tl074

Natural_Demon

Stamgast
Lid sinds
29 Maart 2005
Berichten
237
Locatie
South
wat moet ik doen met een ongebruikte output van een tl074?

mfg,

marco
 
Ik weet niet of het "standard practice" is, maar ik zie ongebruikte opamps wel eens met de positieve ingang aan ground en de output aan de negatieve ingang.
 
ja, ik oook daarom vraag ik.

bedank voor je antwoord.

mvg,

marco
 
Ik zou dit soort niet-synth elektronicavragen zelf trouwens stellen op een specifiek elektronica-forum, zoals bijvoorbeeld Circuits Online. Ik denk dat je dat wat meer respons krijgt.
 
wie zegd dan dat het niet om DIY synth gaat?


tip: kijk eens in mijn lijstje.
ik wil hem modden

mvg,

marco
 
wie zegd dan dat het niet om DIY synth gaat?

Dat bedoel ik helemaal niet. Ik bedoel dat je op een elektronica-forum veel meer mensen treft die hier verstand van hebben dan het handjevol dat hier op synthforum zit. Dus de kans dat je snel een antwoord krijgt is daar veel groter dan hier. Wat geef toe, het is niet synth-specifiek, iedere elektronicus kan dit beantwoorden voor je.
 
ja,ok
maar ik heb zelf wel een idee, hoor.
ik wou gewoon een bevestiging ervan.

maar goed, ik zal het ook daar ff proberen.
bedank he,

mvg,

marco
 
Sowieso zou ik geen TL074 gebruiken in een synth maar eerder een low-noise TL084.
 
is die beter?

loont de moeite zich??
 
is die beter?

Als je minder ruis wilt wel, denk ik. Het blijven goedkope opamps natuurlijk. Als je echt kwalitatief beter wilt kan dat natuurlijk altijd, met daaraan gekoppeld een hoger prijskaartje.

loont de moeite zich?

Hangt ervan af of hij in je audo signaalpad zit. Als hij alleen voor control-voltage ofzo gebruikt wordt maakt het niet zoveel uit denk ik.
 
nou, hij zit in het schema van trevor page. in de bassdrum bijvoorbeeld.

ik ga nu op dit moment, M5218L bestellen uit china.
dat zijn de orgineele die in de 909 zitten.
 
ik ga nu op dit moment, M5218L bestellen uit china.

Waarom helemaal uit China?
Die kosten bij Senso in Amsterdam maar 60 cent per stuk.
 
5218l 1300pcs

ik krijg meer als 3x goedkoper daarzo

ik bestell voor 15 mensen + mijzelf.

daarom
 
0,19 $cent is geen prijs, he?

maar niet alleen dat, ik bestel ook meteen duizenden diodes en transistors en ook hele moeilijk verkijgbare matchpair transitors.
zoals de 2291, 1583, de 1ss133.
 
wat moet ik doen met een ongebruikte output van een tl074?

Uitgangen nooit aan een voedingslijn liggen (+, GND of -). Er gaat dan echt heel veel stroom lopen waardoor de opamp heet wordt en stuk gaat. Het is vaak zo met IC's dat ingangen altijd ergens op aangesloten moeten worden, maar uitgangen meestal gewoon open gelaten kunnen worden.

Maar met opamps is dat een beetje anders want:

Ik weet niet of het "standard practice" is, maar ik zie ongebruikte opamps wel eens met de positieve ingang aan ground en de output aan de negatieve ingang.

Juist..dat klopt. Zoiets gebeurd vaak wanneer er een opamp ongebruikt is. De ingangen van een opamp zijn namelijk zo hoog-ohmig, dat ze als antenne gaan werken wanneer ze open worden gelaten. Zoiets veroorzaakt dan weer ruis in de andere opamp 'blokken'... wat je liever niet wilt.

Die "standard practice" heet officieel een Spanningsvolger (engels: Gain Follower). Door de uitgang terug te koppelen aan de negatieve ingang krijg je een versterkingsfactor van -1 (min één keer versterkt... de spanning op de uitgang wordt dus negatief). Door de positieve ingang aan de ground te leggen wordt het potentiaal van 0V 1 keer versterkt (-1 keer versterkt als je iets aan de negatieve ingang legt, en 1 keer versterkt wanneer je iets aan de positieve ingang legt) uitgang aangeboden. Theoretisch staat er dan 0V op de uitgang (praktisch wijken die dingen meestal af... = niet ideale opamp). Spanningsvolgers worden vaak gebruikt om van een 'zachte' spanning een 'harde' spanning te maken. Maar ook om een opamp blok' veilig 'af te sluiten'.

Om een lang verhaal kort te maken: :)

opamp-follower.gif


Vi leg je aan ground, en Vo laat je open :)
 
Laatst gewijzigd:
mooie uitleg, ff meteen als webarchieve opgeslagen.

bedankt
 
Astjeblaft... alleen jammer dat de uitleg niet helemaal klopte. Vannochtend met 'frisse' :gaap: blik ff aangepast. :)
 
Back
Top