X

Roland JD-Xi of workstation?

Collapse
 
 • Filter
 • Tijd
 • Tonen
Clear All
nieuwe berichten

  Roland JD-Xi of workstation?

  Al een tijdje ben ik op zoek naar een leuk synthje, maar met een beperkt budget. Kan dus ook niet hele hoge eisen stellen. Twee dingen wat ik graag zou willen: een synth-engine die redelijk diep is zodat je een behoorlijk gevarieerd palet van klanken kunt maken, en een redelijke sequencer zodat je ook stand-alone met het instrument al iets van een nummer kan maken.

  In een recente discussie tussen MacGyverGear en krautrock1958 noemde laatstgenoemde de Roland JD-Xi, vooral hier en hier, die had ik nog niet overwogen. Na het lezen van reviews en het bekijken van video's lijkt me dit wel wat. Boel voordelen, de synth-engine lijkt redelijk diep en krachtig, veel drums, mooi compact instrument en kennelijk een goede klankkwaliteit. Het nadeel van de minikeys is voor mij niet erg, en het gebruik van een editor om veel menu-diving te voorkomen is geen dealbreaker.

  Wel heb ik een beetje het gevoel bij de JD-Xi dat het wat sterk georiŽnteerd is op dance e.d. Dus ik vraag me af, kan de JD-Xi nog meer, is het breder inzetbaar?

  De prijs voor een tweedehands JD-Xi lijkt rond 300 euro te liggen, nieuw kun je 'm krijgen voor ca. 450. Dat is ook ongeveer de bandbreedte van mijn budget, wat ik wil uitgeven. Ik dacht als alternatief misschien een oude workstation die ongeveer hetzelfde kost. Het zal in dat geval dus al redelijk oud zijn, maar als het doet wat ik wil, geen probleem. Eentje met een redelijk diepe synth-engine en omdat het een workstation is ga ik ervan uit dat de mogelijkheden om er een nummer op te maken altijd meer dan voldoende zijn. Ik hou er rekening mee dat de leercurve bij een workstation wel (een stuk?) steiler is. En dat het meer ruimte in beslag neemt. Eventuele suggesties voor een workstation zijn dus ook welkom.

  #2
  Ik ken de jdxi niet, maar wellicht dat je in je budget een gebruikte korg kross2 kunt vinden. Een workstation met makkelijke sequencer en zelfs vocoder. Ik had vroeger een korg X5 en die sound engine kon je tot in de puntjes editten. Dat zal bij de kross vast niet anders zijn. Ook zijn er talloze soundpacks voor korg kross. Die van Dan Stesco klinken erg goed.

  ik heb er overigens zelf geen maar speel wel eens met de gedachte er eentje aan te schaffen als all-in-one woonkamer synth en heb al veel tijd op de korg forums en youtube doorgebracht.

  Comment


   #3
   Ook ik ken die Jd niet, maar tweedehandsjes.. SY 77, kan je tegenwoordig ook samples in laden via een nieuw ontworpen tool. of Sy 99 van Yamaha als je hem kan vinden. Ensoniq TS 10 of TS 12. Denk wel dat belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat voor klank zoek ik..
   Ich liebe Falco.

   Comment


    #4
    Hey.. ik was getagged geloof ik..

    Die JDxi leek me zeker leuk, ook compact maar ik vind het aantal parts wel wat krap.. die ouderwetse workstations hebben nog gewoon 16 parts.. en dat is toch wel prettig als je een wat gevarieerder arrangement wilt maken.
    Wil je persee de onboard sequencer gebruiken?? op die JDxi is dat wel leuk natuurlijk.. zo'n step sequencer.. Eigenlijk is een RS7000 een perfecte sequencer maar alleen als synth weer beperkt. Mocht je niet met een computer willen werken zou ik er altijd een (goede) externe sequencer naast zetten.. een apparaat wat alles in-1 is er volgens mij niet echt.

    Het is jammer dat die sequencer op de Alesis Fusion niet zo uitgebreid is maar qua synth is dat nog steeds mijn allessie super diepe synthese en genoeg polyfonie om een compleet arrangement mee te maken. Dat apparaat met een losse sequencer is de perfecte combi voor een compacte setup voor mij De 61 key versie lijkt alleen minder te koop aangeboden te worden.. maar het 88 key klavier vind ik wel fijn.. speelt best lekker..

    ow.. las ook nog iets anders in dat bericht waar ik getagged was. inmiddels heb ik ook een Yamaha workstation De sequencer op de Yamaha (Montage en Modx) is zeker bruikbaar.. en tevens heeft deze ook een soort keyboard (intelligente arpeggiator) zoals die PSRs. Op eerdere (goedkopere) versies schijnt dit ook al te zitten.
    Wat ik minder vind aan de sequencer is: note data niet kunnen editen (kan op de Fusion bv wel) je bent dus echt verplicht alles in 1 x goed te spelen.. songblocks kunnen maken en deze in een chain zetten werkt erg goed. Qua synthese blijft het een rompler, hoeveel trucjes er ook uit de kast worden getrokken.. maar da's mijn persoonlijk mening. Filters zijn wel erg ok.

    Sy77 vind ik ook leuk, heb ik ooit gehad maar eigenlijk nooit met de sequencer gewerkt.. FM is wel behoorlijk complex maar leuke dingen mee te doen.. samples vond ik iets minder bruikbaar..
    Laatst gewijzigd door MacGyverGear , 20 mei 2020, 00:51.

    Comment


     #5
     Ik heb de jd-xi gehad. Twee keer... het lijkt redelijk handson, maar eigenlijk moet je voor vrijwel alles menu’s in. Er is een iPad editor te krijgen, maar dan werk ik liever met de iPad zelf. Ook de toetsen zijn niet zo fijn - er zijn betere mini keys. Geluiden en vocoder zijn overigens prima. Het is meer de workflow. Ik gebruikte de drumsequencer niet zo veel, die is overigens wel vrij makkelijk en veelzijdig.
     Roland RD700-GX, RD-64, Numa Organ 2 + GSi Burn,
     SH-1000, Leipzig S, Bass Station rack,
     Hohner & Suzuki melodica's

     Comment


      #6
      Ik zou persoonlijk eerder gaan voor een mc-101 met midi keyboardje. Beter voor niet-synth sounds ook. Ik gebruik hem als ROMpler op batterijen, en drummachine.

      maar smaken verschillen!
      Roland RD700-GX, RD-64, Numa Organ 2 + GSi Burn,
      SH-1000, Leipzig S, Bass Station rack,
      Hohner & Suzuki melodica's

      Comment


       #7
       Originally posted by Disharmonic View Post
       Wel heb ik een beetje het gevoel bij de JD-Xi dat het wat sterk georiŽnteerd is op dance e.d. Dus ik vraag me af, kan de JD-Xi nog meer, is het breder inzetbaar?
       Daar is ie door Roland wel een beetje voor in de markt gezet om voor mensen die in de EDM zitten snel wat leuks in elkaar te zetten.
       Omdat de drums/sequencer automatisch alles quantized leent ie zich goed voor dat soort dingen.
       Leuk is dat je met een sequence daarna motion recording hebt en dus je synth of drumlijntje daarna opnieuw kan tweaken maar door max 128 voices kan je dat niet onbeperkt blijven doen.
       Qua engine is het gewoon de Supernatural synth met 3 partials en de kwaliteit is zonder meer erg goed te noemen.
       Er zit ook een hele leuke effect sectie op en bij elkaar is het voor het geld een heel leuk ding vind ik.
       Je kan stand alone 'm snel pakken en wat leuks maken met de presets en de knoppen die er op zitten en zeker helpt die sequencer met de drums erbij voor wat leuke synth/new wave, Italo, disco enz.
       Wil je helemaal de diepte in dan moet je de editor erbij nemen en dan heb je de pc nodig, dan kan je echt hele mooie patches maken.
       Als je dan toch de pc aan hebt dan kan je natuurlijk ook bijv met een daw erbij gewoon dingen maken die niet gequantized zijn en is de sky de limit wat dat betreft.
       Hij verzend en ontvangt audio en midi dus midi kan je makkelijk editten achteraf in een daw.
       Dan kan je ook met meer tracks werken en daar is die engine wel goed voor, je kan dan natuurlijk ook met plug ins erbij werken.
       Als stand alone is 4 parts natuurlijk wat beperkt maar icm een pc kan je goed aan de gang
       Het ligt er een beetje aan of je alles buiten de pc om wil doen op een workstation en dan klaar wil zijn of dat je toch op een daw nog verder dingen uitwerkt, afmixt enz.

       Als je wil weten of je ook andere muziek kan maken; ja natuurlijk, dat heeft vooral met de maker te maken.
       Ik zal een paar probeerseltjes die ik nog heb even uploaden en hier een paar yt clips, kijk verder op yt voor meer.       Bijgevoegde bestanden
       Laatst gewijzigd door krautrock1958 , 20 mei 2020, 12:01.

       Comment


        #8
        Iedereen heel bedankt voor het meedenken!

        krautrock1958 : bedankt voor de voorbeelden. Ja, de JD-Xi heeft een aantal aantrekkelijke punten, het klinkt goed en door de compactheid kun je misschien zelfs op de bank ermee pielen. Met een 88-toetsen workstation zal dat iets lastiger zijn... Niet dat dit perse moet, trouwens. MacGyverGear : inderdaad iets waarbij je ook zonder computer iets kan doen. Een externe sequencer plus synth zal het budget overstijgen, vrees ik. Waarschijnlijk stel ik ook wat minder hoge eisen aan een "alles-in-ťťn" instrument dan jij doet, we zitten wat dat betreft op een wat ander niveau. Laten we zeggen dat ik in vergelijking maar wat aan pruts. De RS7000 is wel een gaaf ding, wat ik ervan zie.

        Ik ga de hierboven genoemde workstations nog verder bekijken.

        Comment

        Working...
        X