Iemand verstand van electronica? Ik zit met een idee...

Chinetti

Fortune favors the bold
Lid sinds
31 december 2002
Berichten
3.235
Ik heb een idee voor mijn Casio CZ101... Even een korte uitleg, voordat ik het idee opper:

De CZ101 gebruikt 6 x 1,5 volt (= 9 volt) batterijen voor zowel het geheugen, als voor stroom wanneer je het ding zonder power supply wil gebruiken. Dat is leuk en aardig, maar die batterijen worden zeer snel leeg getrokken, metname als je vergeet het ding uit te zetten... Dat vergeten uit te zetten gebeurt nogal eens dus je bent geregeld je patches kwijt. Niet echt handig dus... Tel daarbij op dat er geen enkele manier is om patches te dumpen, en je hebt een probleem...

Nu heb ik ontdekt dat de CZ niet aangaat met behulp van de batterijen als deze maar 6 volt leveren. Echter, 6 volt is genoeg voor de memory back up (pas onder de 5 volt gaan de patches verloren). Dus heb ik de volgende mod gedaan:

casio_battery_mod.JPG


Deze mod werkt prima. Het idee is nu dat ik nicd batterijen wil gaan gebruiken, zodat die opgeladen kunnen worden zodra de CZ101 stroom krijgt van de power supply en ik weinig onmkijken meer heb naar die batterijen.

De verbinding tussen de batterijhouder en de power supply input is makkelijk te maken, dat heb ik al uitgevogeld. De power supply levert 9 volt en +/- 1200 mA. Dus de nicd batterijen die erin gaan, moeten minimaal 1200mA aankunnen. Echter... de power supply levert natuurlijk bij een directe verbinding 9 volt aan de batterijen van 6 volt... Is dat een probleem? Zijn er nog andere problemen die ik over het hoofd zie? En bovenal: zijn er oplossingen te bedenken voor de eventuele problemen? Of sowieso een andere oplossing voor het 'batterijen versus geheugen' probleem van de CZ101?

Er is overigens intern weinig ruimte voor aanpassingen, de enige beschikbare ruimte is de batterij klep, waar oorspronkelijk ruimte is voor 6 D cellen in één rij.
 
Laatst gewijzigd:
Worden die batterijen wel opgeladen als je de voeding er aan hangt?
Denk zelf van niet nl.
 
Re: Iemand verstand van electronica? Ik zit met een idee...

Origineel geplaatst door Chinetti

Nu heb ik ontdekt dat de CZ niet aangaat met behulp van de batterijen als deze maar 6 volt leveren. Echter, 6 volt is genoeg voor de memory back up (pas onder de 5 volt gaan de patches verloren).
Het kan zijn dat de CZ niet aangaat maar toch nog best veel stroom verbruikt, dan werkt het dus niet zo heel lang. Het is beter om te kijken of je alleen het RAM met de batterij kan voeden. Je zou de stroom kunnen meten, dan kun je ongeveer uitrekenen hoe lang de batterijen meegaan.
Origineel geplaatst door Chinetti
Dus de nicd batterijen die erin gaan, moeten minimaal 1200mA aankunnen. Echter... de power supply levert natuurlijk bij een directe verbinding 9 volt aan de batterijen van 6 volt... Is dat een probleem? Zijn er nog andere problemen die ik over het hoofd zie? En bovenal: zijn er oplossingen te bedenken voor de eventuele problemen? Of sowieso een andere oplossing voor het 'batterijen versus geheugen' probleem van de CZ101?
Je kan de batterijen niet rechtstreeks met 9 volt verbinden, dan wordt de stroom door de batterijen te hoog. Je kan er een weerstand en eventueel een diode tussen kunnen zetten om de stroom te begrenzen. De capaciteit is niet echt van belang als het meer mAh is gaan ze langer mee, de stoom die de adapter kan leveren heeft daar niks mee te maken.
 
Je kan die 6Volt batterijen niet laden met 9Volt, is veel te hoog, dacht ook dat nicad 1,2Volt waren, dat moet je dan iets hoger laden dus gewoon op 6Volt met een serieweerstand om de laadstroom te begrenzen.
Als je gewoon al die 6 batt. vervangt voor 6 ncd en dan in serie een weerstand met parrallel een (shottkey)doide (anode aan batterij) er aan naar de voeding, worden ze geladen, en als je adapter er uit haalt gaat ie verder op de batterijen.
 
Sowieso zou ik als ik jou was niet aan NiCd beginnen voor dit doel...
NiMH-accu's hebben de dubbele capaciteit (2000-2400 mAh minimaal voor een penlite), en zijn een stukkie betrouwbaarder - NiCd verslijt vaak nogal snel, die kunnen er nl. niet zo goed tegen om opgeladen te worden voordat ze volledig leeg zijn (het zgn. 'geheugen-effect' - als je ze een tijd lang laadt terwijl je ze maar voor 2/3 leeg hebt gebruikt, is de capaciteit op een ggm nog maar 2/3)
 
Waarom gebruik je een 101 als er professionelere alternatieven zijn van Casio? Ze klinken allemaal het zelfde in die reeks.
 
Nog meer pech: oplaadbare batterijen leveren slechts 1.2 volt.
Vier stuks komen dus niet op 6 volt uit, maar 4,8 . En dat voor zolang het duurt.
Met die Nicads kom je al helemaal niet ver.
Ik zou dan gaan voor 6 oplaadbare batterijen ipv 4.
Maar, ik geloof nooit dat die Casio zo gemaakt is dat hij batterijen kan opladen.
 
Als je 6 volt nodig hebt dan natuurlijk 5 batterijen 8o)

En of de casio gemaakt is om te laden, maakt niet zo heel veel uit. Een batterij levert namelijk spanning door een redox-reactie, en in geval van een accu (door de meeste mensen oplaadbare batterij genoemd) is die reactie zo goed als volledig omkeerbaar door er een (hogere) spanning op te zetten.

Deze reactie heeft echter nog een restproductje: warmte - en als de spanning te hoog is (en dat kan dus zijn door te weinig weerstand - bijv. kortsluiting - of juist door te hoge spanning bij het laden) worden de accu's te heet (en als je precies wilt weten hoe het zit, moet je me maar mailen dan leg ik het je uit, maar voor deze post: ga er maar vanuit dat het niet goed voor je accu'tjes is ;))..

Dus:
- met elke spanningsbron kun je je accu's opladen, dit gebeurt automatisch, zolang de spanning van de bron maar hoger is. (je kan zelfs met een 1,5 volt batterij een 1,2 volt accu opladen ja)
- die spanning moet alleen niet te hoog zijn (en ik weet niet of 1,5 maal de accuspanning erg goed voor je accu's is). De weerstand van richard2000 is dus een goeie optie!
 
Back
Top