Simularity Series

peterdh

Collabs
Lid sinds
13 april 2007
Berichten
2.877
Locatie
Santpoort-Noord
Wat zijn jouw favoriete Simularity Series?

Gelijkenissen, je komt ze veel tegen in de kunst; denk bijvoorbeeld aan de dichtkunst met zijn rijmwoorden. Waarschijnlijk heeft het met de universele liefde te maken; die is onvoorwaardelijk en dus gelijk.

In de muziek hoor je ook vaak gelijkenissen. Ik onderscheid de 1e generatie Simularity Series (SS), waarin er gevarieerd wordt op eerder gespeelde noten; een zogenaamde Similarity Shuffle (Voorbeeld 1). Deze shuffle is op basis van gelijkenissen in ritme, melodie, onderlinge toonafstand, volume en modulatie bijvoorbeeld . Als voorbeeld hoor je patroon A, die uitmondt in patroon B. Het “B”-gedeelte is gegenereerd uit het “A”-gedeelte.




Ik onderscheid ook de 2e generatie Simularity Series, waarbij de delen van het patroon iets gemeenschappelijks hebben, wat zo op het eerste gezicht (gehoor 😊) niet duidelijk is. Net als van die wiskundige raadseltjes, waarbij je naar een gemeenschappelijk getal moet zoeken. De “Backshifter” is er een en ook de “Palintone”. Bij de Backshifter (Voorbeeld 2) wordt het beginpatroon steeds herhaald, maar het laatste nootje wordt steeds achterwege gelaten tot alleen maar de beginnoot wordt gespeeld.




De Palintone (Voorbeeld 3) is een patroon dat gespiegeld is in ritme en/of melodie en/of volume en/of modulatie. Het gemeenschappelijke is dat de noten van voor naar achter en van achter naar voor, hetzelfde zijn.




Wat zijn jouw 2e generatie Simularity Series? En heb jij andere (wiskundige) methoden om patronen te genereren?
 
Back
Top