70. De A-70 heeft 4 MIDI uitgangen die als volgt lopen. Één MIDI Out naar de Hammond zodat hij een onderklavier heeft, en de patches aangestuurd kunnen worden vanaf de A-70. De volgende MIDI Out gaat naar een Korg Triton Rack (MIDI kanaal 1), die op zich doorgelust wordt naar een Yamaha Motif (MIDI kanaal 2) en een Roland JV-2080 (MIDI kanaal 3). De derde MIDI uitgang gaat naar een MOTU 828 Mk II. De MOTU op zijn beurt gaat via USB naar een Mac die MainStage draait als "patchbay". MainStage voedt de diverse softsynths aanwezig op de computer.
De uitgangen van de drie 19" bakken en de Hammond gaan naar de lijn ingangen op de MOTU alwaar de mix gemaakt wordt. De uitgangen van de MOTU gaan naar de P.A. en ik ben klaar.

Wat houdt dit in voor de MIDI/Audio interface? De MOTU 828 heeft 8 ingangen die allemaal gebruikt worden want stereo verkeer voor 4 geluidsbronnen = 8 kanalen. USB zorgt voor de babbelbox met de computer en het terugkomende geluid. De mix wordt in de MOTU gedaan, dus gedraagt hij zich ook als audio mengpaneel.

De MOTU is iets duurder, maar levert op deze manier meer dan genoeg waarde op voor zijn geld, want hoe je het ook bedenkt je zal altijd iets nieuws kopen. Hardware of software. En dat moet ook doorversterkt worden.
 
Ik heb een soort gelijke vraag, dus stel mijn vraag maar in dit topic.

Ik heb een Macbook met Logic en een aantal VSTs (zoals Massive en Absynth). Ik kan deze aansturen met mijn M-Audio KeyRig 49, maar ik heb sinds kort een Roland PK-5 aangeschaft en wil die VST's nu met de PK5 aansturen, zodat ik ondertussen gewoon kan blijven bassen.

Wat voor kabel heb ik hiervoor nodig?
Deze?
http://www.m-audio.com/products/en_us/Uno.html

Alvast bedankt.
 
Back
Top