Muziek maken op een linux-systeem?

daan79

Akai Force gebruiker, wil meer modular
Lid sinds
27 december 2006
Berichten
1.300
Locatie
's-Hertogenbosch
Ik ben sinds kort actief op Synthforum. De algemene sfeer maakt snel dat je je thuis voelt

Nou heb ik als start een te beperkt (lees geen) budget. Heb onlangs een als voorlopige masterkeyboard bedoelde Roland W30 gekocht en wil toch toewerken naar een leuke digitale studio :{

Om alles kort te houden ben ik nieuwsgierig naar ervaringen met Linux binnen een digitale studio omgeving. Tuurlijk lees en droom ik veel over Cubase met een hoop VST's en dergelijke maar na een beetje speurwerk kom ik tot de conclusie dat ook voor de exotische pakketten linux of andere goedkope(re) alternatieven bestaan.

Ben al bezig geweest met Ubuntu live CD als basis en heb de nodige op audio gerichte applicaties weten te installeren maar heb helaas nog niet alles aan de praat. Positief punt is overigens dat ik sinds ik weer bezig ben, naast de aanschaf van de synth, slechts een midikabel en wat cdr's heb hoeven te investeren 8)

Dit is dus een start draadje. Als iemand me kan helpen met Alsa en Jack instellingen (insiders weten dat dit de o zo belangrijke stuurprogamma's van o.a. je audio/midi-aansluitingen binnen linux zijn) GRAAG!

Voor overige aanvullingen of vragen, ik hoor het wel
 
Aanvullende links

Aanvullende links

Even aanvullend een paar url's:

Overzicht 1
http://linuxaudio.org/en/index.html

Overzicht 2
http://linuxsound.atnet.at/

diverse software onder linux
http://www.hitsquad.com/smm/linux/

complete linux-distributie gericht op digitale audio studio, helaas niet gratis (voor nix gaat de zon op)
http://www.ferventsoftware.com/

onderdeel van bovenstaand project wel gratis, is sequencer en veel meer in één.
http://www.rosegardenmusic.com/

Hopelijk komt deze snel
http://ubuntustudio.org/
 
leuk draadje

ik ben ook net begonnen met linux,maar kom nog niet echt veel verder,dus ik ben benieuwd of hier wat handige tips uit rollen.

leuke linkjes btw
 
@ etaoin:

Bedankt voor de link van planet CCRMA! ziet er goed uit, zeker omdat o.a. die low-latency kernel ook apart zal kunnen worden geïnstalleerd (heb al redelijk wat uren in Ubuntu 6.10 gestopt ;) )

Ben wel benieuwd of je nu alleen gebruik maakt van linux of toch onder Windows projecten draait.

Ps
Respect voor je zelfbouw modular-project. Ziet er erg vet uit!
 
Heb je al eens gekeken naar Musix? Dat is een complete Linux-based OS, speciaal voor allerlei mediaproduktie. Heb zelf nog niet de moeite genomen om het allemaal uit te zoeken, sorry ;)
 
Pfff dapper hoor dat jullie Linux kiezen boven Win/Osx.
Lijkt me een enorm gepruts om daar mee te werken.
 
Origineel geplaatst door Negative Plus
Pfff dapper hoor dat jullie Linux kiezen boven Win/Osx.
Lijkt me een enorm gepruts om daar mee te werken.

Valt wel mee hoor.
En er is geen sprake van "Linux kiezen boven Win/OSX". Er staat hier een XP systeem naast de Linux doos en achter me staat nog een Mac.

Valt me wel op trouwens, ook in andere threads hier, dat het lijkt alsof het altijd of het een, of het ander moet zijn. Dus als je Windows gebruikt, gebruik je dus geen Mac, en Linux-gebruikers gebruiken dus geen Windows.
 
denk dat de meeste mensen zich geen drie computers kunnen of willen veroorloven, maar gewoon 1 systeem willen hebben dat voor hun werkt.
 
Je hebt gelijk Etaoin, je kan natuurlijk meerde os'en draaien.

Is dit ook een soort risico spreiding :D
 

Ook leuk:
http://trac.zeitherrschaft.org/zzub/wiki/BuildMute
zzub (Buzz voor Linux!)

mute20060923b.png
 
Leuke thread, linux lijkt me bij uitstek geschikt om je hele systeem dedicated te tweaken voor audio. Vraag ik me alleen af hoe het zit met VST(i)'s en met dingen als mlan :S
 
De gedachte achter de start van deze draad is niet de discussie aanwakkeren welke software en OS het beste is. Mijn insteek is op dit moment met minimale financiële middelen toch dit jaar een digitale audio werkomgeving te hebben (PC met Roland W30). Ik ben er inmiddels steeds meer van overtuigd (zeker op basis van de eerste reacties) dat deze wens haalbare kaart gaat zijn.

Daarnaast wil ik toch even benadrukken dat Linux niet bijt! Alleen de oorsprong van het besturingssysteem is anders en er zit geen bedrijf achter (Microsoft) maar een gemeenschap van ontwikkelaars en enthousiasten/adepten.

Je kunt het systeem tot op de diepste details aanpassen aan eigen wensen en mogelijkheden.

Daan
 
moet meteen toegeven dat ik zelf wel op op osx werk op verschillende macjes, maar ben wel erg blij met de audio dingen die er uit de opensource wereld geboren worden (en ben dus heel blij dat osx gewoon een bsd kindje is, zodat al deze dingen 1 op 1 gewoon ook voor osx gecompileerd kunnen worden). Jack heb ik al langer gebruikt en is ook te gek in te zetten voor het heen en weer pasen van audio tussen meerder aps (lees audio opnemen uit je browser en dergelijken), en Ardour heb ik een tijdje geprobeerd, maar op een gegeven moment toch weer opgegeven (heb de luxe van logic pro wat dat betrefd).
Als je de tijd er voor hebt is het volgens mij prima om een daw op linux te bouwen, en is er genoeg online communitie om je te helpen. Mocht je ooit nog een betere geluidskaart dan je build in audio van je compu gaan kopen zou ik wel van te voren even uitzoeken hoe dat dan zit met de drivers daar voor enzo.
Veel plezier hoe dan ook.
 

Vergelijkbare discussies

Back
Top