digitale piano's van Kawai

Artificial Soul

Stamgast
Lid sinds
19 Maart 2005
Berichten
225
Locatie
Gouda
Kawai trekt al mijn aandacht sinds ik hoorde van de MP9500. Ik was benieuwd waarom die stagepiano zo duur was, terwijl bijvoorbeeld de Yamaha P250 en Roland RD700 met een vergelijkbare prijsklasse veel meer mogelijkheden bieden. Ik ben er pas sinds kort achter: Kawai heeft een 'echt' hamermechaniek - daarom is ie ook zo zwaar - terwijl andere merken iets hebben wat een hamermechaniek moet nabootsen.

Ik overwoog vorig jaar om de MP9500 aan te schaffen. Maar verhalen over een niet al te beste service (hoewel dat voornamelijk gold voor GB), bepaalde MIDI-commando's die niet zouden werken, mindere geluidskwaliteit en mindere kwaliteit van de effecten brachten me aan het twijfelen. Op de website van Kawai kan je luisteren naar geluidsfragmenten. Dat had ik ook vaak gedaan. Ik kon het geluid alleen beoordelen van die fragmenten, en zoiets is uiteraard niet voldoende om er een totaaloordeel over te vellen. Ik vond voor zover ik kon horen het karakter van de pianoklanken - alsook het karakter van de overige klanken prettig om naar te luisteren. Wat mij opviel is dat die fragmenten muziek betroffen waaraan je goed kon horen wat voor karakter de klanken hadden; dus geen virtuoze muziek met veel hoge tonen die dat karakter juist maskeren. Toch wist ik niet of ik iets met de klanken van Kawai kon doen. Ik had later voor de aanschaf gekozen voor de Roland RD-700sx*, die in begin 2005 geïntroduceerd werd.

Samen met dat instrument had Roland ook een nieuwe pianoklank geïntroduceerd en die klinkt erg goed. Veel beter dan wat ze eerst hadden.

Later in 2005 kwam de MP4 en nog wat maanden later de MP8. Die laatste komt op een paar punten overeen met de RD-700sx: blauwe display, masterkeyboardfuncties en klanken zoals jazz-scat. Net zoals de MP9500 weegt deze stagepiano 32 kg en het eerder genoemde hamermechaniek zit hierin verwerkt. Ook de pianoklanken blijken vernieuwd.

Concert Grand 1
Concert Grand 2
Concert Grand 1 mit Strings
Brass Sounds
Guitar-Strings Sounds
Scat Vocal Sounds

Ik ben benieuwd of iemand van jullie de MP8 in het bezit heeft. Zo ja, bevalt het? Gebruiken jullie 'm alleen als masterkeyboard en/of tijdens performances, of gebruiken jullie ook de klanken voor 'studiowaardige' opnames? Hoe is de kwaliteit van de effecten? Als jullie een bepaalde mening hebben over die klanken - bijvoorbeeld dat ze goed passen bij een bepaald muziekinstrument - hoor ik het graag. :)

Ik vraag me trouwens af waarom de digitale piano's van Kawai niet zijn inbegrepen in het assortiment van winkels zoals Feedback. Tenminste, Feedback maakt er geen reclame voor.
 
Bekijk dit forum eens (ik hoop dat je duits kunt):
http://www.foren.de/system/forum-kawai-mpserie-122542.html

Een Kawai-man is daar forumlid, dat is handig. De meeste kritiek wordt door OS-updates opgelost.

De MP9500 (heb ik) genereert geen aftertouch, de MP8 (heb ik nog niet) daarom waarschijnlijk ook niet. Dat is van belang als je 'm als masterkeyboard wilt inzetten. Ik weet niet hoe dat bij de Roland is.

Men vindt over het algemeen dat de nieuwe MP8 piano-klanken minder goed zijn dan de MP9500 klanken, maar de MP9500 klanken zouden ook in een bank ondergebracht zijn. Ik weet niet of die dan nog 100% gelijk zijn.

Volgens mij heeft Kawai gewoon een slechte, of te kleine, marketing-afdeling in Nederland. In duitsland adverteert Kawai in de vakbladen. De instrumenten zijn gewoon geweldig. Ik kocht mijn MP9500 jaren geleden in Duitsland omdat je daar minder betaalt en 2 jaar garantie krijgt.
 
Net het forum nog even doorgelezen, levert interessante info op:
de samples van de MP8 zijn gebaseerd op "The Grand". Heel apart, voor de MP9000 heeft men destijds zelf een Kawai-vleugel gesampled en wat virtual modelling op los gelaten (ik heb de technische info hierover destijds bewaard), nu leent men de samples dus van een ander.

Enkele noten van de piano vallen niet bij iedereen in goede smaak. Kawai reageert niet op deze kritiek.

Sommigen behouden liever hun MP9500, dat advies neem ik dan maar ter harte.

Misschien kun je ergens een 2ehands MP9500 vinden ? Krijg je geen spijt van (tenzij je 'm alleen moet tillen).
 
die MP4 klinkt volgens de website hetzelfde als de CA serie. Ik heb de CA5 bespeeld.
Ik vond het een statisch geluid, cheezy. Een beetje alsof bij een hardere aanslag alleen het volume groter wordt maar de toon hetzelfde blijft.
 
Origineel geplaatst door wouw
Ik kocht mijn MP9500 jaren geleden in Duitsland omdat je daar minder betaalt en 2 jaar garantie krijgt.

2 jaar garantie is europees recht 'voor elk product waarvan redelijkerwijs verwacht mag worden dat de levensduur meer dan 2 jaar omvat'. Hier krijg je dus ook 2 jaar garantie, ookal zegt de verkoper misschien dat het maar een jaar is! Als je voor een dergelijke kwestie naar de rechter gaat, is de kans dat je verliest vrij klein. Je moet alleen níet een 'garantieformulier' hebben opgestuurd waarin je akkoord gaat met bijv. 1 jaar garantie, want dan heb je het verpest voor jezelf.

Toen ik een piano ging kopen kwam ik uiteindelijk op de technics sxP50, de kawai MP3 en de yamaha P90. technics speelde niet goed genoeg, geluid kon ook beter
de kawai klonk op internet (de mp3's) heel goed maar ik vond 'm in het echt zwaar tegenvallen... speelde ook niet heel erg lekker
de yamaha is't geworden, die bevalt me gewoon helemaal
 
Een instrument kan je toch het beste beoordelen als je het zelf hoort en bespeeld in plaats van dat je afgaat op de verhalen van anderen. Ieders perceptie is immers uniek, dus die van jou ook.

Toch denk ik dat ik een jaar terug niet verkeerd had gedaan om de Roland RD-700sx te kiezen in plaats van de Kawai MP9500. Misschien dat de Kawai een mooier klavier heeft, hoewel de RD-700sx ook comfortabel bespeelt. (De duurdere modellen van Roland hebben een ander klavier wat zwaarder en expressiever is dan bijvoorbeeld RD-170. Ik denk dat veel mensen denken dat 't allemaal hetzelfde is en daarom afknappen op Roland.)

Maar wat heb je aan een mooi klavier als de klanken je niet bevallen? Die twee gaan onlosmakelijk samen en beinvloeden elkaar. Natuurlijk kan je via MIDI het klavier aansluiten op een module of computer. Maar ten eerste is dat erg onpraktisch als je er vaak op speelt, zeker in het geval van een computer. Ten tweede zijn software-piano's - voor zover ik gehoord heb tenminste - bijlange niet zo goed als de klanken die je aantreft in een goede digitale piano. Ten derde was de MP9500 een jaar terug nogal prijzig. Dat geld had ik niet over als alleen het klavier me boeit.
 
Back
Top