budgetvriendellijke synth/piano

Origineel geplaatst door bombario
Ik ben nog altijd heel tevreden met mijn Yamaha CS1x, het klavier speelt lekker, de pianoklank kan er mee door, heel behoorlijke General Midi en best goeie synthesizerklanken.

Bovendien: op marktplaats wordt er nu een voor 100 euro aangeboden. Val je je ook geen buil als de hobby maar van korte duur is :D

Zo'n CS1x is zeker wel goedkoop, maar absoluut geen apparaat om pianoles op te krijgen. Misschien leuk voor de zoon, maar met een klein ongewogen klavier is het niks voor iemand met piano-ambities.
 
Als je een goede computer hebt (>2GHz, 1GB geheugen), is software aan te raden. Je hebt dan geweldige 'piano programma's' zoals Steinberg TheGrand (200euri?). Dan heb je alleen een goed toetsenbord met hamermechaniek nodig, zoals de Fatar SL880 of 990 (500eur) en een ASIO compatibele geluidskaart (M-Audio Audiophile2496, 100eur) en een paar 'Studiomonitor'boxen (Samson Resolv40a, 150eur)

Je zoon kan zich uitleven met onvoorstelbaar veel Freeware synthesizer software, die soms niet eens slechter klinkt als hardware, zoals Superwave P8.

Dit klinkt qua pianosound en vooral gevoel ook nog eens een faktor beter dan alle andere hardware! Het is even een beetje moeite om alles bij elkaar te krijgen en aan het draaien te krijgen, maar daarmee kunnen we je helpen :D
 
Origineel geplaatst door kinjite
Des ondanks mijn twijfels groter worden i.z. 1 toestel, vandaag een 'tip' gekregen...

nl. DGX-620 en DGX-520
als leek, begin maar te vergelijken :-(

wat is jullie bevinding en of ervaring? (of alternatief)

Ik heb een tijdje les gehad op zo'n DGX ding, het is de grootste troep die je je kunt voorstellen en het klavier is verschrikkelijk. Wel degelijk gebouwd maar ik werd gek van die ongewogen trage toetsen. Hij is bedoeld voor pianisten maar ik zou niet begrijpen waarom ook maar één pianist er een zou willen hebben.

Zo'n Casio privia of een Yamaha P70 zijn een véél betere keus. Ok je hebt dan geen synthsounds, maar voor 225 euro heb je er een yamaha an1x bij, om maar eens een voorbeeld te noemen. Die laatste is dan wel tweedehands maar als je de mogelijkheid hebt moet je iemand mee nemen die er meer van weet, om alles te testen. Ik heb echter nog niet over een kapotte an1x gehoord dus ik denk dat 't wel goed moet zitten.
 
Origineel geplaatst door kinjite
Al een paar keer is Casio gevallen....dat schrikt mij wel een beetje af.
In grote winkelketens verkopen ze meestal 'synths' van dit merk. In geval van een piano of synth, gaat het geluid dan niet kitscherig klinken.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen Casio "speelgoed" keyboardjes en Casio (professionele) stage piano's. Hoewel ik geen idee heb over de klank (is ook nog eens een kwestie van smaak), zou ik hem zeker serieus nemen. Natuurlijk zijn er, zoals gezegd, vele andere mogelijkheden.
 
Hoi,

Wat denk je van een RS-9, gewogen toetsen en 88 stuks, uitgebreide piano-functie en mogelijkheid tot sampling etc.
Je kan misschien ook een sh32 opzoeken, kom je ook op tijd tegen en kost denk ik wel wat minder dan die sh100..(ik weet de nummer nietmeer:confused: ), maar is dezelfde reeks, dus zelfde basis, ook voor de technofreaks :-).
tweedehands (tja, tweedehands) kun je een rs-5 (hetzelfde als rs-9 maar dan minder toetsen en niet gewogen) voor 300 krijgen en een een sh32 voor 250 ofzo.
Een midikeyboard met software is handig, maar dan heb een pc nodig.
een jv1010, ook iets voor u misschien, goedkoop (200€) wel een module, maar dan kun je al je zoon bevredigen en dit is niet echt pure techno, meer vintage-achtig. Je kan je dochter bevredigen met een simpel arrangerkeyboard zoals die van Roland, wel niet superieur geluid.
Ook beschikbaar zijn de Juno's, van Roland, bij voorkeur Juno D, deze heeft goede piano en gewogen toetsen, maar uitgebreid editing!! en nieuwprijs is die 500€ ofzo, De Juno's worden beschouwd als budgetsynths door Roland, ze bieden ze aan als 'de ultieme synth voor een goede prijs' ofzoiets :-).
Wel heb je bij synthesizers het probleem van versterker, daar kun je bijna niet omheen, voorlopig kan je pc-boxjes gebruiken, maar een monitor heb je al voor 100 en minder, en die kan je voor verschillende doeleinden gebruiken, het zijn vaak sterke beestjes, met superieur geluid (je mag eens op musicstore.de kijken, bij PA-beschalltung ofzoiets, zeer nuttig :-))
Casio is vaak zeer slechte kwaliteit, goed voor midi-keyboardje bij een module.

P.S. bij RS kun je ver gaan, rs-5, rs-9, rs-50 en rs-70, ze hebben trouwens allemaal een mooi uiterlijk, kijk maar eens op roland.com, hier worden die allemaal mooi uitgelegd, voor vraagjes zijn wij er wel :-).
P.S.2. Ik heb er ook zeer lang overgedaan om een degelijke synth voor weinig geld te vinden, maar ik heb het toch maar gedaan :-D.
 
Laatst gewijzigd:
Een redelijke digitale piano heb je zeker voor 1000 euro.

V.w.b. de synth: ik zou toch echt tweedehands overwegen, al is het maar omdat sommige oude synths nooit zijn geëvenaard kwa bedieningsgemak: het is toch veel leuker voor een kind van 9 om aan een knopje te draaien en direct te horen wat er aan het geluid veranderd. Ik zou dus kiezen voor een synth waar (bijna) alle functies een eigen knop hebben: bijvoorbeeld een Roland Juno-6 of Korg Polysix. Beiden zijn tweedehands te koop voor rond de 350 euro.

En zoals eerder gezegd, ik zou zeker niet één apparaat kopen.
 
Origineel geplaatst door onzefree

Wat denk je van een RS-9, gewogen toetsen en 88 stuks, uitgebreide piano-functie en mogelijkheid tot sampling etc.

Heb zelf een RS-9 gehad, en naar tevredenheid, maar ik zou geen RS-9 als all-in-one oplossing aandragen.

Allereerst even een paar rectificaties:
* de RS-9 heeft geen gewogen toetsen. Het is een soort "halfgewogen" klavier, maar zéker geen pianoklavier. Het is er ook echt niet mee te verwarren qua touché.
* de pianofunctie is niet zo uitgebreid. De Roland Fantoms met 88 toetsen, díe hebben een piano mode, maar de pianofunctie van de RS-9 houdt gewoon in, dat je een speciale knop hebt die je direct naar een pianogeluid brengt (ik geloof zelfs een piano uit de GM-bank, maar dat laatste weet ik niet zeker). Handig voor sommige doeleinden, maar that's all.
* de RS-9 heeft geen mogelijkheid tot sampling

De RS-9 is een licht instrument (qua massa) met 88 toetsen die best lekker spelen en is daarom geschikt als onderdeel van een live-opstelling: 88 toetsen, net iets anders dan een vlinderlicht synthklavier en goed draagbaar. De interne geluiden zijn aardig als bonus, maar ik gebruikte 'm vooral als masterkeyboard.

Qua synthesemogelijkheden (dus als synthesizer): je kunt wel wat aan de geluiden experimenteren (LFO, envelope), maar een echt diepe synth is het niet. De RS-9 of zijn broertje (de RS-5) zijn op zich wel aardig om een beetje mee te "pielen", maar ik zou als starters-tweaksynth iets anders zoeken. Wél iets met een toegankelijk interface... een wat oudere VA? Yamaha AN1X? Toch een CS2x of CS1x?

Ik zou gaan voor een digitale piano (Yamaha P60/P70, Casio, Technics, ...) voor de dochter. 2e hands kopen, want dan is de waardevermindering minder groot. En dan een aparte synth voor zoonlief.
 
Ik heb enkel op een RS-5 gespeeld gehad, deze had geen gewogen toetsen, maar men heeft mij wijsgemaakt dat een rs-9 dit wel heeft.
In een Rs-5 zitten zeer mooie piano's! En toch best veel, naar mijn mening, maar dat is kwestie van smaak en prijs natuurlijk, ik zit in de 300-tweedehands branche :D.
Voor een kind van 10 is een Rs-5 immers genoeg, je kan er juist genoeg aan friemelen om het te vervormen en er zit een arpeggiator in, ideaal. (rs-5 kan wel samplen?!)
En een Fantom, is dit niet wat te hoog gegrepen voor deze vraag? Hij zoekt iets vlugs en goedkoops voor zijn dochtertje en zoontje, houd het rond de 500€ en minder, zou ik zo zeggen.
True, een Fantom is fantastische reeks.

Toch bedankt voor uw reactie, ik ben weer wat info rijker, ik ben namelijk nog maar een drietal maanden hiermee actief bezig ziet u :D, volop aan het leren, forum helpt best.
 
Nee joh als je een kind pianoles wilt laten nemen moet hij/zij op z'n minst een 88 toetsen gewogen klavier! Niks rs5!
 
Voor echte klassieke pianoLES idd niet, akkoord, maar bv. keyboardlesse of lichte muziek, dan is dat mss voldoende, maar bij voorkeur een fatsoenlijkere imitatie vn piano.
anyway, een bord vinde dat piano én synth beschikt, in goede kwaliteit, succes hoor.
Zeker voor een goedkopere prijs....
 
Origineel geplaatst door onzefree
Voor echte klassieke pianoLES idd niet, akkoord, maar bv. keyboardlesse of lichte muziek, dan is dat mss voldoende, maar bij voorkeur een fatsoenlijkere imitatie vn piano.
anyway, een bord vinde dat piano én synth beschikt, in goede kwaliteit, succes hoor.
Zeker voor een goedkopere prijs....

Wij zijn het eens :)
 
Ola....
nogal wat reacties...

Goed... eventjes wat op een rijtje zetten (en een paar antwoorden geven op bepaalde reacties)...

Mijn 2 oudste kinderen van 9 (idd een tweeling) krijgen interesse voor muziek.
Dochter wil en gaat pianolessen volgen maar wil graag thuis ook verder oefenen.
Zoon(lief) maakt van de gelegenheid gebruik om zijn 'interesse' te tonen voor synth(geluiden/muziek)
Kind numero 3 is nog maar 1 jaar... laat zich op dat vlak gelukkig nog niet horen :-)

Bedoeling is/was van 1 toestel waarbij beide kinderen geniet kunnen van hebben.
Toestel komt zoals pc in de woonkamer te staan !!!!! Maw het pc-gebeuren is vader's winkel ?!?
Tss haakjes, pc is niet krachtig genoeg en te beperkt (barebone) om verder uit te breiden + vader is hier ook geen voorstander van om deze pc verder muzikaal uit te breiden.
1 Toestel met mogelijk conflicten: wie wan en wanneer is uitgesloten (voor het surfen op pc is die nu ook geen enkel probleem....als ze oud genoeg zijn, kunnen ze altijd van hun eigen centen een pc/synth/piano kopen voor op hun eigen kamer). Trouwens, 1 pc in de woonkamer geeft ons als ouders ook meer toezicht op het reilen en zeilen van het surfgedrag van onze kids.

Ivm toestel: belangrijkste is dat het een degelijke pianosound heeft (maw 88 toetsen). Groot probleem is dat ouders leek zijn op vlak van muziekinstrumenten.... :-(
Bedoeling is dus dat dat ene toestel ook synth-mogelijkheden heeft, alhoewel.....
Ergens was er sprake van Tieste (of zoiets en srry voor de eventuele foutieve schrijfwijze) en andere moderene synth-sound. Gelukkig heeft zoonlief mijn vinyl gevonden met voornamelijk synth-pop sound van 80's (Ultravox, Visage, Duran,...) alsook Vangelis, JM Jarre, e.d.... en het is dat wat hem enerzijds aanspreek. Anderzijds is het vooral andere instrumenten (gistaar, viool,...) kunnen bespelen met een Synth. Dus draaien aan knopjes e.d. is niet echt zijn bedoeling (nu toch niet....als het voor hem ten minste blijft duren). Ivm die Roland SH201, dat heeft hij gewooin gevonden tijdens het surfen naar www.Roland.be. Daar staat op de home-page een grote verwijzing naar die SH201.... Maar zelf heeft hij trouwens dat toestel nog nooit in het echt gezien!

Desondanks jullie suggesties en mijn begrip voor jullie, blijft aankoop 2e hands via particulier (in mijn geval, voor hetzelfde geld koop ik een kat in een zak) uitgesloten.......

Ok... ondertussen heb ik mijn eerste bezoekjes gebracht aan een muziekwinkel (spijtig genoeg... alleen maar een verdeler van Roland). Verkoper begreep wat mijn probleem was, maar....ik zal toch zelf naar een oplossing moeten zoeken.

Vermits dat synth/keyb/piano in woonkamer komt te staan, wil het oog ook wat (en rekenig houden mat nog een kruiper van 1 jaar, is het beperkt aantal kabels ook een must)

De FP-2 sprak mij als piano wel aan, alleen was het extra (voor zoonlief) nogal beperkt.
Uiteindelijk was er maar 1 toestel dat mij kon bekoren, nl Roland Fantom X8.... !!!!!
Dit is eigenlijk wat ik (mijn kinderen, te verstaan) eigenlijk nog heb. Prima sound (voor mij toch) en veel mogelijkheden, maar 2 minpunten:
- prijskaartje van 2500 € (alhoewel, vlgs mij is dit een normale prijs)
- bij dit prijskaartje moet ik dan nog, op zijn minst een statief en versterker(met box(en)) bijkopen.
Gevolg: verschillende kabels die problemen kunnen geven voor jongste zoon, alsook het 'compacte' valt weg.

Dus.... zal ik mijn budget moeten opdrijven, maar.... graag van jullie advies ivm Roland Fantom X8, alsook eventueel alternatieven.....(die vooral het compacte of toch enigszins wenselijk voor in een woonkamer kunnen staan). Ik bedoel iets zoals Roland Fantom X8 (andere merken mag ook, als het maar dezelfde kwaliteiten heeft) maar met ingebouwde versterker en luidspreker(s).....

Tja... kan zijn dat dit nog eens een wending krijgt na een volgend bezoek aan een andere muziekwinkel, maar voorlopig mogen juliie hierop verder (in)gaan....

En..........
Nogmaals.... dank voor jullie reacties.
 
Hee daar,

Ik zou ook eerder opteren voor 2 apparaten.

Mischien 1x module en 1x een gewonen 88keys klavier.

en koop het nu gewoon 2e hands, scheelt het je veel geld en kan je over het algemeen
weer voor hetzelfde geld kwijt raken....

Als je zoontje serieus bezig gaat, wilt hij er uiteindelijk toch de pc erbij betrekken
om virschillende partijen uit zijn synth te krijgen dan is fruityloops of FL studio tegenwoordig een goeie kandidaat!

Voor de synth zou ik een module adviseren... die korg ms2000r is een aardige optie maar nogal weinig stemmen (4 ofzo dus je kan een akkoord spelen met 4 vinger max)
Acces Virus B is een mooi ding met veel knoppen (helaas ook veel menu's) en daar zou je veel meer mee kunnen (uiteindelijk) dat kost zo'n 500/600 euri.

ik zou niet zo'n mega workstation als een fantom beginnen. ok veel mooie sounds maar voor 2500 euro heb je een hele complete set-up met versterker en mixer en synth's en speakers en
veel meer mogelijkheden en plezier en bovendien veel leerzamer!
 
Heb even voor je enkele exemplaren van Thomann.de gehaald die een beetje aan je eisenpakket voldoen.
Ik heb zelf de ballen verstand van dit soort combi-gevallen. Heb dan ook geen van allen ooit geprobeerd.

Alesis Fusion 8 HD:

http://www.thomann.de/thoiw7_alesis_fusion_8hd_prodinfo.html

Korg TR 88:

http://www.thomann.de/thoiw7_artikel-194200.html

Roland Fantom X8:

http://www.thomann.de/thoiw7_roland_fantomx8_prodinfo.html

Yamaha Mo8:

http://www.thomann.de/thoiw7_artikel-187554.html

Yamaha S90:

http://www.thomann.de/thoiw7_yamaha_s_90_es_prodinfo.html



Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Vooral de Alesis voldoet aan je eisen en blijft mooi binnen het budget.

Houd er wel rekening mee dat je bij alle bovenstaande modellen een statief, pedalen (!) en luidsprekers nemen moet.
 
toen ik klein was, een jaar of 7, had ik AMV-les, algemene muzikale vorming en als laatste onderdeel kreeg je dan elke keer een´setje van 2 of 3 lessen op een instrument. Ik had de groep met, geloof ik, klarinet, kerkorgel (!!) , piano, synthesizer, tuba en viool. Drie maal raden...toen ik in een zaaltje stond met displays en DX7s en memorycartridges....allemaal hitech toen....juist

ik wilde tuba spelen.

:D

of synthesizer. Nu gingen er bij mijn ouders alarmbellen aan bij het idee van een tuba, dus zeiden ze, "je zusje doet pianoles. het is sowieso beter eerst een beetje te leren spelen op een piano en dan later over te stappen naar synthesizer". Die leraar natuurlijk knikken en ja zeggen (de 3$$"§"!!!) , dus ik pianospelen. Pas veel, veeeeeel later, heb ik dan toch nog van mijn zakcentjes m'n 1e synth gekocht.

en de grap is...ik denk, nu achteraf, dat m'n ouders de goede beslissing hebben genomen. Heb enorm veel profijt van die lessen gehad, en lol ook nog.

Ik zou dus je zoon ervan overtuigen ook pianoles te nemen, en eerst een e-piano te kopen, of nog beter, een echte te huren of te kopen. Huren is geen slecht idee omdat je dan kunt kijken of zoon en dochter er lol in hebben. je kunt dan vaak de piano later overkopen voor een aantrekkelijk bedrag.

Waarom?

Je zoon kan nog niet spelen. Dus zal 'ie vaak een toets indrukken, en met de knoppen spelen om het de sound te experimenteren. Da's leuk. Voor een tijdje. Op een gegeven moment wil je ook eens met iemand anders meespelen, of voor oma een liedje voorspelen. Je zult zien dat als je zoon niet een beetje een akkoord of drie kan spelen, de lol snel vergaat, en da's zonde als je 2500euri uitgegeven hebt (ik wilde natuurlijk ook wel eens niet naar les of niet oefenen en ben dus ervaren in het maken van stampij! :D)

't is maar een ideetje van een veteraan muzieklesser :D
 
Origineel geplaatst door kinjite
De FP-2 sprak mij als piano wel aan, alleen was het extra (voor zoonlief) nogal beperkt.
Uiteindelijk was er maar 1 toestel dat mij kon bekoren, nl Roland Fantom X8.... !!!!!
Dit is eigenlijk wat ik (mijn kinderen, te verstaan) eigenlijk nog heb. Prima sound (voor mij toch) en veel mogelijkheden, maar 2 minpunten:
- prijskaartje van 2500 € (alhoewel, vlgs mij is dit een normale prijs)
- bij dit prijskaartje moet ik dan nog, op zijn minst een statief en versterker(met box(en)) bijkopen.
Gevolg: verschillende kabels die problemen kunnen geven voor jongste zoon, alsook het 'compacte' valt weg.

Dus.... zal ik mijn budget moeten opdrijven, maar.... graag van jullie advies ivm Roland Fantom X8, alsook eventueel alternatieven.....(die vooral het compacte of toch enigszins wenselijk voor in een woonkamer kunnen staan). Ik bedoel iets zoals Roland Fantom X8 (andere merken mag ook, als het maar dezelfde kwaliteiten heeft) maar met ingebouwde versterker en luidspreker(s).....

Dus als ik je goed begrijp zoek je
- iets nieuws
- met een goed klavier en piano sound voor dochter lief
- extra: synth sounds voor zoon lief
- niet te veel kabels / simpele setup => "kids proof"

PC's met software synths moet je vergeten, dat is voor kids te complex en zijn alleen weggelegd voor ervaren studio musici. Blijft er over:

1) 88 toetsen stage piano's met goede piano en synth presets
2) 88 toetsen workstations, bv de Roland Fantom X8

Nou heb ik zelf een Fantom gehad, prima piano/synth maar die heeft veel opties die je nooit zult gebruiken. Hetzelfde geld voor de Motif ES en Korg Triton Extreme series.

Dus ik zou eens naar de stage piano's/synths kijken. De voordelen:
- 20-30 % goedkoper
- zijn qua sound technisch vergelijkbaar / soms zelf gelijk met de grote synth workstations
- eenvoudiger mbt de bediening: geen toeters en bellen zoals samples, sequencers en uitgebreide edit mogelijkheden (gebruik je toch niet)
- zijn 2de hands makkelijker te verkopen => goedkoper en altijd intrek bij bands

Ik zou eens bijvoorbeeld eens kijken naar:
- Roland RD-700SX => 1999,- EUR
- Yamah S90-ES => 2199,- EUR

Tip: misschien dat er ergens nog oude modellen nieuw te krijgen zijn, zoals de RD-700 of de S90, de voorlopers van bovenstaande modellen. Kurzweil heeft ook een aantal van dit soort piano's/synths, zijn ook goedkoper maar kwalitatief wel wat minder.
 
Origineel geplaatst door Sjaak
Dus als ik je goed begrijp zoek je
- iets nieuws
- met een goed klavier en piano sound voor dochter lief
- extra: synth sounds voor zoon lief
- niet te veel kabels / simpele setup => "kids proof"
...
1) 88 toetsen stage piano's met goede piano en synth presets
2) 88 toetsen workstations, bv de Roland Fantom X8
...
Dus ik zou eens naar de stage piano's/synths kijken. De voordelen:
- 20-30 % goedkoper
- zijn qua sound technisch vergelijkbaar / soms zelf gelijk met de grote synth workstations
- eenvoudiger mbt de bediening: geen toeters en bellen zoals samples, sequencers en uitgebreide edit mogelijkheden (gebruik je toch niet)
- zijn 2de hands makkelijker te verkopen => goedkoper en altijd intrek bij bands

Ik zou eens bijvoorbeeld eens kijken naar:
- Roland RD-700SX => 1999,- EUR
- Yamah S90-ES => 2199,- EUR


idd, maar bij stage piano's/synths zit ik ook weer met het probleem dat bijkomend materiaal nodig is, ttz versterker, luidspreker(s), kabel(s) e.d.

blijkt op basis van de reakties (tot hiertoe) dat er geen degelijk toestel is waar alles ingebouwd is. (vb hogervermeld negatief advies ivm DGX-620 als weinig of geen advies ivm alternatieven)

Anderzijds (zie bericht Stage73 en moet ik hem deels gelijk geven) heb ik gisteren een gesprek gehad met de muziekleraar van mijn docher. Ook hij geeft het advies van:
- echte piano kopen of eerst huren
=> wegens plaatsgebrek + wederkerend onderhoud (stemmen) ben ik hier geen voorstander van. + zoon heeft dan nog geen synth.
- alsook geval zoon, eerst lessen volgen alvorens met muziek te starten
=> meneer heeft precies nog een paar plaatsen vrij in de les + money,money,money !!!!!!! :-(
Op mijn tegenargument dat er genoeg voorbeelden zijn van (inter)nationale artiesten die geen muzieklessen hebben genomen en toch meer dan genoeg hun brood hiermee kunnen verdienen, kreeg ik maar weinig respons :-)

Misschien dat ik jullie raad dan toch maar moet opvolgen en opteren voor 2 toestellen :-(
Vraag is alleen of moederlief hier gelukkig gaat mee zijn. Opstelling van statief, 2 keysb, versterker + box(en), kabels.....
En wat dan nemen uiteindelijk... het aanbod is zo groot!
 
ik denk dat je het best zo simpel mogelijk kunt gaan. een yamaha cs1x is een prima synthje van geringe prijs met ontzettend veel mogelijkheden.
verder gewoon een keyboard met gewogen toetsen; er zitten geluiden zat in, en zoontje lief hoeft toch niet meteen met een modulaire synth te beginnen. het gaat om de kennismaking, een cutoffknopje doet al wonderen.

mocht je met twee apparaten gaan werken, kijk dan of er 1 van de 2, meestal het keyboard, beschikbaar is met speakers en een audio in, dat bespaart je de externe versterker/speaker. een standaard met 2 klavieren hoeft geen probleem te zijn.
 
Origineel geplaatst door Roel
...yamaha cs1x

Meermaals hoor ik van deze serie, maar...
deze zijn toch nieuw niet meer verkrijgbaar (geen 2ehands aub)
Door welke huidige reeks of andere merken kan ik de CS1* het best vergelijken???
 
Back
Top