Worden FM synths (digitaal) ooit vintage?

ik heb een dx5, echt eevette gave vintage bak. Ongeloofelijk vol met mogelijkheden en -een keer wat anders dan al die emulaties van analoge bakken. heerlijk laten snerpen door de mix. ps prachtige basdrumms mee te maken, doordat je 6xsinus hebt per voice, en fm algorites en modulatie om een keiharde attack te bouwen. beetje fm noise maakt het af haha. nooit wegdoen die dx 7, is de tip, 2007 waren ze nog 75 euro (heb er2) nu van 150 tot 300 voor een pracht exemplaar, ze stijgen dus wel degelijk nu.

mooi man!
 
Onzin, in 2007 werden er ook wel hogere prijzen gevraagd voor DX7's. Maar ze zien er een beetje hobbykeyboard uit en zo klinken de presets ook, misschien dat mensen toch onnadenkend ze wel eens voor een prikkie weg doen. Ik had ooit een collega die een SH-101 voor 25 gulden weggedaan had.
 
ja indicenteel heb ik ook wel eens een juno 60 voor 45 gekocht. In nieuwstaat. Maar ik heb er toen echt diverse gezien. Net als een korg m1 zie ik ze echt niet meer voor onder de 100 euro. Anders dan mazzeltjes.
 
nou lekker dan, ik zie al geen DX7 synths meer te koop voor minder dan 250 euro :?

is de dx7 hype dan toch echt begonnen?
 
nee,
het toetsenbord is wel aardig en dan 50 euro erbij voor de electrische piano en de tubebass, nou dan hebben we het wel gehad.
ik ga er niet voor in ieder geval, niet te programmeren, zelfs fm8 is al een crime, laat staan de drukfolietoetsen en het kleine display.
echt niet vintagestatus, wel wat mensen die denken goud in huis te hebben, net zoals sommige die 500+ vragen voor een roland e16
mho
 
Vintage is een ander woord voor "hype met terugwerkende kracht"
 
Vintage betekend gewoon "met haar".
Kijk maar eens naar vintage porn :)
 
dacht altijd dat het een soort port was !
 
Zij die geen moeite willen/kunnen doen om de DX7 te programmeren (en volgens mij zijn dat er wat, niet in het minste de 'verzamelaars van geluiden'), kunnen beter de presets binnentrekken in een sampler naar keuze, hard of soft.
Is maar een kwestie van even op bezoek te gaan bij iemand die de DX in huis heeft. Scheelt je wat geld, ruimte en gewicht.

Maar ik vind de DX7 wel cult. Je herkent er zo talloze 80's plaatjes in.
 
vintage is een term uit de wijn en staat voor wijn uit een goed jaar....:P wat weer staat voor kwaliteit. in synths is dat dus eigenlijk best wel onzin maar t klinkt zo stoer ofzo....

natuurlijk heb je kwaliteits synths uit de gouden tijden... daaronder viel ook zeker de dx.
omdat het eigenlijk een computer in een synthbehuizing is kan tegenwoordig dit makkelijk door computers gedaan worden... los van de 11bit (als ik me niet vergis) sjipskes... maar dat maakt de kwaliteit in combinatie met die tijd niet minder....
dus ik denk JA vintage... ookal kun je nu een pak wijn kopen die ongeveer t zelfde smaakt.(lees software)... daarmee heb je nog niet de beleving van het echte ding...
 
Ja ook een digitale synth wordt ooit een klassieker.
Digitaal is niets anders dan binaire logica via miniscule analoge componenten (FET's).
Check.
http://thalia.spec.gmu.edu/~pparis/classes/notes_101/img100.gif
Een digitale chip die een eeuw oud is is antiek hoe vreemd dat ook klinkt. (ergens rond 2058 )

De eerste werkende geïntegreerde schakeling werd op 12 september 1958 door Jack Kilby van Texas Instruments gepresenteerd.
 
Laten we eerlijk wezen, termen zoals "vintage" werden in het leven geroepen om de 2dehands verkoop te stimuleren. En dan nog vaak door mensen die er erg weinig vanaf kennen.
Het is kunstmatig.

Je mag een synth te gek vinden, maar hou het daar bij. Waarom zou je het keihard van de daken liggen schreeuwen ? Met welk nut ?
Geniet gewoon in stilte (in dit geval figuurlijk) van je gear ! Wat is daar zo moeilijk aan ?
 
Ach los van wel of niet vintage (als term) zijn bepaalde apparaten gewilder dan andere.
Een DX7 heeft wel degelijk 'iets' bijzonders, het was wel een 'drager' van een generatie synths. En er komen er steeds minder van. Een Kawai K1 zal niemand missen, een DX7 blijft echt wel (een beetje) gewild. Of het de status van een Juup8 haalt verwacht ik niet, maar dat leert de tijd. Ik ben er blij mee. :)
 
Een DX7 heeft wel degelijk 'iets' bijzonders, het was wel een 'drager' van een generatie synths. En er komen er steeds minder van.

Akkoord, behalve dat laatste deel. Als we Trent Reznor even buiten beschouwing laten, zijn er hééééél erg veel DX7's verkocht, en ze blijken betrouwbaar dus weinig uitval. OK, dan nog zijn er steeds "minder" van, maar er blijven er enorm veel in omloop.

Ik vind het zeker een klassieke synthesizer. Meer dan 250 zou ik er echter niet aan geven. Maar ik ben dan ook iemand die FM mooi vindt zolang het niet krakend schreeuwend gaat knarsen, wat sommigen net héél leuk vinden. :) Ik hou meer van de warme (ja!) geluiden die je uit een DX7 kan halen.

Ik vind hem trouwens behoorlijk eenvoudig, al is het soms wat tijdrovend (al die enveloppes...) te programmeren.
 
een DX is als je ervoor gaat zitten, en de routing van alanoge synths gewoon even vergeet, prima te proggen.
is alleen een heel andere benadering.
en ze combineren bijzonder goed met alanoog,als patch dus.
als solo vind ik ze wat minder.

en vintage?, ik denk het wel.
ze maken zowiezo een belangrijk onderdeel van de 80 s sound bij errug veel popjazzrockfusionpunkwavedancehouseenzenzenz.
:mega:
 
Een mooie DX7 is ook moeilijk te vinden.
Ze zijn vrijwel altijd zwaar beschadigd.
Omdat het apparaat plat is word er van alles opgezet.
Dit bepaald ook de waarde.

Een TX816 zou denk ik wel in waarde stijgen, want dat zijn acht DX7's in een rek. De klank is exact hetzelfde als die van de DX7.
Er zijn er ook bar weinig van verkocht, want ze waren origineel bijna 10-ruggen.
Als je alle 8 modules stapelt weet je niet wat je meemaakt.

De DX7 zal best wel ooit in waarde gaan stijgen, maar niet zoveel als analoge bakken.
 
nou, hoeveel goede DX7 mk1's zijn er nog eigenlijk? :)
 
Tell it to my heart. hoor ik nog galmen tussen mijn hersenpan.



Samen met een linndrum geweldig. Vintage dus luister die sounds.
 
Sorry, maar het raakt m'n kouwe kleren niet (meer) als ik bv het geneuzel uit een DX1 hoor :

Als je de FM8, naast al die andere fantastische VST's gebruikt ben je al dat gedoe om 'vintage' al snel weer vergeten...
Ik word een beetje moe van telkens diezelfde discussie eigenlijk...:Z
 
Back
Top