Roland D-50 drukknoppen

renepela

Ouwe rot
Lid sinds
27 januari 2005
Berichten
2.014
Locatie
Barendrecht
Hoi allemaal,

Ik ben de gelukkige bezitter van een Roland D-50. Een oud beestje, maar gebruik hem toch best nog veel.
Helaas heb ik wat problemen met de drukknoppen om de banks en presets te selecteren de laatste tijd. Met name de 7 en 8 toets doen het regelmatig niet.
Kan ik drukken tot ik een ons weeg, maar het werkt gewoon niet. Soms doen ze het echter opeens weer. Zal misschien iets van vuil zijn of zo. Snap alleen niet dat alleen de 7 en 8 knoppen daar last van hebben.

Kent iemand dit probleem en weet iemand een oplossing? Volgens mij is het best lastig om de D-50 open te maken en bij die knoppen te komen.
 
Echt niemand?
 
Beetje ongeduldig? ;)
Volgens mij zitten de meeste mensen nog op hun werk...

Je hebt er al gewoon perslucht in gespoten?
 
opengooien man,der zit niks anders op.

ik denk dat het best klote is ,want ik had eens een D70 in mijn handen,en dat was prutswerk,maar kan mij ni meer herhinneren.
 
Sorry, was een beetje ongeduldig ja. Perslucht al geprobeerd. Hielp niks. Overigens ook moeilijk om tussen die knoppen te komen. Het maffe is dat ze het soms probleemloos doen en dan opeens een lange tijd niet.

Hoopte dat iemand het probleem vaker gezien had en er een simpele oplossing voor had. Heb de D50 inmiddels opengeschroeft en het is werkelijk een drama om bij die knopcontacten te komen. Moet ie zo ongeveer tot op de laatste molecuul voor uit elkaar gehaald worden.
 
Oke, ga ik daar eens naar kijken. Hopelijk is dat niet al te duur. Zoveel betaal je namelijk niet voor een 2e hands D50. Misschien is dat wel de goedkoopste oplossing.
 
He renepela .alles goed?

Ik heb mijn d-50 om hetzelfde probleem ook al een keer open moeten schroeven.
En wat bleek...de printplaat onder de drukknopjes was een fractie verschoven,zodat de knopjes niet optimaal op de schakelaartjes drukte.

In dat geval had ik geluk.
Maar nu beginnen ze weer moeilijk te doen,dus ik vrees dat ik deze keer ook de schakelaartjes moet vervangen.
Is trouwens een zeer bekend probleem bij veel oudere roland apparaten.

En ja.het best een flinke klus om alles los te schroeven,maar wel te doen.
Ach...is weer een goede rede om hem een grote schoonmaakbeurt te geven.

Laat anders even weten of je ze vervangt of niet.


Succes:okdan:
 
Trouwens 2e hands zou ik niet doen.
Die hebben dat probleem waarschijnlijk ook,en anders op korte termijn.

Je d-50 is toch voor de rest oke'?
Dan zou ik voor de losse schakelaartjes gaan,maar ja dat is mijn mening.

Aan de andere kant is een donor d-50 ook niet verkeerd natuurlijk.
heb ik zelf ook an een keer aan zitten denken.


Moeilijk moeilijk...wat is wijsheid.:geslaagd:
 
Ik heb in mijn Roland D-20 eens wat schakelaars vervangen en als ik het me goed herinner zitten daar MINI PULSTOETSEN (linkje naar Conrad Electronics) in. Als je een beetje handig bent dan zijn ze gemakkelijk zelf te vervangen.

Succes ermee!
 
Ik wil ze wel een keertje gaan vervangen inderdaad, maar zie er nogal tegenop. Misschien kunnen we een keertje samen de schakelaartjes inkopen Ramirez en samen gaan knutselen?
 
Is goed ,jou D-50 als eerst oke?:D

Ik moet wel zeggen dat ik ook nog nooit die schakelaars heb vervangen,en het risico toch best hoog vind.
Ik ga in deze dagen eens de d-50 weer open maken en kijken wat er pricies nodig is.
 
De mijne als eerste vind ik prima hoor. Als jij kunt uitzoeken wat er precies nodig is dan kunnen we een keer samen de mijne doen en als dat lukt ook die van jou. Twee zien meer dan 1, dus misschien wel een goed idee.
 
TOP.doen we.

Ik denk toch dat we op die minipulstoetsen van FrankH aangewezen zijn.
Wat ik alleen afvraag is hoe je een 4 potige schakelaar van enkele milimeters in het geheel los kan soderen,zonder al te veel wrikken en wringen.
Is hier een foefje voor of zo?
 
Da's heel lastig, maar met wat litze kun je soldeertin als het ware opzuigen. En dan zou je hem wel los moeten krijgen.
Bij dubbelzijdige prints (en dat zal een D-50 wel zijn) is dat wel erg lastig, omdat je vaak niet alle tin eruit krijgt.
Wat ook vaak werkt is juist extra tin toevoegen en dan met litze opzuigen. Dan wordt de oude tin ook meegezogen.
Werkt dat niet, dan is de tin verhitten en de print een flinke tik geven vaak een manier. Zolang de tin namelijk niet hard is kun je het er met een tik wel uitslaan. Klinkt aggressiever dan het is hoor.
 
De synth openschroeven en printplaat met de knoppen losschroeven. Volledig antistatisch werken, dus altijd contact houden met de behuizing, polsbandje is handig om te gebruiken.

Een kleine schroevendraaier tussen schakelaar en print plaatsen, soldeerbout en een beetje tin toevoegen zodat alle vier de pootjes allemaal in het vloebare tin zwemmen, de schroevendraaier bewegen, binnen enkele seconden zijn schakelaar en print van elkaar gescheiden. Klodder tin niet te veel morsen en netjes afvegen aan de vochtige spons.

Je moet er even handigheid in hebben, maar dan is het een fluitje van een cent.

Op zondag 22 april ben ik ook aanwezig in Ede, mocht dat niet te ver weg zijn.
 
OP die manier blijft er wel tin in de gaatjes zitten. Daardoor wordt het erg lastig de nieuwe schakelaar erop te zetten. Het lijkt mij toch dat als ie eenmaal los is alle tin eruit moet met litze en dat is bij een dubbelzijdige print best een lastig werkje.
 
Dat valt wel mee, de printplaten in de Roland D serie zijn niet zo enorm geavanceerd. Met gewoon een beetje netjes solderen lukt het prima om de schakelaartjes te verwisselen.
 
Er is maar 1 manier om erachter te komen. Proberen !! :)
 
Het lijkt mij toch dat als ie eenmaal los is alle tin eruit moet met litze en dat is bij een dubbelzijdige print best een lastig werkje.

In mijn ervaring werkt een tinzuiger dan ook veel beter bij een dubbelzijdige print, vooral als je 'm recht boven het gat houdt. En vergeet vooral niet eerst wat nieuwe tin toe te voegen. Klinkt gek, maar daarmee voeg je ook weer flux toe en vloeit de oude tin veel beter.
 
Back
Top