Verschillen Roland XV modules

renepela

Ouwe rot
Lid sinds
27 januari 2005
Berichten
2.014
Locatie
Barendrecht
Ho allemaal,

Gisteren heb ik met pijn in mijn hart mijn Korg 01W verkocht. Ik had wat ruimte gebrek en hij moest plaats maken voor de Korg polysix die ik gekocht heb. Toch mis ik nu al de prachtige strings van de 01W.
Ik overweeg dan ook om een module versie van de 01W te kopen. Maar vind die maar eens !
Een alternatief is misschien een module uit de Roland XV serie.
Ik heb eens rondgekeken en zie dat er nogal wat smaken in zijn.
De XV-2020, de XV-3080, de XV-5050 en de XV-5080

Het verschil in formaat is me uiteraard duidelijk. De XV-2020 is wel lekker klein, maar heeft ie nog edit mogelijkheden?
Kan iemand me vertellen wat nu de verschillen in klank en mogelijkheden zijn?
Mijn eisen:
Minimaal 64 stemmig, edit mogelijkheden, effecten en als het even kan mogelijkheden tot uitbreiden met expansion cards.
De logische keus is de 5080, maar die is op de 2e hands markt toch nog erg duur.
Die 2020 is lekker klein, maar heeft ie daardoor ook niet een "kleine" sound en beperkte mogelijkheden?

Wie helpt mij een goede keuze te maken?

Alvast bedankt.
 
De XV2020 is eigenlijk alleen te editten met software, heeft minder outputs en minder plaats voor expansion boards etc.
Eigenlijk een prima preset bak, maar niet veel meer dan dat. Zelf zou ik in zo'n geval eerder een (met een paar expansion boards uitgebreide) JV-2080 kopen. Die is veel beter te editten en heeft een uitstekend geluid.

De XV5050 heb ik zelf nooit geprobeerd.

De XV3080 wijkt t.o.v. van de XV5080 vooral af door zaken als het ontbreken van de sample import funktie. Ondanks het ontbreken van die omslachtige en voor mij niet zo interessante funktie zou ik voor het prijsverschil niet snel voor een XV3080 kiezen. Het display van de 3080 is klein (tweeregelig) en hij is maar 2U hoog en alle knoppen zitten als gevolg ook erg dicht op elkaar. Op de wat grotere 5080, met z'n flinke en zeer informatieve display, edit je veel sneller en overzichtelijker.

Lees ook eens de reviews op S.O.S. Ze zijn daar alle vier uitgebreid besproken!
 
De reviews had ik gezien. De 2020 wordt daar niet besproken, maar als ik zo eens rond google schijnt dat niet zo'n lekkere bak te zijn.

De 5080 vind ik erg duur. Zie ik toch voor rond de 800 euro op de tweede hands markt. Budget is hooguit 400.
Ik denk dus dat ik een keus moet maken tussen de 5050 en de 3080. Als er een goede pc editor is, vind ik het kleine formaat van de 5050 niet zo'n probleem.

Waat het artikel in de sos niet zo helder over is, is het verschil in klank. Klinkt de 5050 identiek aan de 5080? Zo als ik het nu zie zijn er maar een paar echt grote verschillen met de 5080

1) 5050 heeft 64 i.p.v. 128 stemmen
2) Plaats voor 2 expansion boards i.p.v. 4
3) Kan geen samples inlezen

64 stemmen lijken mij genoeg. Mijn 01W had er maar 32. De expansion boards ken ik niet zo goed, maar twee lijken mij toch wel genoeg? Voor sampling heb ik Kontakt, dus is ook niet zo'n gemis.

Belangrijk is dus een goede editor voor de pc. Daarnaast vraag ik me af of er echt klankverschil zit tussen de 5080 en de 5050. Hoe zit het met effecten en zo? Die 5080 is dusdanig duur, dat de prijs wel weer erg dicht bij een Fantom XR komt die mij dan weer een betere keus lijkt.

De XV serie gaat toch verder dan de JV serie? Zo'n JV-2080 lijkt mij dan toch niet zo'n goede keus.
 
? Review XV2020 http://www.soundonsound.com/sos/Nov02/articles/rolandxv2020.asp

Elke nieuwe generatie Rolands is meer hifi achtig gaan klinken, ik vind dat zelf geen vooruitgang. Maar er is blijkbaar een markt voor dus ik vind het begrijpelijk dat Roland daar op inspringt. Er zijn voor de puristen genoeg andere merken.

De Fantoms komen wat goede waveforms betreft pas echt los met de dure SRX expansionboards. Zelf vind ik de XV5080 veel 'bruikbaarder' klinken dan de Fantoms. De 5080 is waarschijnlijk nog steeds prijzig omdat -ie om onder meer die zelfde reden nogal gewild is. But then again: kijk eens naar de toenmalige nieuwprijzen van de XV5080!

Als je editen op PC geen bezwaar vindt dan is de 5050 je mogelijk het meeste van wat je zoekt voor je geld.

Ik heb de 5050 zelf nog nooit gezien / gehoord.

Het samples inlezen is nogal een gepriegel in de XV5080. Zoals vaak gebeurd wordt het lekkermaken met mogelijkheden in de praktijk onaantrekkelijk gemaakt door een omslachtige werkwijze en de kieskeurigheid van de synths. Voor die funktie zou ik zelf dan ook zeker geen 5080 kopen.

De expansionboards zijn voor alle Rolands die ze kunnen herbergen uitstekende aanvullingen. Lang niet allemaal interessant, maar van de SR-JV serie bijvoorbeeld zitten o.a. de Orchestral 1, Vintage Synth, Bass & Drum vol goed spul.

Wat editten betreft: ik denk dat je op een JV2080 niet zo snel uitgekeken raakt wat editten betreft.
 
Deze kerel in deze thread verkoopt een 03/RW voor een lousy €100,-. Is dat niet wat als vervanging voor de 01/W?
 
Aanleiding voor deze thread is het wegdoen van mijn 01W. Op zich heb ik daar geen spijt van, omdat ik nu eenmaal ruimte moest maken. Bovendien heb ik een Korg Micro X, die min of meer dezelfde sounds en meer heeft.
Het enige waar de Micro-X, Triton of wat voor nieuwere Korg dan ook (Oasys nog niet gehoord) niet aan kan tippen zijn de strings van de 01W. Die klinken gewoon warmer dan die van de Triton reeks en de Micro-X (ook een kleine triton). Verder gebruikte ik de 01W hooguit voor wat koren.

Wat ik dus zoek is een goede vervanger voor mijn strings en koren. Voldoet een XV module daaraan of is een 01R/W dan toch een betere keus? In principe is mijn Korg Micro-X best wel een goede rompler voor de rest. Het is puur die strings die ik mis. Doel is dus een goede vervanger van strings/koren en de rest is bijzaak.
Het hoeft dus niet eens perse een XV synth te zijn. Een andere bak is ook goed.
De afweging die ik wil maken is of een 01R/W wel slim is om te kopen. Hij heeft toch z'n beperkingen en voor praktisch hetzelfde geld koop ik volgens mij zo'n XV5050.
Wat is wijsheid?
 
Ik denk dat voor mijn budget en wensen een 5050 de beste keus is. De 5080 is te duur. Het is maar een module voor "erbij" en absoluut geen hoofdzaak. 't Is mij echt om de strings te doen en zo nu een dan een realistisch geluid. Voor de rest gebruik ik liever mijn analoogjes/VA's.
Editten doe ik wel op de pc. Zelfs als ik een groot scherm in de XV had, denk ik dat ik nog liever op de pc zou werken om te editten.

Een JV2080 zou nog een optie zijn, maar dat is toch een eerdere generatie dan de XV's. Vraag me af wat de meerwaarde zou zijn van een JV2080 t.o.v. een XV5050, het scherm buiten beschouwing latend. Ik vind 1U eigenlijk wel lekker. Past nog precies in m'n rack, waarin ik nog 1U over heb.

Gebruikt een 2080 dezelfde waves etc. als de latere 5050? Roland brengt zoveel van dezelfde synths uit in een ander jasje, dat ik niet meer weet wat ik nu moet kiezen. 400 euro is echt het maximum wat ik eraan wil uitgeven.
 
(op het risico af dat ik mezelf buiten de boot plaats ;), en ik preek natuurlijk wel voor eigen parochie aangezien ik een JV2080 in de verkoop heb momenteel.)
De 5050 heeft meer basiswavemateriaal dan de JV2080. Ik heb ze allebei gehad, en ik vind ze qua klankkwaliteit niet heel verschillend, los van het grotere aantal verschillende samplewaves. De 5050 heeft twee individuele outputs minder dan de JV2080, en alleen 2 uitbreidingsmogelijkheden voor SRX-espansions (dat dan weer wel), maar in de JV2080 passen tot 8 expansions van het type Sr-Jv, die weer makkelijker en goedkoper te vinden zijn.
Verder lijken ze qua specificaties wel op elkaar. Qua basisgeluidskwaliteit ook (naar mijn mening). De JV2080 scoort wat mij betreft gewoon veel hoger op bedieningsgemak. Maar dat is begrijp ik minder belangrijk voor je.
 
Ik denk dat ik een keus ga maken tussen een 5050 of de rack versie van de good old 01W.
Bedieningsgemak is wel degelijk een issue. Ik moet wel snel de presets kunnen kiezen op het apparaat. In 9 van de 10 gevallen zal ik namelijk de module puur als klankbron gebruiken. Voor de gevallen dat ik moet editten hoeft het gebruikersgemak niet perse in de mudle te zitten. Als dit met software prima kan is dat goed.
Als het kiezen van een preset al een heel gedoe is, dan is de 5050 geen goede keus.

Ik heb maar twee outputs nodig. De stereo uitgang gaat gewoon op m'n mengtafel en that's it.
Uitbreiden met heel veel extra waves zal ik denk ik niet zo snel doen. 't Is nog even sparen, maar binnen nu en een half jaar koop ik een Motif XS 88 key versie en die verslaat de Rolands met vlag en wimpel.

De analoogjes die ik heb kunnen ook best aardige strings maken, met name de JX10, maar wat ik zoek zijn echt realistische warme strings, vergelijkbaar met die van de 01W. In de Korg Micro-X vond ik in ieder geval niet wat ik zocht wat betreft strings. Verder wel een wereld bak voor het geld overigens.

Hoe klinken de strings in de XV's?
 
Ik heb gelezen (SOS) dat de XV serie zich veel sneller verslikt in real-time gebruik van sysex dan de Jv's. Bij de Jv's had je maar enkele sources ( cc1,cc2, cc11, lfo1-2) en enkele destinations (cutof,Rez, Lfo Depth en Rate). Al de rest moest je met sysex automaten. Zo kon je een 3-4 tal parameters automaten zonder dat hij zich verslikte en met een Lfo maar één voor de lfo uit fase ging.

Vlug even de manual doorgekeken van de XV-5080 en de structuur van de synth ziet er behalve de samplemogelijkheden en de FX sectie nagenoeg klop hetzelfde uit.
De jv1080- kan 1 FX + reverb en chorus aan voor 16 kanalen, de 2080 dacht ik 2 + reverb en chorus, de 3080 en 5080 moet je eens opzoeken.
 
op zo'n xv2020 valt best te editten, maar inderdaad alleen via de bijgeleverde software( zonder erger je je dood), want het dispay is irritant beperkt. Verder is er plaats voor 2 expansion boards, dus ja, best wel een bruikbare bak. een ook 64 stemmig, dacht ik. Presets zijn makkelijk en snel te doorlopen.
en natuurlijk is ie handig klein. In combinatie met een laptop (voor het editten, maar ja die heb je toch bij je als sequencer) uiterstpractisch en compact, zou ik zo zeggen.
 
Het is alweer een tijdje terug dat ik de 3080 had, maar ik kan me niet herinneren dat ik erg onder de indruk was van de strings. Als ik op zoek was naar een string-bak zou ik naar de JD-990 kijken, die schijnt daar erg goed in te zijn.

Maar ik denk het beste is nog een rack versie van de 01W. Elke synth klinkt weer anders, en de kans dat je een zelfde soort strings uit een roland haalt is erg klein. Als de strings uit de 01W je zo goed bevallen, waarom dan nog op zoek naar iets anders?
 
De 01/w heeft wel een heel eigen sound wat dat betreft, die sound ga je niet uit een JV/XV halen. Ik vind de strings van Roland heel mooi, maar zeker totaal anders dan de 01/w.
De Rolands klinken relatief erg gepolijst, terwijl de 01/w wat 'bruter' klinkt. De 03/w heeft trouwens precies dezelfde soundengine, dus die optie van R-ond voor 100€ is misschien wel de beste als je goedkoop toch die sounds wil houden.
 
Origineel geplaatst door dumdumdadumdum
..dus die optie van R-ond voor 100€ is misschien wel de beste..

SideFX is de naam :) en overigens is het 125E zag ik net
 
Origineel geplaatst door SideFX
SideFX is de naam :) en overigens is het 125E zag ik net

Oeps! :stupid

Blijft een mooie deal voor een 03/w ;)
 
Inderdaad.. ik zat er ook al op te azen, maar om daarvoor helemaal naar Brabant af te reizen.. komt nog wel eens :)
 
Als ik toch voor de Korg module ga wordt het een 01R/w. De toetsenversie van de 01/W gaan rond de 250 euro, dus het lijkt me dat ik een 01R/W wel rond de 150 a 200 euro moet kunnen scoren toch?

Hoe de 01W klinkt weet ik precies, maar kan iemand me eens wat string achtige sounds laten horen uit de XV's?
 
Back
Top