Hoe krijg je vette metal distorted gitaar sound

Origineel geplaatst door Ic3gl0vE
Guitar rig vind ik wel heel erg duur in vergelijking met de spullen van Line6.
de podXT is gewoon nog altijd een heel mooi en veelzijdig apparaat. Voor een echt brute metalsound heb je echter wel de metalshop uitbreiding nodig, die kost ongeveer 40 euro (50 dollar).
"geheim" van het apparaat is om een high gain ampmodel te nemen, daarvan de drive heel laag te zetten, vervolgens een tubescreamer eroverheen (die zit ingebouwd in de pod) en dan 2 keer inspelen. Voeg eventueel wat hoog toe met een externe EQ. Knallen maar :)
Heb je hem echter niet nodig 'on the road', dan kun je beter voor een toneportje gaan, eventueel uitgebreid met de metalshop pack. Moet je wel een computer hebben die nog enigszins recent is (hoeft niet heftig snel te zijn of zo hoor).
 
Origineel geplaatst door BananaWorld
Een chorus toevoegen maakt het ook wat voller. :)
Chorus op een heftige metalsound? Lijkt me de strakheid niet ten goede komen.
 
Re: Hoe krijg je vette metal distorted gitaar sound

Origineel geplaatst door Laandodeman
Ja met die vraag zit ik natuurlijk totaal op het verkeerde forum, maar er bestaat volgens mij geen guitarforum.nl
Ik heb thuis een mooie Ibanez electrische gitaar, met een Ibanez versterkertje, maar als ik het opneem, zelfs met volle distorted versterker krijg ik in de verste verte geen mooie vette metal-achtige gitaarsound.

Wie weet waar ik meer info kan vinden?

Een klein beginners versterkertje werkt nooit voor een strakke sound. Het klinkt meestal zelfs voor geen meter, ook niet met een degelijke distortion/preamp ervoor. Vanaf een 500 € kun je qua versterker al wel iets Ok vinden. De celestion vintage 30's zijn de klassieke "metal" speakers (o.a. in Marshall's). Ik denk dat er wel betaalbare versterkers zijn met deze ingebouwd. Zet daar dan een Boss/Ibanez metal pedaaltje voor en het zal zekers blazen :D

Als je niet in een bandje speelt is een PODXt misschien ook een alternatief. Maar door een slechte versterker klinkt dit ook slecht. Een degelijke koptelefoon is dan een betere oplossing, wel oppassen voor de oren!

In opnamestudios zal men wanneer zwaar vervormde gitaar partijen meermaals opgenomen worden de gain niet te hoog zetten , anders ga je al snel een brei krijgen.
 
een POD2.0 (zo'n 100 euries op marktplaats) is volgens mij de oplossing (luister maar eens naar mp3tje van www.streamofpassion.com) de gitarist heeft een pod rechtstreeks in de mengtafel geplugd en dit klinkt behoorlijk perfect, voor de POD zijn allerlei patches te downloaden dus je hoeft ook geen uren te pielen om een mooie sound te krijgen.
 
Origineel geplaatst door SpaceAgentSpiff
Heb je hem echter niet nodig 'on the road', dan kun je beter voor een toneportje gaan, eventueel uitgebreid met de metalshop pack. Moet je wel een computer hebben die nog enigszins recent is (hoeft niet heftig snel te zijn of zo hoor).

toneport is ook erg mooi ja, lekker goedkoop! Misschien had ik die wel gekocht als dat ding al bestond toen ik mijn podXT kocht. Heb je ook meteen een geluidsinterface :)


Edit: Als je een pod wilt en je hebt de financiële vrijheid om tussen een pod2.0 of een podXT te kiezen, neem dan de podXT. Die klinkt echt stukken beter dan de pod2.0 en bij elke firmware update (gratis) komen er wel weer nieuwe functies bij in.
 
misschien kun je nog een NI GuitarCombos op de kop tikken? Ik betaalde 60 euri en het klinkt als een klok, zelfde modelling als Guitar Rig. Er zit een VOX, Fender en Marshal bij, en die laatste gaat dan wel passen.
 
Chorus op een heftige metalsound? Lijkt me de strakheid niet ten goede komen.

Mij lijkt het dat het toch het proberen waard is. :) Eff een linkje om het toch nog een beetje te onderbouwen.

http://www.goodnightkiss.com/guitarinfo.html

En kijk dan bij Chorus en depth.

Chorus effects are usually found on effects pedals but is sometimes found on amps (like the Roland Jazz Chorus). They split the signal into more than one part and then adjust the pitch of one (or more) moving it up and then down in pitch. It can make it sound like there is more than one guitar playing and is a very popular and common effect, you will recognise the sound quickly when you hear it. They typically have 3 knobs, Rate, Depth and Mix.

Depth - Controls how wide the pitch is changed, how “out of tune” the additional voices are made. You can get very cool sounds with higher settings (like the clean sound in Smells Like A Teen Spirit by Nirvana) but lower settings are more common.
 
Origineel geplaatst door BananaWorld
Mij lijkt het dat het toch het proberen waard is. :) Eff een linkje om het toch nog een beetje te onderbouwen....
Proberen kan natuurlijk altijd, maar als je zo'n strakke lage metal scheur wilt, dan moet je geen chorus erop gooien. Ligt er natuurlijk wel aan wat voor sound je wilt. Voor metal leads kun je natuurlijk prima een chorusje gebruiken, maar voor laag powerchord werk zou ik het echt laten. Veelal gebruik je daarvoor een humbucker element (vaak die in brugpositie) omdat die een strakkere distortionsound geeft dan een singlecoil. Wat mij betreft voor dit soort werk: weinig tot geen modulatie effecten en geen/weinig galm. Maar dat is maar mijn idee....
 
Wel een beetje algemene galm om een room effect te krijgen wanneer je modelling (en dus geen microfoons) gebruikt, anders klinkt het heel erg droog.

Chorus kan wel, maar niet voor een moderne metalsound. Wil je echter meer jaren 80, iron maiden en dergelijke, dan is een chorus wel lekker. Alleen moet je dan ook veel minder drive gebruiken anders wordt het rommelig
 
korg ax1500g heeft diversen amp models en goede effecten icl filter en klinkt erg "stoner"
 
IK vind de korgs ook lekkerder klinken als de pod2.0, maar ik hou ook van een cleane(re) sound. Chords en dikke distortion vindt ik echt lelijk, maar de meeste mensen gaan er goed op omdat ze het nu zo gewent zijn.

de enige scheur achtige amp voor chords is een solid state(voor mij dan), die blijft wel semi mooi klinken. marschall is voor mijn oren alleen voor leads.....(maar ik ben ook zeker geen rock liefhebber)
 
valt me op dat iedereen alleen maar over effecten en versterkers praat maar niemand begint bij de bron van het geluid: de gitaar zelf...

Misschien gewoon pure logica waar iedereen al van uit ging maar toch de moeite waard het even te vermelden, de ene gitaar is beter geschikt voor het genre als het andere. Een fender telecaster of stratocaster zal je niet aantreffen omdat deze gewoon niet het geluid kunnen geven voor dit genre wat gewenst is.

Ibanez en soms zelfs een les paul kom je veel sneller tegen en zullen het veel beter doen.


Werkt een octaver overigens ook niet? Om zo meer een muur van geluid te krijgen (wat je bijv. veel hoort in metal etc. zoals Dream theater of metallica)
 
Origineel geplaatst door Slipperman
Werkt een octaver overigens ook niet? Om zo meer een muur van geluid te krijgen (wat je bijv. veel hoort in metal etc. zoals Dream theater of metallica)



Nee.
Octavers zijn monofoon.
Soms worden ze gebruikt voor solo's dus.
Maar voor een muur van geluid niet.


Wat die gasten overigens vaak doen is meerdere versterkers op 1 gitaar aansluiten.
Ik weet het, het is net het meest fijne nieuws om te horen, want dat is natuurlijk een duur grapje. Maar er wordt heeel erg veel gebruik van gemaakt.
Hetzelfde geldt voor microfoons. Daarvan worden er ook meer op 1 versterker gebruikt (soms wel 10 verschillende mics op 1 speaker).
 
Origineel geplaatst door Slipperman
valt me op dat iedereen alleen maar over effecten en versterkers praat maar niemand begint bij de bron van het geluid: de gitaar zelf...
Niet helemaal waar hoor, heb eerder al vermeld dat je beter met humbucker-elementen in de weer kunt gaan dan single-coils, wat in grote lijnen overeenkomt met de soort gitaren die je vermeld (in hun standaarduitvoeringen; gaat natuurlijk lang niet altijd op).
Het is ook makkelijker voor de topicstarter om wat freeware of goedkope effecten op te duikelen dan gelijk een LP van 1500 euro te kopen. Anyway, er zijn nog veel meer gitaren die vaak in de heavy scene gebruikt worden; PRS doet het daar ook goed (maar is ook erg duur). Schijnt dat een nieuw NL merk gitaren het er ook redelijk doet & behoorlijk betaalbaar is: Bo-el gitaren van Huub Boels geloof ik. Worden overigens niet in NL gefabriekt.
 
Trouwens !

Het Damage control demonizer-pedaal doet al de bovengenoemde truukjes in één.

Superhighgain+buizen+een ingebouwde amp sim. (ook te bypassen hoor).

check damagecontrolusa.com voor geluidsvoorbeelden.
 
Origineel geplaatst door Slipperman

. Een fender telecaster of stratocaster zal je niet aantreffen omdat deze gewoon niet het geluid kunnen geven voor dit genre wat gewenst is.


Toch valt de sound van een strat wel mee hoor voor metal. Het ziet er gewoon niet uit op een podium :D , tenzij je Yngwie Malmsteen bent . Ik heb een Jackson en een stratocaster , de laatste klinkt misschien zelfs iets agressiever maar wel een beetje dunner.
 
Back
Top