Zero-oscillator!!!

aphex204

Stamgast
Lid sinds
24 Maart 2007
Berichten
445
Hallo.

Ik ben van plan om een kleine setup aan te schaffen rond een Zero-oscillator. Is het goed idee om er een ADSR-module achter te zetten? Ik heb geen keyboard of sequencer om em te triggeren. Komt die ADSR dan wel tot zn recht? Ik wil in de toekomst qua modular zeker uit gaan breiden maar om te beginnen wil ik een paar modules die het goed met elkaar kunnen vinden. Reacties welkom! Ik ben een behoorlijke modularleek! Maar ja- wat nog niet is kan nog komen...;)
 
Hallo

Lees eerst eens deze thread:
https://www.synthforum.nl/forums/showthread.php?s=&threadid=47743

Je wilt een zero-osc aanschaffen maar kunt 'm niet aansturen ?
Wat wil je er dan precies mee gaan doen ?

Een adsr is altijd handig, maar mischien heb je dan ook een VCA nodig, en een Midi-cv interface, of een sequencer ...

En waarom wil je eigenlijk een zero-osc, en niet een gewone VCO ?

Ik denk dat je gewoon eerst eens lekker meer moet gaan lezen over modulaire synths op het forum en daarbuiten.

Veel plezier & succes daarmee
 
Is het nou zo dat je persee een keyboard nodig hebt om een geluid uit een modular te krijgen? Ik dacht dat een modular vco uit zn eigen een pulse opwekt en naar buiten gooit...:erm:
 
...altijd gedacht dat de charme van modulers ligt in het feit dat ze 'uit zichzelf ' kunnen blieben en blopen...en het beroeren der toetsen achterwege kan blijven...:erm:
 
Laatst gewijzigd:
Een VCO, en zo te zien dus ook de ZeroOscillator, heeft gewoon een bepaalde golfvorm op zijn uitgang(en) staan. Die kan je als audio of stuurspanning gebruiken. Een VCO heeft geen trigger of gate nodig maar een stuurspanning (Control Voltage) voor de toonhoogte. Maar zonder stuurspanning kan je meestal wel een knop op de VCO gebruiken om zelf de toonhoogte te varieren. Een gate of trigger signaal heb je nodig voor een ADSR om de envelope te starten en eventueel het sustain niveau aan te houden. Maar meestal zit er ook een drukknopje op de ADSR zodat je zelf, zonder bijv. een keyboard, de envelope kan starten en vasthouden als ware je een toets op een keyboard in drukt. De uitgang van de ADSR kan je bijv. gebruiken als stuurspanning voor de ZeroOscillator om volgens de envelope de toonhoogte te varieren. Als je echt een minimale setup wilt hebben raad ik de volgende modules aan:
- Voeding voor modules
- Kast voor modules
- VCO (bijv. ZeroOscillator)
- VCA
- ADSR (met manual drukknop)

Op de VCA kan je de uitgang van de VCO zetten en de VCA kan je dan moduleren met de ADSR om enige controle te hebben over de uitgang(en) van de VCO. De uitgang van de VCA kan je dan op je mixer o.i.d. aansluiten. Want geloof me, als je de uitgang van de VCO rechtstreeks op een mixer zet, dan wordt je (en je omgeving) het geluid snel zat.

De voeding heb je nodig om de modules van power te voorzien. Kies je modules wel zo dat ze dezelfde spanning gebruiken bijv. +/- 15Volt is heel gangbaar maar +/-12Volt of andere voltages komen ook voor.

Na deze minimale setup kan je bijv. aan een VCF gaan denken die je tussen de VCO en de VCA zet. Maar ik denk dat je op een gegeven moment ook de behoefte hebt om de VCO met een keyboard of een sequencer (HW of SW) aan te sturen. Een MIDI naar CV converter is dan wat je nodig hebt (bijv. van Kenton).

Ik heb sinds een paar weken mijn zelfbouw modular af en het is hartstikke leuk om ermee te experimenteren en te spelen. Die ZeroOscillator lijkt mij ook een te gek apparaat maar is nog even boven mijn budget.
 
Zie daar!...Dit was precies de informatie die ik nodig had! Heel veel bedankt!*D :halleluja
 
Origineel geplaatst door aphex204
...een VCA is dus 'gewoon' een gaincontroller?...

Ja, een Voltage Controlled Amplifier, een spannings gestuurde versterker. Deze kan je linear (bijv. voor amplitude modulatie) of exponentieel (bijv. voor audio output) moduleren met bijv. de ADSR om een soort spanningsgestuurde volumeknop te krijgen. De VCA kan natuurlijk ook met andere modules gemoduleerd worden zoals bijv. een LFO of VCO.
 
Origineel geplaatst door RockSteadyBeat®
Je hebt zelf oscileerdende filters maar een (gewone) oscilator heeft toch echt een trigger nodig volgens mij
nee, een oscillator is altijd actief, het enige wat getriggered moet worden is de VCA-env om hem ook daadwerkelijk te laten horen. bij een sample is het normaal gesproken wel zo als jij beschrijft.
 
...Cynthia verkoopt ook de AnythingModule- hiermee kun je externe geluidsbronnen met het Synth-geluid vermengen...(wat natuurlijk een geweldig idee is omdat op die manier dus ook de mogelijkheid onstaat om de FM-input van Zero te voeden met van alles en nog wat)...en hiermee is het dus mogelijk om het volume van de Synth naar beneden te schroeven...is dat dan min of meer gelijk aan een 'klassieke' VCA?
 
...hee RockSteady- zag dat je een casio mt45 in je setup hebt...hoe bevalt ie ? Is ie analoog?
 
Origineel geplaatst door aphex204
...Cynthia verkoopt ook de AnythingModule- ...is dat dan min of meer gelijk aan een 'klassieke' VCA?

Nee, het is geen VCA. De Anything Module is ook niet spannings gestuurd. Het apparaat moet je tussen 2 modules zetten, dus bijv. tussen de VCO en VCA. Het signaal vanuit de VCO kan je dan met deze module (send) door een extern effectapparaat halen en de output van dat effectapparaat (return) weer voeren aan de VCA. Een soort send/return wat je op een mengpaneel ziet maar dan geschikt gemaakt voor de signaal niveau's van modules.
 
Het geluid van de modular is via die AnythingModule dus wel naar een mixer te brengen?...en wat is de meerwaarde van het feit dan een VCA voltagegestuurd is...?
 
Origineel geplaatst door aphex204
...en wat is de meerwaarde van het feit dan een VCA voltagegestuurd is...?

Nou, dat je de VCA kan moduleren met bijv. de ADSR. Dus dat je met de ADSR het volume kan varieren. Zoals ik al eerder aangaf kan je de VCO wel op je mixer aansluiten met dan moet je zelf een envelope maken of het volume varieren met de fader op de mixer. In feite heb je dan een HCA (Human Controlled Amplifier) ;)
 
Origineel geplaatst door aphex204
en wat is de meerwaarde van het feit dan een VCA voltagegestuurd is...?
er is een signaal nodig om het level van de VCA te regelen en die is dus voltage gecontroleerd in dit geval...
heeft niets met meerwaarde te maken verder maar is essentieel...

een VCA heeft een:
- Signal IN
- Amplitude Control IN
- Signal Out
 
 

Attachments

  • vca.jpg
    vca.jpg
    5,2 KB · Bekeken: 27
Origineel geplaatst door 6 trak
uiteraard...
alles wat amplitude regelt heeft van doen met een VCA, niet alleen volume maar bijv ook een LFO of PWM diepte...

ook wel attenuator genoemd verzwakker ...of versterker

+/-
*D :gaap:
mijn mening eerst veel lezen en dan aanschaffen
:halleluja
 
Origineel geplaatst door aphex204
en wat is de meerwaarde van het feit dan een VCA voltagegestuurd is...?

Je moet dit ook in een ruimer perspectief zien, zeker als je van plan bent je beginsetup tzt uit te breiden (en dat wil je vanzelf als je eraan begint :D).

Je HELE modular systeem is in principe voltage gestuurd; niet alleen je VCA. Sterker nog, je kunt je VCA ook weer gebruiken als modulatiebron om weer andere onderdelen mee aan te sturen - niet alleen maar om een audiosignaal te versterken of te verzwakken.

Dat is nou juist het leuke van modular, de gigantische hoeveelheid mogelijkheden en de nieuwe dingen waar je steeds tegen aanloopt....het is net LEGO maar dan met geluid ;)
 
Back
Top